Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Σεισμός στη Νέα Ζηλανδία: χαρά και απελπισία καθώς δεκάδες διασώζονται αλλά εκατοντάδες ακόμα αγνοούνται



Ο επίσημος αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 75, και παρά το ότι πάνω από 40 άτομα διασώθηκαν κατά τη νύχτα, ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά καθώς έως και 300 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται.

Το πρωί υπήρξε αγαλλίαση για τις οικογένειες που στέκονταν σε αγρυπνία έξω από το κτίριο του τηλεοπτικού δικτύου Canterbury που κατέρρευσε, όταν ανακοινώθηκε ότι 15 άνθρωποι που είχαν εγκλωβισθεί στο εσωτερικό ήταν ασφαλείς.

Ωστόσο, η ανακοίνωση γρήγορα αποδείχθηκε ότι είναι λάθος και διασώστες εγκατέλειψαν την περιοχή, επειδή δεν υπήρχαν σημεία της ζωής και της σιγοκαίει συντρίμμια ήταν πολύ επικίνδυνο για να το αφαιρέσετε.

Η αστυνομία ανέφερε ότι πίστευαν ότι μέχρι και 100 άνθρωποι είχαν πεθάνει μόνο σε αυτό το κτίριο.

Μία ευχάριστη είδηση ήταν όταν στις 14:00 στο κτίριο Pyne Gould, τρία τετράγωνα μακριά, έγινε γνωστό ότι η Ann Bodkin, η οποία είχε καταφύγει κάτω από ένα γραφείο για 25 ώρες, διασώθηκε.

Η χειρότερη φυσική καταστροφή από το 1931 σημειώθηκε χθες στη Νέα Ζηλανδία, όταν σεισμός, ο δεύτερος μέσα σε 5 μήνες, 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε και πάλι την πόλη Κράισττσέρτς (Christchurch που σημαίνει Εκκλησία Χριστού). Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η περιοχή με το στρατό και τα σωστικά συνεργεία να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να εντοπίσουν τους πολλούς εγκλωβισμένους.

Ο σεισμός που είχε ένταση 6,3 βαθμούς σημειώθηκε την ώρα του μεσημεριανού γεύματος όταν οι δρόμοι και τα καταστήματα ήταν γεμάτοι, ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονταν στα γραφεία τους. Ο δήμαρχος του Κράιστσερτς περιέγραψε την πόλη των σχεδόν 400.000 ως εμπόλεμη ζώνη.

Τουλάχιστον 75 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το σεισμό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Τζον Κι, ο οποίος προέβλεψε ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί. Περισσότεροι από 200 είναι οι εγκλωβισμένοι σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Μπομπ Πάρκερ, ωστόσο τα σωστικά συνεργεία κατόρθωσαν να ανασύρουν τουλάχιστον 150 άτομα.

Οι γεωλόγοι εκτιμούν ότι το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης, ενώ το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 5 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της γης.

Σεισμός μεγέθους 7.1 βαθμών είχε γίνει και τον Σεπτέμβριο αλλά χωρίς να προκαλέσει θανάτους. Όπως δήλωσε ο Τζέιμς Γκοφ του τμήματος Έρευνας Φυσικών Κινδύνων του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, ορισμένα κτίρια που άντεξαν στον σεισμό του Σεπτεμβρίου δεν είναι σε θέση να αντέξουν έναν δεύτερο σεισμό, ειδικά με τόσο μικρό εστιακό βάθος. Στην περιοχή σημειώθηκαν χιλιάδες μετασεισμοί.

Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται ανάμεσα στην ινδο-αυστραλιανή τεκτονική πλάκα και την τεκτονική πλάκα του Ειρηνικού, όπου καταγράφονται κατά μέσον όρο περισσότεροι από 14.000 σεισμοί ετησίως, από τους οποίους περίπου οι 20 έχουν μέγεθος 5 βαθμών.



Πηγές: ΕΔΩ, ΕΔΩ και ΕΔΩ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η οργή του προφήτη έπεσε επάνω τους!Πως θα (λαθρο)μεταναστεύσουν σε μια πόλη που λέγεται Christchurch οι αδελφοί μουσουλμάνοι;!Πως θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα η πολυπολιτισμικότητα σε μια τέτοια πόλη;Να αλλάξουν όνομα εδώ και τώρα!