Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?

kolokotronis

kolokotronis

Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Η κοινότητα των μαύρων κατηγορεί Εβραίο για «ρατσιστική» ταινία


Η ταινία “Only Decent People("Μόνο αξιοπρεπείς άνθρωποι", “Alleen Maar Nette Mensen” στα ολλανδικά) είναι μια ταινία για έναν Ολλανδο-Εβραίο που ελκύεται από "πληθωρικές" μαύρες γυναίκες. Την ταινία γύρισε ένας πραγματικός Ολλανδο-Εβραίος ο οποίος είναι παντρεμένος με μια μαύρη μετανάστρια από το Σουρινάμ. Η ταινία προκάλεσε οργή και διαμαρτυρίες σε όλη την Ολλανδία. Η Jewish Daily Forward, το μεγαλύτερο εβραϊκό περιοδικό στον κόσμο, δήλωσε ότι η ταινία θα ήταν ξεκάθαρα «ρατσιστική», αν δεν είχε γραφτεί από έναν Εβραίο.

Κατά ειρωνικό τρόπο η ταινία δέχθηκε επίθεση από μαύρους μετανάστες επειδή απεικονίζει αρνητικά τους μαύρους της Ολλανδίας. Δέχτηκε επίσης επίθεση από τους Εβραίους γιατί απεικονίζει την εβραϊκή κοινότητα ως ρατσιστική και αναφέρει τον ρόλο των Εβραίων στο υπερ-Ατλαντικό δουλεμπόριο. Η ταινία είναι μια ειλικρινής υπενθύμιση ότι κάθε έθνος στην Ευρώπη, δέχεται επίθεση από τη λατρεία της πολυπολιτισμικότητας. Σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, η Ολλανδία έχει περάσει από το σχεδόν 0% μη-λευκό πληθυσμό, σε 15% μη-λευκό. Μόνο 500.000 είναι οι μετανάστες που υπάρχουν από το Σουρινάμ.

Γράφει η Jewish Daily Forward :
Η ταινία είναι μια σκοτεινή και προκλητική ολλανδική ταινία που εξετάζει τις σχέσεις μεταξύ των Εβραίων της χώρας και άλλων μειονοτήτων και πρωταγωνιστεί ο Weisz, ένας Εβραίος από το Άμστερνταμ που είναι μεγάλος σταρ του σινεμά στην Ολλανδία.
Βασισμένο σε ένα best-seller μυθιστόρημα του 2009 από τον Ολλανδό-Εβραίο συγγραφέα Robert Vuijsje, η ταινία ήταν η δεύτερη πιο δημοφιλής στην Ολλανδία πέρυσι, με 350.000 θεατές σε περισσότερους από 100 κινηματογράφους - ένας σημαντικός αριθμός σε μια χώρα 16 εκατομμυρίων.

Αλλά οι στερεοτυπικές απεικονίσεις των Μαροκινών, των Εβραίων και των μαύρων από το Σουρινάμ έχουν ξεσηκώσει έντονη κριτική σε μια χώρα που η πολιτική ορθότητα είναι καθιερωμένη, την οποία – όπως λένε κάποιοι -  μόνο ένας Εβραίος καλλιτέχνης θα μπορούσε να παραβιάσει.

«Αν η ταινία αυτή είχε γραφτεί από κάποιον που δεν ήταν Εβραίος ή από το Σουρινάμ, θα μιλούσαν όλοι για καθαρό ρατσισμό», δήλωσε ο Bart Wallet, ένας μη-Εβραίος ιστορικός και ειδικός στον Εβραϊσμό της Ολλανδίας. «Αλλά τώρα το αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη κατανόηση, γιατί ο Robert Vuijsje είναι Εβραίος που έχει σύντροφο μια Ολλανδο-Αφρο-Σουριναμέζα».

Στην ταινία, ο Weisz παίζει τον «ασυμβίβαστο» και σκουρόχρωμο David Samuels, τον μοναχογιό οικογένειας εύπορων Εβραίων διανοούμενων, που και ο ίδιος πέφτει θύμα διακρίσεων επειδή μοιάζει με Μαροκινό. Αποξενωμένος τόσο από την εβραϊκή κοινότητα όσο και την ευρύτερη ολλανδική κοινωνία, λόγω της εμφάνισής του, ο David ξεκινά μια αναζήτηση για μαύρες γυναίκες, αλλά έρχεται αντιμέτωπος όχι μόνο με τη βία και την ασυδοσία από τους μαύρους της Ολλανδίας, αλλά και τις ρατσιστικές συμπεριφορές των Εβραίων φίλων του.

Η ταινία μένει στα φυλετικά στερεότυπα: οι μαύροι είναι τεμπέληδες και άπληστοι. Οι λευκοί δεν τα πάνε καλά με την υγιεινή. Οι Εβραίοι είναι δουλέμποροι. Οι Μαροκινοί είναι βίαιοι. Η ταινία κατηγορήθηκε ότι ενισχύει, παρά επικρίνει τον ρατσισμό στην Ολλανδία. Μάλιστα, ο Vuijsje υπήρξε στόχος απειλών θανάτου και έχει καταγγελθεί από τα μέλη της μαύρης κοινότητας της Ολλανδίας. Ένας μαύρος καλλιτέχνης αναβίωσε τους παλιούς ισχυρισμούς για την συνενοχή των Εβραίων στο εμπόριο σκλάβων.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

"Washington Post : Βιομετρική Ταυτότητα για όλους τους Αμερικάνους για να λυθεί το πρόβλημα με τη λαθρομετανάστευση"

Α! Ωραίοι τύποι!!

Πρώτα μπάζουν τον γειτονικό γαλαξία με τον κάθε κατατρεγμένο και παραμυθιασμένο, προκαλούν την εντελώς αναμενόμενη φρίκη στους γηγενείς πλυθησμούς και μετά έρχονται ώς σωτήρες και προτείνουν την λύση τους.

Αγαπούλες ... βρείτε πλανήτη .. αυτός δεν σας χωράει πιά ...

Have a nice trip back to hell!
Bon voyage!