Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

ΓΑΛΛΙΑ: Τεράστιο προβάδισμα της Marine Le Pen έναντι του Macron σε δημοσκόπηση για τις ευρωεκλογές



Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Ifop, η Marine Le Pen κατέχει μεγάλο προβάδισμα έναντι του Emmanuel Macron.

Το κόμμα της Le Pen, Εθνικός Συναγερμός (RN), λαμβάνει το 23,5 τοις εκατό της στήριξης, ενώ εκείνο του Μακρόν (La Republique en Marche) (LREM) έχει μόλις το 15%.
Επίσης εξαιρετικά δείχνει να τα πηγαίνει και το πατριωτικό «γκωλικό» ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Debout La France (DLF), του Nicolas Du Pont-Aignan που λαμβάνει το 7,5% του εκλογικού σώματος.

Και άλλες δημοσκοπήσεις δείχνουν το μεγάλο προβάδισμα της Le Pen, την ίδια ώρα που ο Macron δέχεται πυρά για τους χειρισμούς του στην κρίση των κίτρινων γιλέκων.

Από εδώ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η Γαλλία έχει ημιπροεδρική δημοκρατία. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει και πρόεδρος και πρωθυπουργός αλλά τον πρώτο ρόλο και την μεγαλύτερη εξουσία τα έχει ο πρόεδρος (εκτός από την περίοδο συγκατοίκησης όταν το κοινοβούλιο κυριαρχείται από εχθρικό προς τον πρόεδρο κόμμα/ατα).Σε ημιπροεδρικες και προεδρικές δημοκρατίες για να κυβερνήσει κάποιος χρειάζεται απαραίτητα το 50%+1 ψήφο. Δεν είναι όπως στη προέδρευομενη και βασιλευομένη δημοκρατία που κάποιο κομμα παίρνει 30% και ο αρχηγός του μέσω συνασπισμού με αλλά άλλα κόμματα γίνεται πρωθυπουργός όπως στην Ελλάδα.Είναι πιο δύσκολο (αν και οι νίκες Τραμπ στις ΗΠΑ και Μπολσοναρο στη Βραζιλία δείχνουν ότι δεν είναι αδύνατο. Επομένως αν η Λεπέν θέλει να κυβερνήσει πρέπει πέρα από το 50% να πάρει κα την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο γιατί αν χάσει στο κοινοβούλιο τότε θα υπάρχει περίοδος συγκατοίκησης και δε θα μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα της και την εξουσία θα ασκεί εχθρικός προς αυτή πρωθυπουργός και υπουργοί.