Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Σχολείο αναγκάζει τους μαθητές να δώσουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα για να ψωνίζουν με οθόνες αφής στην καντίνα


Σάλο έχει προκαλέσει ένα σχολείο στην Μ. Βρετανία με τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων των παιδιών χωρίς να έχουν δώσει άδεια οι γονείς τους.
Οι μαθητές πιέστηκαν να δώσουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα, έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν τις οθόνες αφής στο κυλικείο και να αφαιρούνται αυτόματα τα χρήματα από τον λογαριασμό τους, έτσι ώστε να επιταχύνονται οι ουρές κατά το γεύμα.
Η Ακαδημία Capital City Academy στο Brent, του βόρειου Λονδίνου, αναγκάστηκε αργότερα να ζητήσει συγγνώμη και να σβήσει όλα τα αποτυπώματα που πήρε από τους μαθητές χωρίς να ζητήσει τη συναίνεση των γονέων.
Ήδη όμως πολλά σχολεία στην Βρετανία, συγκεκριμένα 3.500, χρησιμοποιούν την τεχνολογία των δακτυλικών αποτυπωμάτων για διάφορες λειτουργίες, όπως για δανεισμό βιβλίων από τη μαθητική βιβλιοθήκη ή για αγορά αγαθών από την σχολική καντίνα.
Επίσης, έχουν εφαρμόσει και μία μέθοδο για εκείνους τους γονείς που νιώθουν άβολα με την τεχνολογία, όπου επιτρέπεται στους μαθητές να εισάγουν έναν τετραψήφιο κωδικό PIN αντί της σάρωσης των αποτυπωμάτων τους.

Η αποκάλυψη του θέματος έρχεται την ώρα που οι καθηγητές προειδοποιούν, ότι τα σχολεία θεωρούν την μέθοδο αυτή ρουτίνα και συνήθως παίρνουν τα δακτυλικά αποτυπώματα των παιδιών χωρίς να ζητήσουν την άδεια από τους γονείς τους.
Οι νέοι τοποθετούν τον αντίχειρά τους σε ένα σαρωτή και τα χρήματα για το μεσημεριανό αφαιρούνται από τον λογαριασμό τους ή καταχωρούνται για τον δανεισμό ενός βιβλίου.
Αλλά υπάρχουν προειδοποιήσεις ότι τα σχολεία φέρνουν αυτά τα συστήματα χωρίς να ζητούν την συναίνεση των γονέων.
Οι καθηγητές φοβούνται μήπως δεν δοθεί τελικά η συναίνεση, καθώς δεν υπάρχει και σχετική απαίτηση από το νόμο όσον αφορά την ενεργό άδεια, και το να συζητάνε το θέμα με τους γονείς το βλέπουν απλώς ως «καλή πρακτική».
Ο Σύλλογος καθηγητών και λεκτόρων (ATL), που είχε το ετήσιο συνέδριό του στο Μάντσεστερ χθες, ψήφισε μία πρόταση με την οποία απαιτεί την έρευνα του θέματος.
Ο Hank Roberts, από την πλευρά του ATL, είπε ότι οι πολιτικές ελευθερίες διαβρώνονται.
«Αυτή η χώρα έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια μια σοβαρή μείωση των πολιτικών ελευθεριών και αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο τα πράγματα να γίνουν ακόμα χειρότερα», είπε.
«Το πιο σημαντικό είναι το ζήτημα της γονικής συναίνεσης.
«Θέλετε τα παιδιά σας να έχουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα χωρίς εσείς να το γνωρίζετε και χωρίς να έχετε δώσει την συγκατάθεσή σας; Νομίζω ότι είναι λάθος. Νομίζω ότι είναι εντελώς και πέρα για πέρα λάθος.
«Τέτοια φαινόμενα συμβαίνουν τώρα χωρίς κανένας να τα σταματάει και σίγουρα πρόκειται να αυξηθούν.
«Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα των παιδιών λαμβάνονται χωρίς τη συναίνεση των γονέων.
Η Azra Haque, δασκάλα από το Brent, είπε: «Θα επιτρέψουμε τον ‘Μεγάλο Αδελφό’ να μπει στα σχολεία μας;
«Είναι γεγονός ότι σήμερα τα παιδιά παρακολουθούνται πιο στενά από τις προηγούμενες γενιές.
«Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε μια ισχυρή και σαφή νομοθεσία στον τομέα αυτό.
Στην Ακαδημία, το προσωπικό προσπάθησε πέρυσι να εισαγάγει την τεχνολογία δακτυλικών αποτυπωμάτων για να επιταχύνονται οι ουρές κατά το γεύμα.
Αλλά μία μητέρα είπε: «Τον γιο μου τον πήγε με το ζόρι ένας από τους καθηγητές να δώσει τα δακτυλικά του αποτυπώματα ενώ εκείνος δεν ήθελε.
«Έγινα έξω φρενών. Δεν έπρεπε να υπάρχει συζήτηση με τους γονείς; Το αποφάσισαν μόνοι τους και το έκαναν.
Σε επιστολή που ακολούθησε προς τους γονείς, με την οποία ζητούσε γραπτή συγκατάθεση, η υποδιευθύντρια Debbie Ramm-Harpley είπε: «Θα ήθελα να επωφεληθώ αυτής της ευκαιρίας για να εκφράσω την ειλικρινή μας συγνώμη για τυχόν σύγχυση ή βλάβη που προκλήθηκε ως αποτέλεσμα της διαδικασίας των βιομετρικών στοιχείων."
Ο νέος διευθυντής της Ακαδημίας, Alex Thomas, είπε: «Το σχολείο προχώρησε σε μια διαδικασία χωρίς να ενημερώσει τους γονείς και όταν το σύστημα σχεδιάστηκε, δεν ζητήθηκε η συναίνεση.
«Αν και οι γονείς ενημερώθηκαν ύστερα μέσα από μια σειρά επιστολών, αυτό προκάλεσε προφανώς κάποια ανησυχία."
Τόνισε ότι το σχολείο είχε σβήσει την πρώτη δέσμη σαρωμένων αποτυπωμάτων που ελήφθησαν χωρίς τη γονική άδεια και προχώρησε μόνο με τους μαθητές των οποίων οι γονείς είχαν δώσει τη συγκατάθεσή τους.
Οι υποστηρικτές της τεχνολογίας επιμένουν ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα δεν αποθηκεύονται σε κάποια βάση δεδομένων, αλλά δίνεται ένας μοναδικός αριθμός από την σάρωση, ο οποίος είναι χρήσιμος μόνο για το σχολείο και για πουθενά αλλού.
Αλλά το σύστημα έχει προξενήσει ανησυχίες για την ασφάλεια των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των μαθητών.
Εν τω μεταξύ, ο Δρ Emmeline Taylor, ο οποίος διεξήγαγε μία μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Salford, σχετικά με την τεχνολογία παρακολούθησης των μαθητών, αποκάλυψε ότι τα κατ 'εκτίμηση 3.500 σχολεία στο Ηνωμένο Βασίλειο - ένα στα επτά – ήδη χρησιμοποιεί την τεχνολογία των δακτυλικών αποτυπωμάτων.
Μια έρευνα που έγινε το 2007, από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, διαπίστωσε ότι από τα 285 σχολεία που χρησιμοποιούν σαρωτές δακτυλικών αποτυπωμάτων, μόνο τα 48 είχαν ζητήσει πρώτα τη γονική συναίνεση.
Επρόσωπος του Υπουργείου είπε: «Εναπόκειται στο κάθε σχολείο να κρίνει καλύτερα το πώς θα διαχειριστεί τα θέματα αυτά.
«Αλλά έχουμε καταστήσει σαφές ότι αποτελεί κοινή λογική για τους διευθύνοντες ότι πρέπει να συμβουλεύονται τους γονείς σχετικά με τέτοια ευαίσθητα θέματα όπως αυτό.
«Εάν οι γονείς επιθυμούν να εξαιρεθούν, τότε το σχολείο θα πρέπει να τους ακούσει και να εξετάσει ένα εναλλακτικό μέτρο।"

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή: : http://www।dailymail।co.uk/

Δείτε σχετικό βίντεο από σχολείο στις ΗΠΑ




Δεν υπάρχουν σχόλια: