Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Απαγορευμένο το σφυροδρέπανο ως σήμα ρούχων. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε πως τέτοια χρήση αντίκειται στα χρηστά ήθη


Το σφυροδρέπανο δεν μπορεί να καταχωρηθεί ως σήμα ρούχων στην ευρωπαϊκή αγορά διότι αντίκειται στα χρηστά ήθη ορισμένων κρατών μελών, ιδίως της Ουγγαρίας, αποφάνθηκε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Το ζήτημα αυτό προέκυψε το 2006 οπότε η Couture Tech Ltd, εταιρία σχετιζόμενη με τις διεθνείς δραστηριότητες ενός Ρώσου σχεδιαστή ρούχων, κατέθεσε ενώπιον του Γραφείου των κοινοτικών σημάτων της ΕΕ αίτηση περί καταχωρίσεως ως εγκεκριμένου για την ευρωπαϊκή αγορά σήματος των ρούχων της, ενός εμβλήματος της πρώην Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ) το οποίο είχε σε περίοπτη θέση ένα σφυροδρέπανο.

Το ευρωπαϊκό Γραφείο απέρριψε την αίτηση με το επιχείρημα ότι το σήμα αυτό θα μπορούσε να εκληφθεί ως αντίθετο στα χρηστά ήθη ενός τμήματος του ευρωπαϊκού πληθυσμού το οποίο ζει σε ένα τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το οποίο είχε τελέσει υπό το σοβιετικό καθεστώς.

Η Couture Tech Ltd,προσέφυγε στη συνέχεια στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο κατά της απόφασης του Γραφείου των κοινοτικών σημάτων.

Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο απέρριψε σήμερα την προσφυγή σημειώνοντας ότι ο κοινοτικός κανονισμός για τα κοινοτικά σήματα προβλέπει ότι «ένα σήμα δεν πρέπει να γίνεται δεκτό αν αντίκειται στη δημόσια τάξη και στα χρηστά ήθη, και τούτο έστω και αν οι ανωτέρω λόγοι ισχύουν μόνον εντός ενός κράτους της Ευρωπαϊκής Ενώσεως».

Ειδικότερα το Ευρωπαϊκό δικαστήριο έλαβε υπόψη του την περίπτωση της Ουγγαρίας, όπου σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, «το σφυροδρέπανο και ο ερυθρός αστέρας με πέντε βραχίονες» θεωρούνται ως «σύμβολα αυταρχισμού», η δε χρήση τους αντίκειται στη δημόσια τάξη.

Ολόκληρη η απόφαση ΕΔΩ

Σχ. ΚΟ: Σε αρκετές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, το σφυροδρέπανο θεωρείται σύμβολο «ολοκληρωτικής και εγκληματικής ιδεολογίας», και η δημόσια προβολή του όπως και άλλων κομμουνιστικών συμβόλων όπως το κόκκινο αστέρι, θεωρείται ποινικό αδίκημα. Η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Πολωνία, έχουν απαγορεύσει το σφυροδρέπανο μαζί με άλλα κομμουνιστικά σύμβολα. Όσοι βρεθούν ένοχοι για κατοχή, παραγωγή ή διανομή των κομμουνιστικών συμβόλων στην Πολωνία καταδικάζονται σε φυλάκιση δύο ετών. Παρόμοιος νόμος συζητήθηκε να εφαρμοστεί στην Εσθονία, αλλά τελικά δεν πέρασε. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Λιθουανίας, της Λετονίας, της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας ζήτησαν, το 2010, να υπάρξει μια πανευρωπαϊκή απαγόρευση των κομμουνιστικών συμβόλων, προτρέποντας την ΕΕ «να ποινικοποιήσει την έγκριση, ή άρνηση ή υποβάθμιση των κομμουνιστικών εγκλημάτων», δηλώνοντας ότι "η άρνηση των εγκλημάτων αυτών θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο όπως η άρνηση του Ολοκαυτώματος και πρέπει να απαγορεύεται από το νόμο ".

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: