Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Σχεδόν όλοι οι Βούλγαροι μητροπολίτες υπήρξαν πράκτορες των κομμουνιστικών Μυστικών Υπηρεσιών



11 από όλους τους 15 μητροπολίτες της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας υπήρξαν πράκτορες της κομμουνιστικής Υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας, ανακοίνωσε η Επιτροπή επί των αρχείων. 

Οι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής έλαβαν τον κατάλογο με τα στοιχεία όλων των ιερέων που συμμετέχουν στη διοίκηση της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στις 27 Δεκεμβρίου, αφού πάνω από έναν μήνα η Ιερά Σύνοδος αρνούνταν να τον παραδώσει και να ανοιχτούν τα αρχεία με τους φακέλους των πρακτόρων που φορούσαν ράσα.

Δεν υπήρξαν πράκτορες των Μυστικών Υπηρεσιών μονάχα ο Πατριάρχης Μαξίμ, και 3 μητροπολίτες – της επαρχίας Λόβετς Γαβριήλ, της επαρχίας Ντοροστόλ Αμβρόσιος και της επαρχίας Πλόβντιβ Νικολάι.

Οι περισσότεροι από τους μητροπολίτες-πράκτορες δούλευαν για την 6η Διεύθυνση – την πολιτική αστυνομία, μερικοί συνεργάζονταν με την 1η Γενική Διεύθυνση – την κατασκοπεία, ενώ ο μητροπολίτης της Δυτικής και της Κεντρικής Ευρώπης Συμεών υπηρετούσε στην αντικατασκοπεία.

Για το μεγαλύτερο μέρος των μητροπολιτών λείπουν στοιχεία για το πότε έπαψαν να συνεργάζονται με τις Μυστικές Υπηρεσίες, ενώ οι αξιωματικοί που τους επόπτευαν ζητούσαν «διαγραφή στοιχείων από τα αρχεία τους».
Για έναν από τους μητροπολίτες – της επαρχίας Ρούσε Νεόφυτ, που υπηρετούσε στην 6η Διεύθυνση, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι παρέδιδε προσωπικές αναφορές και καταδόσεις.

Εκτός από τους επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας, πράκτορες των κομμουνιστικών Μυστικών Υπηρεσιών υπήρξαν και οι δύο μουφτήδες στη Βουλγαρία, ο πρώην και ο νυν.
Ο πρώην Γενικός μουφτής Νεντίμ Γκέντζεφ και ο νυν Μουσταφά Αλίς Χατζί, οι οποίοι μέχρι σήμερα βρίσκονται σε αδιάκοπη δικαστική μάχη για το μουσουλμανικό θρήσκευμα στη Βουλγαρία, υπήρξαν συνεργάτες της πρώην Υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας.

Οργή στην Βουλγαρία

Η είδηση ότι οι ιερείς της επισκοπής του Νευροκοπίου Βουλγαρίας είχε ζητήσει την παραίτηση του Μητροπολίτη Ναθαναήλ αφότου επίσημα αναγνωρίστηκε ότι ήταν πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών στην κομμουνιστική εποχή, απορρίφθηκε από άλλους κληρικούς.

Ο Ναθαναήλ ήταν μεταξύ των 11 μητροπολιτών στον κατάλογο της Επιτροπής.

Ο τηλεοπτικός σταθμός TV7 ανέφερε ότι ο Βούλγαρος ιερέας της Ορθόδοξης Εκκλησίας πατέρας Vladko Taskov του Razlog, (φώτο) έκανε δήλωση ζητώντας την παραίτηση του Ναθαναήλ.
 
"Οι άνθρωποι που προσδιορίζονται ως πράκτορες της κρατικής ασφαλείας, ακόμη και εκείνοι που φορούν ράσα, θα πρέπει να παραιτηθούν", είπε ο ιερέας. "Το χριστιανικό ευαγγέλιο, τα δόγματα της Εκκλησίας και οι Κανόνες επιμένουν πάνω σε αυτό", είπε ο Taskov.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι ιερείς ήθελαν τις παραιτήσεις όλων όσων είχαν εργαστεί κατά της εκκλησίας και του λαού, επειδή αυτό οδήγησε την Εκκλησία στην περιφρόνηση.

Όμως, λίγες ώρες αργότερα, οι ιερείς στο Gotse Delchev, μέρος της επισκοπής Νευροκοπίου, εξέδωσαν τη δική τους ανακοίνωση, με την οποία δήλωναν ότι δεν υποστηρίζουν το αίτημα για παραίτηση.
  
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή (οι δύο ειδήσεις στα αγγλικά : εδώ και εδώ)

3 σχόλια:

Xreistis84 είπε...

Ειναι που τα πρωτοκολλα ειναι πλαστα η δεν εφαρμοζονται.

Ανώνυμος είπε...

Ειναι βαθεια η "λαγουδοτρυπα" παιδια...!!! Πολυ βαθειά....(δυστυχως)

Η προδοσια της ορθοδοξιας έχει ξεκινησει απο παλιά...
Μαντέψτε "ποιος" κρυβεται πισω απο όλα αυτα?

Στέφανος είπε...

Μόνο των βουλγαρικών; Και των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών. ΚGBίτες με ράσα έγραφαν το 1991-1992 οι ρωσικές εφημερίδες όταν διαλύθηκε η ΕΣΣΔ και βγήκαν στο φως αλήθειες.