Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Η Μοσάντ εκπαίδευσε τους δολοφόνους των πυρηνικών επιστημόνων του Ιράν, αναφέρει έκθεση


Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν τη σύνδεση μεταξύ παράνομων ισραηλινών επιχειρήσεων και Μουτζαχεντίν ακτιβιστές του Ιράν, σύμφωνα με έκθεση του NBC News.

"Israel's Mossad trained assassins of Iran nuclear scientists, report says" - Της Haaretz / μετ. ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Αξιωματούχοι της Μοσάντ εκπαιδεύουν Ιρανούς αντιφρονούντες ακτιβιστές για τη δολοφονία Ιρανών πυρηνικών επιστημόνων, αναφέρει ρεπορτάζ του NBC επικαλούμενο αξιωματούχους των ΗΠΑ, την Πέμπτη. Η έκθεση ανέφερε, ωστόσο, ότι η Ουάσιγκτον δεν είχε άμεσα συμμετοχή στις επιθέσεις.

Η έκθεση του NBC News ήρθε μετά από κατηγορίες από το Ιράν ότι το Ισραήλ και οι ΗΠΑ είχαν την ενορχήστρωση των επιθέσεων εναντίον ιρανικών επιστημόνων και στρατιωτικών αξιωματούχων που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Φωτογραφία: Το αυτοκίνητο του Ahmadi Roshan μετά από την έκρηξη στην Τεχεράνη, στις 11 Ιανουαρίου 2012.

Αυτές οι κατηγορίες επανεμφανίστηκαν μετά από την πιο πρόσφατη φερόμενη επίθεση, καθώς τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τον περασμένο μήνα ότι ο πυρηνικός επιστήμονας Mostafa Ahmadi-Roshan σκοτώθηκε από βόμβα που τοποθετήθηκε στο αυτοκίνητό του από ένα μοτοσικλετιστή στην Τεχεράνη.

Σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars, ο 32χρονος Ahmadi Roshan, είχε την εποπτεία ενός τμήματος στις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου του Νατάνζ στην επαρχία Ισπαχάν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρνηθεί τη συμμετοχή τους στη δολοφονία και την έχουν καταδικάσει. Το Ισραήλ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Λίγες μέρες μετά την βομβιστική επίθεση, η Εξωτερική Πολιτική, σύμφωνα με αναφορές της αμερικάνικης υπηρεσίας πληροφοριών, ανέφερε ότι πράκτορες της Μοσάντ τέθηκαν ως αξιωματικοί της CIA, προκειμένου να προσλάβουν μέλη μιας τρομοκρατικής ομάδας του Πακιστάν για να πραγματοποιήσουν δολοφονίες και επιθέσεις κατά του καθεστώτος στο Ιράν.

Στην φωτογραφία: Η κηδεία του Mostafa Ahmadi Roshan, ειδικού σε θέματα χημείας και διευθυντή των εγκαταστάσεων εμπλουτισμού ουρανίου του Νατάνζ στο κεντρικό Ιράν, ο οποίος σκοτώθηκε σε μια θρασύτατη δολοφονία στο φως της ημέρας.

Ο Mark Perry της Εξωτερικής Πολιτικής ανέφερε ότι η επιχείρηση της Μοσάντ πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο 2007-2008, πίσω από την πλάτη της κυβέρνησης των ΗΠΑ, και εξόργισε τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους.

Αργότερα, μια έκθεση των Sunday Times υποστήριξε ότι παράγοντες που σχετίζονται με τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ ήταν πίσω από τη δολοφονία του Ahmadi Roshan ενός Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα.

Την Πέμπτη, αξιωματούχοι των ΗΠΑ μιλώντας στο NBC News ισχυρίστηκαν ότι πράκτορες της Μοσάντ είχαν εκπαιδεύσει μέλη των Μουτζαχεντίν από μίας αντιφρονούσα τρομοκρατική ομάδα του Ιράν για τη δολοφονία Ιρανών πυρηνικών επιστημόνων, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε γνώση της επιχείρησης, αλλά δεν είχε άμεση σύνδεση με αυτούς.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν το σύνδεσμο μεταξύ του Ισραήλ και των Μουτζαχεντίν του Λαού του Ιράν (ΜΕΚ), λέγοντας : "Όλες οι εκτιμήσεις σας είναι σωστές".

Ένας όμως Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο NBC "Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη με σαφήνεια." Όλοι οι εν λόγω αξιωματούχοι αρνήθηκαν οποιαδήποτε εμπλοκή των ΗΠΑ.

Ένα σχόλιο του Υπουργείου Εξωτερικών στην ιστορία είπε ότι «εφ 'όσον δεν μπορούμε να δούμε όλα τα στοιχεία που ζήτησε από το NBC, το Υπουργείο Εξωτερικών δεν θα αντιδρούμε σε κάθε κουτσομπολιό και έκθεση που δημοσιεύεται σε όλο τον κόσμο."

Η έκθεση του NBC αναφέρεται επίσης σε έναν ανώτερο συνεργάτη του Ιρανού Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, που περιγράφει τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ του Ισραήλ και των αντιφρονούντων ομάδων στο Ιράν.

Ο Mohammad Javad Larijani φέρεται να έχει δηλώσει ότι οι σχέσεις αυτές είναι «πολύ περίπλοκες και στενές».

"[Οι Ισραηλινοί] πληρώνουν ... τους Μουτζαχεντίν. Μερικοί από τους πράκτορες (του ΜΕΚ), ... παρέχουν πληροφορίες στο Ισραήλ. Και προσλαμβάνουν άτομα και επίσης διαχειρίζονται την τεχνική υποστήριξη," αναφέρθηκε ότι είπε ο Λαριτζανί.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

1 σχόλιο:

konion είπε...

Ἄντε μετὰ νὰ τὰ βροῦνε. Μᾶλλον γιὰ πόλεμο τὸ πᾶνε. Τέτοιου εἴδους ἐνέργειες εἶναι ἐχθρικότατες.

Τελικῶς ὁ μόνος δρόμος γιὰ τὸ Ἰρὰν εἶναι τῆς ἀντιπαραθέσεως, ἔστω καὶ μὲ τὸν κίνδυνο νὰ πάθη ὅτι ἔπαθε τὸ Ἰράκ.