Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Συμπροσευχή Ορθόδοξων, Καθολικών, Προτεσταντών και Αρμένιων στην Θεσσαλονίκη για την «Εβδομάδα Παγκόσμιας Προσευχής»


Το άρθρο από το Romfea.gr

Τους χώρισαν διαμάχες χρόνων, αναθέματα και αντιπαραθέσεις χωρίς τέλος, πολλές από τις οποίες συνεχίζονται και σήμερα. Ωστόσο, ορθόδοξοι, καθολικοί, προτεστάντες, Αρμένιοι, αγγλικανοί και ευαγγελικοί ίσως να μην βρίσκονται τόσο μακριά όσο μπορεί κάποιοι να πιστεύουν, καθώς το κοινό τους στοιχείο είναι η χριστιανική πίστη.

Αυτό επιβεβαιώνει, άλλωστε, ένας θεσμός που ξεκίνησε πριν από περίπου 30 χρόνια, αφού είχε προηγηθεί η κοινή πρωτοβουλία του Πατριάρχη Αθηναγόρα και του Πάπα Παύλου του 6ου για την άρση των αναθεμάτων που ως τότε εμπόδιζαν τις δύο Εκκλησίες ακόμη και να συνομιλήσουν μεταξύ τους.

Με αφορμή την
εβδομάδα παγκόσμιας προσευχής για τη χριστιανική ενότητα, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα τέλη Ιανουαρίου, (δες και ΕΔΩ, καθώς και άρθρο του ΚΟ ΕΔΩ) το ερχόμενο Σάββατο χριστιανοί διαφόρων ομολογιών θα συμμετάσχουν στην οικουμενική βραδιά συμπροσευχής, που θα πραγματοποιηθεί στον καθολικό καθεδρικό ναό Θεσσαλονίκης της Ασπίλου Συλλήψεως της Θεοτόκου, επί της οδού Φράγκων.

Στην τελετή αυτή, που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδας και όλου του κόσμου, διαβάζονται κείμενα από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, ψάλλονται ύμνοι, γίνονται ομιλίες και κοινοποιείται η συμμετοχή του κόσμου σε έναν κοινό φιλανθρωπικό σκοπό.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να τονωθεί
το αίτημα ενότητας μεταξύ των χριστιανών.

Συμβολική πράξη ενότητας υπέρ του διαλόγου

«Πρόκειται για μια συμβολική πράξη που γίνεται από την πλευρά των χριστιανών ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ των Εκκλησιών που πραγματοποιείται διαρκώς σε επίπεδο εκκλησιαστικών ηγεσιών.

Ο διάλογος αυτός στην πραγματικότητα δεν σταμάτησε ποτέ, αλλά επίσημα ξεκίνησε τη δεκαετία του ΄60, όταν με κοινή πρωτοβουλία του
Πατριάρχη Αθηναγόρα και του Πάπα Παύλου του 6ου , που συναντήθηκαν στα Ιεροσόλυμα, ήρθησαν τα αναθέματα μεταξύ των Εκκλησιών» εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μιλτιάδης Κωνσταντίνου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κανείς διάλογος δεν μπορεί να ευοδωθεί μεταξύ των Εκκλησιών, αν δεν υπάρχει μια προσέγγιση, με τα όποια σκαμπανεβάσματά της. «Αφετηρία της συμπροσευχής είναι η διαπίστωση κοινών πραγμάτων, ακόμη και αν διατυπώνονται διαφορετικά» τονίζει.

Αναφορικά δε με την πορεία του διαλόγου μεταξύ των Εκκλησιών, τη χαρακτηρίζει επίπονη διαδικασία και σχολιάζει ότι άλλοτε προχωρά με πιο μεγάλα βήματα και άλλοτε με μικρότερα ή με πισωγυρίσματα.

Οι χριστιανικές κοινότητες της Θεσσαλονίκης

Η διοργάνωση της συμπροσευχής δεν ανήκει συγκεκριμένα σε κάποιο επίσημο θεσμοθετημένο φορέα, γίνεται όμως
με πρωτοβουλία της ενορίας των Καθολικών στη Θεσσαλονίκη και σε συνεργασία με μέλη των χριστιανικών κοινοτήτων της πόλης.

Και όσο και αν τα απόλυτα ποσοστά κάθε ομολογίας δεν φαίνεται κατ’ αρχήν να έχουν σημασία, αποκαλύπτουν ενδεχομένως κάποια στοιχεία για τον πληθυσμό της πόλης.

«Εκ των πραγμάτων οι ορθόδοξοι χριστιανοί είναι οι περισσότεροι στη Θεσσαλονίκη, συνεπώς συμμετέχουν αντίστοιχα και στη συμπροσευχή. Από τις υπόλοιπες ομολογίες οι
προτεστάντες είναι οι πιο πολυπληθείς» τονίζει ο επίκουρος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Χαράλαμπος Ατματζίδης, ο οποίος θα μιλήσει στη φετινή εκδήλωση.

Σε ό,τι αφορά την παρουσία του
ρωμαιοκαθολικού στοιχείου στη Θεσσαλονίκη, εκτιμάται ότι είναι μικρότερη από εκείνη των προτεσταντών, ωστόσο η έδρα της Καθολικής Εκκλησίας στη Θεσσαλονίκη εξυπηρετεί ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα. Αύξηση, εξάλλου, του πληθυσμού των ρωμαιοκαθολικών παρατηρείται και στην Αθήνα λόγω της έλευσης μεταναστών από τις Φιλιππίνες, την Πολωνία και την Κροατία.

Ως προς τους
Αρμένιους, είναι Έλληνες που βρίσκονται εδώ και πολλά χρόνια στη Θεσσαλονίκη, αλλά και μετανάστες που έφτασαν στην περιοχή μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης

Οι πολέμιοι της συμπροσευχής

Όπως, όμως, και άλλες μορφές συλλογικής δράσης, έτσι και η
οικουμενική βραδιά συμπροσευχής έχει δεχτεί κριτική από μεμονωμένα άτομα και από διάφορους κύκλους που προβάλλουν ενστάσεις ως προς τον οικουμενικό της χαρακτήρα.

«Κάθε τέτοια εκδήλωση συναντά και αρνητικές τοποθετήσεις μερικών ανθρώπων, κάτι που δεν είναι ούτε αθέμιτο ούτε μη αποδεκτό» σχολιάζει ο κ. Ατματζίδης.

Πηγή

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Οικουμενισμός και ο Μοιχειανισμός είναι οι δύο μέγιστες αιρέσεις Κόκκινε Ουρανέ.

ΚΗΡΟΠΟΙΟΣ είπε...

Σαν ιδέα πολύ καλή ακούγεται.
Αν είναι για να δοξαστεί ο Θεός και είναι θέλημά Του θα γίνει καλό.
Αν όμως κρύβονται θρησκευτικές σκοπιμότητες τότε .........;;;

mnk είπε...

Αποστασία.
Άντε να τελειώνουμε μ' αυτή τη φαρσοκωμωδία.
Έρχου Κύριε.

cummulus είπε...

Οἰκουμενίστικο "event" !!!!

Ανώνυμος είπε...

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΑΙΡΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝ-ΑΙΡΕΣΗ ΟΤΙ ΠΙΟ ΨΕΥΤΟ-ΔΙΔΆΣΚΑΛΙΚΟ ΚΑΙ ΕΣΧΑΤΟΛΟΓΙΚΟ...
ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑ ΠΛΑΝΗ ΚΟΛΑΣΕΩΣ...
ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΨΕΜΑ ; ΜΗ ΓΕΝΟΙΤΟ !!!

Ανώνυμος είπε...

Β΄ Θεσσαλονικείς 2/β΄ 1,3-11: "Ερωτώμεν δε υμάς αδελφοί, υπέρ τής παρουσίας τού Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και ημών επισυναγωγής επ' Αυτόν... Μη τις υμάς εξαπατήσει κατά μηδένα τρόπον, ότι εάν μη έλθει η αποστασία πρώτον και αποκαλυφθεί ο άνθρωπος τής ανομίας, ο υιός τής απωλείας, ο αντικείμενος και υπεραιρόμενος επί πάντα λεγόμενον θεόν ή σέβασμα, ώστε αυτόν εις τον ναόν τού Θεού καθίσαι αποδεικνύοντα εαυτόν ότι εστίν θεός.
Η ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΡΑΣΟ.
anaxios

cummulus είπε...

Μέ τήν ἄδεια τοῦ ἱστολόγουυ, κοινοποιῶ τήν ἄποψη μου.
http://cummulus4.blogspot.com/2012/01/blog-post_20.html

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Αδελφέ Κόκκινε Ουρανέ (καλή χρονιά - δεν τά 'παμε), τι άποψη έχεις για το θέμα, θα ήθελες να μας πεις;
(Προσωπικά θεωρώ κάθε θρησκευτικό συγκρητισμό πλάνη, και φυσικά και τον Οικουμενισμό. Σύγχυση προκαλείται -όλοι στο ίδιο τσουβάλι- και δε γίνεται βήμα για την αναζήτηση της αλήθειας. Φυσικά, δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούμε).
Ευχαριστώ.

SkyWatcher είπε...

Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ έχει ειδική ενότητα Πανθρησκεία /Οικουμενισμός.

Ο θρησκευτικός συγκρητισμός είναι όντως πλάνη, όσο και παγίδα.
Για να ολοκληρωθεί το σχέδιο της Νέας Τάξης Πραγμάτων και να φανερωθεί ο εκφραστής της, ο «χαρισματικός» παγκόσμιος ηγέτης, ο ψευτο-Μεσσίας, θα πρέπει να ενδυναμωθεί το «όραμα» της παγκοσμιοποίησης, της «πλανητικής λεηλασίας» που επιβάλει την ομογενοποίηση / πολτοποίηση λαών, παραδόσεων και συνειδήσεων.

Η δήλωση – έκκληση του νεοποχίτη πρώην Βοηθού Γ. Γραμματέα του Ο.Η.Ε. Robert Muller δίνει ξεκάθαρα το στίγμα: "Πρέπει να κινηθούμε όσο είναι δυνατόν γρηγορότερα προς μία ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ και μία ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ κάτω από την ηγεσία ΕΝΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΗΓΕΤΗ "......

Κάθε κίνηση που, όσο «αθώα» και να εμφανίζεται, στοχεύει στον θρησκευτικό συγκρητισμό, (αλλά και στον δογματικό μινιμαλισμό) είναι ένα βήμα στο να τελειοποιηθεί πιο γρήγορα η Πανθρησκεία, ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία στα χέρια των ακούραστων «εργατών» της Νέας Τάξης.

Από θεολογικής πλευράς, ούτε αναζήτηση αλήθειας υπάρχει, ούτε «δοξάζεται ο Θεός». Είναι κινήσεις, ως επί το πλείστον, «πολιτικής» και «image»..

Δεν μπορεί επίσης, να είναι τυχαίο, ότι και η συγκεκριμένη «συμπροσευχή» και η πρόσφατη εκδήλωση κατά των εκτρώσεων στις ΗΠΑ προέρχονται από πρωτοβουλίες καθολικών. Το Βατικανό, όπως φανερώνει η αμέσως επόμενη ανάρτηση , είναι «μανούλα» στα διαθρησκευτικά μαγειρέματα.