Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Ουκρανία: Δοκιμαστικό για το Great Reset

Gate of Vienna / ΚΟ

Μετάφραση στα αγγλικά από την ηλεκτρονική έκδοση της εβδομαδιαίας αυστριακής εφημερίδας ‘Der Wochenblick’:

Στη σκιά του πολέμου: Η Ουκρανία ως το εργαστήριο της Μεγάλης Επανεκκίνησης (Great Reset) της παγκόσμιας τεχνολογικής ελίτ

Την ώρα που μια πραγματική σύγκρουση μαίνεται στην Ουκρανία, τα φώτα της δημοσιότητας δεν πέφτουν στις μάχες ψηφιακής διανομής. Οι υποστηρικτές της ριζικής αναδιάρθρωσης του κόσμου και της ολοκληρωτικής επιτήρησης έχουν από καιρό αναγνωρίσει τις δυνατότητες της ανατολικοευρωπαϊκής χώρας. Με την ισχυρή συμμετοχή του Προέδρου Volodymyr Zelensky, η Ουκρανία δεν θα ήταν μόνο η Μέκκα για τα αμερικανικά εργαστήρια βιο-όπλων, αλλά θα άνοιγε το δρόμο για την ψηφιακή δικτύωση, το Metaverse και τον «διαφανή πολίτη» (transparent citizen). Ο συνδετικός κρίκος είναι η εφαρμογή ψηφιακής ταυτότητας "DiiA", μια συντομογραφία του "The State and I" ("Το Κράτος κι Εγώ").

Το σύστημα κοινωνικής πίστωσης (social credit system) του Zelensky

           Ας ταξιδέψουμε πίσω στο 2019. Ο Ζελένσκι έχοντας λίγους μόλις μήνες στην εξουσία, ιδρύει ένα «Υπουργείο Ψηφιακού Μετασχηματισμού». Το πιο σημαντικό καθήκον αυτού του υπουργείου ήταν να δημιουργήσει μια πλατφόρμα για το «κράτος σε smartphone», η εφαρμογή (app) DiiA κυκλοφόρησε τελικά τον Φεβρουάριο του 2020. Από τότε όλα έτρεξαν με ταχείς ρυθμούς: περισσότερες από 50 εφαρμογές, αποδείξεις και επίσημα κανάλια τρέχουν τώρα μέσω αυτής της εφαρμογής: άδεια οδήγησης, πιστοποιητικό εμβολιασμού Covid, φοιτητική κάρτα, έναρξη επιχείρησης, ασφάλιση, κοινωνικές παροχές. Μια γαλλική πύλη τεχνολογίας γράφει: «Ένα μοντέλο που γνωρίζαμε μόνο από την Κίνα με το κοινωνικό της σύστημα πίστωσης» ("social credit system"). Παρεμπιπτόντως: Η «ID Austria» υποτίθεται ότι θα κινηθεί και αυτή προς την αυτήν την κατεύθυνση στην τελική φάση.

Το σύστημα κοινωνικής πίστωσης πρέπει επίσης να ληφθεί κυριολεκτικά: πέρυσι ο Ζελένσκι υποσχέθηκε σε κάθε πολίτη που θα μπορούσε να παράσχει απόδειξη πλήρους εμβολιασμού στο DiiA ανταμοιβή 1.000 γρίβνια, του εθνικού νομίσματος (περίπου 30 ευρώ) — περίπου το ένα δέκατο του τυπικού μηνιαίου μισθού. Οι αρχές μπορεί να μην επιμένουν πλέον στην έντυπη μορφή των εγγράφων — και οι παρατηρητές υποθέτουν ότι η διπλή παραλλαγή είναι μόνο μια ενδιάμεση λύση. Το timing δεν είναι καθόλου τυχαίο: Δύο εβδομάδες πριν από την κυκλοφορία, ο Ζελένσκι ήταν ο επίτιμος καλεσμένος στη σύνοδο κορυφής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) υπό την ηγεσία του αρχιτέκτονα του «Great Reset» Klaus Schwab.

               

«Επενδυτική Μέκκα» για εταιρείες τεχνολογίας

Στην ομιλία του στο WEF ο Ζελένσκι, ανέφερε την συνθηματική φράση του «νέου κανονικού» (“new normal). Οι σημερινοί παγκόσμιοι θεσμοί δεν λειτούργησαν αποτελεσματικά, οπότε θα πρέπει να επανεξετάσουμε τη διεθνή ασφάλεια. Το όραμά του εκείνη την εποχή: Η Ουκρανία πρέπει να πάρει ηγετική θέση στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Παρουσίασε ανοιχτά την επενδυτική ευκαιρία της χώρας του και υπενθύμισε ότι ορισμένες εταιρείες «μεγάλης τεχνολογίας» ξεκίνησαν σε γκαράζ. Το δηλωμένο όνειρό του ήταν να ανοίξει ένα είδος Silicon Valley της Ανατολικής Ευρώπης και να μετατρέψει τη χώρα του σε μια «επενδυτική Μέκκα». Ή όπως το έθεσε ο Zelensky: «Η Ουκρανία είναι ο τόπος όπου τα θαύματα γίνονται πραγματικότητα […] υπάρχει μια σημαντική ευκαιρία για επέκταση νέων βιομηχανιών».

Ο Schwab ήταν εντυπωσιασμένος και χαρούμενος με τις «μεταρρυθμίσεις» στη χώρα. Το ίδιο το WEF ξεκίνησε ορισμένες από αυτές με τις δευτερεύουσες δεξαμενές σκέψης (think tanks) για την Ουκρανία.

               

Δεν είναι ότι δεν υπήρχαν τέτοιες σκέψεις στο παρελθόν. Το παγκοσμιοποιητικό think tank «Ατλαντικό Συμβούλιο» (“Atlantic Council”) αναγνώρισε τη δυνατότητα «καινοτομίας» λίγο μετά την ορκωμοσία του Ζελένσκι. Ανέφερε μια εφαρμογή στην οποία μπορείτε να χειρίζεστε την ενδοεπικοινωνία της πόρτας σας μέσω του κινητού σας τηλεφώνου. Η εταιρεία blockchain Bitfury το ανέφερε επίσης θετικά, καθώς και μια σειρά από άλλες εταιρείες πληροφορικής στην Ουκρανία. Σε μια διαδικτυακή συνάντηση, οι «νεαροί παγκόσμιοι ηγέτες» (“young world leaders”) του Schwab συζήτησαν με τον Justin Trudeau και τον Zelensky, πώς αυτές οι «καινοτομίες» θα μπορούσαν να εμβαθύνουν περαιτέρω. Το Νταβός έχει επίσης το δικό του «Σπίτι της Ουκρανίας» (Ukraine House”), το οποίο είναι τακτικά διαθέσιμο για «διαδικτυακή εργασία» ως μέρος των συνεδριάσεων του WEF.

Συμφωνίες με Apple & Microsoft: Digital Census

Μετά την έκκληση του WEF, τα πράγματα προχώρησαν γρήγορα. Σύντομα συνήφθη συμφωνία με την Apple για τη διεξαγωγή ψηφιακής απογραφής από κοινού το 2023. Αυτή θα λειτουργούσε και πάλι στην εφαρμογή DiiA και η αμερικανική εταιρεία θα βοηθούσε στη βελτίωσή της. Συγκεκριμένα, επρόκειτο να «προσδιορίσει έργα προτεραιότητας που προωθούν τη μετάβαση της Ουκρανίας σε λειτουργία χωρίς χαρτί» (“paperless mode”). Συνεργασία για άλλη μια φορά με το «Υπουργείο Ψηφιακού Μετασχηματισμού» — και δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση. Διότι και το 2020, το τμήμα έκλεισε παρόμοια συμφωνία με τη Microsoft, εκτιμημένη στα 500 εκατομμύρια δολάρια. Η συνεργασία λέγεται ότι είναι εκτεταμένη: πρόκειται για τη δημιουργία ενός «υψηλά ασφαλούς οικοσυστήματος πλατφόρμας cloud». Αυτά θα επηρεάσουν «διάφορες βιομηχανίες και θα προωθήσουν την ενεργειακή μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της γεωργίας και τη βιωσιμότητα». Επιπλέον, στους χώρους εργασίας της κυβέρνησης και των αρχών της Ουκρανίας θα δοθεί ένα πλήρως δικτυωμένο περιβάλλον.

Παρεμπιπτόντως: Το αφεντικό του Facebook, Mark Zuckerberg, ο οποίος εργάζεται πάνω στο Metaverse, ένα είδος εικονικής πραγματικότητας που συνδέει όλο και περισσότερους τομείς της ζωής, έχει ήδη φωτογραφηθεί με τον Zelensky. Η ακτιβίστρια Naomi Klein ήδη φοβόταν κατά τη διάρκεια του κορωνοιού ότι αυτή η «Silicon Valley» εργαζόταν πάνω στην ψηφιακή υποδομή για μια παγκόσμια δικτατορία. Είναι αρκετά κατανοητό ότι ο πόλεμος της Ουκρανίας θα ήταν επίσης ένα άλλο εφαλτήριο για τέτοιους στόχους.

Οι Ουκρανοί εξαγοράζονται για μια εικονική ζωή: πέντε φορές παραπάνω από τον μέσο μισθό

                 

Για την προσέλκυση περαιτέρω επενδύσεων, ανακοινώθηκε επίσης το 2020 η λεγόμενη «DiiA City». Πρόκειται για ένα ψηφιακό μοντέλο για μια οικονομική ζώνη με φορολογικές ελαφρύνσεις για εταιρείες τεχνολογίας. Μεταξύ των χαμηλών φόρων στο "DiiA City" είναι μια στρατιωτική εισφορά για την υποστήριξη του ουκρανικού στρατού. Θα υπήρχαν επίσης υψηλοί μισθοί εκεί — περίπου πέντε φορές ο μέσος μισθός. Αυτό θα δημιουργήσει 450.000 σχετικές θέσεις εργασίας. Θα ήταν ένα «οικονομικό μοντέλο για απλουστευμένους οικονομικούς κανόνες» που «θα αποτελέσει τη βάση για τον οικονομικό μετασχηματισμό ολόκληρης της χώρας». Ο Ζελένσκι υποστήριξε πλήρως το έργο. Επανέλαβε αυτό που είπε στο Νταβός: «Θέλουμε να κάνουμε την Ουκρανία παγκόσμιο κόμβο πληροφορικής, κορυφαία χώρα στην καινοτομία και την τεχνολογία».

Ουκρανικές και διεθνείς εταιρείες πληροφορικής, εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, επενδυτικά κεφάλαια, νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) και εκπαιδευτικοί όμιλοι θα προσελκύονται. Τα πεδία που ήθελε κανείς να ασχοληθεί κυμαίνονταν από γεωργική τεχνολογία έως τεχνητή νοημοσύνη, κατασκευή drone, αεροσκάφη και διαστημική τεχνολογία, χρηματοοικονομική τεχνολογία, ιατρικά νευρωνικά δίκτυα και βιοτεχνολογία, βιομηχανία διαφήμισης, πλατφόρμες συναλλαγών, Internet of Things, εκδόσεις, εταιρείες blockchain, digital outsourcing, βιομηχανία γραφικών και εταιρείες ηλεκτρονικών αθλημάτων. Με άλλα λόγια: Ένα τεράστιο φορολογικά προνομιακό τεχνολογικό πάρκο για την «Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση», στο οποίο συγχωνεύονται άνθρωπος και μηχανή. Στο τέλος αυτού, φυσικά, υπάρχει το «Internet of Bodies», στο οποίο, σύμφωνα με το σχέδιο WEF, συλλέγουμε «δεδομένα σώματος μέσω μιας σειράς συσκευών που μπορούν να εμφυτευθούν, να καταποθούν ή να φορεθούν».

           

Η αρχή του τέλους των μετρητών - στυλ Κίνας;

Τα σχέδια είναι αρκετά προφανή: η Ουκρανία πρόκειται να γίνει η δοκιμαστική λειτουργία για τον πλήρως συνδεδεμένο Great Reset World. Το διάσημο περιοδικό Forbes επιβεβαίωσε επίσης ότι η Ουκρανία είναι η χώρα - ηγέτης της «επανάστασης του ψηφιακού νομίσματος». Είναι ένα δίκοπο μαχαίρι: Αυτό που ξεκινά ως μια αποκεντρωμένη προσπάθεια ανάκτησης της οικονομικής ελευθερίας μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε εφιάλτη χωρίς μετρητά. Σκεφτείτε την Κίνα, για παράδειγμα, όπου τα δωρεάν κρυπτονομίσματα είναι απαγορευμένα — αλλά την ίδια στιγμή η χώρα έχει αρχίσει να εργάζεται για το ψηφιακό γουάν. Οι Κινέζοι δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν μέρος του μισθού τους ως κρατικό ψηφιακό χρήμα. Στην Κίνα τώρα ακόμη και η ικεσία για ελεημοσύνη θα γίνεται με κωδικούς QR. Παρόμοια σχέδια υπάρχουν εδώ και καιρό στην Ευρώπη — όπως ανέφερε το Wochenblick.

 

Η Ουκρανία ως κόμβος για την ψηφιακή αγορά: Αυτό δεν είναι καινούργιο. Τα λεγόμενα “Non-Fungible Tokens” (NFT) / «Μη ανταλλάξιμα κρυπτοπαραστατικά» είναι ένας μοχλός για αυτό. Πρόκειται για ψηφιακά αγαθά που, ως μοναδικά είδη, έχουν μια ορισμένη ισοδύναμη αξία. Παραδείγματα μέχρι στιγμής είναι η ψηφιακή τέχνη, η μουσική ή μοναδικά αντικείμενα σε παιχνίδια υπολογιστή. Θεωρητικά, ωστόσο, τα NFT μπορούν να λάβουν οποιαδήποτε δημοφιλή μορφή, αρκεί να αντιπροσωπεύονται στο blockchain. Έτσι, σε ένα ιδιαίτερα δυστοπικό μέλλον, οι άνθρωποι θα μπορούσαν θεωρητικά να πρέπει να κάνουν υπολογισμούς με κρυπτονομίσματα για ένα καρβέλι ψωμί. Σε κάθε περίπτωση, μόλις πρόσφατα ένα NFT μιας σημαίας της Ουκρανίας πουλήθηκε για 6,75 εκατομμύρια δολάρια για να διοχετευθεί αυτό το ποσό στη χώρα.

Από το ψηφιακό νυχτερινό κέντρο στην πραγματική εικονική Κόλαση

Οι ψηφιακές εφαρμογές στο Metaverse μπορούν να πάρουν οποιαδήποτε μορφή — και πάλι η Ουκρανία είναι μια παιδική χαρά αυτών των ιδεών. Η startup MultiNFT με έδρα το Κίεβο κυκλοφόρησε το δικό της token κρυπτονόμισμα πριν από λίγες ημέρες. Μέχρι στιγμής, η εταιρεία έχει λειτουργήσει ψηφιακά νυχτερινά κέντρα στο Metaverse. Φυσικά, τέτοιοι χώροι και εκδηλώσεις θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη της χώρας στην τρέχουσα σύγκρουση και όχι μόνο.

Αυτό που αυτή τη στιγμή ακούγεται σαν ένα περιβάλλον αλληλεγγύης θα μπορούσε στο μέλλον να γίνει ένας απατηλός κόσμος τρόμου metaverses που υπάρχουν δίπλα-δίπλα αλλά είναι δικτυωμένα το ένα με το άλλο. Το WEF ελπίζει ήδη να διορθώσει το "system error" («σφάλμα συστήματος») του ανεξέλεγκτου Διαδικτύου. Αν όλοι πρέπει να πάμε στην εικονική πραγματικότητα ως cyborg ή ολογράμματα για κάθε σημαντικό μονοπάτι, είναι πολύ πιο εύκολο να εξαλείψουμε τυχόν αντιφρονούντες — και αυτό μπορεί να εκληφθεί κυριολεκτικά. Κάτω από τέτοιες συνθήκες, ο έπαινος του WEF για τους «Κλιματικούς Στόχους της Κεντρικής Τράπεζας της Ουκρανίας» ακούγεται σχεδόν σαν το πιο αβλαβές μέρος της ριζικής αναδιάρθρωσης…

Σημείωση από τον μεταφραστή:

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά η ανάγνωση αυτού του άρθρου (και η μετάφραση του) ήταν σαν να βρίσκεστε σε ταινία τρόμου χωρίς διέξοδο, εκτός μέσα από ένα λουτρό αίματος. Δεν νομίζω ότι σε ΟΛΟΚΛΗΡΗ την ιστορία της ανθρωπότητας υπήρχε τόσο κακό στη γη όσο τώρα.

ΚΟ / πηγή

3 σχόλια:

kwnkar είπε...

Κρίμα που εδώ και καιρό έχουν λιγοστέψει τα άρθρα σας!

Τζόνι β. είπε...

Φίλε σε παραδέχομαι. Τα άρθρα σου είναι ψαγμενα με λεπτομέρειες. Εύγε!

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΜΠΩ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΕ ΑΦΗΝΕΙ. ΓΙΑΤΙ;;;ΤΥΧΑΙΑ ΜΠΗΚΑ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥ...ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ !!!