Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

Ο Μελ Γκίμπσον υπερασπίζεται τον συντηρητικό καθολικό αρχιεπίσκοπο που αφορίστηκε από το Βατικανό: «Είσαι ένας σύγχρονος Αθανάσιος..»

Ο Μελ Γκίμπσον έδειξε την υποστήριξή του στον συντηρητικό καθολικό αρχιεπίσκοπο Carlo Maria Viganò, τον οποίον αφόρισε επίσημα το Βατικανό.

Την περασμένη Παρασκευή, το Βατικανό αφόρισε επίσημα τον Αρχιεπίσκοπο Κάρλο Μαρία Βιγκάνο, κρίνοντάς τον ένοχο για «σχίσμα». Ο συντηρητικός ιερωμένος, ο οποίος κάποτε υπηρέτησε ως πρεσβευτής του Βατικανού στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι επικριτής του πάπα Φραγκίσκου. Επισήμως, ο Viganò εκδιώχθηκε για την «άρνησή του να αναγνωρίσει και να υποταχθεί στον Ανώτατο Ποντίφικα» και, μεταξύ άλλων, για την αμφισβήτηση της «νομιμότητας και της δικαστικής εξουσίας της Β' Συνόδου του Βατικανού».

«Είσαι ένας σύγχρονος Αθανάσιος! Έχετε όλο τον σεβασμό μου για τον τρόπο που υπερασπίζεστε τον Χριστό και την Εκκλησία Του ».

Στην Καθολική Εκκλησία, ο αφορισμός είναι μια μορφή μομφής που εμποδίζει κάποιον να συμμετέχει στα μυστήρια, όπως η θεία κοινωνία και απαγορεύει τη συναναστροφή του με την Εκκλησία. Έχει σκοπό να ενθαρρύνει τη μετάνοια και μπορεί να καταργηθεί.

Αλλά ο Viganò πιθανότατα δεν έχει σχέδια να μετανοήσει.

«Θεωρώ τις κατηγορίες εναντίον μου ως τιμή», είπε ο Viganò τον περασμένο μήνα.

Αφού η Καθολική Εκκλησία έλαβε τιμωρητικά μέτρα κατά του Βιγκανό, ο Μελ Γκίμπσον δημοσίευσε μια επιστολή στην οποία τον υποστηρίζει.

«Ελπίζω ότι θα συνεχίσετε να λέτε τη Λειτουργία και να λαμβάνετε τα μυστήρια μόνοι σας – είναι πραγματικά ένα σήμα τιμής να σας αποφεύγει η ψεύτικη, μετασυνοδική εκκλησία», έγραψε ο Γκίμπσον. "Έχετε τη συμπάθειά μου που υποφέρετε δημόσια αυτή τη σοβαρή αδικία. Για εμένα και για πολλούς άλλους είστε ένας πολύ θαρραλέος ήρωας."

Ο Γκίμπσον επαίνεσε τον Βιγκανό που επισήμανε τα «βασικά προβλήματα» εντός της Καθολικής Εκκλησίας και, το πιο σημαντικό κατά την άποψη του Γκίμπσον, «την παρανομία του Φραγκίσκου». Ο Γκίμπσον, καθολικός ο ίδιος, ανήκει στους  «σεντεβακαντιστές» (“Sedevacantists”), παραδοσιακούς καθολικούς οι οποίοι πιστεύουν ότι η «Αγία Έδρα» είναι κενή και ο τελευταίος νόμιμος Πάπας ήταν ο Πάπας Πίος XII, ο οποίος πέθανε το 1958. Οι σεντεβαντιστές, επιπλέον, απορρίπτουν την εξουσία της Δεύτερης Συνόδου του Βατικανού.

Στην επιστολή του ο Γκίμπσον συνέκρινε τον Βιγκανό με τον Μέγα Αθανάσιο (298-373 μ.Χ), τον κύριο υπερασπιστή της ορθόδοξης χριστιανικής θεολογίας που πολέμησε ενάντια στην αίρεση του Αρειανισμού. Η στάση του υπέρ της αλήθειας τον οδήγησε σε επανειλημμένες ξορίες.

Γι' αυτό, σύμφωνα με τον Γκίμπσον, ο Βιγκανό θα πρέπει να θεωρεί τον αφορισμό του ως «τίτλο τιμής».

Το LifeSiteNews που ανέφερε αρχικά την επιστολή επιβεβαίωσε ότι η επιστολή του Gibson είναι αυθεντική.

ΚΟ / πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια: