Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Εθνοφύλακας διεκδικεί την ανεξαρτησία του Τέξας



Η είδηση έτσι όπως την αναφέρει ο "Τύπος τη Κυριακής" (5,6 Ιανουαρίου 2012)

Όταν ο 23χρονος κολεγιόπαις Μίκα Χερντ (Micah Hurd) αναρτούσε τον Νοέμβριο στο Ιντερνετ μια διακήρυξη ανεξαρτησίας του Τέξας, με την οποία καλούσε τον Λευκό Οίκο να επιτρέψει την απόσχιση της Πολιτείας από τον κορμό των ΗΠΑ, κανείς δεν φανταζόταν ότι θα συγκέντρωνε 120.000 υπογραφές.

Η λαϊκή ανταπόκριση υποχρεώνει τον πρόεδρο Ομπάμα να απαντήσει επίσημα εντός 30 ημερών, αφού σύμφωνα με το νόμο ξεπεράστηκε το όριο των 25.000 υπογραφών. 
Πολλοί βέβαια στο Τέξας των 25,6 εκατομμυρίων κατοίκων δεν είδαν με καλό μάτι την πρωτοβουλία του νεαρού (φώτο) και κυρίως οι ανώτεροί του στο 4ο Σύνταγμα τας Τεξανικής Πολιτειακής Φρουράς. Ενός σώματος 2.300 άοπλων εθελοντών, επικουρικού της Πολιτικής Προστασίας, που επεμβαίνει σε φυσικές καταστροφές και άλλες περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Υπάγεται στην ένοπλη Τεξανική Εθνοφρουρά, ανώτατος διοικητής της οποίας είναι ο κυβερνήτης Ρικ Πέρι (όπως ο πρόεδρος Ομπάμα των ομοσπονδιακών ενόπλων δυνάμεων) και αμείβει τα μέλη της με το συμβολικό μηνιαίο μισθό των 120 δολαρίων.
Ο διοικητής του συντάγματος Χάουαρντ Πάλμερ είπε λίγο-πολύ ότι τέτοιες πολιτικές πρωτοβουλίες δεν έχουν θέση στους κόλπους ενός ημιστρατιωτικού σώματος και κάλεσε τους συναδέλφους του Χερντ να μην υπογράψουν το αποσχιστικό κείμενο.
Από την άλλη πλευρά, ο πατέρας του 23χρονου, προτεστάντης ιερέας Πάτρικ Χερντ, αποκάλυψε στην «Washington Post» πως ο γιος του δέχθηκε «άνωθεν προτροπές» να σταματήσει τις συνεντεύξεις σε αμερικανικά ΜΜΕ, ενώ του ζήτησαν και ένορκη βεβαίωση πως η Τεξανική Πολιτειακή Φρουρά δεν ανακατεύεται στην αποσχιστική καμπάνια του.

Φυσικά, ο νεαρός υποκινητής της τεξανικής ανεξαρτησίας δεν είναι μόνος του. Ανάλογα αιτήματα -και στις 50 Πολιτείες των ΗΠΑ- συγκέντρωσαν πάνω από ένα εκατομμύριο υπογραφές. Προέρχονται κατά βάση από πικαρισμένους Ρεπουμπλικανούς που δεν χώνεψαν ποτέ την ήττα του Ρόμνει, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν πονοκεφαλιάζουν τον Λευκό Οίκο.

Επίσημη απάντηση

Αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον διαβεβαίωσαν ότι τα αιτήματα των 11 Πολιτειών με περισσότερες από 25.000 υπογραφές «Θα λάβουν επίσημη απάντηση τις επόμενες εβδομάδες» στην διαδικτυακή πλατφόρμα «We the People».

Τα πράγματα, όμως, δεν είναι τόσο αθώα όσο φαίνονται. Πίσω από το ρομαντικό και αψίκορο εθνοφρουρό, που πρόσφατα έγινε πατέρας, κρύβεται ένα ρεύμα του υπερσυντηρητικού Κόμματος του Τσαγιού (Tea Party), εχθρικό στις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ και επιρρεπές σε αυτονομιστικά εγχειρήματα, που αντλούν επιχειρήματα από τη φορολογία και την οικονομική κρίση (περίπου όπως στην Καταλονία).

Πολλοί καταλόγισαν στον κυβερνήτη του Τέξας και υποψήφιο για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, Ρικ Πέρι, ότι δεν έχει το σθένος να βγει ανοιχτά ως υπέρμαχος της τεξανικής ανεξαρτησίας και κρύβεται πίσω από παιδαρέλια.

Αποστάσεις

Το 2009 είχε αναφερθεί ανοιχτά στο ενδεχόμενο της απόσχισης σε εκδήλωση του Τσάι Πάρτι, αλλά στην παρούσα φάση ο Πέρι (φώτο) έβγαλε την ουρά του απέξω, δηλώνοντας στη «Morning News» του Ντάλας: «Εκφράζω την πίστη μου στο μεγαλείο της ένωσής μας (σ.σ. των ΗΠΑ - sic!) και τίποτε δεν μπορεί να μου την αλλάξει». Δεν παρέλειψε όμως να κλείσει το μάτι στο τοπικιστικό ακροατήριο, προσθέτοντας ότι «συμμερίζεται την απόγνωση πολλών Αμερικανών απέναντι στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση».
Πρώην πεζοναύτης και νυν πρωτοετής ηλεκτρολόγος μηχανολόγος στο Πανεπιστήμιο του Αρλινγκτον, ο Μίκα Χερντ ομολόγησε ότι δεν φανταζόταν πως η κίνησή του θα είχε τέτοια απήχηση, σπεύδοντας να ξεκαθαρίσει πως δεν στρέφεται κατά του προέδρου των ΗΠΑ. (Η διευκρίνιση ήταν απαραίτητη, καθώς τον Απρίλιο ο λοχίας των πεζοναυτών Γκάρι Στάιν (Sgt. Gary Stein - φώτο), αποτάχθηκε από τις ένοπλες δυνάμεις επειδή ίδρυσε... κλαδική του Τσάι Πάρτι στο στρατό και δήλωσε στο facebook ότι θα αρνηθεί να υπακούσει στις διαταγές του Μπαράκ Ομπάμα. Αργότερα ζήτησε συγγνώμη, αλλά δεν του τα χάρισαν...).

Ο Χερντ επιμένει, ωστόσο, πως ένα ανεξάρτητο Τέξας θα προστάτευε καλύτερα το βιοτικό επίπεδο και τα δικαιώματα των πολιτών του, όπως ονειρεύονταν οι θεμελιωτές του αμερικανικού έθνους.



«Οι Πολιτείες πρέπει να γίνουν ανεξάρτητα κράτη για να διαχειριζόμαστε καλύτερα τα λεφτά μας. Πιστεύω ότι ο πρόεδρος Ομπάμα είναι καλός άνθρωπος και καλός πατέρας για τις κόρες του, αλλά είναι σοσιαλιστής. Κι εγώ δεν θέλω να ζήσω με τίποτα σε ένα σοσιαλιστικό κράτος...». Τάδε έφη ο πρωτοπόρος της ανεξαρτησίας της Βόρειας Καρολίνας, Ράντι Ντάι, (Randy Dye) συνταξιούχος νοσηλευτής που βοήθησε τους πληγέντες του τυφώνα Σάντι. Το αίτημά του συγκέντρωσε 30.000 υπογραφές και περιμένει κι αυτός την απάντηση του Λευκού Οίκου.


Διαφορετικές απόψεις από τους συνταγματολόγους

Πόσο ρεαλιστικό είναι να διαλυθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής εις τα εξ ων συνετέθησαν, σε μια άτυπη ρεβάνς των Νοτίων 150 χρόνια μετά τον Εμφύλιο;
Στην Ισπανία η κυβέρνηση και παράγοντες της Ε.Ε. προσπαθούν να αποτρέψουν την απόσχιση της Καταλονίας, με διάφορα συνταγματικά και οικονομικά επιχειρήματα.

Στις ΗΠΑ το θέμα διχάζει τους νομικούς, που βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο. Ο καθηγητής Νομικής του Πανεπιστημίου του Όστιν, Σάνφορντ Λέβινσον, υποστηρίζει πως η απόσχιση μιας Πολιτείας δεν είναι εντελώς ανέφικτη, αλλά εμπεριέχει νομικές και πολιτικές δυσκολίες υψηλού ρίσκου. «Το θέμα είναι πόσο διατεθειμένη είναι μια μεγάλη χώρα σαν τις ΗΠΑ να αποδεχθεί ειρηνικά την εδαφική της συρρίκνωση», δήλωσε με νόημα στη «Star-Telegram» του Ντάλας και πρόσθεσε: «Στο Σύνταγμά μας δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη, αλλά η αμερικανική ιστορία διδάσκει ότι η απόσχιση δεν είναι παίξε - γέλασε».
Κατηγορηματικός ότι το αμερικανικό Σύνταγμα απαγορεύει την απόσχιση ακόμα κι αν δεν το αναφέρει ρητά, δήλωσε από την πλευρά του ο συνάδελφός του στο Γέιλ, Αχίλ Ριντ Αμάρ.
«Υπάρχει μια σειρά διατάξεων που το υπονοούν σαφέστατα», τόνισε.


Διάβασε για το "καυτό" θέμα στον ΚΟΚΚΙΝΟ ΟΥΡΑΝΟ:



 Yes to independence!

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όσο περνούν καλά οι Αμερικανοί αυτά τα αποσχιστικά κινήματα δεν έχουν καμμία τύχη...εάν όμως επέλθει κρίση στην οικονομία των ΗΠΑ και το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πέσει χαμηλά, τότε αυτά τα κινήματα θα γιγαντωθούν...
Ως γνωστόν οι ΗΠΑ είναι ένα συνονθύλευμα λαών, θρησκειών και φυλών και ο μόνος συνδετικός κρίκος όλων αυτών είναι ότι έχουν ένα καλό επίπεδο ζωής...δηλαδή η χώρα έχει μία ακμαία οικονομία...άμα χαθεί η ακμαία οικονομία, διαλύθηκε και η χώρα στα εξ ων συνετέθη...

Ανώνυμος είπε...

ΚΟ γραφεις:
"Προέρχονται κατά βάση από πικαρισμένους Ρεπουμπλικανούς που δεν χώνεψαν ποτέ την ήττα του Ρόμνει......"

Διαφωνω.
Οι Αμερικανοι συντηρητικοι δεν μπορουν να κατανοησουν και να χωνεψουν το απανθρωπο και ΠΑΡΑΝΟΜΟ φερσιμο των οβριων (μεσω του GOP) στον Ρον Πωλ ο οποιος, (δες συνεδριο Ρεπουμπλικανων στην Ταμπα της Φλοριδα) στις τελευταιες αμερικανικες εκλογες θα κερδιζε τον Ομπαμα με το 'να χερι και καθιστος.
Απ οτι νομιζω αυτο που αρχιζει να καταλαβαινη πολυς κοσμος στην Αμερικη ειναι οτι οι οβριοι μολυνουν την πολιτικη ζωη με τον αισχροτερο αλλα και καταφανεστατο πια τροπο.

Δεν τους καιγεται καρφι για την ηττα του Ρομνεϊ, επειδη γνωριζουν οτι αυτος ο μορμονος δεν ηταν τιποτε αλλο παρα ενας γλυωδης λακες του Τελ-Αβιβ.
Υποψιαζομαι οτι αρκετοι Ρεπουμπλικανοι ψηφισαν αραπη ετσι απο κοντρα.


Πατρικιος


Ανώνυμος είπε...

Επειδη ειμαι της γνωμης οτι καθε τι που ξεκινα απ την Αμερικη εξαπλωνεται στον υπολοιπο κοσμο ταχεως, παραθετω το κατωθι φιλμακι που νομιζω οτι εχει τεραστια σημασια σχετικα με την πιο πανω αναρτηση.
Και εξηγω:
Αν οι ειδημονες (στην Αμερικη) βλεπουν αλλα δεν λενε οτι τα κινηματα αποσχισης των Πολιτειων απ την Ενωση εχουν τεραστιο ρευμα τοτε ποιο θα ητω το πρωτο μελημα των επικυριαρχων;
"Αφοπλιστε τους Αμερικανους"!
Προσεξτε με προσοχη τα λογια του ιερωμενου αλλα και του ιατροδικαστη

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=IDtX2OiQ00Y


Πατρικιος

SkyWatcher είπε...

Πατρίκιε, το άρθρο το έγραψε ο Τύπος της Κυριακής και το μετέφερα χωρίς σχολιασμό. Συμφωνώ μαζί σου. Είναι δε λυπηρό που ακόμα και "δεξιές" εφημερίδες μιλούν υποτιμητικά για το Tea Party και κάθε πατριωτική φωνή στις ΗΠΑ.

Ανώνυμος είπε...

ΚΟ συγνωμη.
Δεν προσεξα οτι το αρθρο ειναι του ΤτΚ.
Για τα αλλα που λες σε πληροφορω οτι ΟΛΑ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΜΜΕ ανηκουν σ αυτους. Το ξερεις πολυ καλα.
Οσο για το Τσαγοπαρτυ το εχουν ηδη μολυνει. ΚΑΙ αυτο.
Ναι οι ιδιοι που οριζουν ΟΛΑ τα Δυτικα ΜΜΕ.



Πατρικιος

Ανώνυμος είπε...


Μπορεί κανείς να μου εξηγήσει πώς έβγαλαν τον Ρον Πολ απ' το παιχνίδι;

Ανώνυμος είπε...

Είμαι εδώ και 3 χρόνια συμβεβλημένος με τον δικτυακό τους χώρο στο facebook και φέτος έχουν κάνει τεράστιο άλμα σε χρήστες και φίλους...
Όταν έκανα εγγραφή το έκανα πιο πολύ σαν αντίδραση μου στην στάση της αμερικής απέναντι στους γυφτοσκοπιανούς και όλα τα κουμάσια της τουρκίας, πάντως πιστεύω οτι έχουν τα δίκια τους.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Πατρίκιε, αυτή την φορά όπως και τότε παλιά, κάτι ξεκίνησε απο την μικρή Ελλάδα.

Καλή χρονιά σε όλους, με υγεία πίστη και υπομονή!