Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Η Σιγκαπούρη ανήκει στους Σιγκαπουριανούς!



Στην Σιγκαπούρη συνήθως σπάνια γίνονται δημόσιες διαμαρτυρίες. Δεκαετίες μονοκομματικής διακυβέρνησης (η πολιτική στη Σιγκαπούρη ελέγχεται από ένα κόμμα, το Λαϊκό Κόμμα Δράσης) και ένα σιδερένιο χέρι να κατεβαίνει όταν υπάρξει κάποια διαφωνία, έχουν διαμορφώσει ένα κοινό κάπως πράο. Αλλά μια πρόταση από την κυβέρνηση να επιτρέψει περισσότερους μετανάστες να έρθουν στην Σιγκαπούρη τις επόμενες δεκαετίες για να αναπληρώσουν το έλλειμμα του πληθυσμού έχει ενθαρρύνει τους πολίτες να διαμαρτυρηθούν δημόσια.

Το Σάββατο, χιλιάδες Σιγκαπουριανοί συγκεντρώθηκαν σε ένα μικρό πάρκο στο κέντρο της πόλης κοντά σε μια περιοχή που είναι γνωστή ως "γωνία ομιλητών" για να εξωτερικεύσουν το θυμό τους. Οι διοργανωτές εκτίμησαν το πλήθος να κυμαίνεται μεταξύ 3.000 και 4.000 και είπαν ότι ήταν η μεγαλύτερη συγκέντρωση μετά από την ανεξαρτησία της Σιγκαπούρης το 1965. Η αστυνομία της Σιγκαπούρης δήλωσε στο CNN ότι δεν είχε στοιχεία για το πλήθος.

Στην καρδιά του ζητήματος είναι η λεγόμενη «Λευκή Βίβλος για τον Πληθυσμό» που εξέδωσε πρόσφατα η κυβέρνηση και η οποία προτείνει να επιτραπεί ο πληθυσμός να αυξηθεί από 5,3 εκατομμύρια σε 6,9 εκατομμύρια μέχρι το 2030, προκειμένου να διατηρηθεί η αναπτυσσόμενη οικονομία και να κρατηθεί η Σιγκαπούρη ως χώρα μαγνήτης για τις επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση λέει επίσης οι αλλοδαποί απαιτούνται για τη φροντίδα του ραγδαία γηράσκοντος πληθυσμού της χώρας.

Οι διαδηλωτές επέμειναν το Σάββατο ότι δεν φοβούνται τους ξένους, αλλά ανησυχούν για την απώλεια των θέσεων εργασίας που από Σιγκαπουριανούς πάνε σε αλλοδαπούς, την μείωση των μισθών και την υπερφορολόγηση της υποδομής της Σιγκαπούρης, συμπεριλαμβανομένης της στέγασης και των μεταφορών. Οι διαδηλωτές λένε επίσης ότι με τα σχέδια της κυβέρνησης θα γίνουν μειονότητα στην ίδια τους τη χώρα.

"Φανταστείτε ένα μέρος όπου θα είστε ξένος στο ίδιο σας το σπίτι," είπε ένας διαδηλωτής.

Όπως πολλές ανεπτυγμένες χώρες, λίγοι άνθρωποι κάνουν παιδιά. Εδώ και περισσότερο από τρεις δεκαετίες, το ποσοστό γονιμότητας της χώρας είναι κάτω από το επίπεδο αντικατάστασης, δηλαδή οι Σιγκαπουριανοί δεν κάνουν αρκετά παιδιά για να τους αντικαταστήσουν. Αυτό είχε τεράστιο αντίκτυπο σε μια μικρή χώρα προσπαθεί να είναι μια ακμάζουσα οικονομία.

Η κυβέρνηση αποβλέπει στους ξένους να συμπληρώσουν τις παραγωγικές τάξεις, καθώς και να πάρουν χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας από την κατασκευή έως την καθαριότητα. Ενώ η χώρα είναι μία από τις πλουσιότερες στον κόσμο, έχει επίσης μια τεράστια διαφορά εισοδήματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Οι διαδηλωτές λένε ότι οι Σιγκαπουριανοί θα έκαναν περισσότερα παιδιά αν ήταν πιο σίγουροι για τις οικονομικές προοπτικές τους, και ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να βασίζεται λιγότερο στο φθηνότερο ξένο εργατικό δυναμικό και περισσότερο τη βελτίωση των μισθών της Σιγκαπούρης.


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

2 σχόλια:

konion είπε...

Ἡ φύσις δὲν εἶναι δικαστήριο καὶ σιχαίνεται τὰ κενά.
Τὸ πρόβλημα τῆς ὑπογεννητικότητος καὶ ὑπογονιμίτητος λέω ἐγώ, θὰ παίξη τεράστιο γεωπολιτικὸ ρόλο καὶ σὲ διάστημα, ἂς ποῦμε 200 ἐτῶν, τίποτε δὲν θὰ εἶναι τὸ ἴδιο. Θὰ γίνη ἀντικατάσταση λαῶν.

Ανώνυμος είπε...

Δεν υφίσταται λαός σιγκαπουριανών. Οι κάτοικοι της νήσου έχουν κατἀ 73 % κινεζική καταγωγή και κατά 23% κατάγονται από φυλές της ινδικής υποηπείρου.
Μετανάστες είναι που αφίχθησαν εκεί για να εργασθούν για λογαριασμό των Άγγλων ιδιοκτητών της νήσου μέχρι το 1965.
Η Σιγκαπούρη πρέπει να θεωρείται ένα κινεζικό κράτος, εκτός και μακράν της Κίνας.
Η μείωσις του πληθυσμού είναι επακόλουθο του προσανατολισμού των γυναικών σε ανδρικούς ρόλους και η απομάκρυνσις του από την γυναικεία ιδιὀτητα τους και η μετατροπή σε γρανάζι της τυφλής καπιταλιστικής παραγωγής.
Η Σιγκαπούρη είναι ήδη υπερπυκνοκατωκημενηκαι δεν χρειάζεται περαιτέρω αύξηση πληθυσμού.