Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Rube Burrow: Οι «Ρομπέν των Δασών» του Νότου


Ο βασιλιάς των παράνομων (The King of the Outlaws)

Μια ενδιαφέρουσα Νότια φιγούρα που δεν έχει τύχει πολλής προσοχής είναι ο Rube Burrow, ο «Ρομπέν των Δασών της Αλαμπάμα». Η συναρπαστική ζωή του Rube ήταν μέρος της παράδοσης των παράνομων (όπως ήταν ο Jesse James ή ο Billy the Kid), η οποία είναι βαθιά ριζωμένη στο Νότιο πολιτισμό. Πολλοί θρύλοι έχουν περάσει με οικογένειες που συνδέονταν με τους παράνομους. Μερικοί από αυτούς τους μύθους μιλάνε για το πώς ο Burrow είχε βάλει στόχο τους Ομοσπονδιακούς και πλούσιους carpetbaggers που είχαν βρει την ευκαιρία και έγδερναν τους νοτίους στις δεκαετίες που ακολούθησαν την κατάκτηση της συνομοσπονδίας από τον Λίνκολν. Λέγεται ότι ο Rube και οι άνδρες του άφηναν τους φτωχούς Νότιους ανενόχλητους στη διάρκεια των ληστειών τους. Είτε οι μύθοι είναι αληθείς ή όχι, δίνουν κάποια στοιχεία σχετικά με τις καρδιές των νοτίων που λαχταρούσαν για έναν ήρωα που θα μπορούσε να αντεπιτεθεί και να επικρατήσει εναντίον του κατοχικού καθεστώτος που εξαθλίωνε την Dixie.

Ο Reuben Burrow γεννήθηκε και μεγάλωσε στη βορειοδυτική Αλαμπάμα. Οι γονείς του ήταν εξίσου ενδιαφέροντα πρόσωπα όπως και ο Rube.

Ο Rube ήταν ένα από τα δέκα παιδιά που γεννήθηκαν από τον Allen και τη Martha Terry Burrow. Ο Allen πολέμησε για ένα χρόνο στον ‘Εμφύλιο Πόλεμο’, αλλά έγινε γνωστός ως λαθρέμπορος ποτών μετά το τέλος του πολέμου. Οι μάχες του με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τον οδήγησε να εγκαταλείψει τη χώρα για λίγα χρόνια. Η Μάρθα, περισσότερο γνωστή "Dame" Burrow, ήταν κάτι σαν τοπική μάγισσα, που υποτίθεται θεράπευε τους καρκίνους με απλό ξόρκι.

Αφού πέθανε η πρώτη του γυναίκα από κίτρινο πυρετό, ο Rube ξαναπαντρεύτηκε και δοκίμασε την τύχη του σαν ένας αγρότης στο Τέξας.

Οι καλλιέργειες του Rube απέτυχαν. Άρχισε να ανησυχεί και τον συνεπήρε η φήμη και η τύχη που είχαν οι Highwaymen, οι ληστές των τρένων, όπως Sam Bass, που τότε ήταν ο φόβος και ο τρόμος στις ράγες του Τέξας. Μαζί με τον αδελφό του Jim, Rube άφησαν το επάγγελμα του κτηνοτρόφου και άρχισαν την ζωή του παράνομου, ληστεύοντας το πρώτο τρένο τους την 1η Δεκεμβρίου 1886.

Αυτή η πρώτη ‘δουλειά’ στο Bellevue του Τέξας απέδωσε το πενιχρό ποσό των 300 δολαρίων και ένα κουτί με πιστόλια του στρατού των ΗΠΑ, που τα πήραν από ένα στράτευμα των μαύρων στρατιωτών, που θα όλοι αργότερα διώχτηκαν ντροπιασμένοι από το στρατό για δειλία. Ο Rube, δυσαρεστημένος με την μικρή μπάζα, σύντομα έγινε ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της ομάδας. Επινόησε καλύτερα σχέδια για την καταλήστευση των τρένων, όπως αναγκάζοντας τον μηχανικό να σταματήσει με το τρένο πάνω σε μια γέφυρα, έτσι ώστε η απόγνωση των επιβατών θα έφερνε αναγκαστική συμμόρφωση. Οι αποδόσεις αυξήθηκαν σημαντικά ....

Τον Ιανουάριο του 1888, αφού μόλις που διέφυγε στο Pinkertons πίσω στην επαρχία Lamar, της Αλαμπάμα, ο Rube και ο αδελφός του Jim συνελήφθησαν από μυστικούς αστυνομικούς στο Μοντγκόμερι. Ο Rube κατάφερε να γλιτώσει από τα δεσμά και να διαφύγει. Ο Jim δεν ήταν τόσο τυχερός. Αν και έδωσε αρχικά μια ψεύτικη ταυτότητα, τελικά ομολόγησε, λέγοντας: «Εγώ είμαι ο Jim Burrow, και ο άλλος είναι ο αδελφός μου ο Rube και αν έχετε να μας δώσετε δύο πιστόλια στον καθένα, δεν φοβόμαστε κανέναν".

Ο Jim θα πεθάνει από φυματίωση στη φυλακή αργότερα εκείνο το έτος. Μετά το θάνατο του Jim, ο Rube θα γίνει σκληρός και παράτολμος, πρώτα δολοφονώντας ένα νεαρό επιβάτη σε μια μάχη στο Duck Hill του Μισισιπή και αργότερα δολοφονώντας εν ψυχρώ τον ταχυδρόμο Mose Graves στη Lamar County. Αυτή η αλλαγή στο χαρακτήρα του Rube επηρέασε μια αλλαγή στην αντίληψη του: από ένα τολμηρό παράνομο σε ένα δημόσιο εχθρό. Με το λαό της πατρίδας του να στρέφεται εναντίον του, ο Rube έφυγε πάλι.


Αφού είχε διάφορες ‘δουλειές’ με τρένα, ο Rube είχε τελικά θα βρει την δίκαιη τιμωρία του, σε ένα γενικό κατάστημα. Σταμάτησε για προμήθειες στο Linden της Αλαμπάμα στο κατάστημα του JD "Dixie" Carter. Ο Κάρτερ αναγνώρισε τον εκτός νόμου και να τον συνέλαβε, αλλά ο Rube κατάφερε να ξεφύγει λίγο αργότερα. Ο απερίσκεπτος Rube πάλι εμφανίστηκε και, αντί να προσπαθήσει να ξεφύγει από την πόλη, πήγε να αντιμετωπίσει τον Κάρτερ. Η συμπλοκή ξέσπασε μεταξύ των δύο ανδρών. Αν και δέχτηκε σφαίρα, ο Carter κυνήγησε τον Burrow από ένα κατάστημα ζωοτροφών και, με τη βοήθεια του John Mc τον πυροβόλησε κάτω στο δρόμο.

Το ταξίδι του άψυχου σώματος του Rube από την Demopolis ως την Lamar County ανέδειξε όχι λιγότερους από πέντε χιλιάδες περίεργους θεατές, ως επί το πλείστον στο Μπέρμιγχαμ. Τα όπλα του και η ζώνη του έγιναν θέαμα στο Μέμφις.

Ο Rube Burrow, ο βασιλιάς των Παράνομων, θάφτηκε σε ένα μικρό κοιμητήριο στην Lamar County.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: