Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Αθλητικοί σύλλογοι προσπαθούν να προσελκύσουν μουσουλμάνες


Spiegel / μετ. ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Αν και πολλοί κορυφαίοι Γερμανοί αθλητές προέρχονται από οικογένειες μεταναστών, πολύ λίγες μουσουλμάνες γυναίκες και κορίτσια στη Γερμανία ασχολούνται με κάποιο άθλημα. Πολλοί γονείς βλέπουν την δυτική αθλητική κουλτούρα ως ‘απειλή’ και κρατούν τις κόρες τους μακριά από μικτά αθλητικά σωματεία. Αλλά κάποιοι που θέλουν να βλέπουν πιο μακριά προσπαθούν να πάρουν πρωτοβουλίες για το πως νεαρές μουσουλμάνες μπορούν να ενθαρρυνθούν να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες - και πώς μπορεί αυτό να αλλάξει τη ζωή τους.

Πολλές μουσουλμάνες που μεγαλώνουν στη Γερμανία διδάσκονται ότι ο αθλητισμός δεν είναι για τις γυναίκες. Περίπου το 68 τοις εκατό των 15χρονων Τούρκων αγοριών συμμετέχουν σε οργανωμένα αθλήματα. Περισσότερο από το 30 τοις εκατό των παικτών στην κάτω των 17 ετών, εθνική ομάδα ποδοσφαίρου στην Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έχει τουρκικές ρίζες. Μουσουλμάνοι άνδρες κάνουν πάλη, μποξ και πολεμικές τέχνες. Οι μουσουλμάνες γυναίκες, από την άλλη πλευρά, συχνά λένε ότι η σωματική άσκηση είναι χάσιμο χρόνου. Ιδιαίτερα οι πατέρες που προέρχονται από φτωχό περιβάλλον, οι οποίοι έχουν χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης, βλέπουν τους αθλητικούς συλλόγους ως χώρους ‘ξεδιάντροπης ελευθερίας’ - μέρη όπου οι κόρες τους δεν ανήκουν.

Οι μουσουλμάνες είναι οι ‘χαμένες κόρες του αθλητισμού’. Είναι επίσης ένα καλό παράδειγμα του πόσο δύσκολο είναι να επιτευχθεί η λεγόμενη ‘ενσωμάτωση’ (των μεταναστών στην ευρωπαϊκή κουλτούρα) όταν οι άνθρωποι ανήκουν σε διαφορετικές ομάδες που έχουν ευρέως διαφορετικές κοσμοθεωρίες.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2009 από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Ντόρτμουντ, μόνο το 20 τοις εκατό των 15χρονων Τουρκάλων στη Γερμανία, ανήκουν σε ένα αθλητικό σωματείο, σε σύγκριση με το 42 τοις εκατό των Γερμανίδων στην ίδια ηλικιακή ομάδα. Στη γλώσσα των κοινωνικών επιστημών, οι νέες γυναίκες της Τουρκίας αναφέρονται ως μια ομάδα που είναι "μακριά" από τον αθλητισμό.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: