Η 17η Μαρτίου αποτελεί εθνική εορτή για την Ιρλανδία. Οι Ιρλανδοί, εντός και εκτός χώρας, γιορτάζουν, με διάφορες εκδηλώσεις, την Hμέρα του Αγίου Πατρίκιου (St. Patrick), γιορτή ορόσημο, κατά την οποία όλα βάφονται πράσινα (στο Σικάγο βάφουν πράσινο το ποτάμι!). Κυριαρχούν τα τριφύλλια, τα ξωτικά, οι χοροί, οι παρελάσεις, οι αθλητικοί αγώνες, η μουσική και η άφθονη μπύρα.
Χριστιανοί ηγέτες στην Ιρλανδία έχουν εκφράσει την ανησυχία του σχετικά με την ‘εκκοσμίκευση’ της Ημέρας του Αγίου Πατρικίου. Το Μάρτιο του 2007 στο περιοδικό ‘Word’ ο Fr. Vincent Twomey έγραψε, "Είναι καιρός να διεκδικήσουμε εκ νέου την ημέρα του Αγίου Πατρικίου ως μια εκκλησιαστική γιορτή». Αμφισβήτησε την ανάγκη για «γλέντια ανεγκέφαλων γεμάτα μπύρα» και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «είναι καιρός να φέρουμε την ευσέβεια και τη διασκέδαση μαζί».
Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ (λατινικά: Patricius, ιρλανδικά: Naomh Pádraig) ήταν ένας Κέλτης Βρετανός και χριστιανός ιεραπόστολος, ο οποίος είναι γενικώς αποδεκτός ως ο προστάτης άγιος της Ιρλανδίας (παρόλο που η Μπρίγκιτ του Κίλνταρε και ο Κολούμπα είναι επισήμως επίσης προστάτες άγιοι). Η καταγωγή του ήταν ρωμαιοβρετανική. Πιθανόν γεννήθηκε το 390 στη σημερινή βορειοδυτική ακτή της Βρετανίας, σε ένα σήμερα άγνωστο μέρος ονόματι Bannavem Taburniae. Ήταν γιος ενός δημοτικού συμβούλου και ο παππούς του ήταν ιερέας. Έχοντας το ρωμαϊκό όνομα Patricius, που σημαίνει ευγενής, μεγάλωσε μιλώντας λατινικά αλλά δεν έδινε καμία σημασία στις αρχές του Χριστιανισμού.
Όταν ήταν περίπου 15 χρονών απήχθη από Ιρλανδούς πειρατές. Όντας σκλαβωμένος εργάστηκε ως βοσκός για έξι χρόνια. Σαν βοσκός προσευχόταν συχνά και έτσι γνώρισε το Θεό. Μετά απ' αυτά τα έξι χρόνια είδε ένα όνειρο που τον πληροφορούσε ότι θα γυρνούσε στην πατρίδα του. Είναι άγνωστο εάν δραπέτευσε ή τον ελευθέρωσαν, πάντως τελικά κατάφερε να επιστρέψει στην οικογένειά του. Εκεί εκπαιδεύτηκε για να γίνει ιερέας και ταξίδεψε σε μοναστήρια στη Γαλατία, όπου έμεινε για κάποιο καιρό. Ίσως σ' αυτά τα μοναστήρια συγκαταλέγεται και αυτό του Λερίν στα νότια της Γαλλίας, ένα φημισμένο μοναστήρι που ιδρύθηκε επηρεασμένο από τους μεγάλους Αιγύπτιους μοναχούς όπως ο άγιος Αντώνιος ο Μέγας.
Περίπου το 435 ο Πατρίκιος επέστρεψε στην Ιρλανδία από την Γαλατία σαν επίσκοπος. Το Άρμαγκ (Armagh) στα βόρεια της Ιρλανδίας έγινε έδρα της επισκοπής και ενθάρρυνε την μοναστική ζωή εκεί. Στο Άρμαγκ ίδρυσε και ένα σχολείο. Από εκεί έκανε πολλά ιεραποστολικά ταξίδια, κηρύγματα, διδασκαλίες, βαπτίσεις και ίδρυσε εκκλησίες και μοναστήρια.
Ο επίσκοπος Πατρίκιος μας άφησε γραπτά που σώζονται ως σήμερα. Σώζεται η Ομολογία του, η αυτοβιογραφία του, ένα γράμμα που καταδικάζει τη δουλεία και ο αξιοσημείωτος ύμνος του (breastplate), όπου ομολογεί την απόλυτη πίστη του στο Χριστό. Ήταν ένας εξαιρετικός ποιμένας ψυχών. Σύμφωνα με την παράδοση έδιωξε όλους τους δαίμονες και όλα τα φίδια από την Ιρλανδία. Μέχρι σήμερα δεν έχουν βρεθεί δηλητηριώδη φίδια στην Ιρλανδία.
Επίσης δίδαξε το μυστήριο της μίας και ομοουσίου Αγίας Τριάδος χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα το τριφύλλι, ένα τοπικό φυτό του οποίου τα φύλλα αποτελούνται από τρία κομμάτια αλλά στην ουσία είναι ένα. Τιμώμενος πολύ, κοιμήθηκε εν Κυρίω περίπου το 461.
Σήμερα ο άγιος Πατρίκιος είναι ο προστάτης άγιος της Ιρλανδίας. Είναι ο πιο δημοφιλής από όλους τους Ιρλανδούς αγίους, καθώς θεωρείται ότι αυτός εισήγαγε με επιτυχία τον Χριστιανισμό στην Ιρλανδία. Διάφορα μέρη της χώρας είναι συνδεδεμένα μ' αυτόν, όπως το Άρμαγκ, Ντάουνπατρικ, Κρόαγκ Πάτρικ και Σάουλ, παρόλο που δεν είναι γνωστό πού βρίσκονται σήμερα τα λείψανά του. Τιμόταν ιδιαιτέρως ακόμη από τα ρωμαϊκά χρόνια και όχι μόνο στην Ιρλανδία αλλά και στις νοτιοδυτικές ακτές της Ουαλίας και τις βορειοδυτικές ακτές της Αγγλίας, για παράδειγμα στο Χεϊσάμ.
Οι Ύμνοι του αγίου Πατρικίου ΕΔΩ (βλ και ΕΔΩ και ΕΔΩ)
Ένας από τους αρχαιότερους και ωραιότερους ύμνους της Ιρλανδίας που συνδέεται με τον άγιο Πατρίκιο είναι το "Rop tu mo Baile" ή " Be Thou My Vision" στα αγγλικά. Θεωρείται πως γράφτηκε απ' τον άγιο Dallan Forgaill τον έκτο αιώνα. Για αιώνες ψάλλονταν απ' τους Ιρλανδούς μοναχούς. Μεταφράστηκε απ' τα παλαιά ιρλανδικά στα αγγλικά το 1905 και σήμερα είναι απ' τους δημοφιλέστερους ύμνους μεταξύ των αγγλοφώνων χριστιανών. Είναι ένας πραγματικά υπέροχος ύμνος.
Βέβαια ο ύμνος, όπως είναι σήμερα γνωστός, είναι συνδυασμός των στίχων του " Rop tu mo Baile " και της μουσικής του επίσης αρχαίου ιρλανδικού παραδοσιακού τραγουδιού " Slane ". Το " Slane " αναφέρεται σε ένα περιστατικό που συνέβη στο Slane Hill το 433.
Tότε ο παγανιστής βασιλιά Logaire επειδή θα άναβε μια φωτιά για μια παγανιστική εορτή είχε διατάξει κανείς να μην ανάψει φωτιά ή κερί πριν από αυτόν. Ο άγιος Πατρίκιος, φωτιστής της Ιρλανδίας αψήφησε την διαταγή του και άναψε μια λαμπάδα για να υμνήσει τον Κύριο Ημών Ιησού Χριστό καθώς ήταν παραμονή της εορτής της Ανάστασης του Χριστού. Ο Βασιλιάς το έμαθε. Εντυπωσιάστηκε απ' την γενναιότητά του και του επέτρεψε να συνεχίσει το ιεραποστολικό του έργο.
Οι στίχοι του " Rop tu mo Baile " και η μελωδία του " Slane " συνδυάστηκαν και μας έδωσαν αυτόν τον υπέροχο χριστιανικό ύμνο.
5 σχόλια:
Δε ξέρω γιατί,αλλα τρέφω μια τεράστια συμπάθεια για τους Ιρλανδούς,σε ευχαριστώ για αυτή σου την ανάρτηση,πραγματικά πολύ ωραία και ενημερωτική.
Ο Άγιος Πατρίκιος μαζί μας!
Άγιος προστάτης των Παναθηναϊκών!
Οι βίοι των Ορθόδοξων αγίων των Βρετανικών νήσων είναι πραγματικά υπέροχοι.
Έχω ξεινήσει να συλλέγω στοιχεία και να μεταφράζω βίους τους. Ο κόσμος είναι ωφέλημο να γνωρίζει για αυτούς.
Δείτε εδώ:
http://orthodoxy-rainbow.blogspot.gr/search/label/%CE%92%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1
Ο ύμνος "saint Patricks breastplate" στα Ελληνικά
http://orthodoxy-rainbow.blogspot.gr/2012/09/blog-post_3636.html
Βίντεο αφιέρωμα στους Ορθόδοξους αγίους των Βρετανικών νήσων.
http://www.youtube.com/watch?v=QVe2yNfJCFY
Ο Ρομπέν των Δασών ήταν Ορθόδοξος αγωνιστής
Δείτε αυτό:
http://orthodoxy-rainbow.blogspot.gr/2012/10/blog-post_7.html
Δημοσίευση σχολίου