Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

«Μην μας δίνετε βίζες, δεν θέλουμε να μεταναστεύσουμε. Την βοήθειά σας θέλουμε να μείνουμε στη γη μας», λένε στις δυτικές κυβερνήσεις οι χριστιανοί της Μ. Ανατολής


Η Δύση πρέπει να βοηθήσει τους χριστιανούς να παραμείνουν στη Μέση Ανατολή, όχι να τους προσφέρει βίζα για να φύγουν, λέει ο Λιβανέζος χριστιανός θεολόγος Nabil Costa.


Ο Ναμπίλ, ο οποίος είναι εκτελεστικός διευθυντής της Εταιρείας του Λιβάνου για την Εκπαίδευση και την Κοινωνική Ανάπτυξη (Lebanese Society for Educational and Social Development - LSESD, ανήκει στους Βαπτιστές), καλεί τους χριστιανούς στη Δύση όχι μόνο να προσευχηθούν για την κατάσταση, αλλά επίσης να πιέσουν τις κυβερνήσεις τους να «ενδυναμώσουν τη χριστιανική παρουσία στη Μέση Ανατολή» μετά από την υπεροχή των ισλαμιστών του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), στο Ιράκ και τη Συρία. Είναι εντελώς αντίθετος στην πρόσφατη προσφορά ορισμένων ευρωπαϊκών και δυτικών κυβερνήσεων να προσφέρουν βίζες για τους ιρακινούς χριστιανούς.

«Θέλουμε οι Χριστιανοί στη Δύση να ασκήσουν πιέσεις για να ζήσουμε εδώ ειρηνικά», λέει ο Nabil. «Στην Αμερική οι Χριστιανοί θα πρέπει να υψώσουν την φωνή τους σε εκείνους που είναι στο Κογκρέσο, και το Κογκρέσο θα πρέπει να βοηθήσει σε αυτό. Στη χώρα σας (Βρετανία) οι Χριστιανοί θα πρέπει να ασκήσουν πιέσει στη Βουλή των Κοινοτήτων και των Λόρδων. Θα πρέπει να μιλούν δυνατά μέσω το πρεσβευτής σας στο Λίβανο ότι θέλουμε να μείνουμε εδώ».

«Η Μέση Ανατολή είναι η γη μας», προσθέτει ο Nabil. «Η Βηθλεέμ είναι η γη μας. Ο Ιησούς γεννήθηκε εδώ. Αυτά είναι τα εδάφη που επισκέφτηκε ο Ιησούς: Δαμασκός, Παλαιστίνη, Λίβανος, Ιορδανία. Δεν μας βοηθάει η Δύση, με το να μας δίνει βίζες για να μεταναστεύσουμε. Δεν θέλουμε να μεταναστεύσουμε. Θέλουμε τη δύναμή σας για να μας βοηθήσετε να μείνουμε εδώ».

«Η πρόσφατη ανθρωπιστική βοήθεια προς εκείνους που φεύγουν εξ αιτίας της ISIS στο Ιράκ είναι αξιέπαινη, αλλά είναι μόνο βραχυπρόθεσμη», πιστεύει ο Nabil.

«Μακροπρόθεσμα, πρέπει να βοηθήσουμε τους Ιρακινούς να μείνουν στο Ιράκ», λέει ο Nabil. «Οι Ιρακινοί που εγκατέλειψαν την Μοσούλη πρέπει να πάνε πίσω στη Μοσούλη, οι Χριστιανοί που εγκαταλείπουν τη Συρία πρέπει να πάνε πίσω στη Συρία. Θα πρέπει να τους βοηθήσετε να επιστρέψουν στις χώρες τους».

Ο αντίκτυπος της ISIS έχει αρχίσει να επηρεάζει τη ζωή στο Λίβανο. Στις 2 Αυγούστου, τα βορειοανατολικά λιβανικά σύνορα της πόλης της Aarsal δέχθηκαν επίθεση από τζιχαντιστές της ISIS, ως αντίποινα για τη σύλληψη ενός τζιχαντιστή που συνδέονταν και με την ISIS και με την θυγατρική της Αλ Κάιντα στη Συρία, το Μέτωπο Al-Nusra. Η ISIS είχε προσωρινά τον έλεγχο της πόλης, αλλά, μετά από πέντε ημέρες συγκρούσεις με τον λιβανικό στρατό, υποχώρησαν πίσω στη Συρία με μερικούς αιχμάλωτους στρατιώτες και μέλη των λιβανικών δυνάμεων εσωτερικής ασφαλείας, τους οποίους κρατούν ακόμα ομήρους. Οι μάχες άφησαν νεκρούς 18 Λιβανέζους στρατιώτες, 60 αντάρτες και 42 άμαχους νεκρούς, ενώ πάνω από 400 τραυματίστηκαν.

Χιλιάδες Χριστιανοί Ιρακινοί πρόσφυγες φθάνουν επίσης στο Λίβανο, μετά τη διαφυγή τους από το βόρειο Ιράκ, όταν η ISIS εισέβαλε και απείλησε να τους σκοτώσει αν δεν ασπαστούν το Ισλάμ. Ο Nabil λέει ότι περίπου 7.000 βρίσκονται τώρα στη χώρα.

Η LSESD αξιολογεί πού βρίσκονται και ποιες είναι οι ανάγκες τους και παρέχει βοήθεια. Εκκλησίες, μοναστήρια, ακόμα και τζαμιά σήμερα βοηθούν τους πρόσφυγες. Το ότι και μουσουλμάνοι βοηθούν τους ιρακινούς χριστιανούς, λέει ο Nabil, δείχνει ότι η πλειοψηφία των μουσουλμάνων είναι όπως στο Λίβανο, σε πλήρη αντίθεση με την ISIS και άλλους εξτρεμιστές.

«Η πλειοψηφία είναι άτομα που θέλουν την ειρήνη, είτε είναι Σουνίτες είτε Σιίτες. Ζούμε μαζί τους και έχουμε πολύ καλές σχέσεις μαζί τους»,  λέει ο Nabil. «Οι Σουνίτες εξτρεμιστές δεν αποτελούν την πλειονότητα των μουσουλμάνων».

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: