Τον περασμένο μήνα, όλα τα διεθνή πρωτοσέλιδα είχαν αναφορά στην κυβέρνηση της Αυστραλίας, καθώς έγινε η πρώτη κυβέρνηση που αναγνώριζε επίσημα, μέσα από κρατικά έγγραφα, την ύπαρξη ενός «τρίτου φύλου».
Λίγες όμως ημέρες μετά την αναγνώριση ατόμου με «φύλο που δεν διευκρινίζεται» στο πιστοποιητικό γέννησης (περίπτωση Norrie), η κυβέρνηση έρχεται και ακυρώνει το πιστοποιητικό, φουντώνοντας έτσι την διαμάχη σχετικά με τον ορισμό του «φύλου».
Η θέσπιση του όρου «φύλο που δεν διευκρινίζεται» αναγνωρίστηκε νόμιμα για την περίπτωση του/της Norrie Norrie May-Welby, ως άτομο “ούτε αρσενικό, ούτε θηλυκό”.
Ο Welby γεννήθηκε στη Σκωτία και έχει καταχωρηθεί ως άνδρας κατά τη γέννηση, αλλά προέβη σε εγχείρηση αλλαγής φύλου πριν από 20 χρόνια. Η κυβέρνηση της Αυστραλίας, στη συνέχεια εξέδωσε για τον Welby ένα πιστοποιητικό αναγνώρισης «θηλυκού γένους». Ο Welby σταμάτησε στη συνέχεια δια βίου την θεραπεία με αυξητική ορμόνη και υιοθέτησε για τον εαυτό του μία "ουδέτερη ταυτότητα φύλου", ταυτότητα που σημαίνει ούτε αρσενικό ούτε θηλυκό. Σύμφωνα με την ειδησεογραφία, οι γιατροί είπαν πρόσφατα ότι επειδή ο Norrie είχε σταματήσει τη λήψη γυναικείων ορμονών πριν από μερικά χρόνια, δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν το φύλο του.
Η αρμόδια υπηρεσία για τις γεννήσεις, τους θανάτους και τους γάμους της Νέας Νότιας Ουαλίας (NSW) στη συνέχεια, εξέδωσε ένα πιστοποιητικό «φύλου που δεν διευκρινίζεται». Οι περισσότερες πολιτείες της Αυστραλίας επιτρέπουν σε κάθε άτομο το οποίο είναι τουλάχιστον 18 ετών, άγαμο και έχει υποστεί μια εγχείρηση "αλλαγής φύλου" να ζητήσει την τροποποίηση του καθορισμού του φύλου στην υπηρεσία μητρώου γεννήσεων.
Αφού εκδόθηκε το πιστοποιητικό και αφού έλαβε νομικές συμβουλές, η Γραμματεία του NSW άλλαξε θέση λέγοντας ότι το πιστοποιητικό «φύλου που δεν διευκρινίζεται» ήταν άκυρο επειδή ο γραμματέας μπορεί να "εκδίδει μόνο ένα πιστοποιητικό που αναγνωρίζονται κάποιες λεπτομέρειες ή ένα νέο πιστοποιητικό γέννησης μετά την αλλαγή φύλου, είτε αρσενικό είτε θηλυκό. "
Τον περασμένο χρόνο, η αυστραλιανή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε την αλλαγή του αυστραλιανής νομοθεσίας, ώστε να επιτρέπεται σε ανθρώπους 18 ετών και πάνω να ορίζουν ένα μη-συγκεκριμένο φύλο σε δημόσια έγγραφα και αρχεία.
Ο Welbey και η αυτοαποκαλούμενη οργάνωση ‘Sex And Gender Education’ (SAGE), που αποτελεί ‘ομάδα πίεσης’, που, όπως αναφέρει η ίδια, «μάχεται υπέρ αυτών που δεν ανήκουν στα ‘στερεότυπα’ προσδιορισμού του φύλου», έκαναν καταγγελία μαζί με την αυστραλιανή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με το επιχείρημα ότι τα δικαιώματα του Welby είχαν παραβιαστεί σύμφωνα με τον αυστραλιανό νόμο του 1984 ‘κατά των διακρίσεων σχετικά με το φύλλο’ και το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία, όπως υποστηρίζουν, "προστατεύουν το δικαίωμα του ατόμου να αυτο-προσδιορίζει το ίδιο την δική του κοινωνική ταυτότητα. "
Έχει προηγηθεί μια μακρά συζήτηση σχετικά με το θέμα του "φύλου" στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ). Μόλις το περασμένο φθινόπωρο, τα κράτη μέλη υποστήριξαν κατά τη διάρκεια μιας έκθεσης που γράφτηκε από τον Ειδικό Εισηγητή του ΟΗΕ Martin Scheinin, η οποία από μόνη της προσπάθησε να επαναπροσδιορίσει το φύλο ως ‘κοινωνική κατασκευή’, σε αντίθεση με αρκετά επίσημα έγγραφα των Ηνωμένων Εθνών που καθορίζουν τον όρο «φύλλο». Ο Scheinin υποστήριξε ότι «το φύλο δεν είναι στατικό», αλλά «μεταβάλλεται μέσα στο χρόνο και διαπερνά τα εννοιολογικά πλαίσια".
Ο ορισμός του "φύλο" έχει οριστεί τρεις φορές σε έγγραφα του ΟΗΕ. Δύο μη δεσμευτικά έγγραφα του ΟΗΕ, ενός από το συνέδριο του 1995 στο Πεκίνο και ενός το επόμενο έτος στην Κωνσταντινούπολη, στα οποία αναφέρεται ως "φύλο" αυτό που είναι "κατανοητό στα πλαίσια της συνηθισμένης και γενικά αποδεκτής χρήσης του."
Το Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, που είναι δεσμευτικό για τα μέλη - κράτη, δηλώνει ότι το «φύλο αναφέρεται στα δύο φύλα, άνδρες και γυναίκες, στο πλαίσιο της κοινωνίας».
Το καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου θα επανεξεταστεί στην Ουγκάντα αυτή την άνοιξη και οι επικριτές βρίσκονται σε υψηλή επιφυλακή για τυχόν απόπειρες να ανοίξει εκ νέου η συζήτηση σχετικά με το «φύλο».
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή
1 σχόλιο:
Ο Πλανητης γη του αρεσει;
Μηπως το ουδετερο φυλλο του δεν ανηκει στον Πλανητη γη;
Μηπως θα επρεπε να παει να κατοικησει στο διαστημα μαζι με τα αλλα τα αστερια και να μπει σε τροχια μαζι τους επειδη απ'οσο ξερω τα στερια δεν ειναι ουτε αρσενικα ουτε θηλυκα!!!
Δημοσίευση σχολίου