Σοκαρισμένη η γαλλική «Μοντ» από την ωμή άρνηση του Ομπάμα να παρευρεθεί στην προγραμματισμένη για τον Μάιο σύνοδο κορυφής ΗΠΑ - ΕΕ στη Μαδρίτη, προκαλώντας τη ματαίωσή της. «Οι Ευρωπαίοι συγκλονισμένοι από την αδιαφορία του Ομπάμα» έγραφε χθες στον κεντρικό πρωτοσέλιδο τίτλο της.
«Ο Ομπάμα κλώτσησε την ευρωπαϊκή μυρμηγκοφωλιά» είχε τίτλο πρωτοσέλιδη ανάλυση και στην ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς». Οσο για την αμερικανική «Χέραλντ Τρίμπιουν», δηλαδή την παγκόσμια έκδοση των «Τάιμς της Νέας Υόρκης», αυτή έδειχνε μάλλον να το διασκεδάζει: «Οι ΗΠΑ ταπεινώνουν μια διηρημένη Ευρώπη» ήταν ο τίτλος μιας ενδιαφέρουσας ανάλυσης, η οποία επισήμανε από την αρχή ότι «η μη συμμετοχή του Ομπάμα θεωρείται ταπείνωση... που μωλώπισε άσχημα τον εγωισμό της Ευρώπης».
Η γαλλική «Μοντ» εκφράζει ειλικρινέστερα όλων τα συναισθήματα που γέννησε η στάση του Ομπάμα, γράφοντας στο κύριο άρθρο της μεταξύ άλλων: «Πριν από έναν χρόνο, η είσοδος στον Λευκό Οίκο του Μπαράκ Ομπάμα γιορτάστηκε στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Υπήρχε η ελπίδα ότι οι διατλαντικές σχέσεις θα ξανάβρισκαν γαλήνη και εμπιστοσύνη. Σήμερα, η απογοήτευση είναι προφανής... Η Ευρώπη διαπιστώνει ότι δεν είναι αποφασιστικός στρατηγικός εταίρος. Αυτή είναι που πρέπει να αντλήσει τα διδάγματα, αν δεν θέλει να αφεθεί να περιθωριοποιηθεί ακόμη περισσότερο».
Οι Γερμανοί προσπαθούν να κρύψουν τον πληγωμένο εγωισμό τους και την παταγώδη διάψευση των ελπίδων τους για τον Ομπάμα, δεδομένου ότι ακριβώς στη Γερμανία άνθισε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα η αφελής «Ομπαμαμάνια». Οι γερμανικές εφημερίδες υποβαθμίζουν σε βαθμό εξαφάνισης την είδηση. Στη «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» για παράδειγμα χρειάστηκε να ψάξουμε και να ξαναψάξουμε για να εντοπίσουμε ένα μονόστηλο σχολιάκι με τίτλο «Καμιά επιθυμία» που έπρεπε κανείς πρώτα να το διαβάσει για να διαπιστώσει ότι αναφέρεται στην υπόθεση.
Εμφανώς πικαρισμένη η εφημερίδα: ο Ομπάμα «είχε προφανώς κάτι καλύτερο να κάνει από το να τρέχει με το αεροπλάνο πάνω από τον Ατλαντικό για δύο ώρες φλυαρίας» με τους Ευρωπαίους ηγέτες, γράφει και συνεχίζει: «Μιλώντας όμως σοβαρά, δεν έχει ο Ομπάμα να συζητήσει με την ηγεσία της ΕΕ τίποτα που να το θεωρεί σοβαρό και να αξίζει τον κόπο η πτήση; ‘Η μήπως δεν θεωρεί την ΕΕ και τόσο σημαντική; Δεν πρέπει κανείς να στήσει μια τεράστια θεατρική παράσταση εξαιτίας της άρνησης συμμετοχής του. Σίγουρα όμως αποτελεί έκφραση δυσαρέσκειας και αδιαφορίας».
Οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου δεν θα ήταν αγγλική εφημερίδα φυσικά αν δεν τάσσονταν υπέρ του Ομπάμα. «Ο Ομπάμα και η προσβολή προς την Ευρώπη - ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δίκιο που δεν συμμετέχει σε μια ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής χωρίς νόημα» ήταν ο τίτλος και ο υπότιτλος του πρώτου χθεσινού κύριου άρθρου του. «Οι Ευρωπαίοι αποκτούν το δυσάρεστο συναίσθημα ότι ο ευρύτατος ευρωπαϊκός θαυμασμός για τον πρόεδρο των ΗΠΑ δεν έχει ανταπόκριση» γράφει σαρκαστικά και αναλύει το θέμα από τη σκοπιά των Αμερικανών και των Αγγλων. «Το ζήτημα είναι πως στο ένα θέμα μετά το άλλο η Ευρώπη έχει λάβει αποφάσεις που είναι κάτι λιγότερο από χρήσιμες για τους Αμερικανούς» τονίζει χωρίς περιστροφές.
Δεν διστάζει μάλιστα η αγγλική εφημερίδα να καθορίσει και τα θέματα στα οποία η Ευρώπη δυσαρέστησε τους Αμερικανούς: δεν έστειλε πολλούς πρόσθετους στρατιώτες στο Αφγανιστάν παρά την απαίτηση του Ομπάμα και δεν έκανε μέλη της ΕΕ την Τουρκία και την Ουκρανία!
Από την άλλη πλευρά, ένα θέμα που προσπαθούν να θίξουν με υπονοούμενα οι ευρωπαϊκές εφημερίδες είναι η... «νέα ηγεσία» της Ευρώπης μετά τον «θρίαμβο» της υλοποίησης της περιβόητης Συνθήκης της Λισαβόνας. Εδώ που τα λέμε, μπορεί κανείς να φανταστεί έναν Αμερικανό πρόεδρο που να πεθαίνει από επιθυμία να σπεύσει στην Ευρώπη για να συζητήσει την παγκόσμια κατάσταση με... κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες του διεθνούς στερεώματος όπως ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπέι, η υπουργός Εξωτερικών Κάθριν Αστον ή ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο; Αδύνατον, ομολογουμένως.
Το πρόβλημα
Πολιτική όπως εκείνη του Μπους
Υποταγμένη στην πολιτική των ΗΠΑ θέλει την Ευρώπη και ο Μπαράκ Ομπάμα και καθώς σταδιακά διαπιστώνει ότι αυτό δεν γίνεται, χάνει το ενδιαφέρον του για τη Γηραιά Ηπειρο. Η αλήθεια είναι πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήταν πρόθυμοι να τεθούν υπό την ηγεσία της Ουάσιγκτον, ελπίζοντας όμως ότι ο Λευκός Οίκος θα χάραζε μια πολιτική που θα τους υπολόγιζε ως εταίρους και όχι ως απλούς υποτακτικούς. Το πρόβλημα είναι ότι στον βαθμό που η πολιτική του Ομπάμα ταυτίζεται πλέον όλο και περισσότερο με εκείνη του Μπους σε όλα τα μέτωπα, δικαιολογημένα οι ηγέτες της ΕΕ χάνουν κάθε διάθεση να εναρμονιστούν με την πολιτική αυτή και να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του Ομπάμα. Διευρύνεται έτσι το ρήγμα ΗΠΑ - ΕΕ.
Άρθρο του Γιώργου Δελαστίκ από το ΕΘΝΟΣ
1 σχόλιο:
Δεν με παραξενεύει καθόλου η συμπεριφορά Ομπάμα. Η Αμερική γεωπολιτικά και διπλωματικα, πάντα ακολουθούσε την ρωμαική αλαζονεία, αν και φυσικά δεν είναι η νέα Ρώμη, θέλει όμως να γίνει.
Απο την άλλη όμως νιώθω και μία βαθιά ικανοποίηση, γιατί αν εξαιρέσεις την Αγγλία που είναι η κλασσική οιδιπόδεια ερωμένη, η υπόλοιπη Ευρώπη χρειαζόταν ένα τέτοιο χαστούκι για να καταλαβει οτι με την Αμερική δεν υπάρχουν παρα μόνο δύο επιλογές. Ή η Ευρώπη θα είναι η πόρνη της, ή θα σταθεί απέναντί, ειδικα τώρα που με την άνοδο Ρωσίας και Κίνας, θα πρέπει να αποφασίσει τι άξονα θα κάνει και που θα στραφει.
Δυστυχώς η Ευρώπη είναι πολύ εγκλωβισμένη στα αμερικανικά συμφέροντα όπως είμαστε και εμείς άλλωστε, ακόμα και τώρα που η αμερική κάτω απο την επιφάνεια παραπαίει, και φοβάμαι μήπως πηγαίνοντας στον πάτο τραβήξει και όλο τον κόσμο μαζί της.
Δημοσίευση σχολίου