Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τετάρτη 5 Μαΐου 2021

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Μια σταλινίστρια η «ψυχή» των lockdown

Την περασμένη εβδομάδα, η Daily Mail δημοσίευσε δύο άρθρα που ανέφεραν ότι η Δρ. Susan Michie, μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας για την Έκτακτη Ανάγκη (SAGE) της βρετανικής κυβέρνησης με συχνή παρουσία στο BBC όπου υπερασπιζόταν τα lockdown, είναι μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος. Κόρη δύο μαρξιστών επιστημόνων, η Michie είναι μέλος του κόμματος εδώ και 40 χρόνια.

Το BBC δεν κάλυψε την ιστορία. Ίσως πιστεύουν ότι τα νέα είναι παλιά. Είναι αλήθεια ότι η σχέση της Michie με τον κομμουνισμό είναι από καιρό γνωστή. Ήταν παντρεμένη για σχεδόν 20 χρόνια με τον Andrew Murray, άλλο ένα μακρόχρονο μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Βρετανίας και υπερασπιστή του Στάλιν και της Βόρειας Κορέας, ο οποίος υπηρέτησε ως σύμβουλος του Jeremy Corbyn.

 

Το θέμα όμως είναι ότι η Η Δρ Michie δεν είναι επιδημιολόγος ή ιολόγος και το ζήτημα είναι το κατά πόσο οι πολιτικές της απόψεις έχουν σχέση με το έργο της. Ειδικεύεται στην επιστήμη της συμπεριφοράς. Ειδικεύεται στο να κάνει τους ανθρώπους να κάνουν διαφορετικές επιλογές. Το κατά πόσο είναι κατάλληλο για τις αρχές να χειριστεί αυτό το άτομο τη συμπεριφορά ελεύθερων ανθρώπων είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα πολιτικής.

Η καθημερινή δουλειά της Michie, όταν δεν συμβουλεύει την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, βρίσκεται στο Κέντρο Αλλαγής Συμπεριφοράς του University College του Λονδίνου, ένα χαριτωμένο οργουελιανό όνομα για έναν οργανισμό. Είναι ο δημιουργός του "Wheel Behavior Change", ενός "συστηματικού τρόπου προσδιορισμού συναφών λειτουργιών παρέμβασης και κατηγοριών πολιτικής βάσει του τι γίνεται κατανοητό για τη συμπεριφορά-στόχο". Αυτές και άλλες καινοτομίες προωθούνται μέσω του εξίσου χαριτωμένου ονόματος του UCL Human Behavior Change Project”.

Τυπικά παραδείγματα «αλλαγής συμπεριφοράς» σε αυτό το πλαίσιο είναι να κάνουν τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα ή να κάνουν τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο να πλένουν τα χέρια τους, αλλά προφανώς αυτές οι μέθοδοι έχουν άπειρες εφαρμογές. Το μόνο πραγματικό όριο για αυτούς είναι ο αυτοσυγκράτηση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής. Μόλις εγκριθεί η εργαλειοθήκη «αλλαγής συμπεριφοράς», οι πολιτικοί και οι γραφειοκράτες περιορίζονται μόνο από τη δική τους αίσθηση για το ποιες συμπεριφορές είναι «σωστές» για χειραγώγηση από το κράτος.

Κάτω από τους ευφημισμούς όπως η «τεχνική αλλαγής συμπεριφοράς» (BCT), η πειθαρχία με την οποία η Michie είναι ειδική είναι ουσιαστικά μια άδεια για τους τεχνοκράτες να είναι πατερναλιστικοί. «ΜΗΝ βασίζεστε σε ατομική επιλογή και λήψη αποφάσεων», λέει μια κουκκίδα σε μία από τις παρουσιάσεις της στο PowerPoint. "Βασιστείτε στο περιβάλλον και κάνετε τη συμπεριφορά αυτόματη."

Μπορεί κανείς να δει πώς ένας Κομμουνιστής μπορεί να προσελκύεται σε ένα πεδίο που η ατομική ελευθερία δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία. Αυτός είναι ένας λόγος για να ανησυχείτε ότι κάποιος με τις πεποιθήσεις της Michie καθορίζει πολιτική για τη βρετανική κυβέρνηση.

Υπάρχει ένας άλλος λόγος. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, υπήρχαν δύο βασικοί λόγοι για την απομάκρυνση των Κομμουνιστών από θέσεις ευθύνης, ακόμη και όταν ήταν «ειλικρινείς ιδεαλιστές»: Η ιδεολογία τους αντανακλούσε άσχημα στην κρίση τους και έδειχναν αφοσίωση σε μια ξένη δύναμη. Όσον αφορά το lockdown, μπορούμε να προσθέσουμε έναν άλλο λόγο: Το lockdown προσφέρει την τέλεια ευκαιρία να επιτευχθεί μια στενή προσέγγιση της επιθυμητής επανάστασης των κομμουνιστών με μέσα από την πίσω πόρτα.

Κατά τη διάρκεια των lockdown, το κράτος εμπλέκεται περισσότερο στην οικονομία από ποτέ (εξαιρουμένου του πολέμου), από τη διαίρεση των επιχειρήσεων σε «βασικές» και «μη απαραίτητες» έως τα μέτρα μικροδιαχείρισης ασφαλείας σε καταστήματα και χώρους εργασίας. Με την ανίχνευση επαφών διατηρεί αρχείο των κινήσεων των πολιτών, για το πού πήγαν και ποιους είδαν. Οι κυβερνήσεις μπορούν τώρα να αποφασίσουν, χωρίς δημοκρατική διαβούλευση, ποιες δραστηριότητες θα επιτρέψουν και ποιες θα απαγορεύσουν. Οι εκκλησίες μπορούν να κλείσουν επ’ αόριστον.

Με άλλα λόγια τα lockdown είναι εγγενώς ελκυστικά για την άκρα αριστερά και της έχουν δώσει πολλά από τα πράγματα που πάντα ήθελε.

Αντιστρέφουν το θεμελιώδες τεκμήριο ενός ελεύθερου λαού, ότι επιτρέπεται οτιδήποτε δεν απαγορεύεται ρητά. Υποβάλλουν τους πάντες σε επίσημο έλεγχο και δίνουν στους γραφειοκράτες απεριόριστη εντολή για να επεμβαίνουν στις επιλογές των πάντων. Η πολιτική ιδεολογία της Michie και ο pro-lockdownism της βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία.

ΚΟ: Σε πρόσφατο άρθρο του για την DailyMail, ο Peter Hitchens, υπενθυμίζει ότι αυτή η «εξαιρετικά πλούσια κομμουνίστρια» Σούζαν Μίτσι που οι συνάδελφοί της στην Οξφόρδη λίγα χρόνια πριν της είχαν δώσει το παρατσούκλι «νταντά του Στάλιν», είχε γράψει στο tweeter ότι απαιτείται «η μέγιστη καταστολή» ('Maximum suppression') για να επιτευχθεί ο στόχος του “ZeroCOVID”.

ΚΟ / πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: