Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Κυριακή, 14 Αυγούστου 2011

«Ηλεκτρονικό τατουάζ» για παρακολούθηση ασθενών


Η νέα τεχνολογία αναμένεται να φέρει επανάσταση και στα παιχνίδια σε υπολογιστή

Ένα «ηλεκτρονικό τατουάζ» υπόσχεται να φέρει επανάσταση στην παρακολούθηση ασθενών, ακόμη και να αλλάξει το τοπίο στον τρόπο που παίζονται τα παιχνίδια σε υπολογιστή. Αυτό αναφέρουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόι με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Science».

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τη συσκευή η οποία είναι πιο λεπτή από μια ανθρώπινη τρίχα για την παρακολούθηση της καρδιάς και του εγκεφάλου ασθενών. Ο ηλεκτρονικός αισθητήρας τοποθετείται επάνω στο δέρμα όπως ένα προσωρινό τατουάζ και μπορεί να τεντωθεί, να «ρυτιδιάσει» και γενικώς να κινηθεί μαζί με το δέρμα χωρίς να σπάσει.

Κατάργηση των δύσχρηστων συσκευών

Σήμερα η παρακολούθηση των ζωτικών λειτουργιών ασθενών που βρίσκονται εκτός του νοσοκομείου γίνεται με δύσχρηστες συσκευές που αποτελούνται από πολλά καλώδια, οθόνες και ηλεκτρόδια.

Το νέο «ηλεκτρονικό τατουάζ» καταργεί όλες αυτές τις συσκευές. Η μικροσκοπική συσκευή που έχει πάχος μικρότερο των 50 μικρομέτρων φέρει ηλιακές κυψέλες οι οποίες παράγουν ηλεκτρική ενέργεια ή λαμβάνουν ενέργεια από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Η διαδικασία τοποθέτησης της συσκευής μοιάζει πολύ με εκείνη που ακολουθείται για την εφαρμογή των προσωρινών τατουάζ. Ο αισθητήρας βρίσκεται μέσα σε ένα υδατοδιαλυτό φύλλο πλαστικού. Ετσι η ρίψη νερού επάνω στο tattoo είναι αρκετή για να «κολλήσει» ο αισθητήρας στο δέρμα.

Ακριβείς μετρήσεις

Στο πλαίσιο μελέτης το «ηλεκτρονικό τατουάζ» χρησιμοποιήθηκε για τη μέτρηση της ηλεκτρικής δραστηριότητας στα κάτω άκρα, στην καρδιά και στον εγκέφαλο. Όπως προέκυψε, οι μετρήσεις ήταν αντίστοιχες με εκείνες των συμβατικών μεθόδων που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση ασθενών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τέτοιου είδους μικροί αισθητήρες θα μπορούσαν να αποδειχθούν άκρως χρήσιμοι για την παρακολούθηση των πρόωρων βρεφών ή για τον έλεγχο ασθενών με υπνική άπνοια οι οποίοι σήμερα πρέπει να βρίσκονται «καλωδιωμένοι» μέσα σε εργαστήρια ύπνου προκειμένου να γίνει η καταγραφή των ζωτικών λειτουργιών τους.

Μέχρι στιγμής το «ηλεκτρονικό τατουάζ» τοποθετήθηκε στο δέρμα ασθενών ως και για 24 ώρες χωρίς να παρουσιαστούν παρενέργειες όπως ερεθισμός στο δέρμα. Ωστόσο, ο αισθητήρας θα χρειάζεται να επανατοποθετείται στο δέρμα κάθε δύο εβδομάδες. Και αυτό διότι το δέρμα παράγει συνεχώς νέα κύτταρα με αποτέλεσμα εκείνα που βρίσκονται στην επιφάνεια να πεθαίνουν και να απομακρύνονται.

Και στα ηλεκτρονικά παιχνίδια

Η μικροσκοπική συσκευή θα μπορούσε όμως να αλλάξει το τοπίο και στα παιχνίδια σε υπολογιστή. Όταν οι ερευνητές εφήρμοσαν το «ηλεκτρονικό τατουάζ» στον λαιμό εθελοντών, εκείνο ανίχνευσε διαφορές μεταξύ λέξεων όπως «επάνω», «κάτω», «αριστερά», «δεξιά», «ξεκίνα», «σταμάτα». Με αυτόν τον τρόπο οι επιστήμονες κατάφεραν να παίξουν ένα απλό παιχνίδι σε υπολογιστή.Σύνδεσμος

Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Υλικών και Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι Τζον Ρότζερς σημείωσε ότι «στόχος μας ήταν να αναπτύξουμε μια τεχνολογία η οποία θα εφαρμόζεται στο δέρμα και θα είναι αόρατη στον χρήστη. Πρόκειται για μια τεχνολογία που ‘παντρεύει’ την ηλεκτρονική και τη βιολογία».

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

2 σχόλια:

Σαλογραια η Ευαν.Παναγοπούλου-Κουτσούκου είπε...

Πω πωωωω!

Κάνοντας ένα ένα βηματάκι τη φορά, οι Κερατάδες, με ευλογοφανείς προφάσεις, μας φέρνουν όλο και πιο κοντά στον ΤΕΛΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ
ΤΟΥ ΙΣΟΒΙΟΥ ΤΣΙΠΑΚΩΜΑΤΟΣ...

Μου τα λέγαν παλιότερα, κάτι βαρεμένοι παλαιοημερολογίτες, δεν τους πίστευα, τώρα που τα γράφει και το νιάτο, ο Κόκκινος Ουρανός, ήμαρτον ήμαρτον, τους ΠΙΣΤΕΥΩΩΩΩ!

Ανώνυμος είπε...

Στον ΑΝΤ1 η αξιαγάπητη Γιώτα Μιχαλοπούλου εκδήλωσε τη λαχτάρα της να γίνει γρήγορα εφαρμογή του.
Για να λέμε την αλήθεια κι εγώ θα το ήθελα για να τσεκάρω την υγεία μου.
Αλλά κατά βάθος όλοι αντιλαμβανόμαστε που θα πάει το πράμα.