Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Η Εκκλησία της Αγγλίας ανοίγει τον δρόμο σε ομοφυλόφιλους επισκόπους



Η Εκκλησία της Αγγλίας, η επίσημα καθιερωμένη εκκλησία στην Αγγλία ροκαθήμενός ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι) αποφάσισε να άρει την απαγόρευση που εμπόδιζε ομοφυλόφιλους ιερείς να προαχθούν στο αξίωμα του επισκόπου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Βουλή των Επισκόπων.

Όπως αναφέρει το BBC, το νέο καθεστώς ισχύει και για τους ιερείς που βρίσκονται σε σύμφωνο συμβίωσης, ένα νομικό πλαίσιο που ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο και παραχωρεί σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια τα ίδια δικαιώματα που απολαμβάνουν πολιτικά νυμφευμένα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια.

Προϋπόθεση για την επισκοπική χειροτόνηση των ομοφυλόφιλων κληρικών είναι να υποσχεθούν να παραμείνουν άγαμοι.

Συντηρητικοί Αγγλικανοί έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεσή τους να επιδιώξουν την αντιστροφή της απόφασης, στο πλαίσιο της γενικής Συνόδου της Εκκλησίας.

Το ζήτημα της προαγωγής ομοφυλόφιλων κληρικών σε επισκοπικούς θώκους διχάζει την Εκκλησία της Αγγλίας από το 2003, όταν ο ομοφυλόφιλος ιερέας Τζέφρι Τζον (φώτο) δέχτηκε να αναλάβει την επισκοπή του Ρίντινγκ. Υποχρεώθηκε να αποσυρθεί από τη θέση λίγο αργότερα, λόγω αντιδράσεων από συντηρητικούς αγγλικανούς.

Ο Rod Thomas, πρόεδρος της συντηρητικής ευαγγελικής ομάδας ‘Reform’, δήλωσε ότι η κίνηση της εκκλησίας για τους ομοφυλόφιλους επισκόπους θα προκαλέσει περαιτέρω διαφορά.

"Θα φέρει περισσότερο διχασμό από αυτόν που είχαμε δει σχετικά με τις γυναίκες επισκόπους. Εάν νομίζατε ότι αυτή ήταν αναστάτωση, περιμένετε να δείτε τι θα συμβεί την πρώτη φορά που θα διοριστεί ένας επίσκοπος με Σύμφωνο Συμβίωσης," είπε στο BBC.
 
Το θέμα της ομοφυλοφιλίας έχει οδηγήσει σε ένα ρήγμα μεταξύ των Δυτικών και των Αφρικανών Αγγλικανών, από την στιγμή που μια καναδική επισκοπή ενέκρινε μια ‘ευλογία’ για ζευγάρια του ιδίου φύλου το 2002 και οι Αμερικάνοι Αγγλικανοί της Επισκοπικής Εκκλησίας διόρισαν έναν ανοιχτά ομοφυλόφιλο ως επίσκοπο το 2003.

Η Εκκλησία της Αγγλίας, που αγωνίζεται να παραμείνει ‘μοντέρνα’ στη σύγχρονη Βρετανία παρά την πτώση των αριθμών των πιστών, βρίσκεται ήδη υπό πίεση μετά την ψηφοφορία τον περασμένο Νοέμβριο να διατηρήσει την απαγόρευση στις γυναίκες να γίνουν επίσκοποι, μια διαμάχη που κράτησε 10 χρόνια. Παρόλο που το σχέδιο που θα επέτρεπε την χειροτονία γυναικών έχαιρε της υποστήριξης του αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρι, Ρόουαν Ουίλιαμς, και του διαδόχου του Τζάστιν Ουέλμπι, η πτέρυγα των «φιλελευθέρων» δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείτο για την έγκρισή του. 

Η Μ. Βρετανία νομιμοποίησε το Σύμφωνο Συμβίωσης το 2005, αναγκάζοντας την εκκλησία να εξετάσει τον τρόπο αντιμετώπισης των ομοφυλόφιλων κληρικών.



ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγές: εδώ και εδώ

5 σχόλια:

Andrew είπε...

Στην Παλαια διαθήκη ορίζεται λιθοβολισμός για τους ομοφυλόφιλους. Στην καινή διαθήκη γράφει ότι οι ομοφυλόφιλοι πάνε στην κόλαση. Οι πρώτοι πατέρες της εκκλησίας θεωρούσαν ότι ο Χριστός θα ερχόταν νωρίτερα στην γη αλλά περίμενε να καθαριστεί ο Ισραήλ από την ομοφυλοφιλία. Με βάση ποια βιβλικά κείμενα χειροτονούν ομοφυλόφιλους? Ακόμα και όσον αφορά τις γυναίκες, η αρχαία τάξη προβλέπει το μέγιστο να χειροτονούνται διακόνισσες.

Ανώνυμος είπε...

1) Η Παλαια Διαθηκη εχει παραχαραχθει επανειλλημενως απ' τους εβραιους.
Δεν καταφεραν ομως να κανουν το ιδιο με Τα Λογια Του Χριστου Τα Οποια θεωρουν ως Το πλεον "αντισιμητικο" συγγραμμα.
2) Οταν κατεβηκε Ο Χριστος στην Γη δεν υπηρχε ισραηλ.
Υπηρχε Παλαιστινη.

Andrew είπε...

Έγραψα Ο Ισραήλ, δηλαδή ο (τότε) περιούσιος λαός του Θεού. Ο νέος Ισραήλ ειναι οι Χριστιανοι. Ο Χριστός δεν ανέφερε τίποτα για τους ομοφιλόφιλους, προφανώς δε τους έπιασε καν στο στόμα του. Άφησε μάλλον τον απόστολο Παύλο να αναφερθεί στο θέμα.

Χρήστος είπε...

Η πτώση της Βρετανικής Εκκλησίας, θα έλεγα ότι ξεκίνησε μετά τη σύνοδο του Witby και γενικά αφότου η Βρετανία ακολούθησε τη Ρώμη σε αντίθεση με την Ιρλανδία η οποία για αρκετά χρόνια(μέχρι τον ενδέκατο αιώνα περίπου)παρέμεινε πιστή στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία. Το τωρινό σκοτάδι της Βρετανίας ας μην μας κάνει να λησμονούμε πως κάποτε εκεί έλαμψαν σπουδαίες μορφές αγιοσύνης και ας προσευχόμαστε να συνετιστούν και να επιστρέψουν στην Ορθοδοξία.
Για την πτώση της Ορθοδοξίας στην Βρετανία και σχετικά δείτε εδώ:
http://orthodoxy-rainbow.blogspot.gr/2012/08/oswald.html

Σας προτείνω να διαβάσετε και το βιβλίο της Κασσιανής Γ. Μαζαράκη "Ορθόδοξη Βρετανική και Κελτική Εκκλησία-Βίοι Αγίων της Ουαλίας".

Ανώνυμος είπε...

Κατ' αρχάς δεν μιλάμε για εκκλησία Ορθοδόξου δόγματος,αλλά για μία αίρεση,από της εκατοντάδες που υπάρχουν. Στις αιρέσεις ο καθ' ένας είναι,αυτό που νομίζει ότι είναι. Μέσα στους ναούς αυτών των αιρέσεων,δεν υπάρχει τίποτα το Χριστιανικό,απεναντίας υπάρχουν, σε πάρα πολλούς,σατανικά σύμβολα. Τώρα Μην παραξενευτείτε άν τους δείτε να εισέρχονται και τσίτσιδοι μέσα σ' αυτούς.Αυτή είναι η Πολιτισμένη Ευρώπη, που από το 1204 και μετά έγινε για μας τους Ορθοδόξους Έλληνες, ο Χειρότερος δυνάστης μας.