Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

ΓΑΛΛΙΑ: Θόρυβος για φημολογούμενο σχέδιο μείωσης των μαύρων και Αράβων παικτών στην εθνική ομάδα, από επικεφαλής της ομοσπονδίας


Ανώτεροι επικεφαλής της εθνικής ομάδας της Γαλλίας φέρεται να εγκρίνουν ένα σύστημα για τον περιορισμό των μαύρων παικτών όσο και εκείνων με προέλευση από τη Βόρεια Αφρική.

Η Γαλλία έχει βυθιστεί σε μια νέα φυλετική κρίση μετά τους ισχυρισμούς ότι υπάλληλοι ποδοσφαίρου επιχείρησαν να περιορίσουν τον αριθμό μαύρων και Αράβων παικτών στα συστήματα κατάρτισης των νέων για να καταστεί η γαλλική ομάδα πιο ‘λευκή’.

Η γαλλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία έχει ξεκινήσει μία εσωτερική έρευνα μετά την αναφορά από τον ιστοχώρο Mediapart ότι η ανώτατη διοίκηση ενέκρινε ένα σύστημα ποσοστώσεων για τον περιορισμό των νέων μαύρων παικτών όσο και εκείνων βορειοαφρικανικής καταγωγής που προορίζονται ως υποψήφιοι για την εθνική ομάδα. Το υποτιθέμενο σχέδιο προέβλεπε τον περιορισμό των μη λευκών νέων από την ηλικία των 12 ή 13 ετών από την είσοδο στη διαδικασία επιλογής μέσω των εκπαιδευτικών κέντρων και των ακαδημιών.

"Για το κορυφαίο επίσημο στο γαλλικό ποδόσφαιρο, το θέμα είναι πάγιο: υπάρχουν πάρα πολλοί μαύροι, πάρα πολλοί Άραβες, και δεν υπάρχουν αρκετοί λευκοί παίκτες στο γαλλικό ποδόσφαιρο", λέει η ιστοσελίδα.

Σύμφωνα με την Mediapart, ένα από τα πιο ανώτερα στελέχη της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου ήθελε να θέσει ένα όριο 30% για τους παίκτες από ορισμένες χώρες καταγωγής, αλλά επέμεινε σε μια συνεδρίαση ότι η ποσόστωση θα πρέπει να αποσιωπηθεί. Σε μια άλλη συνεδρίαση, ο προπονητή της εθνικής ομάδας Λοράν Μπλαν φέρεται ότι υποστήριξε την αλλαγή στα κριτήρια επιλογής των νέων ταλέντων στο να ευνοήσουν παίκτες με «τον δικό μας πολιτισμό μας, την δική μας ιστορία». Πηγές αναφέρουν ότι ο Blanc αναφέρθηκε στην παγκόσμια πρωταθλήτρια Ισπανία, λέγοντας: «Οι Ισπανοί λένε: «Δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα. Δεν έχουμε μαύρους».

Στην φωτογραφία η εθνική ομάδα της Γαλλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 1986

Και ενώ οι παίκτες έμειναν άφωνοι, η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε διευκρινίσεις από την ομοσπονδία ποδοσφαίρου, η οποία αρνήθηκε ότι καθόρισε μια πολιτική ποσοστώσεων.

Ο τεχνικός διευθυντής της ομοσπονδίας, François Blaquart, είπε το "μόνο πρόβλημα" του οργανισμού ήταν σχετικά με τους παίκτες που έχουν διπλή εθνικότητα που εκπαιδεύονται από τη Γαλλία και στη συνέχεια πηγαίνουν να παίξουν για άλλες χώρες. Είπε ότι αυτό εφαρμόζεται για τους παίκτες όλων των φυλών.

Ο υπεύθυνος τύπου της γαλλικής ομάδας, Philippe Tournon, είπε ότι ο Blanc "κατηγορηματικά αρνείται ότι θα μπορούσε να υποστηρίξει επιλογές με βάση το εθνότητα ή το χρώμα του δέρματος". Πρόσθεσε ότι «έρχεται σε αντίθεση με τη φιλοσοφία του» και είπε ότι ο Blanc ήταν «εξοργισμένος» από τις καταγγελίες.

Στην φωτογραφία η εθνική ομάδα της Γαλλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 1996

Το ζήτημα χτύπησε ένα ευαίσθητο νεύρο στη Γαλλία το 1998, όπου η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από την Γαλλία που είχε μια πολυπολιτισμική ομάδα με επικεφαλής τον Ζινεντίν Ζιντάν χαιρετήθηκε ως “black, blanc, beur” («μαύρο, λευκό, μπλε», αντί για κόκκινο, λευκό και μπλε που είναι τα χρώματα της Γαλλίας) και ειπώθηκε για να συμβολίσει μια νέα αρχή για ένα ‘μικτό έθνος’, αλλά κυρίως άνοιξε τον δρόμο για μεγάλη ανησυχία και αντιπαραθέσεις πάνω από το φυλετικό προφίλ των ‘Les Bleus’.

Όχι μόνο ο ακροδεξιός Ζαν-Μαρί Λεπέν παραπονέθηκε για τους πάρα πολλούς μαύρους παίκτες στην ομάδα, αλλά και ένας κορυφαίος Σοσιαλιστής περιφερειακός επικεφαλής, ο αείμνηστος Georges Frêche, (φώτο) αποβλήθηκε από το κόμμα του το 2007 γιατί έκανε την ίδια παρατήρηση.

Μάλιστα, για τον αποκλεισμό της γαλλικής ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο το περασμένο καλοκαίρι, θεωρήθηκαν υπεύθυνοι από ορισμένους οι μαύροι ή μουσουλμάνοι παίκτες, μεταξύ των οποίων και ο Γάλλος που έχει ασπαστεί το Ισλάμ, ο Franck Ribery (φωτο). Πολλοί είδαν ότι η ομάδα ήταν κατακερματισμένη εξαιτίας της έλλειψης της "εθνικής ταυτότητας".

Ένα από τα πρώτα μέτρα που έλαβε ο Blanc – που ήταν στην ομάδα που πήρε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1998 - όταν έγινε προπονητής της γαλλικής ομάδας το περασμένο καλοκαίρι ήταν να σταματήσει την πολιτική η ομάδα να τρώει μόνο κρέας halal (τελετουργικά σφαγμένο κατά την μουσουλμανική παράδοση).

Η Mediapart αναφέρει ότι αξιωματούχοι της ομοσπονδίας αμφισβήτησαν ακόμη και την μορφολογία των μαύρων παικτών. Ο δικτυακός τόπος ισχυρίστηκε ότι ο Blanc είχε υποδείξει ότι το στερεότυπο του παίκτη, τον οποίο χαρακτήρισε ως «μεγάλος, ισχυρός, δυνατός», έπρεπε να αλλάξει. Ο Blanc φέρεται ότι είπε σε μία συνάντηση ανώτατων αξιωματούχων της ομοσπονδίας: "Και ποιος είναι ο μεγάλος, δυνατός, ισχυρός; Οι μαύροι. Έτσι είναι. Είναι μία πραγματικότητα. Ο Θεός ξέρει ότι στα κέντρα κατάρτισης και στις ακαδημίες ποδοσφαίρου, υπάρχουν πολλοί".

Ο υπολογισμός των ανθρώπων με βάση τη φυλή ή την εθνική καταγωγή - ακόμα και για σκοπούς απογραφής ή για τις στατιστικές έρευνες - απαγορεύεται στη Γαλλία, ένα κράτος το οποίο, θεωρητικά, είναι τυφλό για τη φυλή ή τη θρησκεία. Η έννοια των ποσοστώσεων είναι κατά βάση αντι-δημοκρατική.

Ο Henri Guaino, ειδικός σύμβουλος του Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε ότι ήταν "ξεκάθαρα αντίθετος σε κάθε μορφή ποσόστωσης", προσθέτοντας: «η ρύθμιση των ποσοστώσεων θα είναι το τέλος της δημοκρατίας».

Ο Λιλιάν Τουράμ, ήρωας του Παγκοσμίου Κυπέλλου ο οποίος έχει μιλήσει με θάρρος για το ρατσισμό και μια φορά κατηγόρησε τον Σαρκοζί ότι κρίνει τους ανθρώπους με βάση την φυλή, σχολίασε ως εξής: «Αρχικά νόμιζα ότι ήταν ένα αστείο. Είμαι τόσο παγωμένος που δεν ξέρω τι να πω". Πρόσθεσε ότι εάν το ρεπορτάζ λέει αλήθεια, το σκάνδαλο θα είναι μεγάλο.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: