Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

ΗΠΑ: Έκλεισαν ολόκληρο σχολείο γιατί δάσκαλος τόλμησε να διαβάσει κείμενα της Αγίας Γραφής!


Για τον δάσκαλο Isaac Moffett, η Βίβλος δεν είναι απλά ένα θρησκευτικό έντυπο.

«Είναι πολύ περισσότερα», είπε. «Είναι μια πρωταρχική πηγή ιστορίας. Είναι μια πρωταρχική πηγή διδασκαλίας ανθρώπων που έζησαν κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου."

Ο Moffett εξηγεί την άποψή του καθώς περπατά σε ένα βρώμικο αγρό στη Nampa του Αϊντάχο.

«Αυτή ήταν η πανεπιστημιούπολη μας», είπε. "Εδώ ήταν οι τάξεις. Όλα ήταν ακριβώς εδώ».

Αυτό ήταν το περασμένο έτος. Φέτος τίποτα δεν υπάρχει και όλα αυτά επειδή ο Moffett και οι συνάδελφοί του χρησιμοποίησαν την Αγία Γραφή και άλλα "θρησκευτικά κείμενα" στις τάξεις τους.

Είναι ένα συγκλονιστικό άθροισμα περιστάσεων που έκανε μια από τις πιο συντηρητικές πολιτείες της χώρας να υπερασπιστεί μία από τις πιο φιλελεύθερες απόψεις του συνταγματικού διαχωρισμού μεταξύ εκκλησίας και κράτους.

Επίμαχο θέμα είναι η Κλασική Ακαδημία της Nampa, ένα ιδιωτικό πειραματικό σχολείο (charter school), που ιδρύθηκε από τον Moffett το 2009. Ένα χρόνο αργότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο Παιδείας του Idaho έκλεισε το σχολείο οριστικά, αναφέροντας τη χρήση «θρησκευτικών κειμένων» μέσα σε αίθουσες διδασκαλίας. Ο Moffett λέει ότι χρησιμοποιούνταν μόνο τα κείμενα για να διδάξουν ιστορία και μηνύει τώρα το Διοικητικό Συμβούλιο σε ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Ο δικηγόρος του καταγγέλλει ότι αυτό αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος των ΗΠΑ.

"Υποψιάζομαι ότι το Ανώτατο Δικαστήριο πρόκειται να γράψει τελικά το τελευταίο βιβλίο του αυτή την περίπτωση," προβλέπει ο David Cortman, καθώς περπατούσε και αυτός στο εγκαταλελειμμένο αγρό που ήταν κάποτε Κλασική σχολή της Nampa.

Ο Cortman προέρχεται από τη νομική εταιρία, με έδρα την Αριζόνα, The Alliance Defense Fund, που υπερασπίζεται χριστιανικές υποθέσεις.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών έχει κατοχυρώσει εδώ και δεκαετίες", εξήγησε, «ότι είναι συνταγματικά επιτρεπτό να διδάξει κάποιος αντικειμενικά την Αγία Γραφή στα δημόσια σχολεία για λόγους ιστορίας ή συγκριτικής λογοτεχνίας."

Και λέει ότι αυτό ακριβώς είναι που έκανε ο Moffett και οι συνάδελφοί του καθηγητές στην Nampa.

"Δεν ήταν ένα θρησκευτικό σχολείο», είπε

Κανείς από το Διοικητικό Συμβούλιο Παιδείας του Idaho δεν σχολίασε την εκκρεμή διαφορά. Αλλά σε ένα υπόμνημα του 2009, το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα του Αϊντάχο εξηγεί τη θέση της πολιτείας:

"... Η χρήση οποιωνδήποτε θρησκευτικών κειμένων μέσα στις τάξεις του Αϊντάχο, θα παραβίαζε πιθανόν Σύνταγμα της πολιτείας του Αϊντάχο", ανέφερε.

Παραδόξως το Σύνταγμα του Αϊντάχο έχει μία από τις πιο φιλελεύθερες απόψεις σχετικά με το διαχωρισμό εκκλησίας / κράτους.

Για παράδειγμα, στο κεφάλαιο ΙΧ διαβάζουμε, "Κανένα θρησκευτικό δόγμα ή διδασκαλία δεν πρόκειται ποτέ να διδάσκεται στα δημόσια σχολεία."

Cortman είπε ότι η γραμμή αυτή δόθηκε για να απαγορευτούν οι διάφορες θρησκευτικές ομάδες του Idaho από τη διάδοση των δογμάτων τους εντός των δημόσιων σχολείων και όχι για να διωχθεί η Βίβλος συνολικά.

"Αυτή είναι μια διαστρέβλωση", είπε. Σε κάθε περίπτωση, προσθέτει το Ομοσπονδιακό Σύνταγμα πάντα υπερισχύει των πολιτειακών συνταγμάτων.

«Αισθανόμαστε ότι πατάμε σε σταθερό έδαφος», είπε



ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ/ Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: