Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Παγανιστικός εορτασμός του θερινού ηλιοστασίου στο Stonehenge



Salisbury, Αγγλία - Χιλιάδες Νεοεποχίτες και νεο-Παγανιστές χόρεψαν και ξεφώνησαν την Δευτέρα καθώς ένας λαμπρός πρωινός ήλιος ανέτειλε πάνω από τον αρχαίο πέτρινο κύκλο του Stonehenge, σηματοδοτώντας το θερινό ηλιοστάσιο.


Περίπου 20.000 άνθρωποι γέμισαν την προϊστορική τοποθεσία στην πεδιάδα του Salisbury, στη Νότια Αγγλία, για να δουν την ανατολή του ηλίου στις 4:52 π.μ. (1152EST), μετά από το ετήσιο ολονύχτιο πάρτι που προηγήθηκε.


Η εκδήλωση μαζεύει συνήθως χιλιάδες ‘διαφορετικά σκεπτόμενους’ πανηγυριστές στο μνημείο, καθώς περιμένουν την αυγή στο Heel Stone, μία κολώνα λίγο έξω από τον κύκλο, η οποία ευθυγραμμίζεται με την ανατολή του ηλίου.


Σε αντίθεση με τα προηγούμενα τελευταία χρόνια, όταν η ανατολή είχε επηρεαστεί από τα σύννεφα – ο λαμπερός ήλιος έλουσε το μνημείο σε χρώματα πορτοκαλί και χρυσό, τη Δευτέρα.


«Μία φορά στις 10 ίσως απολαύσουμε μια αξιοπρεπή ανατολή του ηλίου, και αυτή εδώ ήταν καλή", δήλωσε ο Simon Banton, ένας 45χρονος εθελοντής εκπαιδευτής για την ‘Αγγλική Κληρονομιά’, που είναι ο φορέας που διαχειρίζεται την τοποθεσία.


Καθώς ανέτειλε ο ήλιος, μια γυναίκα ανέβηκε σε ένα βράχο στο κέντρο του κύκλου και φύσηξε ένα κέρατο, χαιρετίζοντας τη μεγαλύτερη μέρα του έτους στο βόρειο ημισφαίριο. Τύμπανα, ντέφια, και ζητωκραυγές αντήχησαν στο παρασκήνιο.


"Σημαίνει πολλά για εμάς ... το να είμαστε Βρετανοί και να ακολουθούμε τις παγανιστικές μας ρίζες», δήλωσε η Victoria Campbell, που φορούσε ένα ζευγάρι λευκά φτερά αγγέλου και είχε μια μάζα από πολύχρωμα λουλούδια στα μαλλιά. Η 29χρονη Λονδρέζα, η οποία εργάζεται στον τομέα της χρηματοδότησης, είπε επίσης ότι το να «φύγεις μακριά από την πόλη» είναι ένας μεγάλος λαχνός.


«Είναι εκπληκτικό», δήλωσε ο Stewart Dyer, ένας 43χρονος υπάλληλος στον τομέα στης Υγείας και χορευτής για το πρώτο ταξίδι του στη γιορτή του ηλιοστασίου. "Το να είσαι πράγματι σε θέση να χορεύεις ανάμεσα στις πέτρες, να είσαι σε θέση να αγγίξεις τις πέτρες, να είσαι τόσο κοντά σε ένα τέτοιο αρχαίο μνημείο είναι απίστευτο."


Οι ετήσιες εκδηλώσεις στο Στόουνχεντζ, περίπου 80 μίλια (130 χιλιόμετρα) νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, είναι μια σύγχρονη εκδοχή των εορτών του ηλιοστασίου που ήταν κάποτε το highlight του προ-χριστιανικού ημερολογίου. Διασώζονται μέχρι σήμερα, με τις εκδηλώσεις αυτές όπου κυριαρχούν οι μεγάλες φωτιές, οι χοροί με γαϊτανάκι και οι ερωτικές τελετουργίες.


Η Andy Barrett, μια 62χρονη ιδιοκτήτρια εστιατορίου από το Kent, είπε ότι έρχεται για τους εορτασμούς του ηλιοστασίου στο Stonehenge για δεκαετίες.

"Είναι απίστευτο. Το υπέροχο πράγμα είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που το βιώνουν και αναρωτιούνται τι ήταν όλο αυτό;" είπε.


Η προέλευση του Στόουνχεντζ παραμένει ένα μυστήριο, αλλά θεωρίες υποστηρίζουν ότι η τοποθεσία αποτελούσε μέρος ενός τεράστιου αστρονομικού ημερολογίου. Άλλοι λένε ότι είχε κατασκευαστεί από ένα αρχαίο πολιτισμό που λάτρευε τον Ήλιο. Ο τόπος χρησιμοποιήθηκε ως τόπος καύσης νεκρών από την ίδρυσή του, λένε αρχαιολόγοι, αλλά είναι ασαφές εάν αυτή ήταν η κύρια λειτουργία του.


«Η ειλικρινής απάντηση είναι ότι δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι ήταν αυτό", δήλωσε η Amanda Chadburn, αρχαιολόγος με την ‘Αγγλική Κληρονομιά’, η οποία διαχειρίζεται την τοποθεσία.


Η τοποθεσία Παγκόσμιας Κληρονομιάς χτίστηκε σε τρεις φάσεις μεταξύ του 3000 π.Χ. και του 1600 π.Χ. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της Βρετανίας με πάνω από 850.000 επισκέπτες ετησίως. Η ισημερία είναι μια από τις λίγες φορές που δίδεται η άδεια για πρόσβαση μέσα στον κύκλο από τις πέτρες, η οποία προστατεύεται από το 1978, μετά από προβλήματα διάβρωσης και βανδαλισμών.


Το Stonehenge ήταν κλειστό κατά την διάρκεια του ηλιοστασίου μετά από συμπλοκές μεταξύ αστυνομικών και πανηγυριστών το 1985. Η ‘Αγγλική Κληρονομιά’ μπόρεσε και το ξανάνοιξε για τον εορτασμό του καλοκαιριού του 2000, και η εκδήλωση έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό ειρηνική.


Η αστυνομία δήλωσε τη Δευτέρα ότι έγιναν 34 συλλήψεις, οι περισσότερες για κατοχή ναρκωτικών, και δεν ανέφερε σημαντικά προβλήματα.


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: