Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Ελεύθερος μετά από 5 μόνο χρόνια, τρομοκράτης που σχετίζεται με τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο. Ισχυρισμοί ότι εργαζόταν για τις ΗΠΑ


Αμερικάνος ισλαμιστής τζιχαντιστής που στο δικό του στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών, εκπαιδεύτηκε μαθαίνοντας την παρασκευή εκρηκτικών, ο ηγέτης των βομβιστών αυτοκτονίας του Λονδίνου το 2005, έχει ήδη αφεθεί ελεύθερος, χωρίς να το μάθει κανένας, αφού έκτισε μόνο τέσσερα έτη και έξι μήνες μιας πιθανής καταδίκης 70 ετών, σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας Guardian.

Χωρίς να το πληροφορηθεί κανείς, δικαστής στη Νέα Υόρκη, καταδίκασε τον Πακιστανο-αμερικάνο Mohammed Junaid Babar σε "χρόνο υπηρεσίας", λόγω της όπως την ονόμασε ο δικαστής, «έκτακτης συνεργασίας», που ξεκίνησε πριν ακόμη τη σύλληψή του (!) κάτι που έχει εγείρει ερωτηματικά σχετικά με το αν ο Babar ήταν πληροφοριοδότης της Αμερικάνικης κυβέρνησης τον καιρό που βοηθούσε στην κατάρτιση του επικεφαλής των βομβιστικών επιθέσεων της 7ης Ιουλίου στο μετρό και σε λεωφορείο.

Δείτε τον σε βίντεο το 2001 που λέει ότι είναι "έτοιμος να σκοτώσει αμερικάνους"

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τις οικογένειες των θυμάτων και των επιζώντων των επιθέσεων συγκρίνουν την επιεική μεταχείριση του Babar με την αμφιλεγόμενη απελευθέρωση του βομβιστή του Lockerbie, Abdelbaset al-Megrahi.

Ο Babar φυλακίστηκε το 2004 - αν και η οριστική καταδίκη αναβλήθηκε - αφού ομολόγησε την ενοχή του σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης σε πέντε κατηγορίες σχετικές με την τρομοκρατία. Ίδρυσε στρατόπεδο εκπαίδευσης στο Πακιστάν, όπου ο Mohammad Sidique Khan (φωτο) και πολλοί άλλοι Βρετανοί τρομοκράτες έμαθαν για την κατασκευή βομβών και πώς να χρησιμοποιούν όπλα μάχης.

Ο Babar αναγνωρίστηκε ως ένας επικίνδυνος τρομοκράτης που συναναστρέφονταν με μερικά από τα υψηλότερα ιστάμενα μέλη της Αλ Κάιντα, παρέχοντάς τους χρήματα και εξοπλισμό, διέθετε όπλα και σχεδίασε δύο απόπειρες δολοφονίας εναντίον του πρώην προέδρου του Πακιστάν, στρατηγού Pervez Musharraf.

Αλλά σε μια συμφωνία με τους Αμερικάνους εισαγγελείς, ο Babar συμφώνησε να δηλώσει ένοχος και να γίνει πληροφοριοδότης της κυβέρνησης με αντάλλαγμα μία δραστικά μειωμένη ποινή.

Η εφημερίδα Guardian έλαβε κάποιο δικαστικό έγγραφο από το οποίο προκύπτει ότι στις 10 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους - έξι χρόνια μετά την αρχική σύλληψή του και την επακόλουθη ενοχή του - καταδικάστηκε σε «χρόνο υπηρεσίας» και του επιβλήθηκε χρηματική ποινή 500 δολαρίων (£ 310) από το δικαστήριο κατόπιν «ειδικής αξιολόγησης». Το έγγραφο αποκαλύπτει επίσης ότι ο Babar μέχρι τότε είχε εκτίσει μόλις πάνω από τέσσερα χρόνια φυλάκισης ενώ πάνω από δύο χρόνια ήταν ελεύθερος με εγγύηση.

Ο Graham Foulkes, δικαστής του οποίου ο 22χρονος γιος του David σκοτώθηκε από τον Khan στο σταθμό Edgware Road του υπόγειου σιδηρόδρομου, το 2005, δήλωσε τα εξής:. "Οι άνθρωποι καταδικάζονται σε τέσσερα έτη και έξι μήνες για μία διάρρηξη και μπορεί να καταδικαστούν περισσότερο για ορισμένες τροχαίες παραβάσεις Έτσι, το να καταδικαστεί ένας διεθνής τρομοκράτης ο οποίος συνδέεται άμεσα με το θάνατο του γιου μου, και δεκάδων άλλων ανθρώπων σε τέτοια ποινή, είναι εντελώς εξωφρενικό».

Δείτε τον σε παλαιότερο βίντεο που ζητάει να γίνει "ανεξάρτητη έρευνα"

Πενήντα δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 784 τραυματίστηκαν στις 7 Ιουλίου 2005, όταν τέσσερις βομβιστές αυτοκτονίας πυροδότησαν σακίδια γεμάτα με εκρηκτικά και καρφιά στο σύστημα μεταφορών του Λονδίνου σε ώρα αιχμής το πρωί.

Δείτε σχετικό βίντεο

Μια παρατήρηση από τον δικαστή ότι o Babar «ξεκίνησε να συνεργάζεται ακόμη και πριν από τη σύλληψή του», δημιουργεί υποψίες, σύμφωνα και με άλλες έμμεσες αποδείξεις, ότι μπορεί να ήταν πληροφοριοδότης για την κυβέρνηση των ΗΠΑ πριν από την κράτησή του από το FBI τον Απρίλιο του 2004.

Δείτε σχετικό άρθρο ΕΔΩ

Ο Babar παρείχε γνώσεις στους βομβιστές του Λονδίνου για την κατασκευή βομβών, όταν προσκάλεσε περίπου δώδεκα Βρετανούς τζιχαντιστές να παρακολουθήσουν ένα στρατόπεδο που είχε βοηθήσει να στηθεί στο βορειοδυτικό Πακιστάν το καλοκαίρι του 2003.

Μετά την παραδοχή ενοχής του το 2004, ο Babar γλύτωσε, με τέσσερα έτη και έξι μήνες, να μείνει εκτός του κανονικού σωφρονιστικού συστήματος. Πέταξε με αεροπλάνο για να καταθέσει σε δίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο και στον Καναδά και συναντήθηκε με όργανα επιβολής του νόμου από όλο τον κόσμο.

Το 2008 του δόθηκε εγγύηση εν αναμονή της τελικής καταδίκης, αφού προειδοποιήθηκε από δικαστή ότι η καταδίκη του σε πέντε αδικήματα σχετικά με την τρομοκρατία, επισύρει ποινή κατ 'ανώτατο όριο 70 ετών.

Παρά το γεγονός ότι μια προ-δικαστική αναφορά με ημερομηνία 9 Ιουλίου 2010 σύστηνε ο Babar να παραμείνει στη φυλακή για άλλα 30 χρόνια, το γραφείο του εισαγγελέα των ΗΠΑ υπέβαλε δική του έκθεση στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης, γνωστή ως 5K1, η οποία εξήρε το έργο του Babar.

Ένα απόσπασμά της το οποίο αναγνώστηκε στο δικαστήριο έλεγε: «Τα τελευταία έξι έτη και έξι μήνες η βοήθεια που παρέχεται από τον Babar τόσο στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και σε ξένες κυβερνήσεις ήταν κάτι περισσότερο από σημαντική. Ήταν εξαιρετική."

Μιλώντας στο δικαστήριο για το ρόλο του Babar στην βοήθεια να οδηγηθούν στη φυλακή Βρετανοί, Καναδοί και Αμερικάνοι τρομοκράτες, ο βοηθός εισαγγελέα Brendan McGuire περιέγραψε την συνεργασία με τον Babar ως εξαιρετική και συνέστησε ότι θα πρέπει να του δοθεί σημαντικά μειωμένη ποινή.

Ο συνήγορος του Babar, Daniel Ollen, είπε στο δικαστήριο ότι κατά τη διάρκεια των δύο ετών που ο πελάτης του ήταν έξω με εγγύηση, είχε «καταβάλει το χρέος του στην κοινωνία» και είχε ξεκινήσει μια νέα ζωή με τη γυναίκα του και την κόρη του.

Κατά την καταδίκη του Babar, ο δικαστής, Victor Marrero, επαίνεσε το έργο του, χαρακτηρίζοντας την ποινή των τεσσάρων ετών και των οκτώ μηνών ως «λογική και κατάλληλη».

"Το δικαστήριο σημειώνει ότι η κυβέρνηση έχει εκτιμήσει τη συνεργασία του κ. Babar ως σημαντική, αληθή, πλήρη και υπεύθυνη", είπε ο Marrero.

«Συνεργάστηκε με το FBI και ξένες κυβερνήσεις και βοήθησε στις έρευνες για τρομοκρατικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Αλ Κάιντα, καθώς και για τρομοκρατικές δραστηριότητες."

"Λαμβάνοντας υπόψη τη φύση και τις συνθήκες της παράβασης και την ιστορία και τα χαρακτηριστικά του κατηγορουμένου ... το δικαστήριο διαπιστώνει ότι μια καταδίκη σε χρόνο υπηρεσίας είναι εύλογη και κατάλληλη", δήλωσε ο Marrero.

Ένας Αμερικάνος πράκτορας που συνέλαβε τον Babar και πέρασε πάνω από 500 ώρες συνεντεύξεων μαζί του εξέφρασε την πεποίθηση ότι Babar ήταν εγωιστής.

Ο αξιωματικός, ο οποίος επιθυμούσε να μείνει γνωστός ως «πράκτορας Α», δήλωσε: "Ο Babar δεν είναι ένας ήρωας Δεν είδε την αμερικανική σημαία και ξαφνικά έγινε πατριώτης. Όταν βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο έκανε αυτό που ήταν σωστό για τον εαυτό του... ήταν εγωιστής. "

Περαιτέρω έρευνες αποκάλυψαν ισχυρισμούς ενός κορυφαίου Αμερικάνου δικηγόρου σε θέματα τρομοκρατίας που στηρίζονται σε σφραγισμένα ντοκουμέντα που υποδηλώνουν ότι ο Babar μπορεί να εργαζόταν για τις αμερικάνικες αρχές πριν από τη σύλληψή του τον Απρίλιο του 2004.

Έχοντας εξετάσει ο ίδιος τα πρακτικά του δικαστηρίου, ο συντετριμμένος πατέρας Graham Foulkes, δήλωσε: «Υπάρχουν υποδείξεις σε από μία ή δύο από τις καταδίκες [στα πρακτικά] που υποδηλώνουν έντονα ότι η συνεργασία του Babar πήγαινε καλά παρά την επίσημη σύλληψή του. Φαίνεται σαν οι Αμερικανοί να γνώριζαν λεπτομερώς τι έκανε ο Babar στο Πακιστάν [εκείνο τον καιρό] και αυτό είναι ένα πολύ, πολύ σοβαρό θέμα. "

Όταν ζητήθηκε από το γραφείο του δικαστή Marrero να διευκρινίσει αυτές τις παρατηρήσεις, το γραφείο αρνήθηκε να σχολιάσει. Το γραφείο του εισαγγελέα των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει το κατά πόσον ο Babar είχε συνεργασία με υπηρεσίες των ΗΠΑ πριν από τη σύλληψή του.

Ο πράκτορας που συμμετείχε στη σύλληψη και στην ομολογία του Babar επίσης αρνήθηκε να σχολιάσει αυτούς τους ισχυρισμούς.

Έξω από τη φυλακή και χωρίς να είναι πλέον στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, δεν είναι γνωστό που ζει σήμερα ο Babar. Όταν δημοσιογράφος της Guardian επισκέφτηκε το πατρικό σπίτι του Babar στην τζαμαϊκανή γειτονιά του Queens της Νέας Υόρκης, του είπαν ότι η μητέρα του Babar ήταν σε διακοπές στο Πακιστάν. Η γυναίκα που απάντησε στην πόρτα και προσδιόρισε τον εαυτό της ως ξαδέλφη του Babar δεν ήξερε πού ζούσε ο Babar και αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή : The Guardian



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τζάμπα ασχολείσαι.Προφανώς έδωσε πολύ κόσμο.Και πιθανά παίζει σε πολλά ταμπλό με τελευταίο το αμερικάνικο.Δε βγάζεις άκρη με αυτά.