Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Οι απελπισμένοι Αϊτινοί καταφεύγουν στην 'προφήτισσα αδελφή Junon'


Οι άνθρωποι στο Πορτ-ο-Πρενς, την πρωτεύουσα της Αϊτής, καταφεύγουν στην Junon Brutus Soeur Junon (Αδελφή Junon), που την θεωρούν ‘προφήτισσα’ και ‘αγγελιοφόρο του Θεού’.


Η κορυφαία της στιγμή, μέχρι τώρα, ήταν στις 12 Φεβρουαρίου, όταν η 42χρονη Brutus, εισήλθε στο κεντρικό στάδιο για να βρεθεί αντιμέτωπη με χιλιάδες χέρια που κουνιόντουσαν στην ίδια κατεύθυνση, θυμίζοντας την παλλόμενη ενέργεια κατά τη διάρκεια των καρναβαλικών παραστάσεων.


Η συγκέντρωση δεν ήταν μία γιορτή, αλλά ένας θρήνος που με αφορμή την επέτειο ενός μηνός από τον καταστροφικό σεισμό της Αϊτής - μιας καταστροφής που πολλοί στην Αϊτή τώρα πιστεύουν ότι είχε προβλεφθεί από την Brutus.

Όμως η ‘προφήτισσα’ πιστεύει ότι χώρα της μπορεί να ξανασηκωθεί μέσα από τα τραύματά της. "Ο Θεός έχει πάντα ένα σχέδιο για τα παιδιά του. Ο Θεός έχει ένα ειδικό σχέδιο για εμάς», λέει η Brutus, που μιλάει Αϊτινά - Kreyòl τα οποία διακόπτει μερικές φορές για να πει με μια λέξη στα αγγλικά.


Η Brutus, η οποία είναι Αϊτινο -αμερικάνα, κατοικεί επίσημα στο Ορλάντο, της Φλόριντα. Άφησε την Αϊτή όταν ήταν μόλις 11 ετών, και είπε ότι επέστρεψε στην Αϊτή για να παραδώσει ‘το μήνυμα του Θεού’. Τον Ιανουάριο του 2007, είπε ότι άκουσε τη φωνή του Θεού που της αποκάλυψε ότι η καταστροφή θα χτυπήσει την Αϊτή και έπρεπε να προειδοποιήσει το λαό της Αϊτής.


Στη συνέχεια άρχισε να προσπαθήσε πολλές φορές να μιλήσει με τον πρόεδρο της Αϊτής Ρενέ Πρεβάλ, (Rene Preval), (φώτο πάνω) αλλά είπε ότι δεν έγινε δεκτή επανειλημμένα. "Δεν ήθελε να με δει," είπε η Brutus στο TIME. "Κανείς δεν με πίστευε, και νόμιζε ότι ήμουν μία τρελλή."


Αλλά με τους κατ 'εκτίμηση 200.000 και πλέον νεκρούς, η κυβέρνηση και ο λαός της Αϊτής την παίρνουν τώρα στα σοβαρά. Με αφορμή το κλείσιμο ενός μηνός από τον σεισμό, ζήτησε να γίνει τριήμερη νηστεία, την οποία είπε ότι την θέλει ο Θεός σαν απόδειξη ότι οι Αϊτινοί έχουν μετανοήσει.

Η κυβέρνηση της Αϊτής έκανε δεκτή το αίτημά της και αποφάσισε να προσθέσει μια επιπλέον ημέρα στις διακοπές κατά τη διάρκεια της Αποκριάς που είναι, συνήθως, γεμάτη με ζωντανή μουσική Kompa. Και ο άνθρωπος που κάποτε την απέρριψε, ήρθε για να αποτίσει φόρο τιμής.


Φορώντας άσπρο πουκάμισο και περιστοιχισμένος από σωματοφύλακες, ο Πρόεδρος Préval έφτασε στο Place Champ Mars (όπου έχουν στηθεί οι σκηνές για τους άστεγους από τον σεισμό) και στήθηκε στο ίδιο βήμα δίπλα στην Brutus. Απευθύνθηκε στους χιλιάδες συγκεντρωμένους άστεγους της κατασκήνωσης και είπε ότι μοιράζεται μαζί τους την απώλεια των αγαπητών τους προσώπων και τη θλίψη του Αϊτινού λαού.


«Δεν είναι ένας Πρόεδρος που μιλάει μπροστά σας. Αλλά ένας πατέρας που έχει χάσει ένα παιδί», είπε ο Πρεβάλ. "Στις 12 Ιανουαρίου, περπατούσα ανάμεσα στα πτώματα στους δρόμους και δεν είχα λόγια να μιλήσω." Πράγματι, η εικόνα του κατάπληκτου, σχεδόν άφωνου Préval από τον σεισμό, έφερε έντονη κριτική.


Την ομιλία του Préval, η οποία διακοπτόταν συχνά από χειροκροτήματα, ακολούθησε μια προσευχή από την Brutus, τη γυναίκα που κάποτε είχε απορρίψει.

Ήταν το είδος της ‘ευλογίας’ που είχε ανάγκη ο Αϊτινός Πρόεδρος, την χρονική στιγμή που είχαν αρχίσει μικρές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης με ανθρώπους να φωνάζουν στους δρόμους "Κάτω ο Préval."

"Αν ήταν εδώ ο Aristide, θα την είχε ακούσει από την αρχή που έφερε το μήνυμα. Η χώρα δεν θα ήταν στην κατάσταση που είναι τώρα», λέει ο 29χρονος Toussaint Makenzine, ο οποίος κάθεται έξω από ένα σπίτι που είναι βαμμένο με τα χρώματα του ουράνιου τόξου και έχει δύο φωτογραφίες του πρώην Προέδρου Jean-Bertrand Aristide, ο οποίος ζει εξόριστος στη Νότια Αφρική, καρφωμένες πάνω από την μπροστινή πόρτα.


Αλλά η πολιτική δεν κάτι που ενδιαφέρει την Brutus, που είναι παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών.


Λέει ότι δεν έχει κακά αισθήματα για τον Préval και ελπίζει ότι αυτή τη φορά η κυβέρνηση θα ακούσει αυτό που αποκαλεί «το σχέδιο του Θεού για την Αϊτή." Έχει ένα σημειωματάριο γεμάτο σχέδια και ζωγραφιές για την ‘νέα Αϊτή’, όλα αποτυπωμένα στο χαρτί, μέσω αυτού που αποκαλεί «ευφυή σχεδιασμό».


Η Brutus ανήκει στην εκκλησία των Αντβεντιστών της Εβδόμης Ημέρας και εργάζεται στο Μαϊάμι ως επιχειρηματίας και είπε ότι πρέπει να περιμένει ‘την άδεια του Θεού’ για να αποκαλύψει τα σχέδια λεπτομερώς. "Η Αϊτή θα είναι ένα φως στον κόσμο. Αυτό που πρέπει να γίνει, δεν μπορεί να το κάνει άνθρωπος" λέει η ‘προφήτισσα’.


"Θα υπάρχουν επτά χρόνια αφθονίας και η Αϊτή θα είναι ένα θαύμα του κόσμου." Η Brutus λέει αυτό το μήνυμα δεν είναι μόνο για τους σημερινούς Αϊτινούς αλλά και για τους απογόνους τους, ενώ λέει ότι οι Αϊτινοί της διασποράς θα έρθουν πίσω στην πατρίδα για να οικοδομήσουν την Αϊτή.


Φυσικά, υπάρχουν σκεπτικιστές που θεωρούν την Brutus μία απατεώνισσα. Η Brutus όμως αρνείται κάθε κοσμική φιλοδοξία, επιμένοντας ότι δεν σχετίζεται με κάποια συγκεκριμένη οργάνωση ή πολιτικό κόμμα, αλλά είναι απλά μια ‘δούλος του Θεού’.


Κρίνοντας από την αυξανόμενη αναγνώριση του ονόματός της στους δρόμους του Πορτ-ο-Πρενς, οι μάζες της Αϊτής αποδέχονται το μήνυμά της. "Η Soeur Junon είναι προφήτισσα. Όταν λέει κάτι, το νιώθεις." είπε ο 28χρονος Damis Yves. Με δεδομένο ότι, λόγω της επετείου του ενός μηνός από τον σεισμό, η Brutus τριγυρνάει καθημερινά στους δρόμους για να ανακουφίσει τους ζωντανούς.


Ο Αϊτινός Ευαγγελικός πάστορας Enesse Joseph, ο οποίος είναι και παρουσιαστής σε θρησκευτικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα για το ‘Radio Lumiere’, λέει ότι η Souer Junon συνεχίζει να προσφέρει ελπίδα για τους ακροατές της και τον εαυτό της. «Είναι μία ‘οραματίστρια’. Φέρνει ένα μήνυμα που δεν χρειάζεται να ελέγξω," λέει ο Joseph. "Ήρθε με το λόγο του Θεού. Γιατί λοιπόν να μην την πιστεύω;"


Ακόμη άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως μη θρησκευόμενοι, όπως η 25χρονη Wudeluene Voltaire, έχουν επηρεαστεί. Η Voltaire λέει ότι αποφάσισε να συμμετάσχει στην τριήμερη νηστεία, επειδή ήθελε την συγχώρεση του Θεού. Ντυμένη στα ροζ, δείχνει την συγκεκριμένη πλάκα που κοιμάται, αλλά λέει ότι εξακολουθεί να έχει ελπίδες για μία καλύτερη Αϊτή λόγω του μηνύματος της Brutus».


«Πιστεύω ότι ο Θεός την έχει στείλει σε αποστολή», λέει η Voltaire. "Η Αϊτή θα γίνει καλύτερη με το δικό της σχέδιο."


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή: http://www.time.com/


Δεν υπάρχουν σχόλια: