Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Anthony Browarczyk. Ο 20χρονος Πολωνός οπαδός που έπεσε νεκρός από τις σφαίρες του κομμουνιστικού αστυνομικού κράτους

Φωτογραφία του νεκρού Αntonι. Φαίνεται η τρύπα από την σφαίρα
Ο Anthony Browarczyk γεννήθηκε στις 21 Οκτωβρίου του 1961 στο Γκντανσκ.

Ο Browarczyk, οπαδός της ομάδας της πόλης του, της Λέγκια Γκντανσκ, και πιστός ρωμαιοκαθολικός, προέβαινε σε αφισοκολλήσεις του συνδικάτου της «Αλληλεγγύης» (Solidarność‎), του Λεχ Βαλέσα, η οποία, είχε απαγορευτεί βάσει του στρατιωτικού νόμου του στρατηγού Βόιτσεχ Γιαρουζέλσκι. Ο Browarczyk συμμετείχε ενεργά στην δράση κατά της επιβολής του στρατιωτικού νόμου τον Δεκέμβριο του 1981. Υπό τον στρατιωτικό νόμο στρατιώτες περιπολούσαν στους δρόμους, τα σύνορα της χώρας σφραγίστηκαν και εκατοντάδες ακτιβιστές κατά του καθεστώτος φυλακίστηκαν χωρίς καμία κατηγορία. Κάθε αντίδραση ενάντια στην κομμουνιστική τάξη έπρεπε να συνθλιβεί. 
Την νύχτα της 13 προς 14 Δεκέμβριο του 1981 το κράτος προέβη σε συλλήψεις ακτιβιστών της «Αλληλεγγύης». Την 16η του Δεκεμβρίου ο Anthoni Browarczyk συμμετείχε σε οδομαχίες στο Γκντανσκ. Την επομένη, στις 17 Δεκέμβρη, επιστρέφοντας στο σπίτι του από την εργασία του στη μονάδα ηλεκτρομηχανικών, συναντήθηκε με μια διαμαρτυρία του Εργατικού Κόμματος στο Γκντανσκ. Αν και δεν είχε λάβει μέρος σε αυτήν, πυροβολήθηκε θανάσιμα στο κεφάλι από έναν αξιωματικό της πολιτοφυλακής.

Μεταφέρθηκε στο Επαρχιακό Νοσοκομείο του Γκντανσκ. Στο ράντζο που τον έβαλαν του πέταξαν πυροτεχνήματα! Μετά από έξι ημέρες που βρισκόταν σε κατάσταση κλινικού θανάτου, πέθανε στις 23 Δεκεμβρίου, αλλά η οικογένειά του ειδοποιήθηκε την επόμενη ημέρα. Το σώμα του νεκρού δεν δόθηκε στην οικογένεια, παρά μόνο μετά από δύο εβδομάδες.

Ο υπαίτιος της δολοφονίας δεν αποκαλύφθηκε ποτέ. Σύμφωνα με την οικογένεια του δολοφονηθέντος, μια ημέρα πριν από την τραγωδία, ο Anthoni τους είχε πει ότι τον παρακολουθούσαν.

Τάφηκε στις 31 Δεκεμβρίου 1981 στο νεκροταφείο του Γκντανσκ.

Στις 13 Δεκεμβρίου του 2008 του απονεμήθηκε μετά θάνατον από τον Πολωνό Πρόεδρο Λεχ Κατσίνσκι το μετάλλιο των Ιπποτών του Τάγματος της Πολωνικής Αναγέννησης για την δράση του για την προσπάθεια «του δημοκρατικού μετασχηματισμού» στην Πολωνία.

Η μητέρα και η αδελφή του Antoni
Παρόλα αυτά η «δημοκρατία» δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον να αναγείρει κάποιο μνημείο προς τιμήν του. Το 2011, ανέλαβαν πρωτοβουλία για την ανέγερση μνημείου προς τιμήν του και προς τιμήν άλλων θυμάτων του στρατιωτικού νόμου, οι οπαδοί της Λέγκια Γκντανσκ

Οι οποίοι δεν τον ξέχασαν ποτέ.


Το 1983 η Λέχια Γκντανσκ αντιμετώπισε την Γιουβέντους για το Κύπελλο UEFA. Το γήπεδο του Γκντανσκ ήταν ασφυκτικά γεμάτο. Στο ημίχρονο, χιλιάδες κόσμος άρχισε να φωνάζει το όνομα της Αλληλεγγύης. Ο Λεχ Βαλέσα, ήταν εκεί, σεβαστός μέσα στο πλήθος. 

Έντρομη η κρατική τηλεόραση λογόκρινε την μετάδοση του παιχνιδιού, κόβοντας τον ήχο, ανησυχώντας μήπως η υπόλοιπη χώρα ακούσει τις κραυγές αντίστασης του πλήθους. Αλλά ήταν πολύ αργά.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: