Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Χριστιανοφοβία: Η Ευρώπη περιθωριοποιεί τους Χριστιανούς


Από: MercatorNet / μετ. ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Η Αυστριακή δικηγόρος Gudrun Kugler είναι διευθύντρια του Παρατηρητηρίου για την Μισαλλοδοξία και τις Διακρίσεις κατά των Χριστιανών (Observatory on Intolerance and Discrimination against Christians). Αυτό το think tank κυκλοφόρησε πρόσφατα μια έκθεση σχετικά με τις διακρίσεις στην Ευρώπη. Το MercatorNet πήρε συνέντευξη σχετικά με τις απόψεις της για στην εκκοσμίκευση στην Ευρώπη.

Γιατί γράφετε αυτήν την έκθεση;

Kugler: Στόχος μας είναι ίσα δικαιώματα για όλους, όχι μόνο τους Χριστιανούς. Η Θρησκευτική ελευθερία στην Ευρώπη είναι σε κίνδυνο. Ατομικά μπορείτε να προσευχηθείτε και να σκεφτείτε όπως σας αρέσει - αλλά δημόσια, υπάρχουν όλο και περισσότεροι περιορισμοί. Γνωρίζουμε όλοι ότι οι Εβραίοι και οι μουσουλμάνοι έχουν γευτεί τη μισαλλοδοξία και τις διακρίσεις. Αλλά αυτό συμβαίνει τώρα και με τους Χριστιανούς - ακόμη και αν αποτελούν μια ονομαστική πλειοψηφία εδώ. Εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση μιας μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης του ολοένα και μεγαλύτερου προβλήματος στην Ευρώπη ως ένα πρώτο βήμα προς μια λύση. Οι διαπιστώσεις που έγιναν είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα μας για πολιτικούς, ΜΚΟ, δημοσιογράφους, θρησκευτικούς ηγέτες, και άτομα που ενδιαφέρονται.

Ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα σας από την έκθεσή σας σχετικά με τις διακρίσεις κατά των χριστιανών στην Ευρώπη;

Kugler: Έχουμε αναλύσει το φαινόμενο και έχουμε βρει πολλά προβληματικά θέματα στην Ευρώπη και τη Δύση γενικότερα:

- ελευθερία της έκφρασης, ιδίως όσον αφορά τη χριστιανική κατανόηση του ανθρώπου, την πίστη και τα χρηστά ήθη.

- ελευθερία της συνείδησης, η οποία περιλαμβάνει το ιατρικό προσωπικό καθώς και χριστιανούς δασκάλους και δικαστές.

- το δικαίωμα των γονέων εκ των προτέρων να εξασφαλίζουν ότι η εκπαίδευση των παιδιών τους είναι σύμφωνη με τις δικές τους θρησκευτικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις.

- εγκλήματα μίσους κατά των προσώπων και αγαθών, βεβηλώσεις και βανδαλισμοί.

- αφαίρεση των χριστιανικών συμβόλων από τους δημόσιους χώρους.

- αρνητικά στερεότυπα για τους χριστιανούς στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

- διακρίσεις στην απασχόληση, κοινωνική μειονεκτική θέση για τους Χριστιανούς, όπως το να γελοιοποιούνται ή να αγνοούνται για την ανέλιξή τους στο χώρο εργασίας.

- Η ‘Ρητορική Μίσους’ (Hate Speech) και η νομοθεσία κατά των διακρίσεων συχνά προκαλεί αντίστροφη διάκριση κατά των χριστιανών, περιορίζοντας την ελευθερία της έκφρασης, την ελευθερία της συνείδησης και την ελευθερίας των συμβάσεων.

Μισαλλοδοξία στην Ευρώπη, τη γενέτειρα του Χριστιανικού κόσμου; Αλήθεια;

Kugler: Από το 2005 έχουμε κάνει εκστρατεία για την ενίσχυση των χριστιανικών αξιών για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης αποχριστιανοποίησης της κοινωνίας. Έχουμε επανειλημμένα ακούσει για περιπτώσεις όπου οι χριστιανοί υφίστανται διακρίσεις, αλλά αυτά δεν αναφέρονται ποτέ σε συζητήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Γι 'αυτό ξεκίνησε το Παρατηρητήριο για τη μισαλλοδοξία και τις διακρίσεις κατά των χριστιανών.

Η "μισαλλοδοξία και οι διακρίσεις κατά των χριστιανών" είναι το ίδιο με την χριστιανοφοβία;

Kugler: "Η Christophobia" εισήχθη για πρώτη φορά από το νομικό μελετητή Joseph Weiler, ο ίδιος είναι ένας ορθόδοξος Εβραίος. Τα Ηνωμένα Έθνη το πήραν ως "χριστιανοφοβία". Έχει χρησιμοποιηθεί αυτή η λέξη σε περισσότερα από 20 έγγραφα. Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) προτιμά τις λέξεις «μισαλλοδοξία» και «διάκριση». Η μισαλλοδοξίας δηλώνει ένα κοινωνικό πρόβλημα, όπως η αφαίρεση των χριστιανικών συμβόλων από τη δημόσια ζωή ή γελοιοποίηση των χριστιανικών απόψεων δημόσια. Οι διακρίσεις έχουν νομικές επιπτώσεις. Μπορεί να αναφέρεται στην περίπτωση απόρριψης ενός χριστιανού υποψηφίου εξαιτίας της πίστης του, ή την απόλυση κάποιας επειδή φοράει ένα σταυρό γύρω από το λαιμό της - όπως έχει συμβεί στην Αγγλία.

Προτιμούμε να μιλάμε για μισαλλοδοξία και διακρίσεις και όχι για χριστιανοφοβία, γιατί η λέξη «φοβία» συνεπάγεται "παράλογο φόβο". Αυτή δεν είναι η αιτία του φαινομένου. Ωστόσο, η περιγραφική έννοια των δύο όρων είναι η ίδια.

Η μισαλλοδοξία κατά των χριστιανών μεγαλώνει στην Ευρώπη;

Kugler: Ο ΟΑΣΕ το θεωρεί έτσι, όχι μόνο εμείς. Ο Πρέσβης Janez Lenarčič, διευθυντής του Γραφείου του ΟΑΣΕ για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έχει δηλώσει: «η μισαλλοδοξία και οι διακρίσεις κατά των χριστιανών εκδηλώνονται σε διάφορες μορφές σε όλη την περιοχή του ΟΑΣΕ. Ενώ η άρνηση των δικαιωμάτων μπορεί να είναι ένα σημαντικό ζήτημα όπου οι χριστιανοί αποτελούν μια μειοψηφία, αποκλεισμού και περιθωριοποίησης μπορεί επίσης να βιωθεί από τους Χριστιανούς, όπου αποτελούν την πλειοψηφία στην κοινωνία. "

Δεν έχουμε πλήρη στατιστικά στοιχεία στην Ευρώπη, αλλά ένας αυξανόμενος αριθμός από τέτοιες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί. Για παράδειγμα, υπάρχουν περισσότερες επιθέσεις σε εκκλησίες στη Γερμανία, μολονότι αυτές δεν αναγνωρίζονται ως «αντι-θρησκευτικές πράξεις». Αλλά αν πρόκειται για βανδαλισμούς σε συναγωγές ή τζαμιά, αμέσως τα μέσα ενημέρωσης μας προειδοποιούν για την αύξηση της μισαλλοδοξίας εναντίον των Εβραίων και των Μουσουλμάνων. Υπάρχει μια μελέτη: μία δημοσκόπηση του Γενάρη του 2009 έδειξε ότι περισσότεροι από τέσσερις στους πέντε που εκκλησιάζονται (84 τοις εκατό) πιστεύουν ότι η θρησκευτική ελευθερία του λόγου και της δράσης βρίσκονται σε κίνδυνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ένα παρόμοιο ποσοστό (82 τοις εκατό) αισθάνεται ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο να ζήσουν ως χριστιανοί σε μια όλο και πιο κοσμική χώρα.

Μια γνώριμη φωνή είναι η Cherie Blair, σύζυγος του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού. Είπε όχι πολύ καιρό πριν: "Παντού βλέπετε τις εκκλησίες σήμερα να κλείνουν, τους Χριστιανούς συχνά να περιθωριοποιούνται και την πίστη να είναι κάτι που λίγοι άνθρωποι επιθυμούν να συζητήσουν ανοιχτά."

Δεν υπερβάλλετε; Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη για τους Χριστιανούς σε άλλα μέρη του κόσμου!

Kugler: Δεν μπορείτε να συγκρίνετε τις αδικίες εδώ με την κατάσταση, για παράδειγμα, στη Βόρεια Κορέα, την Ινδία ή το Πακιστάν. Οι Χριστιανοί που υπάρχουν εκεί, παρά την άγρια ​​καταδίωξη είναι τα μεγάλα πρότυπά μας. Ωστόσο, η θρησκευτική ελευθερία στην Ευρώπη είναι ένα επίτευγμα που κερδίθηκε σκληρά και το οποίο δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο. Χρειάζεται υπερασπιστές για να το κρατήσουν ζωντανό, έτσι ώστε ο χριστιανικός χαρακτήρας της Ευρώπης να μην χαθεί.

Ποιος είναι υπεύθυνος για αυτή τη διάκριση σε αυτές τις χώρες;

Kugler: Έχω την εντύπωση ότι οι δημοσιογράφοι και οι υπεύθυνοι της χάραξης πολιτικής είναι συχνά πιο αντιχριστιανοί από τους συμπολίτες τους. Αλλά αυτοί διαμορφώνουν το κλίμα της χώρας. Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι οι χριστιανοί όλο και περισσότερο περιγράφονται ως «ομοφοβικοί», σεξιστικοί, μη ανεκτικοί και απόκοσμοι.

Γιατί υπάρχει αυτή η αρνητική στάση απέναντι στους Χριστιανούς;

Kugler: Ο Χριστιανισμός και ο σταυρός είναι πάντα το μήλο της έριδος. Ίσως ο σταυρός και άλλες θρησκευτικές εικόνες αποτελούν μία υπενθύμιση ότι οι άνθρωποι θα έπρεπε να βάλουν τη ζωή τους σε μια τάξη. Οι Χριστιανοί είναι επίσης το τελευταίο εμπόδιο για ένα νέο όραμα της ‘κοσμικότητας’ που είναι τόσο πολιτικά ορθό που αγγίζει τα όρια του ολοκληρωτισμού.

Έχετε πρόβλεψη μια αναβίωση διωγμών κατά χριστιανών στην Ευρώπη;

Kugler: Ναι, αλλά όχι όπως ήταν οι διωγμοί κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους και υπό το κομμουνιστικό καθεστώς. Αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι η εχθρότητα απέναντι στην ελεύθερη και ανοικτή διαδήλωση της πίστης αυξάνεται. Οι Χριστιανοί όλο και πιο πολύ περιθωριοποιούνται και εμφανίζονται πιο συχνά στα δικαστήρια για θέματα που σχετίζονται με την πίστη τους. Επομένως, πιστεύω ότι οδεύουμε προς ένα αναίμακτο διωγμό.

Οι Χριστιανοί γνωρίζουν τι συμβαίνει;

Kugler: Αρκετοί Χριστιανοί ηγέτες ανησυχούν. Το γεγονός ότι ο ΟΑΣΕ έχει αναγνωρίσει το πρόβλημα αποδεικνύει ότι δεν είναι μια υποκειμενική αντίληψη των ενδιαφερομένων μερών όπως εγώ, αλλά μία πραγματική κατάσταση που εξελίσσεται.

Τι θέλετε να επιτευχθεί μέσω της πρωτοβουλίας σας;

Kugler: Πρώτον, θέλουμε οι πολιτικοί, οι εκπαιδευτικοί και οι δημοσιογράφοι να συνειδητοποιήσουν τις διακρίσεις και τη μισαλλοδοξία προς τους Χριστιανούς. Προσπαθούμε να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση των διεθνών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εμείς δημοσιεύσαμε πρόσφατα μια πενταετή έκθεση που τεκμηριώνει τις ανησυχίες μας και παρέχει αδιάσειστα στοιχεία για τους διαμορφωτές κοινής γνώμης.

Τι μπορούν να κάνουν οι Χριστιανοί;

Kugler: Να μιλήσουν. Πολλοί ευρωπαίοι Χριστιανοί δεν συνειδητοποιούν ότι υπερασπιζόμενοι τις πεποιθήσεις τους είναι ένας τρόπος να μιλήσεις για λογαριασμό των αδύναμων, των μειονεκτούντων και των ανυπεράσπιστων. Θεωρώ ότι είναι μια πράξη χριστιανικής φιλανθρωπίας να επιμείνουμε στα δημοκρατικά δικαιώματα του ατόμου. Πρέπει να αναζητούμε την έμπνευση από τους αδελφούς και τις αδελφές μας που αντιμετωπίζουν γενναία βίαιες μορφές διωγμού, αντί ήσυχα να υποχωρούμε.

Οι Χριστιανοί στην δημόσια ζωή πρέπει επίσης να έχουν το θάρρος να αντισταθούν στους περιορισμούς στις θρησκευτικές ελευθερίες. Οι εκκλησιαστικοί ηγέτες θα πρέπει να μιλήσουν με μεγαλύτερη σαφήνεια και θάρρος όταν βλέπουν τη θρησκευτική ελευθερία να υπονομεύεται. Και θα πρέπει να είναι αυτονόητο ότι όλοι μας πρέπει να είμαστε αυθεντικοί Χριστιανοί που διακηρύσσουμε το Ευαγγέλιο, χωρίς φόβο ή ψευδή σεβασμό. Η προκατάληψη μπορεί να διαλυθεί με φιλία και πολιτισμένο διάλογο.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Για την μετάφραση στα ελληνικά, ευχαριστούμε.
Τα σχόλια στο MercatorNet(Πηγή) έχουν ενδιαφέρον.