Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008

Περάστε το προιόν από το σκάνερ


Προ των πυλών βρίσκονται τα νέα βιομετρικά διαβατήρια τα οποία θα είναι εφοδιασμένα με τσιπάκι.

Σύμφωνα με τον κανονισμό αριθ. 2252/2004 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο η χώρα μας όσο και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη καλούνται από τις 28 Ιουνίου του 2009 να εφαρμόσουν την έκδοση των νέων διαβατηρίων, στα οποία θα συμπεριλαμβάνονται τα ψηφιακά δακτυλικά αποτυπώματα του κατόχου στο ειδικό μικροτσίπ ταυτοποίησης μέσω ραδιοσυχνοτήτων RFΙD (Radio Frequency Ιdentification), το οποίο με τη βοήθεια ραδιοκυμάτων επιτρέπει την ανάγνωση των στοιχείων που φέρει από απόσταση και μάλιστα μόλις κάποιων εκατοστών!

Οι ετικέτες αναγνώρισης ραδιοσυχνοτήτων (Radio Frequency IdentificationRFID) είναι ένα σύστημα το οποίο έχει στόχο να μεταδίδει την ταυτότητα και την θέση ενός αντικειμένου (ή ακόμα ζωντανού οργανισμού) μέσω ραδιοκυμάτων.


Στο νέο βιομετρικό διαβατήριο θα συμπεριλαμβάνονται τα δακτυλικά αποτυπώματα και των δύο δεικτών του δεξιού και του αριστερού χεριού, ενώ το τσιπάκι που θα είναι ενσωματωμένο στο διαβατήριο, θα περιλαμβάνει φωτογραφίες και τα στοιχεία της προσωπικής κατάστασης του κατόχου, τα οποία αναγράφονται και επάνω στη σελίδα. Η λογική είναι ότι αυτή εξέλιξη αποβλέπει στο να εξακριβώνεται ότι το άτομο που φέρει το διαβατήριο είναι και ο νόμιμος κάτοχός του.

Ιδού τα νέα διαβατήρια, από την επίσημη παρουσίασή τους από την σελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας.



Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εσωτερικές σελίδες του διαβατηρίου υπάρχουν αποτυπωμένες φωτογραφίες από διάφορα μνημεία της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και δύο βυζαντινά Μοναστήρια, από τα οποία όμως έχει αφαιρεθεί ο Σταυρός από τους τρούλους και τα καμπαναριά!

Το θέμα είχε θέσει ο πρώην Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, με αποτέλεσμα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης να διευκρινίσει ότι δεν υπήρχε καμία πρόθεση προσβολής της Χριστιανικής Πίστης και της Εκκλησίας και ότι οι καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις της Aγιορείτικης Μονής Σίμωνος Πέτρας και του Ναού της Αγίας Σοφίας Μυστρά, στηρίχθηκαν: για τη μεν πρώτη σε μια γκραβούρα του 19ου αιώνα και για τη δεύτερη σε πρόσφατες φωτογραφίες στις οποίες δεν υπάρχουν σταυροί. Η ίδια η Ελληνική Αστυνομία, που έχει την ευθύνη για την έκδοση των διαβατηρίων, σε σχετικό ανακοινωθέν της σημείωνε πως «οι παρατηρήσεις και οι ενστάσεις, που εξεφράσθησαν για την απουσία σταυρού από τις συγκεκριμένες απεικονίσεις, μόνο ως ζηλωτικού χαρακτήρα μπορούν να εκληφθούν».

Τα νέα διαβατήρια υψηλών προδιαγραφών ασφαλείας, τα οποία θεωρήθηκαν ως απόλυτα προσαρμοσμένα στις αμερικάνικες επιταγές, υποτίθεται ότι θα κυκλοφορούσαν από την 1η Ιανουαρίου 2006.

Πολλές εφημερίδες είχαν κάνει λόγο για τα διαβατήρια του «Μεγάλου Αδελφού».

Έγραφε ο «Ριζοσπάστης», στις 28-5-2000, σε άρθρο του με τίτλο «Προς την κοινωνία του «Μεγάλου Αδελφού»; : «Η τεχνολογία έχει απορροφήσει το κοινό και το κοινό αφειδώς την καταναλώνει «τυφλά και υπάκουα» προκειμένου να μην περιθωριοποιηθεί από τη «νέα τεχνολογική εποχή». Η έξις είναι η δευτέρα φύσις και σταδιακά το κοινό προετοιμάζεται για το επόμενο βήμα».

Στις 22-6-2005 έγραφε: «Διαβατήρια κι εισιτήρια με βιομετρικά δεδομένα. Στρώνουν το χαλί για ακόμα πιο σφιχτή αστυνόμευση»

«...Η γερμανική πολυεθνική αεροπορική εταιρία «Λουφτχάνσα» .... δοκίμασε μια διαδικασία επιβίβασης με βιομετρικά δεδομένα σε προσομοιωμένες πτήσεις. Η δοκιμή ήταν μέρος του προγράμματος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης "Διαδρομή καινοτομίας για τη Γερμανία"».

Επεξηγεί: «Το δακτυλικό αποτύπωμα του επιβάτη της αεροπορικής εταιρίας, μαζί με τα δεδομένα του check-in, μετατρέπεται σε δισδιάστατο κωδικό και τυπώνεται στην κάρτα επιβίβασης. Κατά την προσομοιωμένη επιβίβαση περίπου 400 υπαλλήλων της Lufthansa, ένα scanner συνέκρινε την εγγεγραμμένη στην κάρτα επιβίβασης πληροφορία με το αποτύπωμα του ίδιου δαχτύλου».

Συνεχίζει: «Αν το scanner αναγνωρίζει το δακτυλικό αποτύπωμα, ο επιβάτης μπορεί να προχωρήσει και να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος χωρίς κανέναν άλλο έλεγχο. Είναι λοιπόν δυνατό να ελεγχθεί αν ο επιβάτης που έκανε check-in και το άτομο που ταξιδεύει στο αεροσκάφος είναι όντως το ίδιο πρόσωπο. Ο δισδιάστατος κωδικός συνιστάται από την IATA ως το βιομηχανικό πρότυπο, ενώ η Lufthansa θα το επεκτείνει για πρώτη φορά παγκοσμίως ώστε να συμπεριλάβει βιομετρικά δεδομένα».

Τον Δεκέμβριο του 2004, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, αιτιολογώντας στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την καταψήφιση της έκθεσης Κοέλιο για τα «βιομετρικά» διαβατήρια, είχε δηλώσει:

"Καταψηφίζω την έκθεση Coelho γιατί απορρίπτω για λόγους αρχής τη γενική ιδέα εισαγωγής βιομετρικών αναγνωριστικών στοιχείων σε έγγραφα ταυτότητας. Ο Κανονισμός ουσιαστικά δημιουργεί ένα γιγάντιο και συγκεντρωτικό διευρωπαϊκό σύστημα παρακολούθησης, δυσανάλογο των πραγματικών αναγκών που δεν συνοδεύεται από δικλείδες ασφαλείας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Η σκοπούμενη χρήση, η πρόσβαση και ο τρόπος διαχείρισης και αποθήκευσης των προσωπικών δεδομένων 450 εκ. ανθρώπων παραμένουν θολά και μακριά από οποιονδήποτε δημοκρατικό έλεγχο».

Όλα αυτά εξαιτίας της επικείμενης εμφάνισης των πρώτων βιομετρικών διαβατηρίων στις αρχές του 2006.

Τρία χρόνια όμως μετά, δεν παρουσιάζονται οι ίδιες ανησυχίες, ή τουλάχιστον όχι σε τέτοιο βαθμό. Μάλιστα και η ορολογία «διαβατήρια Μεγάλου Αδελφού» μοιάζει να έχει ξεθωριάσει.. Μοιάζουν λοιπόν σοφά τα λόγια του «Ριζοσπάστη», αφού μέσα από την "έξη", το κοινό προετοιμάζεται για το επόμενο βήμα...

Στις άλλες χώρες βέβαια, η καλλιεργούμενη «έξη» βρίσκει κάποια προβλήματα...

Έτσι στην Γαλλία γίνεται μια εκστρατεία συλλογής χιλιάδων υπογραφών κατά των βιομετρικών ταυτοτήτων υποστηριζόμενη τόσο από τις Ενώσεις Δικαστών & Δικηγόρων της χώρας όσο & από διάφορες οργανώσεις δικαιωμάτων, ενώ έχει ήδη κατατεθεί & προσφυγή στο Γαλλικό Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της κοινοτικής οδηγίας για τα βιομετρικά διαβατήρια .

Στο Ηνωμένο Βασίλειο που εξαιρείται από την Συνθήκη Σέγκεν γίνεται μια πολύ πετυχημένη εκστρατεία με δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές που τρενάρουν εδώ & χρόνια τις προσπάθειες επιβολής βιομετρικών ταυτοτήτων & διαβατηρίων http://no2id.net

Στην Ελβετία, που είναι μέλος της Συνθήκης Σέγκεν, συγκεντρώθηκαν πάνω από 60.000 υπογραφές κατά της κοινοτικής οδηγίας 2252/2004 & η χώρα οδηγείται σε δημοψήφισμα στις 17.05.2009 για τη συνταγματικότητα της εν λόγω οδηγίας που επιβάλλει την ηλεκτρονική δακτυλοσκόπηση στα διαβατήρια

Στην Ελλάδα το βάρος της αντίδρασης φαίνεται να το σηκώνουν (πάλι) διάφορες χριστιανικές οργανώσεις και σωματεία, τα οποία και διοργάνωσαν την Παρασκευή που μας πέρασε (5 Δεκεμβρίου), διαμαρτυρία, έξω από τον Άρειο Πάγο.

Σύμφωνα με πρόσφατη ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Ελευθεριών και Δικαιωμάτων των Πολιτών, τα παιδιά κάτω των 12 ετών θα εξαιρούνται από τη συγκεκριμένη διαδικασία καθώς τα δακτυλικά τους αποτυπώματα, ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες, δεν αποτελούν αξιόπιστα τεκμήρια, καθ΄ ότι μπορεί να υποστούν αλλαγές. Παρ΄ όλα αυτά, στο πλαίσιο της καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης και εμπορίας παιδιών (trafficking), όλα τα παιδιά κάτω των 14 ετών θα πρέπει να διαθέτουν προσωπικό διαβατήριο, το οποίο μάλιστα δεν μπορεί να έχει ισχύ άνω των τριών ετών.

Έλα όμως που οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την «καθιέρωση προτύπων για τα χαρακτηριστικά ασφαλείας και τη χρήση βιομετρικών στοιχείων στα διαβατήρια και στα ταξιδιωτικά έγγραφα των κρατών-μελών» προβλέπουν την καταγραφή των δακτυλικών αποτυπωμάτων και για παιδιά άνω των 6 ετών (!) ενώ έχει συζητηθεί η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων ακόμα και από βρέφη (!), ενώ ήδη, στη Βρετανία εφαρμόζεται η λήψη αποτυπωμάτων από το 5ο έτος!

Με τις προτάσεις αυτές συμφώνησε και η ελληνική αντιπροσωπεία, ενώ διαφώνησαν η γερμανική και η αυστριακή, ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κκ. Φ.Κουβέλης και Ν.Τσούκαλης κατήγγειλαν τις νέες ρυθμίσεις ως αντισυνταγματικές και επισήμαναν ότι προσβάλλουν την οφειλόμενη από το Σύνταγμα προστασία της προσωπικότητας των παιδιών, ενώ κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η καταγραφή των δακτυλικών αποτυπωμάτων δεν θα οδηγήσει σε ένα συνολικό «φακέλωμα» των πολιτών, και μάλιστα από τόσο νεαρή ηλικία.

Πολλά και σοβαρά είναι βέβαια, τα ερωτήματα που προκύπτουν από την εξέλιξη των διαβατηρίων.

Όπως αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο του το «ΒΗΜΑ», πέρα από την εξακρίβωση των στοιχείων του κατόχου, τα δακτυλικά αποτυπώματα θα χρησιμοποιούνται και για τον εντοπισμό υπόπτων; Θα φυλάσσονται όλα σε μια συγκεκριμένη τράπεζα δεδομένων, όπου θα πιστοποιείται η ασφάλειά τους; Υπάρχει άραγε η δυνατότητα να «σπάσει» κανείς τις, κατά τις αρχές, «αδιάτρητες» δικλίδες ασφαλείας πλαστογραφώντας τα διαβατήρια και κλέβοντας τα δακτυλικά αποτυπώματα του κατόχου; Αυτές και άλλες πολλές είναι οι απορίες που γεννιούνται στο μυαλό μας στο άκουσμα της νέας και τεχνολογικά προηγμένης εφαρμογής. Τι από όλα αυτά όμως ισχύει στην πραγματικότητα;

Ως προς τη χρήση των δακτυλικών αποτυπωμάτων των πολιτών οι διάφοροι κανονισμοί και τροπολογίες τονίζουν ότι τα βιομετρικά στοιχεία θα «αποθηκεύονται αποκλειστικά στο μέσο αποθήκευσης» και δεν θα τηρούνται «σε βάση δεδομένων».


Η ενσωμάτωση των δακτυλικών αποτυπωμάτων έχει ήδη εφαρμοστεί στα γερμανικά διαβατήρια. Μάλιστα η πρόωρη αυτή εφαρμογή ξεσήκωσε την έντονη αντίδραση του γερμανικού οργανισμού χάκερ Chaos Computer Club eV. (CCC), τα μέλη του οποίου έσπευσαν να χαρακτηρίσουν τους γερμανούς πολίτες «πειραματόζωα» που αποδέχθηκαν την εφαρμογή μιας «τρωτής», όπως υποστηρίζουν, τεχνολογίας. Προς ένδειξη διαμαρτυρίας τους, τον Μάρτιο του 2008 κατάφεραν να αποσπάσουν και να δημοσιεύσουν τα δακτυλικά αποτυπώματα του υπουργού Εσωτερικών της χώρας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε!!!


Το 2006 ένας Γερμανός προγραμματιστής ο Λούκας Γκρούνβαλντ, (φωτο) κατάφερε να φτιάξει αντίγραφο του διαβατηρίου. «Με εξοπλισμό που κόστισε 160 ευρώ και έναν φορητό υπολογιστή κατάφερα να αντιγράψω το μικροτσίπ ενός νέου διαβατηρίου, και μάλιστα από απόσταση. Δεν μου πήρε πάνω από δύο εβδομάδες για να βρω τον τρόπο. Τόσο ασφαλή είναι...».


«Πάντως, είναι απορίας άξιον γιατί οι κυβερνήσεις σπαταλούν τόσα χρήματα, χωρίς μάλιστα να επιτυγχάνουν ουσιαστική ασφάλεια. Η αντιγραφή των διαβατηρίων από τρομοκράτες αλλά και από κακοποιούς που θέλουν να εκμεταλλευθούν προσωπικά δεδομένα είναι πολύ εύκολη» ανέφερε ο Γκρούνβαλντ.


Στις αρχές Αυγούστου η βρετανική εφημερίδα «Τhe Τimes» προκειμένου να εξετάσει τα μέτρα ασφαλείας των νέων διαβατηρίων πραγματοποίησε ένα πρωτότυπο πείραμα: επιστρατεύοντας τον Ολλανδό ερευνητή συστημάτων ασφαλείας του Πανεπιστημίου του Αμστερνταμ, Γερούν φαν Μπικ (φωτο) κατάφεραν να σπάσουν τους κωδικούς-«φρούριο» και να αλλάξουν βασικά στοιχεία όπως η φωτογραφία του κατόχου. Μάλιστα σε διαβατήριο που ανήκε σε ένα αγοράκι ο ειδικός κατάφερε να αφαιρέσει την ψηφιακή φωτογραφία του και στη θέση της να βάλει εκείνη του Οσάμα μπιν Λάντεν, ενώ σε ένα άλλο που ανήκε σε μια 36χρονη γυναίκα «ανέβασε» το πορτρέτο του Χίμπα Νταργκμέ , ενός παλαιστινίου βομβιστή αυτοκτονίας!!

Ο κ. Φαν Μπικ εξήγησε, ότι τα «εργαλεία» που απαιτούνται για το σπάσιμο των περιβόητων δικλίδων ασφαλείας είναι απλά και το κόστος τους είναι αρκετά χαμηλό. Ακόμη και η όλη διαδικασία υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη εξειδίκευση στο αντικείμενο. «Ο καθένας που διαθέτει γνώσεις ηλεκτρονικού υπολογιστή μπορεί να το κάνει μέσα σε διάστημα λίγων μόλις λεπτών» ισχυρίζεται ο ερευνητής. Μάλιστα μέσα από την ιστοσελίδα του εξηγεί βήμα προς βήμα τη μέθοδο που χρησιμοποίησε ο ίδιος.

Έγραφε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Γ. Καλφέλης στα «ΝΕΑ» στις 16/05/2005:

Όμως, γιατί αυτά τα διαβατήρια χαράσσουν ουσιαστικά ένα επώδυνο «τατουάζ» πάνω στο σώμα μας, όπως περίπου έκαναν οι ναζί στους Εβραίους μελλοθανάτους των φρικτών στρατοπέδων συγκέντρωσης;

Με τα βιομετρικά διαβατήρια διαμορφώνεται μια νέα «βιοπολιτική σχέση» ανάμεσα στους πολίτες και το κράτος (Giorgio Agamben, Homo sacer - Κυρίαρχη εξουσία και γυμνή ζωή). Μέσα σε αυτό το πλαίσιο κάθε σώμα θεωρείται δυνητικά επικίνδυνο και εισάγονται αυταρχικές τεχνικές ελέγχου, που άλλοτε θα θεωρούνταν αδιανόητες.

Πολλοί, μάλιστα, μιλούν για την προοδευτική «ζωοποίηση του ανθρώπου», αφού ένα τέτοιο στιγματιστικό τατουάζ είναι γνωστό μόνο στο κόσμο των συμπαθών ζώων.

Όμως, σε κάθε περίπτωση, το παραπάνω επικίνδυνο μέτρο αποτελεί ένα καταπληκτικό παράδειγμα, το οποίο αποδεικνύει ανάγλυφα ότι ίσως στο άμεσο μέλλον προβάλλει ο κίνδυνος για την αντικατάσταση της σύγχρονης δημοκρατίας από κάποια μορφή δεσποτισμού.

Το βιομετρικό διαβατήριο βέβαια, είναι η αρχή. Ανάμεσα στους άμεσους στόχους του ελληνικού κράτους είναι και η αντικατάσταση των σημερινών ταυτοτήτων και των αδειών οδήγησης από τη νέα γενιά των υπερσύγχρονων επίσημων εγγράφων που θα έχουν τη μορφή πιστωτικής κάρτας.

Στην επίσημη ιστοσελίδα της Ε.Ε. γίνεται αναφορά για ένα πιλοτικό έργο μεγάλης κλίμακας (LSP), αποκαλούμενο STORK (Secure idenTity acrOss boRders linKed), το οποίο έχει ως σκοπό την εφαρμογή ενός πανευρωπαϊκού συστήματος αναγνώρισης των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων που θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις, στους πολίτες και στους δημοσίους υπαλλήλους να χρησιμοποιούν τις εθνικές τους ηλεκτρονικές ταυτότητες σε οποιοδήποτε κράτος μέλος.

Η φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο σχετικά με το Σχέδιο δράσης i2010 για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση - Επιτάχυνση της θέσπισης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη είναι αυτή αριστερά.

Βλέπετε εσείς καμία ταυτότητα;; Αλλά είναι η διαδικασία της «έξης». Γιατί σύντομα θα περάσουμε στο επόμενο στάδιο. Η ταυτότητά σου στο χέρι σου. Δηλαδή το τσιπάκι στο χέρι σου. Και το χέρι σου στο σκάνερ..

Δεν υπάρχουν σχόλια: