Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ - Το νέο βιβλίο του Κόκκινου Ουρανού

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ - Το νέο βιβλίο του Κόκκινου Ουρανού

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Άγνωστες πτυχές της ζωής και της δράσης του ΝικηταράΟ Νικήτας Σταματελόπουλος ή Νικηταράς ή Τουρκοφάγος (1782-1849) γεννήθηκε στη Νέδουσα Μεσσηνίας, ένα μικρό χωριό που βρίσκεται στους πρόποδες του Ταϋγέτου, 25 χλμ από την πόλη της Καλαμάτας. Καταγόταν από το χωριό Τουρκολέκα, του δήμου Φαλαισίας της Μεγαλόπολης. Ήταν ανηψιός του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
Ο Νικηταράς συνελήφθη το 1839 και καταδικάστηκε, αν και παντελώς αθώος, σε ενάμιση χρόνο φυλακή, την οποία εξέτισε στις φυλακές της Αίγινας. Όταν αποφυλακίστηκε, ή υγεία του ήταν εξασθενημένη ενώ έχασε σε μεγάλο βαθμό την όραση του. Βίωσε την αχαριστία και την αγνωμοσύνη της ελληνικής πολιτείας όταν του αρνήθηκε μια αξιοπρεπή σύνταξη ώστε να ζει αυτός και η οικογένεια του ευπρεπώς και αντί αυτού, του χορηγήθηκε "άδεια επαιτείας" στον ναό της Ευαγγελίστριας κάθε Παρασκευή. Το 1843 του απονεμήθηκε ο βαθμός του υποστράτηγου μαζί με μία πενιχρή σύνταξη. Πέθανε το 1849 σε ηλικία 67 ετών. Τελευταία του επιθυμία ήταν να ταφεί δίπλα στο Κολοκοτρώνη όπως κι έγινε.


Ορισμένες άγνωστες πτυχές της ζωής και της δράσης του :

  •     Ο Νικηταράς άνοιξε την αυλαία της Επανάστασης, αλλά υπήρξε και ένας από τους πρωταγωνιστές της. Τη νύκτα της 16ης προς 17η  Μαρτίου 1821 συνεπλάκη με μια ομάδα Τούρκων έξω από την Καλαμάτα. Στις 12 Σεπτεμβρίου 1829 έριξε τους τελευταίους πυροβολισμούς του Αγώνα στην Πέτρα της Βοιωτίας.
  •     Στη νεκρολογία η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Αιών», αναφέρθηκε ότι οι μάχες στις οποίες συμμετείχε ξεπερνούσαν σε αριθμό τα χρόνια της ηλικίας του. Τα παραπάνω δεν παρουσιάζονται ως υπερβολή αν αναλογιστούμε ότι εκτός από τις μεγαλύτερες και αποφασιστικότερες μάχες του Αγώνα (Βαλτέτσι, Δολιανά, Δερβενάκια, Αράχωβα, Μεσολόγγι, Φάληρο κλπ.) συμμετείχε και δεκάδες άλλες. Μέσα σε τέσσερις μόνο μήνες (από τα Μαΐου μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου 1821) συμμετείχε σε περισσότερες από είκοσι μάχες και συμπλοκές γύρω από την Τριπολιτσά.
  •     Σύμφωνα με την παράδοση κατά τη διάρκεια της μάχης στα Δερβενάκια άλλαξε τέσσερα σπαθιά, καθώς τα τρία έσπασαν. Μετά το τέλος της σύγκρουσης χρειάστηκε ιατρική βοήθεια για να ξεκολλήσει το σπαθί από το χέρι του, καθώς είχε υποστεί βαριάς μορφής αγκύλωση. Κατά την ίδια μάχη όταν ένιωθε την κούραση να τον καταβάλλει έδινε κουράγιο στον εαυτό του λέγοντας «κουράγιο Νικήτα, Τούρκους σφάζεις».
  •     Σύμφωνα με μαρτυρίες συμπολεμιστών του ο Νικηταράς κατά τη διάρκεια της επανάστασης εξολόθρευσε πάνω από 300 Τούρκους. Ο αριθμός δεν είναι υπερβολικός αν αναλογιστούμε τον αριθμό των μαχών στις οποίες συμμετείχε, την τρομακτική ορμητικότητα και την ιδιαίτερη μαχητική του ικανότητα. Ο ίδιος ο ήρωας σε μια συνάντησή του με τον Γερμανό φιλέλληνα C. F. Bojons τού είπε πως είχε εξολοθρεύσει 300 Τούρκους μέσα σε ένα εξάμηνο!
  •     Όταν το γαλλικό εκστρατευτικό σώμα, υπό τον στρατηγό Μαιζόν, αποβιβάστηκε στο Πεταλίδι της Μεσσηνίας με αποστολή την επιτήρηση της αποχώρησης του στρατού του Ιμπραήμ, ο Νικηταράς έσπευσε να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Καθόταν τυλιγμένος με την κάπα του στη σκηνή του τρέμοντας από τον πυρετό. Μοναδική του τροφή ήταν λίγες ελιές μέσα σε ένα πήλινο δοχείο. Όταν τον επισκέπτονταν Γάλλοι αξιωματικοί έκρυβε τις ελιές κάτω από την κάπα του. Ο Μαιζόν, όταν του το ανέφεραν, θέλησε να τον περιποιηθεί όπως του άρμοζε. Ο περήφανος οπλαρχηγός αρνήθηκε λέγοντας ότι δεν του έλειπε τίποτα και ότι η Ελλάδα μπορούσε να θρέψει τους στρατιώτες της. Ταυτόχρονα έκρυβε επιμελέστερα το δοχείο με τις ελιές του.
  •     Σε έναν περίπατο του Τερτσέτη και του Πολυζωίδη, αμέσως μετά την πολύκροτη δίκη του Κολοκοτρώνη και την πεισματική άρνηση των δύο δικαστών να τον καταδικάσουν, ο λαός του Ναυπλίου στάθηκε ευλαβικά μπροστά στους διερχόμενους, εκδηλώνοντας έτσι τον απεριόριστο θαυμασμό για τη στάση τους. Ξαφνικά μέσα από το πλήθος ξεπρόβαλε ο Νικηταράς, πλησίασε τον Πολυζωίδη και του είπε δακρυσμένος: «Πρόεδρε με την ηρωική σου διαγωγή μου πήρες τις δάφνες των Δερβενακίων».
  •     Ο Νικηταράς ετάφη δίπλα στον Θ. Κολοκοτρώνη στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών. Ωστόσο φαίνεται πως ο θάνατος της γυναίκαςκαι των παιδιών του και η έλλειψη στενών συγγενών και άμεσων απογόνων στάθηκε αφορμή να μην ενδιαφερθεί κανένας για τη σορό του. Τη στιγμή που χώρες με σαφώς μικρότερη στρατιωτική ιστορία από αυτή της Ελλάδας «κτενίζουν» τα πέρατα της οικουμένης για να ανακαλύψουν οστά στρατιωτών τους, να τα επαναφέρουν στην πατρίδα και να τα ενταφιάσουν με τις πρέπουσες τιμές, η χώρα μας αγνοεί την τύχη των οστών των περισσοτέρων πολεμιστών που χάρη στην προσωπική τους θυσία τής επέτρεψαν να συνεχίσει την ιστορική της πορεία.
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / περιοδικό ‘Στρατιωτική ιστορία’, τεύχος 67, Μάρτιος 2002

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τεράστιος και ανυπέρβλητος...Τιμή και δόξα στους αγωνιστές του αθάνατου 21 !

Ανώνυμος είπε...

ΑΘΑΝΑΤΟΣ !!
Συγχαρητηρια για την δημοσιευση !!

Unknown είπε...

Δόξα και Τιμή στους Ηρωες!!!!

Ανώνυμος είπε...

Η άρχουσα τάξη μας έχει πείσει εδώ και πολύ καιρό ότι χρησιμοποιεί τη γνωστή μέθοδο «διαίρει και βασίλευε» για να καταφέρει να υλοποιεί τα όποια (ανώμαλα) σχέδιά της. Βασικός αρωγός της η χρήση ηλιθίων ανθρώπων, οι οποίοι γίνονται «μπροστάρηδες» είτε σε κόμματα-κυβερνήσεις είτε σε κινήματα είτε σε ιδεολογικά ρεύματα κ.λπ. κ.λπ. Μετά, λοιπόν, τη διαμαντοπούλου, τη δραγώνα, τη ρεπούση και το συρφετό τους, ξεμύτισε άλλος ένας τέτοιος ηλίθιος για να αναλάβει δράση… Ο λόγος για το νίκο δήμου. (Σημείωση : με μικρά γράμματα αναφέρω πάντα τα ονόματα των ερπόντων ανθρωπάριων).
Το εν λόγω υποκείμενο το γνώριζα μόνο μέσα από τη στήλη «από τη σκοπιά του απλού χρήστη», στο αγαπημένο μου περιοδικό «RAM», το οποίο δεν υπάρχει πια. Μέσα από αυτή τη στήλη εξιστορούσε τις ψηφιακές του περιπέτειες μέσα από τη χρήση των δικών του υπολογιστών και προγραμμάτων. Ενημερωτικά σας αναφέρω ότι το φθηνότερο μηχάνημα που είχε στην κατοχή του κόστιζε (τότε σε δραχμές) περί τις 500.000, δηλαδή σημερινά 1.500€ περίπου. Αν λάβουμε υπόψη και ότι οι τιμές στα προϊόντα τεχνολογίας ήταν πολύ υψηλές για το μέσο μισθό και ότι η δραχμούλα είχε αξία, βγάζετε άμεσα το συμπέρασμα ότι απλά ο τύπος δεν ήξερε τι είχε. Η στήλη αυτή έπρεπε να μετονομαστεί σε «από τη σκοπιά του καπιτάλα χρήστη»…
Μετά από μερικά τηλεοπτικά περάσματα με εκπομπές του στυλ «πω πω θαυμάστε εμένα το λόγιο», χάθηκε από την υψηλή δημοσιότητα και επανεμφανίστηκε τώρα στην πολιτική! Και τι ξεστόμισε ο αγράμματος ποταπός ανθρωπίσκος; Δεν θα κάτσω να τα αναφέρω, γιατί με πιάνουν τα νεύρα!. Ένα μόνο : μπήκαν οι επαναστατημένοι Έλληνες στην Τρίπολη μετά από 400 χρόνια δολοφονιών, βασανιστηρίων, παιδομαζωμάτων, βιασμών, λεηλασιών και θα έκαναν ρεβεγιόν με τους τυράννους τούρκους και αλβανούς; ΜΑ ΤΟΣΟ ΗΛΙΘΙΟΣ ΕΙΣΑΙ;;; Όσοι δεν γνωρίζετε τι άλλο…νόστιμο δήλωσε ο γλοιώδης αυτός γυμνοσάλιαγκας, ψάξτε να το βρείτε μέσα από το διαδίκτυο. Άλλο ένα θα ήθελα να τον ρωτήσω… Θα ήταν εδώ τώρα, να μιλάει ελληνικά, να ζει σε μια δημοκρατία που να του επιτρέπει να λέει ό,τι αρλούμπα θέλει ατιμωρητί, αν δεν υπήρχαν οι ήρωες του 1821; Αν ήσουν στην αγαπημένη σου τουρκία και ξεστόμιζες εκεί αντίστοιχες αντεθνικές αρλούμπες κατά του σφαγέα και χασάπη κεμάλ, αν δεν σε «καθάριζαν» την ίδια μέρα, θα σε πασάλειβαν τουλάχιστον με πίσσα και πούπουλα και θα σε πετούσαν έξω από τα σύνορά τους. Βρίσκετε και τα κάνετε, όμως, όλοι εσείς οι «υπεράνω» νεοταξίτες, μια που φρόντισαν οι άλλοι ηλίθιοι κυβερνώντες, αφενός να προετοιμάσουν το έδαφος κατά τις τελευταίες δεκαετίες και να διαλύσουν πρόσφατα και εντελώς δημοκρατικά τα δύο μοναδικά εθνικά κόμματα των ΑΝ.ΕΛ. και της Χ.Α., τις μόνες φωνές αντίδρασης στο ανθελληνικό-ρατσιστικό κατά των Ελλήνων παραλήρημα που βιώνουμε…
Ευτυχώς μέσα σε αυτόν τον ανθελληνικό τηλεοπτικό κυκεώνα των πορνοκάναλων υπάρχουν οι φωτεινές εξαιρέσεις των καναλιών «Ε», «ΒΕΡΓΙΝΑ» και «EXTRA», καθώς και δύο εκπομπών, «Χώματα με Ιστορία» και «Μηχανή του Χρόνου» από τα μισοδιαλυμένα κρατικά κανάλια. Προτρέπω τη νέα γενιά να παρακολουθήσει αυτές τις σε βάθος έρευνες με θέμα το 1821 και τους ήρωές του. Υπάρχουν όλα τα επεισόδια στο youtube… Μην δώσετε έδαφος στα σκουλήκια να στρεβλώσουν την ιστορία μας. Η γνώση της ιστορίας είναι επικίνδυνη στα σχέδια των «αρχόντων» του πλανήτη. Δεν θυμάμαι ποιος το είπε αλλά το άκουσα από το στόμα του Σαράντου Καργάκου και είναι εξαιρετικά επιτυχημένο… «Το μέλλον είναι το παρελθόν που μπαίνει από άλλη πόρτα…».

...Και μία αφιέρωση στο νικολάκη και την ανωμαλιάρα παρέα του :
https://www.youtube.com/watch?v=DtMNi_dJ9WU

ΑΙΑΝΤΑΣ "ερκος Αχαιων" είπε...

Πόσο λίγοι είμαστε σήμερα...???
Μιας και ελπιζουμε εις Ανάσταση νεκρών...πως θα τους δούμε στα ματια...;;;