Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

ΙΣΡΑΗΛ: Ραβίνος αρνείται να παντρέψει ζευγάρια Αιθιόπων Εβραίων, γιατί δεν τους θεωρεί Εβραίους



Ο Σεφαραδίτης Αρχιραββίνος της ισραηλινής πόλης Πετάχ Τίκβα φέρεται να έχει επανειλημμένα αρνηθεί να επιτρέψει σε ζευγάρια Αιθιόπων Ιουδαίων να παντρευτούν επειδή δεν δέχεται την εβραικότητά τους, αναγκάζοντάς τους να εγκαταλείψουν την πόλη και να παντρευτούν αλλού, αναφέρουν οι Times of Israel με βάση μια έκθεση του Ραδιοφώνου του Στρατού.

Ο ραβίνος Benjamin Atias είναι μέλος του σεφαραδίτικου haredi κόμματος ‘Shas’ και αδελφός του πρώην υπουργού Στέγασης και Κατασκευών Ariel Atias. Φέρεται ότι αρνείται να χορηγήσει άδεια στους Αιθίοπες Εβραίους να παντρευτούν γιατί αρνείται την εβραϊκή καταγωγή τους.

(Ο Χαρεντί Ιουδαϊσμός είναι ένα ρεύμα του ορθόδοξου ιουδαϊσμού που απορρίπτει την σύγχρονη κοσμική κουλτούρα και θεωρούνται αυστηροί ορθόδοξοι ή υπερ-ορθόδοξοι).
 

10.000 Αιθίοπες Εβραίοι ζουν στην Πετάχ Τίκβα.

Στον Αιθίοπα Εβραίο Dachilo Abaye, δεν επιτράπηκε να παντρευτεί, αναφέρει το Army Radio, και τα μέλη της κοινότητας αναγκάζονται να παντρευτούν έξω από την πόλη με «μίσος για το ραβινάτο», αντί «χαράς και ευτυχίας».

«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον εβραϊσμό των Εβραίων Αιθιόπων», δήλωσε ο Abaye.

Δεν υπάρχουν πολιτικοί γάμοι στο Ισραήλ. Οι μεικτοί γάμοι ανάμεσα σε Εβραίους και μη-Εβραίους, δεν επιτρέπονται (εκτός αν ο Εβραίος ασπαστεί πρώτα κάποια άλλη αναγνωρισμένη θρησκεία). Και όλοι οι Ισραηλινοί Εβραίοι αναγκάζονται να παντρευτούν μέσα από το ελεγχόμενο από τους χαρεντί Ιουδαίους Αρχιραβινάτο της χώρας και των τοπικών παρατημάτων του.

Μέχρι ένα νέο νόμο που ψηφίστηκε εν μέσω σφοδρής αντίδρασης από τους haredi Ιουδαίους τον Οκτώβριο του 2013, οι Εβραίοι Ισραηλινοί αναγκάζονταν να παντρευτούν στην πόλη, όπου ήταν η επίσημη κατοικία τους. Χρειάζονταν ραβινική έγκριση για το γάμο και ο γάμος έπρεπε να πραγματοποιηθεί από έναν τοπικό εγκεκριμένο από το κράτος Ορθόδοξο ραβίνο, όπως ο Atais.

Όμως, από τον Οκτώβριο, οι Εβραίοι Ισραηλινοί είναι ελεύθεροι να παντρευτούν έξω από την κοινότητα που έχουν το σπίτι τους. Πάντως, όλοι οι άλλοι περιορισμοί σχετικά με το γάμο, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης να κάνει την τελετή ένα εγκεκριμένος από το κράτος Ορθόδοξος ραβίνος και τη; ανάγκη να καταγραφεί ο γάμος αφού εγκριθεί από Ορθόδοξους ραβίνους, ισχύουν ακόμα.

«Ο νόμος και το αρχιραβινάτο του Ισραήλ διατάζουν κάθε ραβίνος που καταγράφει γάμους να υπηρετεί τον κάθε Εβραίο ισραηλινό πολίτη, χωρίς διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένων των μελών της Αιθιοπικής κοινότητας. Εάν μια παράβαση του νόμου ή διαδικασίας ανακαλυφθεί, σε αυτή την περίπτωση, το θέμα θα πρέπει να διερευνηθεί διεξοδικά και να διορθωθεί», φέρεται να αναφέρει μια δήλωση του Αρχιραβινάτου του Ισραήλ.

Πριν από μερικούς μήνες, ο αναγνωρισμένος από το κράτος Αρχιραββίνος της Αιθιοπικής εβραϊκής κοινότητας του Ισραήλ, Ραβίνος Yosef Adana, φέρεται να είπε στο αρχιραβινάτο σχετικά με την άρνηση του Atias να παντρεύει Αιθίοπες Εβραίους. Αυτό φέρεται να οδήγησε σε ένα ειδικό καθεστώς που έδινε σε 14 Αιθίοπες ραβίνους ειδική άδεια να τελούν και να καταχωρούν γάμους Αιθιόπων Εβραίων.

Η συμπεριφορά του Atias «είναι περίεργη γιατί ο πρώην ηγέτης του και μέντορας του, ο αείμνηστος ανώτατος Σεφαραδίτης ηγέτης ραβίνος Yosef Ovadia, που ως το 1973 ήταν ο αρχιραβίνος του Ισραήλ, αποφάνθηκε ότι οι Αιθίοπες Εβραίοι είναι 100% Εβραίοι και δεν πρέπει να προσηλυτιστούν. Η απόφαση του Yosef, εγκρίθηκε από ολόκληρο το αρχιραβινάτο στ τέλη της δεκαετίας του 1980 και έγινε νόμος του κράτους.

Ωστόσο, εκτός από τους οπαδούς του Yosef και μερικούς Ασκενάζι Χαρεντί ραβίνους, οι haredim απορρίπτουν εντελώς την απόφαση του Yosef και τις μεταγενέστερες αποφάσεις του αρχιραβινάτου και του κράτους.

Διάβασε:


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ο (Πρώην) Αρχιστράτηγος Daniel Rothschild..

http://truth.freeforums.org/viewtopic.php?f=317&t=16773