Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

Καθολικοί υιοθετούν πρακτικές της Νέας Εποχής


Ιρλανδοί καθολικοί ιερείς υιοθετούν νεοεποχίτικες φιλοσοφίες σε μία προσπάθεια να «κερδίσουν» ανθρώπους που είναι δεν ελκύονται από τον παραδοσιακό καθολικισμό.

Διάφορα θρησκευτικά τάγματα έχουν αρχίσει να προσφέρουν σειρές μαθημάτων πάνω στον Βουδιστικό διαλογισμό, τη γιόγκα και την ρεφλεξολογία. με την ελπίδα να φέρουν τους ανθρώπους «πιο κοντά στο Θεό».


Οι «αδελφές της Σιών» (“Sisters of Sion”) προσφέρουν σειρές μαθημάτων ρεφλεξολογίας, χαλάρωσης και προσευχής, μαζί με την ένταξη στην ομάδα που αποκαλείται «Γυναίκες σε Αναζήτηση της Ολότητας» (ή του "Όλου") (Woman in Search of Wholeness). Το πρώτο συνδυάζει μασάζ χεριών και ποδιών με τις τεχνικές χαλάρωσης, ενώ το δεύτερο στοχεύει στις μεσήλικες γυναίκες και παρέχει τη «τέχνη της προσευχής και τον προαιρετικό χορό».

Η αδελφή Carmel Niland εξήγησε ότι αυτές οι σειρές μαθημάτων είναι ένας τρόπος να αγγίξουμε εκείνους που ενδιαφέρονται για την αυτό- εξέλιξη (self-development) μία πρακτική που δεν εφαρμόζουν οι Καθολικοί.

«Υπήρξε κάποια στιγμή που σκέφτηκα ότι η ρεφλεξολογία ίσως να μην ήταν ο καλύτερος τρόπος για να βοηθηθούν οι άνθρωποι, αλλά θα εκπλαγείτε αν μάθετε τον αριθμό εκείνων που αρχίζουν από εκείνο το επίπεδο και έπειτα ανακαλύπτουν μια βαθύτερη πνευματικότητα.

Όπως η γιόγκα έτσι και ο Υπερβατικός διαλογισμός, (Transcendental Meditation) μπορεί να χρησιμοποιηθούν σαν εργαλεία που θα φέρουν τους ανθρώπους πίσω στο Θεό», είπε η αδελφή Niland.

(Σ.Σ. Ο Υπερβατικός διαλογισμός είναι μία μέθοδος διαλογισμού, βασισμένη στην "Βεδική παράδοση". Δημιουργός της είναι ο Μαχαρίσι Μαχές Γιόγκι. Στην φωτο με τους Beatles).


Ο πατέρας Flann Lynch είναι ένας καπουτσίνος μοναχός που έχει συνδυάσει την ψυχοθεραπεία, τη βουδιστικό διαλογισμό, το tai-chi και το νευρογλωσσικό προγραμματισμό, σε μια σειρά μαθημάτων αποκαλούμενη «Πρόγραμμα Οράματος» (Vision Programme).

Το «πρόγραμμα» αυτό είπε ο π. Lynch, προκαλεί τις αρνητικές απόψεις που υπάρχουν στον κόσμο και διδάσκει τους ανθρώπους να ζήσουν την ζωή ως την «μέγιστη εμπειρία».

Ο π. Lynch είπε ακόμη ότι εμπνεύστηκε την δημιουργία αυτού του προγράμματος από τον Παπά Ιωάννη ΧΧΙΙΙ, ο οποίος είπε ότι «η εκκλησία χρειάζεται να βρει τρόπους να παρουσιάσει ένα Ευαγγέλιο που μπορεί να διδάξει την σύγχρονη σκέψη».


Ο πατέρας Louis Hughes, ένας Δομινικανός μοναχός, ταξιδεύει σε όλη την χώρα παραδίδοντας μαθήματα διαλογισμού σώματος-μυαλού.

Είχε την βάση του στην Ινδία για επτά έτη και έδειξε ενδιαφέρον για τη γιόγκα, ενώ επισκέφθηκε ashrams (Σ.Σ. ινδουιστικά κοινόβια) και μαθήτευσε σε τοπικούς ινδούς ηγέτες.

Έχει γράψει δύο βιβλία, το «Ο διαλογισμός σώματος/μυαλού» και το «Η γιόγκα: ένα μονοπάτι για τον Θεό».

Ο Hughes είπε ότι πολλοί από εκείνους που παρευρίσκονται στις σειρές των μαθημάτων του δεν είναι οι συνηθισμένοι άνθρωποι της εκκλησίας. «Μπορεί να μην παρευρίσκονται στην εκκλησία, αλλά επιδιώκουν κάτι βαθύτερο. Είναι ενδεικτικό της πνευματικής πείνας που υπάρχει στην κοινωνία μας».


Ο Οίκος Bellinter (Bellinter House) (στην Ιρλανδία) συνεχίζει τις πορείες στο Enneagram.

Το Enneagram, θεωρείται ότι είναι «ένας τρόπος να αναλύεις τις προσωπικότητες με την ταξινόμηση των ανθρώπων σύμφωνα με εννέα κυρίαρχα γνωρίσματα», σύμφωνα με τον πατέρα Myles O'Reilly που τρέχει τα Σαββατοκύριακα στο Δουβλίνο….

Χρησιμοποιήθηκε από ισλαμιστές μυστικιστές, υιοθετήθηκε από Ιησουΐτες στην Καλιφόρνια και το Σικάγο στη δεκαετία του '70.

Ιησουίτης ο ίδιος, π. O'Reilly είπε ότι οι σειρές μαθημάτων έχουν αποδειχθεί χρήσιμες.


Άρθρο από London Times / Πηγή: http://www.apocalypsesoon.org


---To βιβλίο "Yoga for Christians" και το βίντεο "ChristYoga" κυκλοφορούν στις ΗΠΑ και απευθύνονται στους Διαμαρτυρόμενους ή "αναγεννημένους" χριστιανούς, στην προσπάθεια να πεισθούν ότι η Γιόγκα δεν έρχεται σε αντίθεση με τον χριστιανισμό.

Η φωτογραφία πιο πάνω με την "Yahweh Yoga" (Η Γιόγκα του Γιαχβέ!) προέρχεται από ανάλογη ιστοσελίδα.


2 σχόλια:

Theoprovlitos είπε...

Δυστυχως οι πλανες εισχθησαν και στην Ορθοδοξη Εκκλησια της ΦΙνλανδιας δια του Μητροπολιτη Ελσινκιου Αμβροσιο ο οποιος μαλιστα στις 3-4/10/2009 διοργανωνει διαλεξη για την Γιογκα απο Γκουρου στο Ορθοδοξο Κεντρο.

Το δε 2003 ειχε συναντηθει στο Ελσιγκι με γυναικα γκουρου και πηρε την ευχη της

Ανώνυμος είπε...

1) Η Γιόγκα και ο Διαλογισμός είναι αντίθετα και ασυμβίβαστα με την ορθόδοξη χριστιανική άσκηση και ειδικότερα την προσευχή (μον. Αρσένιος Βλιαγκόφτης, Δρ. Θεολογίας και Πτ Φιλοσοφίας) http://www.alopsis.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=920
2) Είναι η γιόγκα σωματική άσκηση (γυμναστική); (Ταγαράκης Χρήστος. Ερευνητής Αθλητιατρικής)
http://www.alopsis.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1269
3)Γιόγκα και διαλογισμός: νεοεποχίτικη θρησκευτική πρακτική με το μανδύα της άσκησης (Ελένη Ανδρουλάκη, Καθηγήτρια)
http://www.alopsis.gr/alopsis/yioga.htm
4)Διονυσίου Φαρασιώτη Οι Γκουρού, Ο Νέος και ο Γέροντας Παΐσιος εκδόσεις Θεσσαλονίκη
http://www.impantokratoros.gr/80691339.el.aspx
5) ΓΙΟΓΚΑ: Επιστήμη ή Θρησκεία;
http://whatisnewage-newage.blogspot.com/2007/05/blog-post_30.html
6) Με επιφύλαξη τα παρακάτω google video όσον αφορά τα σημεία αναφοράς στον Χριστιανισμό τα οποία θεωρώ ότι δεν είναι πλήρη...
ΓΙΟΓΚΑ: Άσκηση ή πνευματική παγίδα;
http://video.google.com/videosearch?q=%CE%B3%CE%B9%CF%8C%CE%B3%CE%BA%CE%B1+%CE%AC%CF%83%CE%BA%CE%B7%CF%83%CE%B7+%CE%AE+%CF%80%CE%BD%CE%B5%CF%85%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE+%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%AF%CE%B4%CE%B1;&view=3&emb=0#