Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Και οι επτά ήταν πολιτικώς ορθά υπέροχοι

Οι remake ταινίες του Hollywood και ειδικά τα western (βλέπε ενδεικτικά στο τέλος) δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα νέο, ούτε από άποψη ερμηνειών, ούτε από άποψη αφήγησης της ιστορίας. Στην πραγματικότητα το μόνο «νέο» που εισφέρουν είναι, εκτός από την ισοπέδωση της πρωταρχικής ιστορίας, η εξωφρενική προώθηση της συστημικής λίμπεραλ/αριστερής πολιτικής ατζέντας.

 
Η μεγάλη διαφορά μεταξύ της νέας έκδοσης του “The Magnificent Seven” («Και οι Επτά ήταν Υπέροχοι») και της κλασσικής ταινίας του 1960 με τους θρυλικούς Στηβ ΜακΚουήν, Γιουλ Μπρίνερ και Τσαρλς Μπρόνσον μεταξύ άλλων, είναι η «ποικίλη εθνοτική καταγωγή» των πρωταγωνιστών, ή όπως το έγραψε η Deutsche Welle (!), το «multi culti mix». Η ταινία ξεκάθαρα φωνάζει ότι θέλει να υπηρετήσει πιστά τα λίμπεραλ αντι-λευκά πρότυπα, οπότε οι θρυλικοί επτά πλέον έπρεπε να θυσιαστούν στον βωμό της πολιτικής ορθότητας και για αυτό έγιναν «πολυπολιτισμικοί».

Στην ταινία του 1960 οι 7 ήταν: 1) ο Yul Brynner, (Ρωσοελβετικής καταγωγής) στον ρόλο του Chris Adams, ενός Cajun (από την Λουϊζιάνα) πιστολά ο οποίος είναι και ο αρχηγός των επτά, 2) ο Steve McQueen, στο ρόλο του Vin Tanner, ενός περιφερόμενου καουμπόι, που σχηματίζει από την αρχή της ταινίας δίδυμο με τον Adams, 3) ο Charles Bronson (λιθουανικής καταγωγής), στον ρόλο του Bernardo O'Reilly, ενός πιστολά ιρλανδομεξικάνικης καταγωγής που έχει αποσυρθεί από την δράση, 4) ο Brad Dexter στον ρόλο του Harry Luck, ο οποίος νομίζει ότι ο Chris ψάχνει για θησαυρό, 5) ο Robert Vaughn στον ρόλο του Lee, ενός βετεράνου πιστολά που έχει προβλήματα συνείδησης, 6) ο James Coburn στον ρόλο του Britt, ενός cool τύπου και άσσου στο μαχαίρι και 7) ο Horst Buchholz (γερμανικής καταγωγής, γνωστός και ως «ο Γερμανός James Dean») στον ρόλο του Chico, του νεαρού ευέξαπτου που θέλει να αποδείξει ότι είναι καλός στο πιστολίδι.       
Trailer 1960
Όλοι αυτοί μαζεύονται σε ένα μικρό μεξικάνικο χωριό για να προστατέψουν τους άκακους και ανήμπορους αγρότες κατοίκους του από τον "κακό". Και... ποιος είναι ο κακός;
Εννοείται ότι στην χοντροκομμένη προπαγάνδα του 2016, ο "κακός" της ιστορίας δεν θα μπορούσε να παραμείνει ο κακομούτσουνος Μεξικάνος λήσταρχος Calvera, όπου στην ταινία του 1960 τον υποδύονταν ο Eli Wallach, (εβραϊκής καταγωγής!) που έπαιζε και τον «άσχημο» στο κλασσικό γουέστερν «Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος», του 1966. Την θέση του αδίστακτου Μεξικάνου κακοποιού παίρνει ένας σκληρός Λευκός καπιταλιστής! Αυτό που έχει σημασία είναι το τι υπονοεί η φιγούρα του Λευκού κακού. Καλά το καταλάβατε. Υπονοεί τον "μπελά" της λίμπεραλ Αμερικής, που ακούει στο όνομα Ντόναλντ Τραμπ.
«Ο Donald Trump θα μπορούσε κάλλιστα να απολαύσει το ριμέικ του "Magnificent Seven", αλλά οι χαρακτήρες της ταινίας θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να τον νικήσουν», είπε … χαριτολογώντας ο ηθοποιός Ethan Hawke στους δημοσιογράφους στο Φεστιβάλ του Saint-Sebastien στη βόρεια Ισπανία.
«Ο Peter Sarsgaard υποδύεται τον Donald Trump σε αυτήν την ταινία», δηλώνει ξεκάθαρα ο Hawke, ο οποίος κάνει τον Goodnight Robicheaux.

«Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μιλήσεις για την ‘ποικιλομορφία’ είναι απλά να κάνεις μια ταινία με μια παρέα ανθρώπων από διαφορετικές κουλτούρες και να κάνεις κάτι όμορφο», είπε ο Hawke.
Η πρωτότυπη «Και οι Επτά ήταν Υπέροχοι» βασίστηκε στην ταινία του 1954 «Οι Επτά Σαμουράι», του Ακίρα Κουροσάβα. Ο παραγωγός της, ο John Sturges, είχε πάρει τα εύσημα από τον Κουροσάβα.
Το “remake” είναι του Αφροαμερικανού Antoine Fuqua (Αντουάν Φουκουά -φώτο), που όταν είδε ότι οι πιθανοί ηθοποιοί της ταινίας ήταν όλοι Λευκοί, «απογοητεύτηκε» και ήθελε να έχει ένα πιο “diverse” καστ, γιατί κατά την γνώμη του, η Δύση ήταν «πιο μοντέρνα», από ό,τι την έδειχναν οι παλιές ταινίες. Δήλωσε μάλιστα ξεκάθαρα ότι ήθελε η ταινία του να γίνει μία «δήλωση» κατά του Τραμπ και της πολιτικής του «φυλετικού διαχωρισμού»*.

Το πρόβλημα, όμως είναι, λένε κάποιοι πιο…υποψιασμένοι λίμπεραλ, ότι το μήνυμα της ταινίας «ω, καλοί άνθρωποι, πάρτε τα όπλα για να υπερασπιστείτε την γη σας», είναι ακριβώς αυτό που προσφέρει ο Τραμπ στους ανήσυχους Αμερικάνους!

Trailer 2016


Στην ταινία του 2016 βρισκόμαστε στην περίοδο αμέσως μετά τον Αμερικανικό «Εμφύλιο» Πόλεμο. Επτά μισθοφόροι ενώνουν τις δυνάμεις τους για να τερματίσουν την τυραννία ενός ιδιοκτήτη χρυσωρυχείου και βιομήχανου, του Bartholomew Bogue (Peter Sarsgaard, με καταγωγή από την Δανία), ενός Λευκού κροίσου, ο οποίος τρομοκρατεί τους κατοίκους του Rose Creek, μιας αγροτικής κοινότητας, προκειμένου να πουλήσουν τη γη τους σε τιμή που προσφέρει και να εγκαταλείψουν την γη τους μέσα σε μία καταλυτική προθεσμία. Σκοτώνει έναν γενναίο νεαρό αγρότη, τον Matthew Cullen (Matt Bomer) που μιλάει εναντίον του. Τότε η δυναμική γυναίκα του Emma Cullen (Haley Bennett) αποφασίζει να ψάξει να βρει μισθοφόρους που θα βοηθήσουν την κοινότητα να πολεμήσει ενάντια στον Bogue και τους άνδρες του. Βρίσκει τον κυνηγό επικηρυγμένων Sam Chisolm (Ντένζελ Ουάσινγκτον), έναν Μαύρο, βετεράνο του «εμφυλίου» και πρώην σκλάβο, ο οποίος για κάποιο λόγο, εκτός από τα χρήματα, συμφωνεί να την βοηθήσει. (Ο Ουάσινγκτον εδώ παίρνει τον ρόλο του Μπρύνερ, ακολουθώντας πιστά και τις ενδυματολογικές του επιλογές, φορώντας μαύρα). Εκείνος συγκεντρώνει μια ομάδα από αδίστακτους μισθοφόρους που αποτελούνται από έναν χαρτοπαίκτη, τον Josh Faraday (Chris Pratt), έναν σκοπευτή και μετανοημένο Νότιο, τον Goodnight Robicheaux (Ethan Hawke), έναν μεγαλόσωμο κυνηγό ιχνηλάτη, τον Jack Horne (Vincent D'Onofrio), έναν Ασιάτη δολοφόνο, τον Billy Rocks (Byung-hun Lee, κορεατικής καταγωγής), έναν Μεξικάνο παράνομο, τον Vasquez (Manuel Garcia-Rulfo), και έναν Κομάντσι Ινδιάνο πολεμιστή, τον Red Harvest (Martin Sensmeier, με καταγωγή από Αλάσκα και Ιρλανδία).
Στην ταινία «η γυναίκα και ο μαύρος επιβάλλουν το μέτρο της ηθικής σε έναν κόσμο όπου το κακό εισβάλλει σχεδόν μεταφυσικά και επιβουλεύεται το αγαθό της ιδιοκτησίας», γράφει χαρακτηριστικά συστημική ιστοσελίδα. 

Εδώ τελειώνει και η «αποστολή» τα ταινίας. Το σενάριο έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Δεν υπάρχει χώρος για τις εσωτερικές συγκρούσεις των πρωταγωνιστών. Δεν υπάρχει καμία αξέχαστη σκηνή.. Υπάρχει μόνο ο «κακός» Λευκός καταπιεστής και η καλή “multi culti” παρέα των liberators της οποίας ηγείται ένας Μαύρος.

Ακολουθούν "πολιτικώς ορθά" remake.
 
* Στην πρωτότυπη ταινία υπάρχει μια μνημειώδης ατάκα. Όταν ο Μεξικάνος λήσταρχος επισκέπτεται το χωριό, στο οποίο ήδη έχουν εγκατασταθεί οι 7, βλέπει έναν τοίχο που έχουν χτίσει οι κάτοικοι για προστασία και ειρωνευόμενος ρωτάει τον Μπρύνερ: «νομίζεις ότι ο τοίχος σου θα με κρατήσει απ’ έξω;» για να λάβει την απάντηση: «δεν τον χτίσαμε για να σε κρατήσει απ’ έξω, αλλά για να σε κρατήσει μέσα!». Με τον Τραμπ να υπόσχεται ότι θα χτίσει έναν τοίχο στα σύνορα με το Μεξικό, για να αποκλείσει τους Μεξικάνους παράνομους, η φράση αυτή αποκτά νέα διάσταση! Ωχ, μπελάς που είναι οι παλιές ταινίες….


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγές: εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στη συλλογή σου έρχεται σύντομα και η νέα Χάρι Πότερ ταινία που η ιστορία της υποτίθεται συμβαίνει όταν οι πρωταγωνιστές είναι μεσήλικες. Έτσι, στο νέο καστ η Ερμιόνη είναι μαύρη. Στα ΜΜΕ σχολιάστηκε με μπαλόνια και τυμπανοκρουσίες το πόσο αποστομωτικές απαντήσεις έδωσε η συγγραφέας των βιβλίων στα ρατσιστικά τρολ.

http://www.mirror.co.uk/3am/celebrity-news/jk-rowling-shuts-down-racist-8157939

Που δηλαδή έλεος, το "ρατσιστικό τρολ" απλώς θίγει το πρόβλημα της συνέπειας και της αφηγηματικής ροής (δεδομένου ότι τόσα χρόνια βλέπαμε το χαρακτήρα της ταινίας να είναι μία λευκή κοπέλα, τώρα που μεγάλωσε τι στην ευχή συνέβη, άλλαξε φυλή;!)

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα να γίνει remake του ''Καλός κακός και άσχημος'',όπου τον χαρακτήρα του Κλιντ Ίστγουντ,θα τον ενσαρκώνει ένας μαύρος.
Και τότε να μπει στο σινεμά ο Κλιντ και να πει “You see, in this world there’s two kinds of people, my friend: Those with loaded guns, and those who dig. You dig.”
Σφόδρα political incorrect...
Γιώργος ο Νότιος

sta είπε...

Τσουτσεκια οι νέοι 7... Μπρος στους παλιούς , τσουτσεκια. Το πρόβλημα είναι όμως ότι οι νέοι/ες που θα δουν την νέα ταινία ΔΕΝ θα μπουν στον κόπο να δουν την αρχική . Και να την δουν , δεν θα τους αρέσει πλέον λόγω εικόνας, εφέ η... καπνίσματος τσιγάρου σε κάποια σκηνή ... Επίσης , στα παλαιότερα γουέστερν , οι πρωταγωνιστες καλοί και κακοί δεν μίλαγαν πολύ . Δεν χρειαζόταν να μιλήσουν ..

Γιάννης είπε...

Ενδιαφέρουσα ταινία φαίνεται. Αλλά όπως το πάτε θα μας πείτε ότι το κατεστημένο στις ΗΠΑ πάει να ανατρέψει τον καπιταλισμό! Έλεος...

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραίο άρθρο, ευχαριστούμε. Μπορείτε να γράψετε μια ταινιοκριτική και για το "Free State of Jones";

Jasmine είπε...

Τουλάχιστον έβαλαν εναν αμετανόητο Νότιο!! Κόκκινε Ουρανέ χάρις σε εσένα εχω κολλήσει με την ιστορία του Νότου. Δεν βρίσκω όμως επαρκή βιβλιογραφία στα ελληνικά. Μήπως θα μπορούσες να μου προσφέρεις τα φώτα σου;
Με απεριόριστη εκτίμηση.

Ανώνυμος είπε...

Jasmine,στα ελληνικά υπάρχει το καταπληκτικό βιβλίο του αείμνηστου Ευρωπαίου εθνικιστή,του Dominique Venner με τίτλο ''Ο λευκός ήλιος των ηττημένων''.Προσωπικά δε γνωρίζω κάποιο άλλο στα ελληνικά.Στα αγγλικά υπάρχουν κάποια βιβλία για την ιστορία του Νότου.
Γιώργος ο Νότιος

SkyWatcher είπε...

Έγραψα εγώ αμετανόητο;
Κατά τα άλλα πέραν του "Λευκού Ήλιου", στα ελληνικά δεν υπάρχει άλλο βιβλίο. Υπάρχουν βέβαια διάσπαρτα άρθρα σε περιοδικά Ιστορίας.

ΥΓ: Αν δεν την έχεις δει, δες την ταινία "Gods and Generals".

και: http://redskydixie.blogspot.com/

Jasmine είπε...

Σας ευχαριστώ πολύ για την βοηθεια.
Αγαπημενε Κόκκινε Ουρανέ έχεις δίκιο κατάλαβα λάθος.