Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

«Κακά λόγια» από ένα «υπέροχο μυαλό»



«Η ρίζα όλων των κακών, όσον αφορά εμένα, είναι οι Εβραίοι» ("The root of all evil, as far as my personal life is concerned, are Jews").  

Αυτό είχε γράψει σε επιστολή του το 1967, ο πρόσφατα αποβιώσας (σκοτώθηκε σε τροχαίο στις 23 Μαΐου 2015, μαζί με τη σύζυγό του Alicia), τιμημένος το 1994 με το Νόμπελ Οικονομικών, John Nash, το «υπέροχο μυαλό» της ταινίας του 2001, με πρωταγωνιστή τον Ράσελ Κρόου Ένας Υπέροχος Άνθρωπος» στα ελληνικά), μιας ταινίας που βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο (“A Beautiful Mind”) της Σύλβια Νασάρ, που εκδόθηκε το 1995. [η δήλωση αυτή σημειώνεται στην σελίδα 326 του βιβλίου της Νασάρ].
 
Sylvia Nasar, (φώτο) βραβευμένη δημοσιογράφος και καθηγήτρια δημοσιογραφίας, γεννήθηκε το 1947, στην Βαυαρία της Γερμανίας, από Γερμανίδα μητέρα και Ουζμπέκο πατέρα. Το 1951 η οικογένεια μετανάστευσε στις ΗΠΑ, ενώ έζησαν και στην Τουρκία. Ο πατέρας της εργάστηκε στην CIA].
Η ταινία “A Beautiful Mindείχε προταθεί για 8 βραβεία Όσκαρ, κερδίζοντας τελικά 4, μεταξύ των οποίων και Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Βραβεύτηκε επιπλέον με 4 Χρυσές Σφαίρες και με 2 Βραβεία BAFTA. Ωστόσο, η ταινία έχει επικριθεί από κάποιους, συμπεριλαμβανομένων και της οικογένειας του Τζον Νας, για τις ιστορικές ανακρίβειες που έχει σχετικά με την ζωή του.

Πριν την απονομή όμως των όσκαρ, ήρθε στο φως η δήλωση αυτή, φέρνοντας ταραχή στον κόσμο του Hollywood.

«Γιατί να ψηφίσω αυτόν τον μισητή των Εβραίων;», δήλωσε ένας βετεράνος μέλος της Ακαδημίας μόλις έγινε ευρύτερα γνωστή η δήλωση, από την ιστοσελίδα DRUDGE REPORT, (η σελίδα που αποκάλυψε το σκάνδαλο Κλίντον - Λεβίνσκι) λίγες εβδομάδες πριν από την ψηφοφορία. «Είμαι Εβραίος! Νιώθω αηδιασμένος», είπε.

Λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία (24 Μαρτίου 2002), ο John Nash, μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης, αρνήθηκε οποιονδήποτε «αντισημιτισμό». Σε συνέντευξή του με τον Mike Wallace, στην εκπομπή "60 Minutes", ο Nash αναγνώρισε ότι είχε «παράξενες ιδέες» κατά τη διάρκεια ορισμένων περιόδων της ζωής του.
Κατά τη διάρκεια της μακράς μάχης του με την σχιζοφρένεια, ο Nash είχε παρανοϊκές ψευδαισθήσεις, στις οποίες ο ίδιος έβλεπε να απειλείται από τους Εβραίους και το κράτος του Ισραήλ. Ισχυρίστηκε τότε, ότι ήταν ένας αριστερός («το αριστερό πόδι του Θεού») Άραβας (Παλαιστίνιος) πρόσφυγας, και «ο αυτοκράτορας της Ανταρκτικής». Ήταν η εποχή "πριν από τον αραβο-ισραηλινό πόλεμο του 1967", αναφέρει η Nasar στο βιβλίο της.

«Όλοι με τους οποίους έχω μιλήσει που ήξεραν τον John, όλοι τους είπαν όχι, δεν αισθάνονταν έτσι για τους Εβραίους», διευκρίνισε ο Wallace. Η σύζυγός του Nash, Αλίσια, είχε πει: «ποτέ δεν τον άκουσα να λέει κάτι τέτοιο στα 50 χρόνια που τον γνωρίζω».
«Η κατηγορία περί “αντισημιτισμού” θεωρείται ιδιαίτερα επιβαρυντική, καθώς ένα σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων για τα Οσκαρ είναι Εβραίοι», μας εξηγεί η Jewish Telegraph Agency

Η ίδια η συγγραφέας της βιογραφίας του, Sylvia Nasar, με την σειρά της απέδωσε τις δηλώσεις του Nash στη σχιζοφρένεια του μάλλον, παρά στα αντισημιτικά του συναισθήματα.

Ο Akiva Goldsman, ο εβραϊκής καταγωγής σεναριογράφος της ταινίας (φωτο), υπερασπίστηκε τον Nash, αποδίδοντας τις δηλώσεις αυτές στις «περίεργες παραισθήσεις που είχε κατά τη διάρκεια του μακρού αγώνα του με την σχιζοφρένεια».

Ο Goldsman, σε ένα άρθρο της Jewish Journal με τον τίτλο "Ένα αντισημιτικό μυαλό;" (2002), είχε επιτεθεί στην αναφορά της Droudge και σε όσους την πιστεύουν, δηλώνοντας ένας άνθρωπος που είναι "πολύ περήφανος για την εβραϊκή κληρονομιά μου" και θεωρώντας την παρανοϊκή σχιζοφρένεια υπεύθυνη για αυτά τα παραληρήματα

Είναι "σαν να κατηγορούμε έναν άνθρωπο με καρκίνο για την απώλεια βάρους", είπε.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγές : εδώ, εδώ και εδώ

2 σχόλια:

mnk είπε...

Μόνον ένας σχιζοφρενής θα πίστευε κάτι τέτοιο. Λογικό.

konion είπε...

Xμ!!! Ἀπὸ τρελό κι ἀπὸ παιδὶ μαθαίνεις τὴν ἀλήθεια.
Ποιὰ ἀλήθεια ὅμως;