Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Η ταινία “ The Danish Girl” είναι ανοησίες. Το ξέρω. Ήμουν κάποτε τρανσέξουαλ γυναίκα


Του Walt Heyer* / ΚΟ

Η ταινία The Danish Girl ("Το Κορίτσι από την Δανία") γεμάτη με εξαιρετικά έντονα συναισθήματα έχει σχεδιαστεί προκειμένου να πείσει τους «ομοφοβικούς» ή «τρανσφοβικούς» ετεροφυλόφιλους ότι η επώδυνη ανατροπή και στροφή της ζωής ενός διαφυλικού ατόμου είναι πραγματικά μια υγιής και θαρραλέα προσπάθεια να αποδεχτεί τον αληθινό εαυτό του. Η ταινία ξεχειλίζει με τις γνωστές θέσεις των ΛΟΑΤ. Σε μια κρίσιμη στιγμή, ο πρωταγωνιστής αναφωνεί, «Τελικά είμαι αυτός που είμαι!»

Το «Kορίτσι από την Δανία», που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του David Ebershoff και είναι σε σκηνοθεσία Tom Hooper, αφηγείται την ιστορία ‘της’ Lilli Elbe, από τους πρώτους γνωστούς αποδέκτες χειρουργικής επέμβασης «επαναπροσδιορισμού του φύλου». Στον ρόλο του Einar Wegener / Lilli Elbe, είναι ο Eddie Redmayne, ενώ η Alicia Vikander συμπρωταγωνιστεί ως Gerda, η αφοσιωμένη σύζυγός του.

Είναι αλήθεια ότι τα διαφυλικά άτομα υποφέρουν. Αλλά αυτό που η ταινία αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει είναι ότι, πολύ συχνά, οι ασθενείς τρανσέξουαλ συνεχίζουν να υποφέρουν ακόμη και μετά την επέμβαση, επειδή τα ψυχολογικά τους προβλήματα παραμένουν χωρίς θεραπεία. Το γνωρίζω αυτό από πρώτο χέρι, καθώς ήμουν κάποτε μια τρανσέξουαλ γυναίκα, και λυπάμαι για την χειρουργική επέμβαση επαναπροσδιορισμού του φύλου.

Η ταινία γυρίζεται στη Δανία του 1920. Πρωτοσυναντάμε τον Einar, σύζυγο και φωτεινό καλλιτέχνη με κάποια επιτυχία στον κόσμο της τέχνης. Ο ίδιος δεν εμφανίζει αισθητές ιδιορρυθμίες φύλου ή ομοφυλοφιλικές τάσεις. Η Gerda, επίσης, καλλιτέχνης, είναι μια ελκυστική γυναίκα που αγαπάει τον σύζυγό της, αλλά αγωνίζεται να κερδίσει την αναγνώριση ως καλλιτέχνης. Φαίνονται να είναι ένα συνηθισμένο ερωτευμένο ζευγάρι.

Τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται περίεργα όταν η Gerda έχει ανάγκη από ένα γυναικείο πρότυπο για να ολοκληρώσει έναν πίνακα ζωγραφικής. Η Γκέρντα ζητά από τον Einar να την βοηθήσει ποζάροντας ως γυναίκα. Προφανώς, αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Einar το έχει κάνει αυτό. Χρειάζεται την καθοδήγηση της συζύγου του για να φορέσει μαλακές νάιλον κάλτσες. Ο Einar φοράει μικρά γυναικεία σανδάλια και υιοθετεί μια θηλυκή στάση για τη ζωγραφική.

Η Gerda ενθουσιάζεται με τον Einar ως γυναίκα, τον οποίο αποκαλεί πειραχτικά Lilli. Αυτός με τη σειρά του, μαγεύεται από την ζωγραφική του ως γυναίκα. Ερωτεύεται τον τρόπο που φαίνεται ντυμένος ως γυναίκα. Αυτό δεν είναι τρανσεξουαλισμός, αλλά ένα σεξουαλικό φετίχ, που καθοδηγείται από τον ενθουσιασμό της ενθάρρυνσης της Gerda. Ο Einar αρχίζει να φοράει γυναικεία ρούχα και να διερευνά.

Ο ιατρικός όρος για τη συμπεριφορά του Einar, που διεγείρεται σεξουαλικά από την ιδέα του να είναι ή να γίνει γυναίκα είναι «autogynephilia». Ο Einar ανταλλάσσει την συζυγική αγάπη του για τη γυναίκα του για την αυτο-αγάπη μιας εικόνας στον καθρέφτη και στον καμβά.

Το παιχνίδι φθάνει σε ένα νέο επίπεδο, όταν, για κάποιο λόγο, η Γκέρντα ενθαρρύνει τον σύζυγό της να την συνοδεύσει σε μια παρουσίαση τέχνης με γυναικείο ένδυμα. Η Gerda φοράει στον Einar μια περούκα και του βάζει μακιγιάζ. Η Gerda ενθουσιάζεται που η μεταμφίεση του Einar ξεγέλασε τους γνωστούς τους, μέχρι που τον πιάνει να φιλιέται με έναν ομοφυλόφιλο.

Η Gerda δεν είναι σίγουρη για το τι να κάνει με ‘την’ Lilli, της οποίας οι ανεπιθύμητες και αιφνιδιαστικές εμφανίσεις γίνονται όλο και πιο συχνές. Η Γκέρντα φτάνει σε ένα φίλο του Einar από την παιδική ηλικία, με τον οποίον ο Einar έχει χάσει επαφή. Αυτός της λέει ότι όταν ήταν παιδιά τον είχε φιλήσει γιατί ήταν "τόσο ωραίος".

Η ταινία δείχνει βήμα-βήμα την ανάδυση ‘της’ Lilli, την πλήρη εξαφάνιση του Einar, και την αγωνία της συζύγου του, την μοναξιά, και την απογοήτευση, καθώς η ίδια πενθεί για την απώλεια του ανθρώπου που κάποτε ήταν σύζυγός της.

Παρακολουθώντας την αγωνία της συζύγου μου θυμήθηκα μια άλλη ταινία, το A Beautiful Mind, όπου μια γυναίκα κοιτάζει εντελώς αδύναμη τον σύζυγό της να πέφτει όλο και βαθύτερα στην ψυχική ασθένεια.

Παραλληλισμοί με την ζωή μου

Οι εμπειρίες από την παιδική μου ηλικία, προκάλεσαν μέσα μου τις ίδιες επιθυμίες που ξύπνησαν μέσα στον Einar. Στην περίπτωση του Einar, η εμπειρία της παιδικής ηλικίας που επηρέασε τη μετέπειτα ζωή του συνέβη όταν ένας συμπαίκτης του, τον φίλησε, επειδή ήταν "τόσο όμορφος". Στην περίπτωσή μου, είχα μια γιαγιά που κρυφά με έντυνε με γυναικεία ρούχα από την ηλικία των τεσσάρων. Έραβε ειδικά φορέματα για μένα και μου έλεγε πόσο όμορφος ήμουν όταν ντυνόμουν για αυτήν.

Όπως ο Einar, κι εγώ παντρεύτηκα μια γυναίκα και έζησα ως άντρας. Όπως ο Einar, ντυνόμουν γυναικεία μυστικά και τελικά άρχισα να πηγαίνω σε δημόσιους χώρους ντυμένος σαν γυναίκα. Και εγώ, αισθάνθηκα ενέργεια από την εμπειρία. Μετά από λίγο καιρό, η επιθυμία μου να είμαι γυναίκα δυνάμωσε και ένιωσα ότι δεν είχα άλλη επιλογή από το να γίνω «Laura» (το όνομα της γυναικείας persona μου) για «να είμαι αυτός που είμαι». Όπως η Lilli, θέλησα να σκοτώσω την αρσενική μου ταυτότητα, ώστε η Laura να μπορέσει να ζήσει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υποβλήθηκα σε χειρουργική πλήρη μεταμόρφωση.

Η Lilli δεν είχε την ευκαιρία να ζήσει ως τρανσέξουαλ γυναίκα για να δει αν το να ζει ως γυναίκα θα εκπλήρωνε τις προσδοκίες της. Πέθανε από μια μόλυνση λίγες ημέρες μετά τη δεύτερη εγχείρηση. Σήμερα, οι τεχνικές χειρουργικής τρανσέξουαλ δεν είναι ιδιαίτερα απειλητικές για τη ζωή. Αφότου υποβλήθηκα σε χειρουργική επέμβαση επαναπροσδιορισμού του φύλου, έζησα ως τρανσέξουαλ γυναίκα για οκτώ χρόνια, δουλεύοντας και ζώντας στο Σαν Φρανσίσκο. Αμέσως μετά την επέμβαση, όπως ο Einar, ήμουν συνεπαρμένος που τελικά είχα κάνει τη μετάβαση. Ωστόσο, ο ενθουσιασμός σύντομα εξανεμίστηκε.

Με τον καιρό, ανακάλυψα ότι η ζωή ως γυναίκα δεν μπορούσε να μου δώσει ειρήνη. Προς απογοήτευσή μου, ταλαντευόμουν μεταξύ Walt και Laura, μερικές φορές αρκετές φορές μέσα σε μια μέρα. Ό, τι με έκανε να θέλω να αλλάξω την ταυτότητα του φύλου μου δεν λύθηκε από την επέμβαση επαναπροσδιορισμού του φύλου ή με το να ζω σαν γυναίκα. Συνέχισα να αναζητάω μια απάντηση.

Η ταινία απεικόνισε με ακρίβεια τα βαθιά συναισθηματικά και ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα διαφυλικά άτομα, απεικονίζοντας το πόσο εξοργιστικά δύσκολο είναι αυτά τα θέματα να διαγνωστούν και να θεραπευτούν. Επιτυχώς η ταινία δείχνει πώς η δυσφορία φύλου μπορεί να ξεκινήσει από ένα φαινομενικά ασήμαντο περιστατικό στην παιδική ηλικία και στη συνέχεια να αναπτυχθεί στην ενήλικη ζωή σε σοβαρή δυσφορία φύλου που οδηγεί τελικά σε χειρουργική επέμβαση επαναπροσδιορισμού του φύλου.

Το κοινό παρακολουθεί τον Einar να προχωρεί από την απροθυμία στην αρχή να ντυθεί γυναικεία για να βοηθήσει τη σύζυγό του με τη ζωγραφική της, στο να διεγείρεται σεξουαλικά από την ιδέα του να ντύνεται με γυναικεία ρούχα, να απολαμβάνει όλο και πιο πολύ που γίνεται Lilli και, τελικά, να απορρίπτει την ταυτότητά του ως Einar και τον γάμο του με την Γκέρντα. Η Lilli θέλει διακαώς την επέμβαση στα γεννητικά όργανα, ακόμη και με κίνδυνο της ζωής της. Αμέσως μετά την επέμβαση, η Lilli φαίνεται πραγματικά χαρούμενη με την απόφασή της.

Οι περισσότεροι τρανσέξουαλ άνθρωποι θα έλεγαν ότι αυτό είναι αλήθεια από την εμπειρία τους. Στην πραγματικότητα, είδα την ίδια εξέλιξη στη ζωή μου. Ωστόσο, επειδή η Lilli πέθανε μετά τη δεύτερη χειρουργική επέμβαση, η ταινία θα μπορούσε να απεικονίσει μόνο τις επιθυμίες πριν από τη μετάβαση και την άμεση επίδραση της χειρουργικής επέμβασης, και όχι την μακροπρόθεσμη πραγματικότητα της ζωής μετά τη μετάβαση. Στην περίπτωσή μου, η μετάβαση μου υποσχέθηκε μια καλή ζωή, αλλά μετά που η αρχική ευφορία ξεφούσκωσε, παραδόθηκα μόνο στην απελπισία. Μέχρι να αποφασίσω να σταματήσω να ζω ως Λόρα και να κάνω ό, τι χρειάζονταν για να γίνω πάλι Walt, ειρήνη δεν υπήρχε. Η αποδοχή να αποκαταστήσω τον ανδρισμό μου άλλαξε τα πάντα.

Όταν έγινε μια σωστή διάγνωση της διαταραχής διχασμού μου, μπορούσε να αρχίσει μια αποτελεσματική θεραπεία. Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια, αλλά καθώς συνεχίστηκε η θεραπεία για την διασπαστική διαταραχή, τα συναισθήματά μου να θέλω είναι μια γυναίκα άρχισαν να διαλύονται έως ότου εξαφανίστηκαν εντελώς. Έμαθα ότι η χειρουργική επέμβαση επαναπροσδιορισμού του φύλου δεν ήταν απαραίτητη, αλλά ήταν πολύ αργά. Το σώμα μου είχε ακρωτηριαστεί αμετάκλητα.

Η συνήθης διάγνωση για τους ασθενείς που ταυτίζονται ως τρανσέξουαλ είναι «δυσφορία φύλου». Σύμφωνα με το DSM-5 (η πιο πρόσφατη έκδοση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου των Ψυχικών Διαταραχών), η δυσφορία φύλου χαρακτηρίζεται από έντονη ασυμφωνία μεταξύ της εμπειρίας / έκφρασης του φύλου ενός ατόμου και του βιολογικού φύλου του ατόμου, η οποία διαρκεί τουλάχιστον έξι μήνες. Αν και δεν έχει γίνει μεγάλη συζήτηση, οι μελέτες δείχνουν ότι η πλειοψηφία των τρανσέξουαλ ασθενών πάσχουν από άλλες συννοσηρές (συνυπάρχουσες) διαταραχές.

Η ταινία παρουσιάζει τις συνυπάρχουσες διαταραχές του Einar ξεκάθαρα. Πρώτον, βλέπουμε την εμφάνιση της ‘autogynephilia’, μιας διανοητικής σεξουαλικής διαταραχής στην οποία ο Einar γίνεται το αντικείμενο της αγάπης του στην ταυτότητα της Lilli. Αφού καλλιεργηθεί για μια στιγμή, αυτή κλιμακώνεται σε μια ναρκισσιστική εμμονή αυτο-ικανοποίησης εις βάρος της σχέσης του με τη σύζυγό του.

Βλέπουμε την αναδυόμενη επιθυμία του Einar να γίνει γυναίκα στους πίνακες που φτιάχνει η σύζυγός του Gerda. Η λαχτάρα γίνεται εμμονή. Τα νέα ισχυρά συναισθήματα του αλλάζουν την άποψή του για τον εαυτό του ως άντρα. Τελικά, η Lilli αποσυνδέεται από τον Einar, και υπάρχουν δύο πρόσωπα μέσα σε ένα άτομο. Αυτό ονομάζεται αποσυνδετική διαταραχή. Η ανεξέλεγκτη, Lilli αναλαμβάνει τον πλήρη έλεγχο και τελικά ο Einar γίνεται η εικόνα του καμβά, η Lilli, το θηλυκό.

Η Lilli λέει ότι ο Einar είναι νεκρός και χαμένος. Η δήλωση αυτή δείχνει μια διαταραχή και όχι την πραγματικότητα, επειδή ο Einar στέκεται εκεί και μιλάει. Έχω κάνει παρόμοιες δηλώσεις για τον Walt. Μίλησα για την επιθυμία του θανάτου του Walt και τη διεξαγωγή μιας σωστής νεκρώσιμης ακολουθίας για τον Walt, έτσι ώστε η Laura να μπορούσε να ζήσει χωρίς να απειλείται από τον Walt. Αυτή είναι μια ομιλία ενός διαταραγμένου μυαλού. Όπως αποδεικνύεται, εγώ είχα μια παράλληλη διαταραχή.

Οι παραγωγοί της ταινίας προσπαθούν ξεκάθαρα να περάσουν τη δημοφιλή ιδέα ότι αυτό που παγιδεύτηκε στο εσωτερικό του Einar σε όλη του τη ζωή ήταν ένα κορίτσι. Μην ξεγελιέστε. Κοιτάξτε λίγο πιο κοντά, και θα δείτε μια παρεξηγημένη και αδιάγνωστη σειρά ψυχικών διαταραχών που οδήγησε τον Einar να γίνει Lilli, μια τρανσέξουαλ γυναίκα. Οι transgender άνθρωποι δεν γεννιούνται με αυτόν τον τρόπο. Εξελίσσονται από εμπειρίες που διαμορφώνουν τα συναισθήματα και τις επιθυμίες τους.

Στο τέλος της ταινίας, καθώς πέφτουν οι τίτλοι, γύρισα σε μια μεσήλικη γυναίκα που καθόταν δίπλα μου και τη ρώτησα τι σκέφτονταν. Εκείνη απάντησε: «Ένιωσα σαν προπαγάνδα! Ζω σε μια γειτονιά όπου άνθρωποι που έχουν ανάγκη από ψυχιατρική περίθαλψη περιπλανώνται στους δρόμους, αλλά κανείς δεν είναι εκεί για να τους βοηθήσει».

Κατά κάποιον τρόπο, αυτή η περιγραφή ισχύει και για τα διαφυλικά άτομα, επίσης: έχουν ανάγκη πραγματικής ψυχιατρικής φροντίδας, αλλά συχνά δεν έχουν κανέναν να τους βοηθήσει. Πάνω από το 60 τοις εκατό των ασθενών με δυσφορία γένους υποφέρουν από την ύπαρξη συνυπαρχουσών διαταραχών. Αυτές περιλαμβάνουν συνήθως ψυχολογικές ή ψυχιατρικές διαταραχές όπως διάσταση, σεξουαλικά φετίχ όπως η autogynephilia, και διαταραχές της διάθεσης όπως η κατάθλιψη. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, οι διαταραχές αυτές θα μπορούσαν να επιλυθούν χωρίς χειρουργική επέμβαση, αν οι ασθενείς ελάμβαναν την κατάλληλη θεραπεία, συμπεριλαμβανομένης ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής.

Μια έρευνα του 2011 διαπίστωσε ότι το 41 τοις εκατό των διαφυλικών ατόμων ανέφερε απόπειρα αυτοκτονίας τουλάχιστον μία φορά. Η δυστυχία και οι αυτοκτονίες αναφέρθηκαν για πρώτη φορά το 1979 από έναν γιατρό στην «Κλινική Φύλου του Harry Benjamin» (φωτο), τον ενδοκρινολόγο Δρ Charles Ihlenfeld. Μετά από έξι χρόνια χορήγησης ορμονοθεραπείας σε πεντακόσιους ασθενείς τρανσέξουαλ, ο Δρ Ihlenfeld είπε ότι το 80 τοις εκατό των ανθρώπων που ήθελαν χειρουργική επέμβαση επαναπροσδιορισμού του φύλου δεν θα έπρεπε να την κάνουν. Ο λόγος; Τα υψηλά ποσοστά αυτοκτονιών μεταξύ του μετεγχειρητικού τρανσέξουαλ πληθυσμού. Πιο εκπληκτικά, ο Δρ Ihlenfeld δήλωσε ότι η χειρουργική επέμβαση ποτέ δεν προοριζόταν να είναι μια λύση θεραπείας δια βίου, αλλά μόνο μια προσωρινή αναστολή.

Παρόλο που οι προθέσεις τους μπορεί να είναι καλές, πολλοί ακτιβιστές για την αποδοχή των διαφυλικών πραγματικά δεν επιτρέπουν στα διαφυλικά άτομα να πάρουν τη βοήθεια που χρειάζονται. Επειδή οι συνυπάρχουσες ψυχικές διαταραχές δεν αντιμετωπίζονται σωστά, είναι πιθανό ότι τα υψηλά ποσοστά αυτοκτονιών στον transgender πληθυσμό να συνεχιστούν.

Σε μια σκηνή της ταινίας, ένας ειδικός διαγιγνώσκει ότι ο Einar έχει σχιζοφρένεια παρανοϊκού τύπου. Πριν ο γιατρός επιστρέψει με μια ομάδα για να τον κλείσει μέσα, ο Einar δικαιολογημένα τρέχει μακριά από τον φόβο της βάρβαρης μεταχείρισης που τον περιμένει.

Προσβλέπω στην ημέρα που η σημερινή πρακτική της υιοθέτησης της επέμβασης επαναπροσδιορισμού του φύλου για όλους εκείνους που εκφράζουν δυσαρέσκεια με το φύλο με το οποίο γεννήθηκαν, να εκλαμβάνεται ως εξίσου κάτι βάρβαρο.

* Ο Walt Heyer είναι συγγραφέας και δημόσιος ομιλητής που προσπαθεί να βοηθήσει άλλους που μετάνιωσαν για την αλλαγή φύλου τους. Μέσα από την ιστοσελίδα του, SexChangeRegret.com, και το blog του, WaltHeyer.com, ο Heyer ευαισθητοποιεί το κοινό σχετικά με τις τραγικές συνέπειες που υπέστη ο ίδιος. Η ιστορία του έχει κυκλοφορήσει σε βιβλίο. Διάβασε την μαρτυρία του στον ΚΟ εδώ.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

5 σχόλια:

Unknown είπε...

τί άλλο μπορώ να πω μωρέ ΚΟΚΚΙΝΕ ΟΥΡΑΝΕ απο το μπράβο για τον αγώνα σου.
δεν μπορω παρα να συμφωνήσω , πως οι περισσότεροι απο τους ανθρώπους αυτούς, είναι ασθενείς(ασθενούνε) , και όπως όλοι οι άρρωστοι χρειάζονται βοήθεια , αν την ζητήσουν . Και σίγουρα την προσευχή μας .
Απο τότε που ανακάλυψα το μπλόγκ σου(4 χρόνια νομίζω) σχεδόν καθημερινα ''σε επισκέπτομαι'' .
να είσαι καλά
Λουκάς Β.

Ανώνυμος είπε...

συνέχισε τον καλό αγώνα "ουρανε"..

Ανώνυμος είπε...

Συνέχισε να ανεβάζεις θέματα για να ενημερωνόμαστε και να μην τρώμε την προπαγάνδα!

polycmike είπε...

Και εκεί που λες "θα 'ναι σίγουρα ακόμη ένα ανούσιο άρθρο, όπως τα άλλα που τυγχάνουν στο διαδίκτυο", ... σου ρχεται η κεραμίδα στο κεφάλι. Οι θεματικές σου αναλύσεις είναι εκπληκτικές, εύγε ΚΟ!!

Orthodox True είπε...

Αγαπητοί αδελφοί οπωσδήποτε η ορθή ενημέρωση είναι πολύ σημαντικός παράγοντας, όμως ο σημαντικότερος είναι ή εσωτερική άσκηση γιά την ελευθερία. Η ελεύθερη καρδιά δημιουργειται από την καλλιέργεια τής αρετής καί τής τόλμης. Εάν δεν ανδρειωθούμε μέσα μας θα παραμείνουμε στην ενημέρωση καί τούτο θά είναι χειρότερη μάστιγα στην κρίση της ιστορίας, σε σχέση με εκείνους πού δεν γνώριζαν. Η ιστορία θα μας κατακρίνει ως η γενιά των Ελλήνων πού ναι μεν μαθαίνουμε την αλήθεια της δράσης της νέας τάξης πραγμάτων, όμως μέχρι εκεί...
Ελπίζω να έχω άδικο.