Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017

Όταν εξασθενίσει το ιδανικό της φυλής, η φυλή χάνει σταδιακά και την ψυχή της. Μετά έρχονται οι βάρβαροι…Κάποιες εξελίξεις μοιάζουν μοιραίες για όλους τους λαούς, αφού βλέπουμε τόσο συχνά την ιστορία να επαναλαμβάνει την πορεία τους…  

Ο πολιτισμός γεννάται όταν ο λαός αποκτά ένα ιδανικό. Λίγο ενδιαφέρει η φύση αυτού του ιδανικού. Είτε είναι η λατρεία της Ρώμης, η δύναμη της Αθήνας ή ο θρίαμβος του Αλλάχ, θα αρκέσει για να προικίσει όλα τα άτομα της φυλής με την διαμόρφωση μιας τέλειας ενότητας αισθημάτων και σκέψεων…    

Έχοντας φτάσει σε ένα ορισμένο επίπεδο δύναμης και πολυπλοκότητας, ο πολιτισμός σταματά να μεγαλώνει, και, αφού πλέον δεν μεγαλώνει, είναι καταδικασμένος να παρακμάσει γρήγορα. Η ώρα του γήρατος σε λίγο θα σημάνει.

Αυτή η αναπόδραστη ώρα σημαδεύεται πάντα από την εξασθένιση του ιδανικού που υποστήριζε την ψυχή της φυλής. Στο μέτρο που αυτό το ιδανικό ωχριά, όλα τα θρησκευτικά πολιτικά ή κοινωνικά οικοδομήματα, των οποίων ήταν ο εμπνευστής, αρχίζουν να κλονίζονται.

Με τον προοδευτικό αφανισμό του ιδανικού της, η φυλή χάνει προοδευτικά αυτό που έκανε τη συνοχή της, την ενότητά της και τη δύναμή της. Το άτομο μπορεί να αναπτύσσεται σε προσωπικότητα και σε ευφυΐα, όμως ταυτόχρονα, επίσης, ο συλλογικός εγωισμός της φυλής έχει αντικατασταθεί από μια υπερβολική ανάπτυξη του ατομικού εγωισμού, που συνοδεύεται από την κατάπτωση του χαρακτήρα και από την ελάττωση των δεξιοτήτων στη δράση. Αυτό που αποτελούσε ένα λαό, μια ενότητα, ένα συνασπισμό, καταλήγει να γίνει μια συγκέντρωση ατόμων δίχως συνοχή και τα οποία διατηρούν τεχνητά, για κάποιον καιρό ακόμα, τις παραδόσεις και τους θεσμούς. Είναι τότε που, χωρισμένοι από τα συμφέροντά τους και τις προσδοκίες τους, μη γνωρίζοντας πια να κυβερνήσουν τους εαυτούς τους, οι άνθρωποι ζητούν να κατευθύνονται στις παραμικρές τους πράξεις, και το κράτος ασκεί την απορροφητική επιρροή του.

Με την οριστική απώλεια του παλαιού ιδανικού, η φυλή καταλήγει να χάσει επίσης την ψυχή της. Δεν είναι πια παρά ένας κονιορτός απομονωμένων ανθρώπων, και γίνεται πάλι αυτό που ήταν στην αφετηρία της: μια μάζα. Παρουσιάζει όλους τους εφήμερους χαρακτήρες της, τους άστατους και τους δίχως αύριο. Ο πολιτισμός δεν έχει πια καμιά σταθερότητα και πέφτει στην εξουσία όλων των συγκυριών. Ο όχλος είναι βασιλιάς και οι βάρβαροι προχωρούν. Ο πολιτισμός μπορεί να μοιάζει λαμπρός ακόμα, γιατί διατηρεί την εξωτερική όψη που δημιουργήθηκε από ένα μακρύ παρελθόν, αλλά είναι στην πραγματικότητα ένα οικοδόμημα σαρακοφαγωμένο, που τίποτα δεν το υποστηρίζει πλέον, και που θα καταρρεύσει στην πρώτη θύελλα. Να περνά από τη βαρβαρότητα στον πολιτισμό κυνηγώντας ένα όνειρο, μετά να παρακμάζει και να πεθαίνει, όταν τούτο το όνειρο έχει χάσει τη δύναμή του, αυτός είναι ο κύκλος της ζωής ενός λαού.

Από το βιβλίο «Η Ψυχολογία των Μαζών» του Gustave Le Bon, σελ. 181-183 (εκδόσεις ΖΗΤΡΟΣ)

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

στην ελλαδα η νεολαια εχει ενα ιδανικο
τον αναρχοκομουνισμο!
δηλαδη πως θα καταστρεψει την πατριδα, το εθνος την κακια ελλαδα,και θα φτιαξει εναν σταλινικο παραδεισο μια αταξικη ιδανικη σοβιετικη πολυπολιτισμικη κενωνια της νεας εποχης και του πολιτισμικου μαρξισμου!
αυτα εμαθαν στα σοβιετικα σχολεια και παν/μια απο τους μαρξιστες ινστρουχτορες εκπαιδευτικους τους,απο το κατοχικο σταλινικο καθεστως του 74- αυτα και κανουν...
σφαζοντας βεβαια εκατομμυρια αστους αντδραστκους εθνικιστες φασιστες ναζιστες ρατσιστες ακροδεξιους φιλελεδες τους ΜΗ αριστερους τελοσπαντων μαζι με τις οικογενειες τα παιδια τα νηπια και τα βρεφη τους για εναν καλυτερο κοσμο φυσικα......
αλλωστε το εχουν ξανακανει στην ιστορια...

Dimitris D είπε...

Η αλήθεια είναι πως όταν ο λαός απομακρυνθεί από τον Θεό (όπως είναι στον ορθόδοξο χριστιανισμό), απομακρύνεται η θεία χάρη με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους οι άνθρωποι και να χαλαρώνουν οι δεσμοί μεταξύ τους.
Στην παλαιά διαθήκη υπάρχουν κανόνες που απαγορεύουν τους μεικτούς γάμους και τις συμμαχίες εκτός και αν αλλάξουν θρησκεία οι άλλοι με την δική τους θέληση. Και επιπλέον περιγράφεται η δυσαρέσκεια του Θεού όταν ζητάνε βασιλιά και τους λέει τα μειονεκτήματα της κεντρικής εξουσίας.
Στην Καινή διαθήκη κατεβαίνει το Άγιο πνεύμα και κάνει τους χριστιανούς να έχουν μία γνώμη, μία καρδιά και τους ενώνει ακόμα με τις άλλες φυλές σταθεροποιώντας την ρωμαϊκή αυτοκρατορία και δίνοντας της διάρκεια 1000 χρόνων.
Η ενότητα αρχίζει να διασπάται με την εμφάνιση πολλαπλών αιρέσεων και την εμφάνιση χριστιανών μόνο κατ όνομα, στην ουσία άθεων. Οπότε το κράτος με την βία αναλαμβάνει να δώσει την ψευδαίσθηση της ενότητας, πχ σοβιετική ένωση.

Γιάννης είπε...

Υποθέτω ότι εμείς εδώ στην γυφτογραικία (πάλαι ποτέ Ελλάς....), ζούμε πλέον το τελευταίο στάδιο της εισβολής των βαρβάρων, με το ωραίο, αγαπησιάρικο ψευδώνυμο: "προσφυγες και μετανάστες".....


Ποτέ στην ιστορία ένα Εθνος δεν αυτοκτόνησε λόγω... "ανθρωπίνων διακαιωμάτων", με ΤΟΣΗ ΓΕΛΙΟΤΗΤΑ.....

Ανώνυμος είπε...

Πόσο δίκιο έχεις !!!