Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

ΡΟΥΜΑΝΙΑ: «Στρατός, πατρίδα, θρησκεία και οικογένεια», το σύνθημα του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος για τις εκλογές!



Όπως αναφέρει σε άρθρο του ο EU Observer:

 Το κυβερνόν Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Ρουμανίας (PSD), φαίνεται ότι κατά την προεδρική προεκλογική εκστρατεία του θα στηριχθεί σε έναν συντηρητικό εθνικισμό αναμεμιγμένο με θρησκευτική πίστη και θέματα ασφάλειας.

Το κόμμα κέρδισε τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου, λαμβάνοντας 38 τοις εκατό των ψήφων σε μια εκστρατεία που βασίστηκε γύρω από το σύνθημα: «Θα στείλουμε ανθρώπους στις Βρυξέλλες που είναι υπερήφανοι που είναι Ρουμάνοι – που θα υπερασπιστούν τη Ρουμανία».

Αυτή η εθνικιστική «άμυνα» κατά ενός αγνώστων στοιχείων δράστη ήταν στο επίκεντρο μιας εκστρατείας η οποία δείχνει αποφασισμένη να πλαισιώσει τον αγώνα του πρωθυπουργού Βίκτορ Πόντα (φώτο) για την προεδρία στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Στη νικητήρια ομιλία του μετά τις ευρωεκλογές, ο Ponta δήλωσε ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να επικεντρώνεται σε αυτό που αποκάλεσε «παραδοσιακές αξίες της Ρουμανίας»: «τον στρατό, την εκκλησία και την οικογένεια».

«Και πρέπει να προστατεύσουμε αυτές τις αξίες», είπε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο πυρήνας της εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές θα είναι το σύνθημα του κόμματος : «Είμαστε υπερήφανοι που είμαστε Ρουμάνοι».

Παρά το γεγονός ότι η ρητορική των πολιτικών δεν λαμβάνεται πάντα ως μια σοβαρή ένδειξη της κατεύθυνσης της πολιτικής, αυτό δείχνει μια σκλήρυνση του θρησκευτικού εθνικιστικού δόγματος στη Ρουμανία.

Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το σοσιαλδημοκρατικό πρόσωπο που το κόμμα δείχνει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για παράδειγμα, αυτό το μήνα, το υπουργείο Παιδείας και η Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία υπέγραψαν μια συμφωνία δίνει στην Εκκλησία την εξουσία να απολύει καθηγητές θρησκευτικών στα σχολεία - μια κίνηση που θεωρείται από την κοινωνία των πολιτών ως ένα «καμπανάκι» για την παρέμβαση της εκκλησίας στα κρατικά ζητήματα .

Το PSD έχει τις ρίζες της στο Ρουμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα (PCR), το οποίο ακολούθησε μια εθνικιστική, αντι-μειονοτική και αντισημιτική πολιτική μετά το 1946, ειδικά στις δύο τελευταίες δεκαετίες εξουσίας του Νικολάε Τσαουσέσκου.

Ένας πολιτικός επιστήμονας ο οποίος έχει ερευνήσει την πολιτική ελίτ στη Ρουμανία και ο οποίος θέλησε να μείνει ανώνυμος, υποστηρίζει ότι το PSD είναι δέσμιο στο ίδιο εκλογικό σώμα που το κομμουνιστικό κόμμα δημιούργησε – μια τάξη φτωχών και αμόρφωτων.

«Το PSD είναι υπεύθυνο για την στασιμότητα της Ρουμανίας», λέει. «Πήρε τις δομές και τις νοοτροπίες του πρώην PCR και δεν υπάρχει αυθεντική μεταρρύθμιση να απαλλάξει τη χώρα από αυτή την κατάσταση».

Στην προεκλογική του εκστρατεία, το PSD χρησιμοποίησε λαϊκά μοτίβα και φωτογραφίες από τα αγάλματα των Ρουμάνων μαχητών της ανεξαρτησίας, όπως του Mihai Viteazul, του πρώτου που ενοποίησε τα πριγκιπάτα της Ρουμανίας το 1600.

Ο Vintila Mihailescu, κορυφαίος πολιτιστικός ανθρωπολόγος της Ρουμανίας, υποστηρίζει ότι τα εθνικιστικά υποστυλώματα είναι ένα σημαντικό εκλογικό βοήθημα για όλα τα κόμματα.

Αλλά προσθέτει: «Το εκλογικό σώμα του PSD αντιλαμβάνεται αυτή τη γλώσσα πιο εύκολα, ώστε να υπάρχει μια ορισμένη συνέχεια [από την κομμουνιστική περίοδο]».

- Όλο του άρθρο εδώ

ΚΟ: Το πιθανότερο είναι αυτή η «πατριωτική» στροφή των σοσιαλιστών να οφείλεται  καθαρά στα «σημεία των καιρών» και στην άγρα ψήφων λόγω της ενίσχυσης των αντι- ΕΕ, εθνικιστικών κομμάτων στην Ευρώπη. Άλλωστε, στην Ρουμανία, φαίνεται ότι απουσιάζει ένα ισχυρό «καθαρόαιμο» εθνικιστικό κόμμα.. Αλλά έστω κι έτσι, η «στροφή» αυτή προσφέρει ισχυρό σοκ στους hard core εθνομηδενιστές της εγχώριας αριστεράς.     
Σχετικά με το PSD, οι πολιτικοί του αντίπαλοι το έχουν κατηγορήσει ότι έχει υποθάλψει τους πρώην αξιωματούχους του Ρουμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, και ότι προσπαθεί να ελέγξει τα ρουμανικά μαζικής ενημέρωσης. Ένας αριθμός εν ενεργεία ή πρώην μελών του έχει επίσης κατηγορηθεί για διαφθορά, για παρέμβαση στο δικαστικό σώμα και για χρησιμοποίηση της πολιτικής τους θέσης για προσωπικό πλουτισμό.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ 

1 σχόλιο:

ΒΕ.Λ. είπε...

Η Ρουμάνα της 1ης φωτο πάνω-πάνω, μου προξένησε συναισθηματικό απωθημένο.
Skywatcher, πρόσεχε τί δημοσιεύεις!