Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Ετοιμάζεται να ξεσπάσει, για πρώτη φορά μετά από 600.000 χρόνια, το μεγαλύτερο σούπερ-ηφαίστειο στον κόσμο, αφανίζοντας τα δύο τρίτα των ΗΠΑ;


Το υπερ-ηφαίστειο κάτω από το εθνικό πάρκο Yellowstone στο Wyoming έχει αρχίσει να υψώνεται με ρυθμό ρεκόρ από το 2004.

* Από άρθρο του 2007 (βλ. ΕΔΩ): Το έδαφος στην ηφαιστειακή καλντέρα που εκτείνεται σε απόσταση 1.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων υψώνεται προς τον ουρανό με ρυθμό τουλάχιστον 7,62 εκατοστών τον χρόνο, δηλαδή τριπλάσιο απ΄ ό,τι έχει παρατηρηθεί έως σήμερα στη γη.

Θα εκραγεί με δύναμη χίλιες φορές πιο ισχυρή από την έκρηξη του Mount St Helens το 1980.

Με την εκτόξευση της λάβας στον ουρανό, ένα σύννεφο τέφρας που, θα νεκρώσει κάθε βλάστηση, θα εξαπλωθεί και θα καλύψει ένα στρώμα βάθους 10 ποδιών μέχρι και 1.000 μίλια μακριά.

Τα δύο τρίτα των ΗΠΑ θα μπορούσαν να γίνουν ακατοίκητα από το τοξικό αέρα που θα σαρώνει, μπλοκάροντας χιλιάδες πτήσεις και αναγκάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Είμαστε στα πρόθυρα μίας καταστροφής; Η καλντέρα του Εθνικού Πάρκου του Yellowstone έχει ξεσπάσει τρεις φορές τα τελευταία 2.1εκατομμύρια χρόνια και οι επιστήμονες, που το παρακολουθούν λένε ότι θα μπορούσε να συμβεί άλλη μία έκρηξη (φωτογραφία αρχείου)

Οι γεωλόγοι πιστεύουν ότι αυτό το τεράστιο ηφαίστειο εκρήγνυται κάθε 650.000 χρόνια. Υπολογίζουν ότι έχουν υπάρξει 140 τέτοιες εκρήξεις σε περίοδο 16 εκατομμυρίων ετών και η τελευταία φορά που εξερράγη ήταν πριν από 640.000 χρόνια (βλ. ΕΔΩ).

Αυτός είναι ο εφιάλτης που οι επιστήμονες προβλέπουν ότι θα μπορούσε να συμβεί αν το μεγαλύτερο σούπερ-ηφαίστειο στον κόσμο εκραγεί για πρώτη φορά σε 600.000 χρόνια, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί στο εγγύς μέλλον.

Είπαν ότι το υπερ-ηφαίστειο κάτω από το πάρκο του Wyoming έχει αρχίσει να αυξάνεται με ρυθμούς ρεκόρ από το 2004 – το έδαφός του έχει ανέβει τρεις ίντσες ανά έτος για τα τελευταία τρία χρόνια μόνο, ο ταχύτερος ρυθμός από τότε που άρχισαν να τηρούνται αρχεία, το έτος 1923.

Αλλά λόγω έλλειψης στοιχείων, οι επιστήμονες εμποδίζονται να προβούν σε κάποια προειδοποίηση και είναι ανίκανοι να θέσουν κάποια ημερομηνία για το πότε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η επόμενη καταστροφή.

Όταν η έκρηξη συμβεί τελικά, μπροστά της, η έκρηξη του ηφαιστείου Eyjafjallajökull της Ισλανδίας, τον Απρίλιο του περασμένου έτους, που προκάλεσε χάος σε ταξιδιώτες σε όλο τον κόσμο, δεν θα είναι τίποτα, απλά ένας νάνος…..

Ο Bob Smith, του Πανεπιστημίου της Γιούτα, ειδικός στην ηφαιστειακή συμπεριφορά του ηφαιστείου του Yellowstone, είπε στο National Geographic: «Έχει εξαιρετική ανάταση, επειδή καλύπτει τόσο μεγάλη περιοχή και τα ποσοστά είναι τόσο υψηλά.

«Στην αρχή ανησυχούσαμε ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια έκρηξη."

Καμένη γη: η ερμηνεία ενός καλλιτέχνη για το πώς μπορεί να μοιάζει μετά από μια έκρηξη η Λεκάνη του Midway στο Πάρκο

Αλλά πρόσθεσε: «Μόλις είδαμε ότι το μάγμα βρισκόταν σε βάθος δέκα χιλιομέτρων, δεν ανησυχήσαμε τόσο.

«Αν ήταν σε βάθος μεγαλύτερο των δύο ή τριών χιλιομέτρων θα είχαμε πιο πολύ ανησυχήσει».

Ο Robert B. Smith, καθηγητής γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα, ο οποίος ήταν επικεφαλής μιας πρόσφατης μελέτης μέσα στο ηφαίστειο, πρόσθεσε: «οι καλύτερες αποδείξεις μας είναι ότι ο θάλαμος του λιθοσφαιρικού μάγματος γεμίζει με λιωμένα πετρώματα.

«Αλλά δεν έχουμε ιδέα πόσο καιρό αυτή η διαδικασία θα συνεχίζεται πριν υπάρξει κάποια έκρηξη ή η εισροή λιωμένων βράχων σταματήσει την καλντέρα και αρχίσει να ξεφουσκώνει και πάλι».

Η Καλντέρα του Yellowstone είναι ένα από τα πιο τρομερά δημιουργήματα της φύσης και κάθεται επάνω στο μεγαλύτερο ηφαιστειακό τομέα της Βόρειας Αμερικής.

Το όνομά του σημαίνει «κατσαρόλα» ή «καζάνι» και σχηματίζεται όταν γη καταρρέει μετά από μια ηφαιστειακή έκρηξη.

Στο Yellowstone, περίπου 400 μίλια κάτω από την επιφάνεια της Γης βρίσκεται καυτό μάγμα που ανεβαίνει από 30 μίλια υπόγεια πριν εξαπλωθεί σε έκταση 300 μιλίων.

Επάνω σε αυτό, αλλά ακόμα κάτω από την επιφάνεια, βρίσκεται το κοιμώμενο ηφαίστειο.

ΦΩΤΟ: 22 Ιουλίου 1980: Το Mount St Helens στην Washington εκρήγνυται. Εάν εκραγεί το Yellowstone θα είναι 1000 φορές πιο ισχυρό!

Από τις μετρήσεις τους οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μία δεξαμενή φουσκωμένου μάγματος έξι μίλια υπόγεια, μπορεί να προκαλεί την πρόσφατη αύξηση.

Προσέχουν, επίσης, μια «άμορφη μάζα σε σχήμα τηγανίτας» από λειωμένο βράχο όσο το μέγεθος του Λος Αντζελες, το οποίο είχε πιεστεί στο ηφαίστειο πριν από λίγο καιρό.

Όμως, λόγω των ακραίων συνθηκών είναι δύσκολο να βρουν τι ακριβώς συμβαίνει εκεί κάτω, με αποτέλεσμα οι ερευνητές να αδυνατούν να πουν με βεβαιότητα τι θα συμβεί - ή πότε θα συμβεί.

Δεδομένου ότι η πιο πρόσφατη έκρηξη έγινε πριν 640.000 χρόνια, έγιναν και περίπου 30 μικρές εκρήξεις, η πιο πρόσφατη από τις οποίες ήταν 70.000 χρόνια πριν.

Γέμισαν τον καλντέρα με στάχτη και λάβα και έφτιαξαν το πεδινό τοπίο που προσελκύει χιλιάδες τουρίστες στο εθνικό πάρκο Yellowstone κάθε χρόνο.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μάγμα σε μικρότερα βάθη. Θα πρέπει να υπάρχει μάγμα στο φλοιό, αλλιώς δεν θα είχαμε όλη αυτή την έντονη υδροθερμική δραστηριότητα που έχουμε» λέει ο Dan Dzurisin, ειδικός του Yellowstone και μέλος του U.S. Geological Survey at Cascades Volcano Observatory στην Πολιτεία της Washington.

«Υπάρχει τόσο πολύ θερμότητα που βγαίνει από το Yellowstone τώρα, ώστε αν δεν να αναθερμαινόταν από το μάγμα, το όλο σύστημα θα είχε γίνει μία κρύα πέτρα από την εποχή της τελευταίας έκρηξης πριν από 70.000".

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ανταγωνίζεσαι τη Βασούλα τώρα τελευταία...

SkyWatcher είπε...

Ουάου! Η Daily Mail είναι της Βασούλας;;; Και ΤΑ ΝΕΑ; Τό ξερα!

Ανώνυμος είπε...

Να υπενθυμισω οτι στην Αμερικη εγκαταβιωνει πλεον ο Γ.Εφραιμ πρωην Φιλοθειτης οπου επιτελει το καθηκον που του ανεθεσε ο ιδιος ο Κυριος μετα απο ανωθεν πληροφορια,οποτε προσωπικα φρονω οτι παρα την εκταση της αμαρτιας στις Η.Π.Α,οι προσευχες του αγίου γεροντος,αλλα και των εκει πολυαριθμων συνειδητων πιστων σκεπαζουν τη μεγαλη αυτη ηπειρο,που αν και ξεχασε τον Θεο,δεν την ξεχασε Εκεινος!ΗΡΩΔΙΩΝ

Ανώνυμος είπε...

Μην επηρεαζεσαι απο περιπαιχτικα σχολια κοκκινε ουρανε. Και οι δυο σας συμβαλλετε στην ενημερωση μας. Μακαρι στο διαδικτυο να υπηρχαν περισσοτερες Βασουλες και Κοκκινοι Ουρανοι ετσι ωστε να ειχαμε συνεχη ροη των γεγονοτων που προσπαθουν να μας αποκρυψουν.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό είναι το κακό με την απρόσωπη ιντερνετική επικοινωνία.
Κάθε άλλο παρά περιγελάω τον Κ.Ο.!
Απλά τώρα τελευταία πολλές,σχεδόν διαδοχικές αναρτήσεις του,πλησίασαν το πεδίο της Βασούλας.
Παρεξήγηση ατάκα κι επιτόπου.

Ανώνυμος είπε...

Το καταλαβα φιλε μου γι αυτο εγραψα περιπαιχτικα σχολια και οχι κακεντρεχη. Δεν υπαρχει καμμια επιθετικοτητα ή παρεξηγηση απο μερους μου. Οντως με τα μηνυματα ειναι ευκολο να συμβουν αναιτιες παρεξηγησεις. Και δεν το επεδιωξα ουτε θελησα να σε μειωσω.