Χιλιάδες αστυνομικοί και μεθοριακοί φρουροί αναπτύχθηκαν σήμερα στην Ιερουσαλήμ με αφορμή την 43η επέτειο της «ενοποίησης» της αγίας πόλης, σύμφωνα με τον όρο που χρησιμοποιεί το εβραϊκό κράτος για την προσάρτηση του αραβικού τομέα της Ιερουσαλήμ, μετά την κατάληψή του από το Ισραήλ τον Ιούνιο του 1967.
«Αρκετές χιλιάδες αστυνομικοί και μεθοριακοί φρουροί έχουν κινητοποιηθεί ενόψει της ημέρας και οι δυνάμεις μας ενισχύθηκαν σημαντικά στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ.
Στη διάρκεια της ημέρας, χιλιάδες άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους εβραίοι εθνικιστές θα πραγματοποιήσουν πορεία στην Ιερουσαλήμ προς το Δυτικό Τείχος (Τείχος των Δακρύων) που βρίσκεται στην παλιά πόλη και είναι ένας από τους ιερότερους τόπους του Ιουδαϊσμού.
Το Ισραήλ θεωρεί το σύνολο της Ιερουσαλήμ ως αδιαίρετη και αιώνια πρωτεύουσα του κράτους, περιλαμβανομένου του αραβικού ανατολικού τομέα, μετά την ψήφιση ενός «θεμελιώδους νόμου» στις 30 Ιουλίου του 1980.
Η ισραηλινή ηγεσία μετείχε στις επίσημες τελετές και εκδηλώσεις που άρχισαν χθες το βράδυ στην Ιερουσαλήμ.
Το απόγευμα ο πρόεδρος Σιμόν Πέρες και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα παραστούν σε τελετή, παρουσία του αρχηγού του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων στρατηγού Γκάμπι Ασκενάζι σε λόφο που ήταν σημαντικό πεδίο μάχης στον Πόλεμο των 'Εξι Ημερών.
Το θέμα της Ιερουσαλήμ είναι από τα σημαντικότερα εμπόδια στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
Οι Παλαιστίνιοι θέλουν να ανακηρύξουν την ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους και ζητούν το πάγωμα του εβραϊκού εποικισμού σε αυτό τον τομέα της πόλης.
«Δεν υπάρχει συμφωνία για πάγωμα της ανέγερσης νέων κατοικιών στον ανατολικό τομέα της Ιερουσαλήμ και η ζωή συνεχίζεται φυσιολογικά, όπως παντού στις πόλεις του Ισραήλ», επανέλαβε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ιαπωνία.
Ο δήμαρχος της Ιερουσαλήμ Νιρ Μπαρκάτ δήλωσε ότι τα «όρια του δήμου της Ιερουσαλήμ δεν είναι διαπραγματεύσιμα και η ανέγερση κατοικιών πρέπει να συνεχιστεί στο υπό ισραηλινή κυριαρχία σύνολο της πόλης».
Η προσάρτηση της ανατολικής Ιερουσαλήμ, μετά την οποία υπήρξε μαζικός εποικισμός με την κατασκευή 12 νέων συνοικιών, ουδέποτε αναγνωρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα.
Η Ιερουσαλήμ έχει 774.000 κατοίκους, εκ των οποίων 488.000 είναι εβραίοι (63%), 261.000 μουσουλμάνοι (34%) και 15.000 χριστιανοί (2%), σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής στατιστικής υπηρεσίας του Ισραήλ.
Το Ισραήλ προσάρτησε το ανατολικό τμήμα της Ιερουσαλήμ στις 28 Ιουνίου 1967, τρεις εβδομάδες μετά το τέλος του Πολέμου των Έξι Ημερών. Η ντε φάκτο προσάρτηση συμπληρώθηκε με την ψήφιση, στις 30 Ιουλίου 1980, του «θεμελιώδους νόμου» που κηρύσσει την Ιερουσαλήμ «ενοποιημένη και αιώνια πρωτεύουσα του Ισραήλ».
Η διεθνής κοινότητα ουδέποτε αποδέχτηκε την προσάρτηση της ανατολικής Ιερουσαλήμ και τον μαζικό εποικισμό που ακολούθησε.
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου