Η ‘τρύπα’ του Έβρου που οδηγεί στο φρούριο Ευρώπη
Τρισέλιδο ρεπορτάζ του Spiegel για την περίφημη “τρύπα” στα ελληνοτουρκικά σύνορα, τη γνωστή σαν ‘εθνική οδό για την Ευρώπη’ με αναφορά και σε Τούρκους δουλεμπόρους. Και όπως πάντα συνεχίζει να απασχολεί η ευρωκρίση
«Η ‘τρύπα’ που οδηγεί στο φρούριο Ευρώπη», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ του περιοδικού Der Spiegel από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Οι Γερμανοί ρεπόρτερ επισκέφθηκαν το κέντρο υποδοχής λαθρομεταναστών στο Φυλάκιο, κοντά στη Νέα Βύσσα και στην τουρκική πλευρά, στην Ανδριανούπολη.
Οι Γερμανοί δημοσιογράφοι συνάντησαν στην Ανδριανούπολη έναν Τούρκο δουλέμπορο, ο οποίος εξηγεί αναλυτικά πως περνάει τους λαθρομετανάστες από τα ελληνικά σύνορα. Εξηγεί ότι για να περάσει τους λαθρομετανάστες συνεργάζεται με τα τουρκικά συνοριακά φυλάκια: «Ολόκληρο το πακέτο κοστίζει για τους πελάτες μου μέχρι και 10.000 ευρώ, εξαρτάται πόσο μακριά είναι η χώρα προέλευσης του πρόσφυγα.’ ’Ο καιρός δεν παίζει κανένα ρόλο στη διάβαση των συνόρων’, διηγείται ο δουλέμπορος, ‘αλλά οι υπηρεσίες στο συνοριακό τουρκικό στρατόπεδο. Οι αξιωματικοί είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί και πολύ ακριβοί. Συνεργαζόμαστε με τους υπαξιωματικούς και το κατώτερο προσωπικό. Εκείνοι μας ενημερώνουν ποιος και που κάνει βάρδια και που είναι οι έφοδοι.’
Φαίνεται ότι η συνεργασία με το στρατό είναι καλή. Οι απλοί Τούρκοι στρατιώτες αρκούνται και σε ένα καρτοκινητό. 200 ευρώ εισπράττει ο δουλέμπορος από κάθε λαθρομετανάστη για απλή μεταφορά με βάρκα μέσω του Έβρου και 600 ευρώ για την μεταφορά μέχρι και την εθνική οδό εντός της ελληνικής επικράτειας.
Στην καλύτερη περίπτωση ο δουλέμπορος περνάει 650 λαθρομετανάστες στην Ελλάδα.
‘Ο φράχτης δεν μπορεί να κλείσει αυτή τη μεγάλη τρύπα’, υποστηρίζει ο επικεφαλής της FRONTEX Γκενάρο ντι Μπέλλο, αλλά παρ’ όλα αυτά θα μπορούσε ‘να αποτρέψει για λίγο τους λαθρομετανάστες και θα μας έδινε χρόνο να αντιδράσουμε’, υπογραμμίζει ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Επέμβασης.»
Το άρθρο είναι από το http://www.realpolitics.gr – το είδα στο http://eglimatikotita.blogspot.com/
Ξέφραγο αμπέλι - άρθρο του Αλέξη Παπαχελά από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Η υπόθεση του «φράκτη» στα ελληνοτουρκικά σύνορα έχει ξεκινήσει μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Μάθαμε πρώτα απ’ όλα ότι τα σύνορά μας είναι πρακτικώς αφύλακτα. Ο ελληνικός στρατός, επικαλούμενος τη σχετική νομοθεσία που έχει αναθέσει αυτό τον ρόλο στην αστυνομία, απλώς δεν ασχολείται με τη φύλαξη των συνόρων. Δεν είναι εκπληκτικό; Ξοδεύουμε κάθε χρόνο δισεκατομμύρια, χύνονται τόνοι μελάνι για την ασφάλεια της χώρας έναντι της Τουρκίας και στο τέλος ανακαλύπτουμε ότι, όπως αρμόζει στην κατάστασή μας, είμαστε κυριολεκτικώς ξέφραγο αμπέλι. Η λαθρομετανάστευση είναι χωρίς αμφιβολία μεγάλο θέμα εθνικής ασφάλειας και επιβίωσης.
Ξέρω ότι πολλοί διαφωνούν με αυτήν τη θέση και φτάνουν στο σημείο να εγκαλούν όποιον μιλάει για λαθρομετανάστες, προτιμώντας το πολιτικώς ορθόν παράνομοι μετανάστες. Ηδη βγήκαν στο σεργιάνι μαζί με τις γνωστές ομάδες, που θεωρούν ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει ένας τεράστιος σταθμός transit για όποιον αδικημένο ή πραγματικά κολασμένο θέλει να βρει καταφύγιο. Με τη λογική τους θα ήταν πολύ πιο απλό να καθιερώσουμε και απ’ ευθείας πτήσεις από το Πακιστάν ή την Αλγερία για όσους θέλουν να έλθουν στη χώρα μας χωρίς τα απαραίτητα «χαρτιά». Ολοι μας συγκινούμεθα και ανατριχιάζουμε με τις εικόνες που βλέπουμε, τα πεινασμένα παιδιά, τους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη μιζέρια. Ομως, όσο σκληρό και αν είναι, οφείλουμε να σκεπτόμαστε με βασικό γνώμονα τι συμφέρει την πατρίδα μας και τους πολίτες της. Δεν συμμετέχουμε σε διαγωνισμό ανθρωπιάς, αλλά είμαστε αντιμέτωποι με σκληρά διλήμματα, που απαιτούν εξίσου σκληρές λύσεις.
Θα μου πείτε, δεν φταίει το ελληνικό κράτος; Προφανώς και φταίει. Πρώτα απ’ όλα δεν φρόντισε, όπως είπαμε, να φυλάξει στοιχειωδώς έστω τα σύνορά του. Κατά δεύτερον, έχει επιτρέψει σε ομάδες οργανωμένου εγκλήματος διαφόρων εθνικοτήτων να λειτουργούν ανεξέλεγκτα στο κέντρο της Αθήνας, στην Πάτρα κ.α. Και τέλος, μέσα στο κλίμα της γενικευμένης ανομίας, επιτρέπει σε παραβατικά στοιχεία αυτού του πληθυσμού να συμπεριφέρονται παραβιάζοντας προκλητικά κάθε νόμο της δημοκρατίας μας. Ολα αυτά έχουν καταστήσει τη χώρα γνωστή ως μια όαση, είτε λόγω της ευκολίας εισόδου σε αυτήν είτε επειδή πρόκειται για χώρα στην οποία... όλα επιτρέπονται. Φυσικό, λοιπόν, είναι να γίνεται μαγνήτης για τις χιλιάδες που ψάχνουν ένα καλύτερο μέλλον στον Τρίτο Κόσμο.
Και καλά, ο φράκτης θα λύσει το πρόβλημα; Προφανώς και όχι. Από την άλλη, βέβαια, θα κάνει τη ζωή πιο δύσκολη στους διακινητές λαθρομεταναστών, που θα πρέπει να ακολουθήσουν τους πιο επικίνδυνους δρόμους του Εβρου ή των νησιών του Αιγαίου. Θα δώσει, όμως, και ένα ηχηρό και αναγκαίο μήνυμα στην Τουρκία, η οποία προφανώς δεν θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Δεν είναι λίγο πράγμα να σηκωθεί ένας φράκτης, που συμβολίζει τα σύνορα της Ευρώπης με την Τουρκία. Και ίσως κάνει ένα κομμάτι του τουρκικού κατεστημένου να ξανασκεφθεί την αδιαφορία που έχει επιδείξει στο καίριο αυτό θέμα.
Αυτό που ίσως δεν έχουμε, τέλος, καταλάβει είναι ότι άπαξ και κάποιος λαθρομετανάστης μπει στο ελληνικό έδαφος, δεν υπάρχει τρόπος να εκδιωχθεί. Εχει συνήθως καταστρέψει τα χαρτιά του, οπότε ακόμη και αν απορριφθεί η αίτηση για άσυλο, οι πιθανότητες επαναπροώθησής του στη χώρα του είναι πολύ μικρές. Για όλους αυτούς τους λόγους είναι πολύ σημαντικό να ελέγξουμε αποτελεσματικά τα σύνορά μας και να σταματήσουμε να δίνουμε, ως χώρα, την εικόνα ενός ξέφραγου αμπελιού.
1 σχόλιο:
Μα δε το συζηταμε αυτο!
Δημοσίευση σχολίου