Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Μια θαρραλέα κίνηση..


Μετά από δύο ολόκληρα χρόνια η εφημερίδα της Δανίας Politiken ζήτησε συγγνώμη επειδή προσέβαλε τους μουσουλμάνους όταν επαναδημοσίευσε τα σκίτσα του Προφήτη Μωάμεθ και πρόσθεσε ότι έχει καταλήξει σε συμβιβασμό με οργανώσεις που εκπροσωπούν τους αυτοχαρακτηριζόμενους ως απογόνους του Μωάμεθ.


Η εφημερίδα είναι μία από τις πολλές στη Δανία που το Φεβρουάριο του 2008 επαναδημοσίευσε πολλά σκίτσα, τα οποία απεικονίζουν τον Προφήτη Μωάμεθ, που αρχικά είχε δημοσιεύσει η εφημερίδα Jyllands-Posten, προκαλώντας την οργή του μουσουλμανικού κόσμου και βίαιες διαδηλώσεις ανά τον κόσμο στις αρχές του 2006, ενώ η Τουρκία είχε απειλήσει ακόμη και με βέτο κατά της ανάληψης της Γενικής Γραμματείας του ΝΑΤΟ από τον κύριο Δανό κ. Ράσμουνσεν.


Τα επίμαχα σκίτσα επαναδημοσιεύτηκαν όταν οι δανέζικες αρχές ασφαλείας αποκάλυψαν ότι απέτρεψαν σχέδιο δολοφονίας κατά του σκιτσογράφου της Jyllands-Posten Κουρτ Βέστεργκααρντ, ο οποίος είχε ζωγραφίσει τον Μωάμεθ με μία βόμβα στο τουρμπάνι του.


Η Politiken, δεύτερη εφημερίδα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στη Δανία, ανακοίνωσε σήμερα ότι η απόφαση να επαναδημοσιεύσει τα σκίτσα του Βέστεργκααρντ εντασσόταν «στο πλαίσιο της ειδησεογραφικής κάλυψης» της εφημερίδας και δεν ήταν ένα άρθρο-άποψη ή μία εμπρόθετη προσβολή προς τους μουσουλμάνους της Δανίας και των άλλων χωρών.


Η δανέζικη εφημερίδα συμβιβάστηκε με τους εκπροσώπους οκτώ οργανώσεων που εκπροσωπούν σχεδόν εκατό χιλιάδες μουσουλμάνους που ζουν στη Δανία, από χώρες, μεταξύ των οποίων η Αίγυπτος, η Λιβύη και η Σαουδική Αραβία, που εκπροσωπούν 94.000 ανθρώπους οι οποίοι ισχυρίζονται ότι είναι απόγονοι του Προφήτη Μωάμεθ.


Να σημειωθεί πως η Δανέζικη εφημερίδα είχε γίνει στόχος των ισλαμιστών ολόκληρου του πλανήτη, ενώ δεχόταν σε καθημερινή βάση απειλές που ακόμη και για το προσωπικό που εργαζόταν σε αυτήν.


Ο Τόγκερ Σέιντενφαντεν, γενικός εκδότης της εφημερίδας, δήλωσε ότι ελπίζει με τη συνεννόηση αυτή να αποκλιμακωθεί η ένταση ανάμεσα στον τύπο της Δανίας και τον μουσουλμανικό κόσμο.


Υπογράμμισε δε πως η συγνώμη αυτή δεν σημαίνει πως πουλούν την ελευθερία έκφρασης και πως το κάνουν επειδή με τα σκίτσα εκείνα πλήγωσαν τα αισθήματα των μουσουλμάνων.


Οι οργανώσεις και οι πελάτες τους, που εκπροσωπούνται από τη νομική εταιρία του Άχμεντ Ζάκι Γιαμάνι, με έδρα τη Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσαν ότι «η διαμάχη έληξε και συμφωνούμε να μην επιδιώξουμε νομικά ή διοικητικά μέτρα κατά της Politiken,» σύμφωνα με το δικηγόρο Φαϊζάλ Γιαμάνι, ο οποίος τους εκπροσώπησε.


Ο δικηγόρος των οκτώ ισλαμικών οργανώσεων, Φαϊσάλ Γιαμανί, χαρακτήρισε ως θαρραλέα κίνηση τη συγνώμη της εφημερίδας.


Οι μουσουλμανικές χώρες αντέδρασαν με οργή στην ανατύπωση των σκίτσων του Κουρτ Βέστεργκααρντ με θέμα τον Προφήτη πριν από δύο χρόνια


Ο Βέστεργκααρντ, ο οποίος την 1η Ιανουαρίου υποχρεώθηκε να οχυρωθεί σε ειδικά θωρακισμένο χώρο, όταν ένας 28χρονος σομαλός εισέβαλε στο σπίτι του και απείλησε να τον σκοτώσει, εξέφρασε την απογοήτευσή του.

«Η Politiken βάζει στο περιθώριο την ελευθερία του λόγου», δήλωσε στην ηλεκτρονική έκδοση της Jyllands-Posten.


Άλλες δανέζικες εφημερίδες, μεταξύ των οποίων η Jyllands-Posten, ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων της Δανίας καθώς και προβεβλημένοι πολιτικοί επέκριναν το συμβιβασμό στον οποίο κατέληξε η Politiken.


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγές: http://www.kathimerini.gr/ & http://kostasxan.blogspot.com/


Σχόλιο: Εάν αυτή είναι ‘θαρραλέα κίνηση’, τότε τι να πει κανείς για την στάση αυτού του γίγαντα του ‘θάρρους’, ενός από τους πιο ατρόμητους και θαρραλέους ανθρώπους, του Σερ Έλτον Τζων, ο οποίος με απαράμιλλη ανδρεία και ατσάλινη παρρησία, αψήφησε τις απειλές των φανατικών χριστιανών και δεν ζήτησε ‘συγνώμην’ που χαρακτήρισε τον Χριστό ως ‘ένα συμπονετικό, πανέξυπνο ομοφυλόφιλο, που κατανοούσε τα προβλήματα του κόσμου’.

Δεν φοβήθηκε ο ατρόμητος Σερ τους επικίνδυνους φανατικούς χριστιανούς που, ως γνωστόν, για κάτι τέτοια, ξαμολιούνται στους δρόμους ως άγρια στίφη, καίνε τα πάντα, ουρλιάζοντας ‘Χριστός ακπμάρ’, ορκίζονται εκδίκηση και εκδίδουν χριστιανική ‘φετφά’ κατά του βλάσφημου, ο οποίος – άμα τη βλασφημία -αρχίζει να μετράει ημέρες, για να μην πούμε ώρες. Είναι γεγονός ότι ο λαοφιλής διάσημος τραγουδιστής που ήδη έχει πάρει θέση στο πάνθεον των μυθικών ηρώων, γνώριζε όλες τις παράπανω ακραίες αντιδράσεις και παρόλα αυτά δεν δείλιασε και δεν υποχώρησε, δεν φοβήθηκε για την ζωή του, δεν ζήτησε σωματοφύλακες, δεν άλλαξε πόλη, χώρα ή πλανήτη. Όπως άλλωστε δεν δείλιασαν και δεν έκαναν πίσω και όλοι αυτοί οι θαρραλέοι καλλιτέχνες, συγγραφείς, σεναριογράφοι, σκιτσογράφοι, ζωγράφοι και λοιποί ‘άνθρωποι του πνεύματος’, που κατά καιρούς έχουν εκφραστεί ‘προσβλητικά’ (σύμφωνα βέβαια, με τους ταλιμπάν χριστιανούς, γιατί στην ουσία είναι ‘η ελευθερία της έκφρασης’) για το πρόσωπο του Χριστού.

Απεναντίας μόνο απορία και ελαφρό μειδίαμα προκαλεί η τόσο αδικαιολόγητη και αυθόρμητη ΄συγνώμη’ των Δανών, που δεν είχαν να φοβηθούν απολύτως τίποτα από ομάδες φιλήσυχων πιστών του Ισλάμ, που όλοι γνωρίζουμε, ότι σε ανάλογες περιπτώσεις, εκφράζονται κοσμίως και με παραδειγματική ευγένεια, ενώ οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας τους, περιλαμβάνουν προσφορά λουλουδιών, φούσκωμα μπαλονιών, ανταλλαγή φιλιών και κέρασμα γλυκών και ζαχαρωτών (της Ανατολής) προς τους αγαπητούς φίλους ‘βλάσφημους’.

Ειρήνη σε εσάς.-




Δεν υπάρχουν σχόλια: