Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Πρώτοι στην προσευχή οι Έλληνες ...

Τα μεγαλύτερα ποσοστό θρησκευτικότητας στην Ευρώπη παρουσιάζει η Ελλάδα, καθώς οι μισοί σχεδόν από τους Έλληνες δηλώνουν πολύ θρήσκοι (42,1%) και προσεύχονται πολύ (46,2%).


Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 19 ευρωπαϊκές χώρες, από το τμήμα της Πανευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας με τη συμμετοχή και του ΕΚΚΕ και η οποία δημοσιεύτηκε στον «Ελεύθερο Τύπο», ένας στους τέσσερις Έλληνες έχει συστηματική σχέση με την εκκλησία.


Σημαντικό παράγοντα αποτελεί το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική από της χώρες που έχει ορθόδοξο θρήσκευμα.

Την ίδια ώρα, το ποσοστό όσων δηλώνουν πως προσεύχονται και εκκλησιάζονται καθημερινά στις καθολικές χώρες είναι σημαντικά μικρότερο.


Συγκεκριμένα το ποσοστό του εβδομαδιαίου εκκλησιασμού στις καθολικές χώρες φτάνει το 25,6%, στις μικτές και προτεσταντικές χώρες το 7,7% και την ορθόδοξη Ελλάδα το 26%. Την ίδια ώρα το ποσοστό της καθημερινής προσευχής φτάνει το 46,2% στην Ελλάδα, το 25,4% στις καθολικές και το 17,9% στις μικτές προτεσταντικές χώρες.



Και στις 19 χώρες, πάντως παρατηρείται μία υψηλή «εξατομικευμένη θρησκευτικότητα» χωρίς ωστόσο να τοποθετείται σε συγκεκριμένο δόγμα ή να καταλήγει σε συχνό εκκλησιασμό και προσευχή. Το 83,8% στο σύνολο των χωρών δηλώνουν θρήσκοι, μόνο όμως το 62,8% δηλώνει πως εκκλησιάζεται και το 58,2% ότι προσεύχεται.


Στην Ελλάδα το 75% των πολιτών δηλώνουν θρήσκοι, παρά το γεγονός, ωστόσο ότι ο εκκλησιασμός αποτελεί το επίκεντρο της θρησκευτικής πρακτικής, το ποσοστό αυτό δεν αντικατοπτρίζει όσους εκκλησιάζονται.

Το ποσοστό όσων εκκλησιάζονται συχνά είναι υψηλό στην Ελλάδα, σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς πάνω από ένας στους τέσσερις πηγαίνουν στην Εκκλησία κάθε βδομάδα.


Μεγαλύτερα ποσοστά εκκλησιασμού παρουσιάζουν η Πορτογαλία (30,1%), η Ιταλία (32,4%), η Ιρλανδία (53,8%) και η Πολωνία (56,7%).


Εντυπωσιακό πάντως είναι το γεγονός ότι ο εκκλησιασμός παρουσιάζει μεγάλη άνοδο στην Ελλάδα από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 και κυρίως μετά τα μέσα της δεκαετίας του ’90.


Το 1996 από την εκκλησία απείχε το 8,8% ενώ το 2000 το ποσοστό αυτό μειώθηκε σε 3,9%.


Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό είναι κάτι που οφείλεται στην αβεβαιότητα που αισθάνθηκαν πολλοί πολίτες με την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ και τη ζώνη του ευρώ. Η αβεβαιότητα αυτή πιστεύεται ότι οδήγησε αρκετούς στην Εκκλησία.


Επιπλέον οι ερευνητές θεωρούν ότι η εκλογή του Αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου που είχε περισσότερο πολιτικό παρά θρησκευτικό λόγο, οδήγησε πολλούς νέους αλλά και γενικότερα νέες ομάδες πολιτών στην Εκκλησία.


Τέλος, η εκκοσμίκευση φαίνεται πως είναι σχεδόν ανύπαρκτη στην Ελλάδα, καθώς μόλις το 1,7% των πολιτών δηλώνουν «καθόλου θρήσκοι», ενώ αυτοί που παραδέχονται πως δεν εκκλησιάζονται και δεν προσεύχονται ανέρχονται μόλις στο 4,1%.


Πηγή: http://tvxs.gr/ Το βρήκα στο http://anavaseis.blogspot.com/


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγνώμη αλλά είναι προφανές ότι τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας είναι πλασματικά... Η προσευχή είναι φλόγα και δεν είναι κουβεντούλα με τον Θεό. Και ως εκ τούτου αν εμείς είμασταν άνθρωποι της προσευχής θα είχαμε θερμή καρδιά και όχι ψυχρή. Επίσης ακριβώς επειδή έχει παγώσει η καρδιά μας τυραννούν τα πάθη της σαρκός.
Όσον αφορά την εκκοσμίκευση, είναι ολοφάνερη! Μία από τις ερωτήσεις που θα έπρεπε να συμπεριλάβει η έρευνα πιστεύω ότι θα ήταν "Πιστεύεται ότι τα Μυστήρια της Εκκλησίας είναι πραγματικά ή συμβολικά;" Το ότι η πλειοψηφία θεωρεί ότι είναι συμβολικά φανερώνει την εκκοσμίκευση.
Θέλετε να προσθέσουμε και άλλους ζωτικής σημασίας παράγοντες που δείχνουν την εκκοσμίκευση της Εκκλησίας;
Η εκλογή των Επισκόπων δεν γίνεται από κλήρο και λαό και μάλιστα δεν επιλέγονται με βάση το διορατικό χάρισμα Γερόντων που έχουν φτάσει στο Φωτισμό του Αγίου Πνεύματος (όπως γινόταν τα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού) αλλά επιλέγονται με βάση κυρίως συμφεροντολογικά κριτήρια και με προϋπόθεση τη κατοχή πτυχίου θεολογίας. Επίσης αν δεν υπήρχε εκκοσμίκευση στην Εκκλησία, τότε οι Επίσκοποι δεν θα υποστήριζαν φανερά ή με τη σιωπή τους, τον Οικουμενισμό για να τα πηγαίνουν καλά με τους ισχυρούς του κόσμου, ούτε θα παραβίαζαν τους Ιερούς Κανόνες...

SkyWatcher είπε...

Νομίζω ότι αναφέρεσαι σε δύο διαφορετικά πράγματα. Η έρευνα κάνει λόγο για 'εκκοσμίκευση στην Ελλάδα', ενώ εσύ προφανώς, εννοείς την εκκοσμίκευση στην Εκκλησία. Με το 'εκκοσμίκευση στην Ελλάδα', η έρευνα εννοεί όσους δεν είναι θρήσκοι! Κάτι το οποίο, πιστεύω είναι άτοπο. Γιατί ο όρος 'εκκοσμίκευση' δεν μπορεί να συνδεθεί με τους εκτός Εκκλησίας, δηλ. τους ανήκοντες στον κόσμο. Εκκοσμίκευση λοιπόν, ορθά μπορεί να εννοηθεί μόνο για τον εντός της Εκκλησίας χώρο.

Στέφανος είπε...

Όμως αν ρωτήσουμε πόσοι π.χ. νηστεύουν αυτή την περίοδο(έχουμε εισέλθει στη Μ.Τεσσακοστή) ή πόσοι εξομολογούνται σε πνευματικό νομίζω ότι τα αποτελέσματα θα είναι απογοητευτικά. Σε κάθε περίπτωση κάτι ενθαρρυντικό μας δίνει το αποτέλεσμα της έκθεσης που μας περιγράφει το πόστ.