Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Έρευνα δείχνει ότι τα λευκά μωρά αναπτύσσουν «ρατσιστικές τάσεις» από την ηλικία των εννέα μηνών, πριν καν έρθουν σε επαφή με άλλες φυλές. Το επόμενο βήμα είναι «να εξαλείψουν αυτές τις τάσεις». (Με αντιρατσιστικό εμβόλιο;)


Daily Mail / ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Τα λευκά βρέφη ηλικίας μόλις εννέα μηνών δείχνουν σημάδια φυλετικής προκατάληψης, σύμφωνα με μια μελέτη στην αναγνώριση του προσώπου.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στο Amherst διαπίστωσαν ότι από τη νεαρή ηλικία τα μωρά έκαναν ήδη διακρίσεις σε βάρος αυτών που ήταν από διαφορετικές φυλές στην ικανότητά τους να αναγνωρίζουν πρόσωπα και συναισθηματικές εκφράσεις.

Ανέλυσαν 48 Καυκάσια μωρά με μικρή έως καθόλου εμπειρία Αφρο-Αμερικανών ή μαύρων ατόμων.

Τα διαχώρισαν σε μια ομάδα που ήταν μωρά ηλικίας πέντε μηνών και σε μια άλλη που ήταν μωρά ηλικίας εννέα μηνών, και παρακολουθούσαν τη διαφοροποίηση μεταξύ προσώπων ατόμων της ίδιας τους της φυλής και στη συνέχεια εκείνων που ανήκαν σε μια άλλη, άγνωστη, φυλή.

Τα μωρά από την ομάδα των πέντε μηνών ήταν πολύ πιο έμπειρα στη διάκριση προσώπων από διαφορετικές φυλές, ενώ εκείνα των εννέα μηνών ήταν σε θέση να ξεχωρίσουν δύο πρόσωπα της δικής τους φυλής με μεγαλύτερη ευκολία.

Σε ένα δεύτερο πείραμα ανιχνεύθηκε η δραστηριότητα του εγκεφάλου των μωρών με τη χρήση αισθητήρων.

Τους έδειξαν εικόνες προσώπων Καυκάσιας ή Αφρο-Αμερικανικής φυλής εκφράζοντας συναισθήματα που είτε ταιριάζαν είτε δεν ταίριαζαν με ήχους που άκουγαν, όπως το γέλιο και το κλάμα.

Οι μετρήσεις της δραστηριότητας του εγκεφάλου έδειξαν ότι τα εννέα μηνών  βρέφη αντιμετώπιζαν τις συναισθηματικές εκφράσεις των Καυκάσιων προσώπων διαφορετικά από εκείνες των Αφρο-Αμερικανικών προσώπων, ενώ τα 5 μηνών δεν το έκαναν.

Η αλλαγή στην ικανότητα αναγνώρισης δεν ήταν κάτι που είχε σχέση με την κουλτούρα,  αλλά μάλλον το αποτέλεσμα της σωματικής ανάπτυξης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η επεξεργασία των συναισθημάτων του προσώπου μεταφέρεται από το μπροστινό μέρος του εγκεφάλου σε περιοχές στο πίσω μέρος του εγκεφάλου στην ομάδα με την μεγαλύτερη ηλικία.

«Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι οι προκαταλήψεις όσον αφορά την αναγνώριση προσώπου και την αντίληψη ξεκινάνε από βρέφη, που δεν μπορούν αν μιλήσουν, πολύ πριν από το σχηματισμό εννοιών για τη φυλή», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Lisa Scott σε μια δήλωση.

«Είναι σημαντικό για μας να καταλάβουμε τη φύση αυτών των τάσεων, προκειμένου να μειώσουμε ή να εξαλείψουμε [τις προκαταλήψεις]."


Σχ. ΚΟ: Δηλαδή, πως θα εξαλείψουν τις «προκαταλήψεις». Με ειδικά «αντιρατσιστικά εμβόλια»; Με κοκτέιλ φαρμάκων; (Πάντως το χάπι κατά του ρατσισμού υπάρχει). Και γιατί να μην εξαλείψουμε και άλλου είδους «προκαταλήψεις»; Και παρωχημένα στερεότυπα. Π.χ. Να αναγνωρίζει το φύλο του; Να αγαπάει την μαμά του; Να πιστεύει στον Θεό; Να σκέφτεται; Να γελάει; Ίσως αν ζούσε ο Μέγκελε θα μπορούσε να δώσει τα «φώτα» του σε αυτούς τους "ερευνητές" … Επίσης, επειδή το θέμα είναι σοβαρό, μια καλή ηλικία να ξεκινήσουν τα πειράματα είναι η παρακάτω. Όσο πιο μικρό τόσο καλύτερα. Και μην το βλέπετε έτσι. Μικρό και άκακο.Είναι ένας ρατσιστής αυτός...

Αυτό είναι παρόμοιο με το πώς τα μωρά μαθαίνουν τη γλώσσα, αναφέρθει το medicalxpress.com. Νωρίς στην παιδική ηλικία τα μωρά δεν γνωρίζουν ακόμα ποιοι ήχοι έχουν νόημα στη μητρική τους γλώσσα, έτσι ώστε αντιμετωπίζουν όλους τους ήχους το ίδιο.

Καθώς μαθαίνουν τη γλώσσα που ομιλείται γύρω τους, η ικανότητά τους να ξεχωρίζουν τους ήχους σε άλλες γλώσσες μειώνεται και η ικανότητά τους να ξεχωρίζουν τους ήχους στην μητρική τους γλώσσα βελτιώνεται.

Η έκθεση αυτή δημοσιεύεται στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού Development Science.


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: