Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

ΣΟΥΗΔΙΑ: Επέπληξαν τον πρωθυπουργό γιατί είπε την κακή λέξη «εθνικά Σουηδοί»


Ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ βρίσκεται αντιμέτωπος με μια θύελλα κριτικής από πολλές πλευρές, γιατί χρησιμοποίησε τον όρο «εθνικά Σουηδοί» απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το υψηλό επίπεδο της ανεργίας στη Σουηδία.

«Δεν είναι σωστό να περιγράφουμε τη Σουηδία ως μια χώρα σε κατάσταση μαζικής απασχόλησης. Αν κοιτάξει κανείς τους εθνικά Σουηδούς στην ακμή της ζωής τους, θα δει πολύ χαμηλό ποσοστό ανεργίας», δήλωσε ο Ράινφελντ σε έναν δημοσιογράφο από το πρακτορείο ειδήσεων ΤΤ τη Δευτέρα.

Το σχόλιο δόθηκε σε απάντηση σε μια ερώτηση που βασίστηκε σε μια έκθεση που εκπονήθηκε από το Σουηδικό Συμβούλιο Δημοσιονομικής Πολιτικής (Finanspolitiska rådet), που έχει επικρίνει την υπερβολικά προσεκτική δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Η φράση που χρησιμοποίησε ο Ράινφελντ δημιούργησε πολιτική θύελλα με σχολιαστές και από τις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος που αμφισβήτησαν τη χρήση του όρου «εθνικά Σουηδοί» και έκαναν εικασίες ως προς το τι θα μπορούσε να σημαίνει. (Σχ. ΚΟ: σε λίγο θα είναι άγνωστη λέξη!)

Στο Twitter πολλοί αναρωτιώνταν κατά πόσον ήταν σκόπιμο ο πρωθυπουργός να μιλήσει για «εθνικά» Σουηδούς.

Στην αρχή ήταν κυρίως αριστερών τάσεων σχολιαστές που αντέδρασαν στην δήλωση και άρχισαν να διερωτώνται ποια ήταν του κίνητρα του Ράινφελντ.
  
Σουηδέζες
εθνικοποίηση από τη δεξιά κυβέρνηση των κοινωνικών προβλημάτων μας είναι ανησυχητική ..." έγραψε ο Daniel Swedin που γράφει στην σοσιαλδημοκρατική Aftonbladet.

"Θα πρέπει να ερμηνεύσουμε την δήλωσή του σαν ο ίδιος να μην θεωρεί ότι η ανεργία μεταξύ των μεταναστών (ακόμη και 2ης ή 3ης γενιάς) είναι ένα ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα;", έγραψε ο Σοσιαλδημοκράτης δημοσκόπος Carl Melin.

Όμως και αρκετοί φιλελεύθεροι σχολιαστές έγραψαν για την «γκάφα» του πρωθυπουργού.

Ο Fredrik Federley, βουλευτής με το Κόμμα του Κέντρου, ένα από τα τέσσερα κεντροδεξιά κόμματα που συγκροτούν την κυβέρνηση συμμαχίας επικεφαλής της οποίας είναι ο Ράινφελντ, εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού.

«Είναι πολύ ατυχές το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επιλέγει να χωρίσει τον πληθυσμό σε εκείνους που είναι εθνικά Σουηδοί και εκείνους που δεν είναι. Θα πληρώσουμε για’ αυτό ακριβά στο μέλλον", είπε στην Aftonbladet. (σχ. ΚΟ: "πληθυσμό" θέλουν να κάνουν και τον ελληνικό λαό, οι υπηρέτες της πολυπολιτισμικότητας!...)

Σύμφωνα με τον Federley, τα σχόλια του Ράινφελντ "θα γίνουν όπλο στα χέρια των ["ακροδεξιών"] Σουηδών Δημοκρατών".
Ωστόσο, άλλοι πολιτικοί υπερασπίστηκαν τον Ράινφελντ, επισημαίνοντας ότι οι στατιστικές δείχνουν ότι η ανεργία είναι υψηλότερη στους μετανάστες και τους νέους.

«Το ότι τα άτομα που γεννήθηκαν εκτός της Σουηδίας υποεκπροσωπούνται στην απασχόληση αποτελεί σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα που πρέπει να επισημανθεί. Χρειάζονται περισσότερα για να υπάρξει πλήρης απασχόληση», έγραψε ο πολιτικός με τους Μετριοπαθείς Tomas Tobé.

Η Ann-Charlotte Marteus, αρθρογράφος στην εφημερίδα Expressen, εξήγησε ότι Ράινφελντ δεν πρέπει να κατηγορηθεί μόνο και μόνο έκανε χρήση του όρου «εθνικά Σουηδοί», υποστηρίζοντας ότι το να μιλάς για τη μετανάστευση στη Σουηδία είναι, το λιγότερο, κάτι δύσκολο.
«Η σουηδική γλώσσα, όπως φαίνεται μεταλλάσσεται σε μια πολυ-πολιτισμική πραγματικότητα, όπως η σουηδική αγορά εργασίας», έγραψε στο blog Opinionsbloggen.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα Nyheter24.se, ο Jimme Akesson των Σουηδών Δημοκρατών επαίνεσε την εμφανή αλλαγή του Ράινφελντ.

«Είναι μεγάλη είδηση ​​ότι ο πρωθυπουργός έχει έρθει στα συγκαλά του, σχετικά με μία από τις πολλές αρνητικές συνέπειες της ανεύθυνης μεταναστευτικής πολιτικής του», δήλωσε ο Akesson.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: