Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

ΣΟΥΗΔΙΑ: Εντατικά μαθήματα ‘αντιρατσισμού’ στα σχολεία λόγω ανόδου των εθνικιστών. «Όλοι έχουμε το κακό (ξενοφοβία) μέσα μας», λέει ο ‘θεραπευτής’


H σουηδική κυβέρνηση την Παρασκευή ανακοίνωσε σχέδια προκειμένου να εντείνει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση του ‘ρατσισμού’, διορίζοντας ειδική επιτροπή για την έρευνα της ‘ξενοφοβίας’ στον απόηχο των εκλογικών κατακτήσεων που έγιναν από το αντι-μεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών.

Σύνδεσμος

Ανακοινώνοντας το διορισμό του πρώην ηγέτη του Φιλελεύθερου Κόμματος (Folkpartiet) Bengt Westerberg στην ηγεσία της επιτροπής, ο υπουργός ‘Ένταξης’ της Σουηδίας Erik Ullenhag τόνισε, ωστόσο, ότι η έρευνα δεν ισοδυναμεί με μια έρευνα για τους Σουηδούς Δημοκράτες.

«Αυτό δεν είναι μια έρευνα σχετικά τους Σουηδούς Δημοκράτες ή κατά αυτών, αλλά είναι η ανάγκη για την καταπολέμηση της ‘ξενοφοβίας’ που έχει αυξηθεί από τότε που οι Σουηδοί Δημοκράτες μπήκαν στο Riksdag (Βουλή)", δήλωσε ο Ullenhag κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Έχουμε κοινή ευθύνη να δούμε ότι οι δυνάμεις υπέρ του καλού υπερασπίζονται την ανοχή».

Ο Westerberg χαιρέτισε το διορισμό, αλλά πρόσθεσε ότι το έργο που έχει μπροστά του δεν είναι καθόλου εύκολο.

"Θα κάνω έρευνα, μεταξύ άλλων, για την ‘ξενοφοβία’. Αλλά τι είναι αυτό; Αυτό δεν είναι ένα εύκολο έργο. Το πόσοι είναι ξενοφοβικοί εξαρτάται από το πώς κάποιος ορίζει την ξενοφοβία», είπε.

«Δεν πρόκειται για κάποια συγκεκριμένη ομάδα. Το πρόβλημα υπάρχει μέσα σε όλους μας. Είναι καλό και το κακό μέσα σε όλους μας. Και αυτό είναι που αποτελεί το μεγάλο κίνδυνο για τη διεύρυνση της κοινωνίας, ότι αυτή η δυνατότητα υπάρχει σε όλους μας. Το σημαντικό ερώτημα είναι πώς μπορούμε να κάνουμε την περιέργεια που έχουμε μέσα μας για το τι είναι ξένο να ξεπεράσει το κακό".

Ο Westerberg σκοπεύει να συλλέξει τις υφιστάμενες έρευνες σχετικά με την ‘ξενοφοβία’ και τις ‘αδιάλλακτες στάσεις’ και γιατί υπάρχουν, καθώς και να εντοπίσει τις ελλείψεις που διαπιστώθηκαν στις τρέχουσες προσπάθειες για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Μεγάλο μέρος του έργου αναμένεται να επικεντρωθεί στα σχολεία, τα οποία θεωρούνται ως κεντρική αρένα για την εφαρμογή των προσπαθειών για τη ‘μείωση της μισαλλοδοξίας’.

Ο Westerberg σχεδιάζει να εξετάσει πώς η γνώση σχετικά με τη μισαλλοδοξία και το ρατσισμό μπορεί να εφαρμοστεί καλύτερα στις σουηδικές σχολικές αίθουσες.

Ο Björn Söder, εκπρόσωπος των Σουηδών Δημοκρατών, επιτέθηκε στην έρευνα της κυβέρνησης.

"Αναμένεται κατήχηση και προπαγάνδα εναντίον των Σουηδών Δημοκρατών (SD) στα σχολεία μας!" έγραψε ο Söder στο Twitter λογαριασμό του σε σχέση με την ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Αλλά ο Ullenhag αντέδρασε γρήγορα στους ισχυρισμούς ότι οι προσπάθειες αποτελούν κατήχηση.

«Η κοινωνία και το σχολείο δεν θα πρέπει να είναι ουδέτερα όσον αφορά τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε.

Η Επιτροπή πρόκειται να υποβάλει τα πορίσματά της τον Οκτώβριο του 2012.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

FILE MPOREIS NA KANEIS ENA AFIEROMA STIN GERONTISA GAVRIILIA?
EFXARISTO.