Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Bolsonaro: Νίκη του Πεντηκοστιανισμού



Του Lance Welton (VDARE) / ΚΟ

Πολλοί θεωρούν ότι η νίκη του πρώην αλεξιπτωτιστή Jair Bolsonaro, του επονομαζόμενου και «Donald Trump of the Tropics», την Κυριακή 27 Οκτωβρίου και η κατάληψη της εξουσίας της πέμπτης πιο πολυπληθέστερης χώρας στον κόσμο, ήταν και μια νίκη του πεντηκοστιανού κινήματος. (Σε ομιλία του, ο Bolsonaro υποσχέθηκε να κυβερνήσει σύμφωνα με τη Βίβλο και το σύνταγμα της χώρας).  

Για τον Bolsonaro, ο οποίος έχει ήδη προκαλέσει πανικό στα mainstream ΜΜΕ που μιλάνε για επικείμενη επιστροφή της Βραζιλίας στη «δικτατορία» που υπήρχε πριν από 33 χρόνια, λίγοι θέτουν ένα βασικό ερώτημα: Πώς ο Πεντηκοστιανοί κατάφεραν να πάρουν μια χώρα η οποία, πριν από λιγότερο από 50 χρόνια, ήταν 95% Καθολική;

Ο Bolsonaro γεννήθηκε Καθολικός, και ισχυρίζεται ότι ανήκει στην Καθολική εκκλησία. Παρόλα αυτά βαπτίστηκε στον ποταμό Ιορδάνη από τον πάστορα μια μεγάλης πεντηκοστιανής εκκλησίας, τον Everaldo Dias, (ο οποίος είχε κατέβει υποψήφιος στις εκλογές του 2014) το 2016. Ο Bolsonaro παρουσιάστηκε σε τηλεοπτικό κανάλι που ανήκει στον Edir Macedo, (φώτο κάτω) τον ιδρυτή και επικεφαλής της μεγαλύτερης ευαγγελικής εκκλησίας της Βραζιλίας (πρόκειται για τη Igreja Universal do Reino de Deus, μια εκκλησία νεοπεντηκοστιανών που κατά καιρούς έχει δεχθεί έρευνες και έχει κατηγορηθεί για διάφορες παράνομες δραστηριότητες. Στη Βραζιλία οι όροι «πεντηκοστιανός» και «ευαγγελικός» πολλές φορές ταυτίζονται).
Περίπου το 61% των ευαγγελικών της Βραζιλίας είχε δηλώσει ότι θα ψήφιζε τον Bolsonaro, έναντι 26% που θα ψήφιζε το αριστερό σοσιαλιστικό "Κόμμα των Εργατών" στον δεύτερο γύρο της Κυριακής. Ο Μπολσονάρο, γνωστός ως «ο καπετάνιος», είχε την ένθερμη στήριξη του «Ευαγγελικού Μετώπου» του κοινοβουλίου - μιας ομάδας σχεδόν 100 Πεντηκοστιανών Βουλευτών που συναντιούνται και προσεύχονται πριν από την καθημερινή ατζέντα. 
Ο Bolsonaro, όπως και η ευαγγελική του βάση, είναι ενάντια στη νομιμοποίηση της έκτρωσης, είναι κατά της προπαγάνδας της ομοφυλοφιλίας, ευνοεί τους παραδοσιακούς ρόλους του φύλου, θέλει να χτυπήσει την εγκληματικότητα στις φαβέλες, θέλει να επιτρέψει στους ανθρώπους να φέρουν όπλα και θέλει να σταματήσει τα διάφορα προγράμματα κοινωνικής μηχανικής της χώρας.
Όπως και με τον Trump, δημιουργήθηκε μεγάλος θόρυβος με τις «γκάφες» του Bolsonaro, όπως αυτή που έλεγε σε μια αριστερή βουλευτίνα που τον κατηγορούσε για βιασμό, ότι ήταν «τόσο άσχημη που δεν θα την βίαζε», ότι η εγκυμοσύνη των γυναικών δικαιολογεί τη χαμηλότερη αμοιβή τους, ότι προτιμά να δει τον γιο του νεκρό παρά ομοφυλόφιλο, ότι οι μαύροι της Βραζιλίας δεν θα πρέπει να γεννούν, ότι η δημοκρατία δεν δουλεύει και ότι οι εγκληματίες πρέπει να μαζευτούν, να βασανίζονται και να σκοτώνονται. Παρά την συστηματική δυσφήμισή του ως «ομοφοβικού», «μισογύνη» και «ρατσιστή», τον ψήφισαν «συνηθισμένοι Βραζιλιάνοι» με μια εκπληκτικά ισχυρή υποστήριξη μεταξύ των γυναικών και πληθυσμών μειονοτήτων, ακόμα και ομοφυλόφιλων!

Και όπως έγινε και με το Trump, η εμπιστοσύνη στο πολιτικό κατεστημένο - που αρχικά είδε την υποψηφιότητα του Bolsonaro ως αστείο – κατέρρευσε λόγω αποκαλύψεων για σκάνδαλα απάτης από την πλειονότητα των βουλευτών (αν και όχι του Bolsonaro), με τους Βραζιλιάνους να στρέφονται προς τους δύο σημαντικούς υποστηρικτές του Bolsonaro: τους προτεστάντες και το στρατό.

Σύμφωνα με την προαναφερθείσα μελέτη Pew, η Βραζιλία είναι περίπου 30% προτεσταντική και αυτοί οι προτεστάντες είναι συντριπτικά - κατά προσέγγιση 75% -Πεντηκοστιανοί. Αυτό σημαίνει ότι είναι φονταμενταλιστές που πιστεύουν ότι το Άγιο Πνεύμα καθοδηγεί τη ζωή τους, ότι η υλική επιτυχία είναι μια ευλογία από τον Θεό («ευαγγέλιο ευημερίας») και ότι η Βραζιλία είναι ένα πεδίο μάχης στο οποίο διεξάγεται μπροστά στα μάτια τους ένας πόλεμος μεταξύ Θεού και Σατανά.

[Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της παγκόσμιας κοινότητας των πεντηκοστιανών έχει επίσης υιοθετήσει τις δοξασίες του χριστιανικού σιωνισμού και κυριολεκτικά λατρεύει το Ισραήλ*]

Η μετατροπή της Βραζιλίας ήταν μια εκπληκτικά σύντομη διαδικασία. Αρχικά, κατά κύριο λόγο Καθολική, η χώρα έχει μετατραπεί από κρίση σε κρίση σε ολόκληρο τον εικοστό αιώνα λόγω της εντυπωσιακής οικονομικής κακοδιαχείρισης και της διαφθοράς. Αυτό σήμαινε ότι μεταξύ του 1889 και του 1985, υπήρξαν ουσιαστικά τρεις επαναστάσεις - η Βραζιλία βρίσκεται τώρα στην «Τρίτη Δημοκρατία» της – κάτι που οδήγησε σε μαζικές αναταραχές κάθε φορά, κάτι που ήταν ιδιαίτερα έντονο όταν επέστρεψε στη δημοκρατία το 1985. Με την εκλογή ως προέδρου του σκληροπυρηνικού του κόμματος των Εργατών, Λούλα ντα Σίλβα, το 2003, η κυβέρνηση άρχισε να ασχολείται με την «ισότητα», χάνοντας σταδιακά τον έλεγχο της οικονομίας και του εγκλήματος.

Η Βραζιλία είναι ένας κόσμος αστάθειας, υπεξαίρεσης χρημάτων και κινδύνου. Ο πρώην πρόεδρος Λούλα ντε Σίλβα βρίσκεται σήμερα στη φυλακή για διαφθορά, τα αδικήματά του ήρθαν στο φως το 2011, αν και παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής. Ο διάδοχός του, η Ντίλμα Ρούσεφ, που βασανίστηκε από την στρατιωτική δικτατορία, καθαιρέθηκε το 2014 για παραβίαση δημοσιονομικών νόμων. Το ποσοστό δολοφονίας της Βραζιλίας είναι 25 ανά 100.000 κατοίκους, σε σύγκριση με περίπου 5 (ανά 100.000 κατοίκους) που είναι στις ΗΠΑ και σε πολλά μέρη της Νότιας Αμερικής. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι ευαγγελιστές είχαν μεγάλη ανάπτυξη.

Οι άνθρωποι στρέφονται με πιο θέρμη στην θρησκεία όταν πιέζονται. Η αβεβαιότητα οδηγεί στο άγχος και η θρησκευτικότητα κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερο άγχος, επειδή ο κόσμος έχει νόημα και ο Θεός τους παρακολουθεί. Ο Πεντηκοστιανισμός είναι μια ιδιαίτερα ισχυρή πανάκεια, διότι δίνει μια πολύ απλή φονταμενταλιστική-κοσμοθεωρία. Το δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα η Βραζιλία είδε μια τεράστια έξοδο από τις αγροτικές περιοχές προς στις πόλεις, και οι αγρότες τρομοκρατημένοι από αυτά που βρήκαν κατέφυγαν στις ευαγγελικές εκκλησίες που πρόσφεραν την «κοινότητα» και την «ηθική βεβαιότητα» που είχαν αφήσει πίσω.

Εάν κάποιος είναι φτωχός, όπως είναι πολλοί στη Βραζιλία, ο Πεντηκοστιανισμός του επιτρέπει να παρουσιάζει τον εαυτό του ως ένα εξαιρετικά ηθικό άτομο, σε ένα πλαίσιο όπου θέματα όπως η μαζική μετανάστευση είναι πολύ ασήμαντα για αυτόν. Υπάρχουν, στην πραγματικότητα, ενδείξεις ότι όσο οι άνδρες με σχετικά χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση τείνουν να κερδίζουν περισσότερα χρήματα, τόσο πιο προτεσταντική είναι μια βραζιλιάνικη περιοχή και ότι όταν η φυλή ελέγχεται για το αποτέλεσμα είναι ισχυρότερη στις περιοχές της Βραζιλίας με μεγάλους μη λευκούς πληθυσμούς. Με άλλα λόγια, ο προτεσταντισμός μειώνει την προκατάληψη έναντι των ανθρώπων (όπως ο μικτός πληθυσμός), πιθανώς επειδή είναι μια ασφαλιστική πολιτική ηθικής συμπεριφοράς και αυτές οι "μικτές περιοχές" στο βορρά (εκτός από τις περιοχές με πολλούς μαύρους απογόνους των σκλάβων) έτειναν προς το Bolsonaro.

Το «Ευαγγέλιο της Ευημερίας» του Πεντηκοστιανισμού πιθανότατα δίνει επίσης στους ανθρώπους ένα κίνητρο να εργαστούν σκληρά για να αποδείξουν στον εαυτό τους ότι ο Θεός τους ευλογεί και δεν είναι καταδικασμένοι στην Κόλαση, τη λεγόμενη «Προτεσταντική Ηθική».

Και τότε υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι ο ευαγγελικαλισμός λειτουργεί. Είναι οι ευαγγελικές εκκλησίες που οργανώνουν τα πράγματα. Είναι ένας ευαγγελικός δήμαρχος που ασχολείται με το έγκλημα στο Σάο Πάολο. Είναι οι Πεντηκοστιανοί που αναλαμβάνουν τις φυλακές, κηρύττουν στους κρατούμενους και τους στέλνουν αλλαγμένους πίσω στον έξω κόσμο για να προσηλυτίσουν τους φίλους και την οικογένειά τους. Οι Πεντηκοστιανοί δημιούργησαν κέντρα βοήθειας, προσέφεραν γεύματα για τους άπορους, ώστε να μπορούν να "δίνουν την μαρτυρία τους" σε αυτούς και παρέχουν ιατρική περίθαλψη και "θεραπεία μέσω της πίστης". Με λίγα λόγια ξέρουν να «κάνουν σωστά τα πράγματα».

Αυτός ο συνδυασμός βεβαιότητας, παροχής ηθικού status, βομβαρδισμού αγάπης και οικονομικής επιτυχίας φαίνεται να έχει μεταστρέψει γρήγορα όλο και περισσότερους Βραζιλιάνους, ακριβώς όπως μια πολύ παρόμοια διαδικασία που μετέστρεψε τους Άγγλους στο ευαγγελικαλισμό και τον μεθοδισμό κατά τη διάρκεια του χάους της Βιομηχανικής Επανάστασης.

Γιατί η Βραζιλία αντέδρασε με αυτόν τον θρησκευτικό τρόπο και όχι το Μεξικό (που έχει επίσης σοβαρότατο πρόβλημα εγκληματικότητας και διαφθοράς); Μπορούμε μόνο υποθέσεις να κάνουμε. Η Βραζιλία είναι από καιρό πολύ-φυλετική και πολυεθνική - η πρώην πρόεδρος Ρούσεφ είχε Βουλγάρους γονείς, ο Bolsonaro είναι ιταλικής και γερμανικής καταγωγής - κάτι που οδηγεί στη δυσπιστία ακόμη και μεταξύ των ομοεθνών, συγκρούσεις, αστάθεια και ως εκ τούτου θρησκευτικό θάρρος. Και η Βραζιλία, σε αντίθεση με το Μεξικό, συνέβη να εισάγει πολλούς προτεστάντες μετανάστες, ειδικά από τη Γερμανία, που άρχισαν να ευαγγελίζουν.

Η Βραζιλία ήταν για πολύ καιρό (21 χρόνια) κάτω από μια συντηρητική στρατιωτική δικτατορία. Οι διάδοχοί της την οδήγησαν σε πολύ έντονες αλλαγές – φτιάχνοντας μια Βραζιλία των καρναβαλιών, των κεριών μπικίνι και του σοσιαλισμού. Η νέα θριαμβολογούσα αριστερή άρχουσα τάξη χρησιμοποίησε τη μνήμη της δικτατορίας ουσιαστικά για να πετάξει έξω από τον δημόσιο χώρο τον συντηρητισμό, φέρνοντας τη νέα άρχουσα τάξη και τις πολιτικές της σε έντονη αντίθεση με έναν συντηρητικό πληθυσμό που ήταν πολύ φοβισμένος για να την αμφισβητήσει. Με άλλα λόγια, η Αριστερά δημιουργούσε μια ισχυρή αντεπανάσταση και, όπως και με τον Trump, η πρόσβαση σε εναλλακτικές προοπτικές μέσω του διαδικτύου επέτρεψε το δικαίωμα να αναπτυχθεί και να παρακάμψει τα Αριστερά mainstream media.

Για τους ανθρώπους στη Δύση και ειδικά στη «κοσμική» Δυτική Ευρώπη η φονταμενταλιστική θρησκεία φαίνεται να είναι αρκετά σημαντική στη νίκη των δυνάμεων του χάους των αριστερών. Αυτή "κάνει καλά την δουλειά της".

ΚΟ / πηγή

*  Χαρές στο Ισραήλ

Το Ισραήλ χαιρέτισε την εκλογή του Bolsonaro, τον οποίον τα media χαρακτηρίζουν φίλο και υπερασπιστή του Ισραήλ. Ισραηλινοί ηγέτες καλωσόρισαν την εκλογή του Jair Bolsonaro. Ο Νετανιάχου είπε ότι ο Bolsonaro ορκίστηκε να μεταφέρει την πρεσβεία της Βραζιλίας στην Ιερουσαλήμ και ότι θα οδηγήσει σε «μεγάλη φιλία μεταξύ των εθνών μας». "Προσβλέπουμε στην επίσκεψή σας στο Ισραήλ", πρόσθεσε, αναφερόμενος στη δέσμευση του Bolsonaro να είναι το Ισραήλ η πρώτη χώρα που θα επισκεφθεί ως πρόεδρος. Ο πρώτος Ισραηλινός αξιωματούχος που συνεχάρη τον Μπολσονάρο ήταν ο Πρόεδρος της Κνεσέτ Γιούλι Εντλστέιν (του κόμματος Λικούντ). "Θερμούς χαιρετισμούς στον φίλο μου Τζέιρ Μπολσονάρο για την εκλογή του στην προεδρία της Βραζιλίας", δήλωσε σε δήλωσή του που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα το πρωί. "Ο Bolsonaro είναι ένας πραγματικός φίλος του κράτους του Ισραήλ και κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κνεσέτ πριν από δύο χρόνια, μου είπε πολλά για τις δραστηριότητές του στη Βραζιλία. Ανυπομονούμε να επισκεφθείτε το Ισραήλ και να σας ευχηθούμε ό, τι καλύτερο".Ο υπουργός Οικονομίας Eli Cohen (Kulanu) εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εκλογή του Bolsonaro και δήλωσε ότι αναμένει αυξημένη οικονομική συνεργασία με τη Μπραζίλια υπό τον θερμό υποστηρικτή του Ισραήλ.Από εδώ
 

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό άρθρο... Ο αστερίσκος όμως, τα εξηγεί όλα!

kris είπε...

Να μην ξεχναμε και τους Αριστερους καθολικους "ιερεις" , καποιο ρολο θα εχουν στην απομακρυνση του κοσμου απο την καθολικη εκκλησια.

Ανώνυμος είπε...

1ον)Δεν είναι μόνο η Βραζιλία που είδε τεράστια άνοδο του προτεσταντισμού αλλά και οι υπόλοιπες χώρες της Λατινικής Αμερικής και το Μεξικό μεταξύ αυτών(οι προτεστάντες στο Μεξικό πλέον είναι 12% ενώ πριν 20 χρόνια ήταν μόνο 4%.
2ον)Η Λατινική Αμερική έχει επηρεαστεί έντονα από την θεολογία της απελευθέρωσης.Αυτό οδήγησε στη δημιουργία κομμάτων με ιδεολογία την "χριστιανική Αριστερά" βασισμένη στη θεολογία της απελευθέρωσης. Νομίζω ότι σε αυτή τη κατηγορία είναι και το εργατικό κόμμα της Βραζιλίας.

ikonsgr είπε...

προτεσταντική(=ιουδαιοχριστιανική) αίρεση vs αριστερή ψυχοπάθεια
Απ'την κική κι'απτην κοκό ποια να διαλέξω;....
Προσθέστε και τα "αγαπητηλικια" με τους κατα τεκμήριο κρυφοσατανιστές καμπαλο-ταλμουδιστές οβριούς, μήπως τελικά τζάμπα χαιρόμαστε για την βραζιλία;.....

Ανώνυμος είπε...

κουλουβαχατα ειναι η κατασταση δεν γινεται τιποτα που να εχει αξια...

Alexandrostal7@gmail.com είπε...

Στηνονται σιγά σιγά εθνικές δεξιες...ο πόλεμος των δύο τάξεων συνεχιζετε