Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

ΑΥΣΤΡΙΑ: Αυστριακό γάλα με επιγραφή στα Τουρκικά ξεσηκώνει διαμαρτυρίες

Η NÖM’, μια αυστριακή εταιρία γαλακτοκομικών προϊόντων με έδρα το Baden (στην κάτω Αυστρία), δέχεται τηλεφωνήματα και ηλεκτρονικά μηνύματα διαμαρτυρίας καθώς και απειλές για μποϊκοτάζ.

Ο λόγος είναι ότι πριν από τρεις εβδομάδες, η εταιρεία ξεκίνησε να διακινεί χάρτινα κουτιά γάλακτος, κυρίως σε 300 τουρκικά καταστήματα, με επιγραφή που ήταν στα Τούρκικα. Το κουτί γράφει «Sut» (γάλα στα τουρκικά) αντί του "Milch" (που είναι το γάλα στα γερμανικά). Η εταιρεία ήθελε να απευθυνθεί στην τουρκική κοινότητα, η οποία αγοράζει μεγάλες ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η εκπρόσωπος της NOM, Maria Kitzler, λέει ότι ήθελε να αποφύγει τον ξένο ανταγωνισμό, και αυτό είναι καλό για αυτούς που εργάζονται. Το εξειδικευμένο αυτό προϊόν δεν προσφέρεται σε αυστριακά σουπερμάρκετ. Η Kitzler προσθέτει ότι τα κουτιά με το γάλα έχουν ετικέτες στις δύο πλευρές στα τούρκικα, και σε δύο πλευρές στα γερμανικά.

Ο πρόεδρος της NOM, Alfred Berger, λέει ότι η δίγλωσση συσκευασία αποτελεί μια υπηρεσία και ότι οι Τούρκοι πελάτες θα πρέπει επίσης να είναι σε θέση να διαβάσουν και τις λεπτομερείς πληροφορίες που υπάρχουν στο κουτί. Με την προσφορά της αυστριακής ποιότητας στα τουρκικά σούπερ μάρκετ και την καταπολέμηση του ανταγωνισμού από εταιρίες του εξωτερικού, κάνουμε μάρκετινγκ, λέει, υπέρ της Αυστρίας, και όχι εναντίον της.

Το ζήτημα έχει αποτελέσει θέμα συζήτησης για μέρες σε τουρκόγλωσσες εφημερίδες, ενώ έχει ξεσπάσει και θύελλα διαμαρτυριών από τους Αυστριακούς. Όπως έγινε με το θέμα με τους μιναρέδες, ορισμένοι φοβούνται ότι το Ισλάμ συνεχώς αποκτά προνόμια στην Δύση.

Στη Γερμανία βλέπουν τους νέους μετανάστες σαν το μελλοντικό αγοραστικό κοινό. Η διαφήμιση της Volkswagen στα τουρκικά και οι προσφορές για Τούρκους στην ιστοσελίδα της Mercedes δεν προκαλούν σάλο. Η Nestle και η Haribo προσφέρουν προϊόντα halal (βλέπε και ΕΔΩ). Οι μετανάστες έχουν μεγάλη αγοραστική δύναμη, και το ερώτημα είναι αν αυτή παραμένει στη χώρα ή όχι.

Η Kitzler λέει ότι δεν κατανοεί τις διαμαρτυρίες, αφού εταιρείες όπως η Haribo, η Nestle, καθώς και η Ottakringer ήδη κάνουν πωλήσεις στα τουρκικά σούπερ μάρκετ.

Οι 240.000 Τούρκοι που ζουν στην Αυστρία εκτιμάται ότι κάνουν αγορές αξίας περίπου 2,5 δισ. ευρώ ετησίως ενώ η αγορά μεγαλώνει. Όλο και περισσότερες εταιρείες θέλουν να μπουν στο ‘παιχνίδι’. Πέρυσι η εταιρία κινητής τηλεφωνίας «drei» πρόσφερε ένα πακέτο που απευθύνονταν σε νέους μετανάστες, με χαμηλά ποσοστά για Τούρκους.

Η αυστριακή Αυτοκινητιστική Εταιρία ÖAMTC έχει εργαζόμενους που απασχολούνται για να βοηθήσουν τους μετανάστες, και βοηθούν μερικές φορές μα το να ασχολούνται με τις πολιτιστικές διαφορές. Για παράδειγμα, λέει ο εκπρόσωπος, πολλοί προσπαθούν να διαπραγματευτούν τις τιμές.

Οι μετανάστες έχουν αγοραστική συνείδηση όπως οι Αυστριακοί, και τα αυτοκίνητα και τα είδη ένδυσης είναι ακόμη τα πιο σημαντικά σύμβολα του κοινωνικού στάτους, έτσι είναι απλά θέμα χρόνου πριν από την πρώτη διαφήμιση στα τουρκικά.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_3_22/09/2010_415856


Σάββατο, 2 Oκτωβρίου 2010


Πίσω στο Ισλαμαμπάντ Πακιστανοί λαθρομετανάστες

AFP

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε χθες την αμφιλεγόμενη συμφωνία για την επαναπροώθηση στο Ισλαμαμπάντ όλων των Πακιστανών λαθρομεταναστών που συλλαμβάνονται σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. Η συμφωνία αφορά και όσους λαθρομετανάστες έκαναν αίτηση για παροχή ασύλου, αλλά απορρίφθηκε. Οπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου της Κομισιόν, η επαναπροώθηση θα γίνεται με έξοδα των κρατών-μελών, ενώ δεν θα περιλαμβάνει υπηκόους τρίτων κρατών. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, περίπου 13.000 Πακιστανοί λαθρομετανάστες συλλαμβάνονται κάθε χρόνο σε ευρωπαϊκό έδαφος. Εξ ου και η Ε.Ε. είχε ξεκινήσει πολυετείς και επίπονες διαπραγματεύσεις με το Ισλαμαμπάντ για την επαναπροώθησή τους, οι οποίες διήρκεσαν οκτώ χρόνια.

Ωστόσο, οι ενστάσεις παραμένουν. Η συμφωνία εγκρίθηκε με ψήφους 382 «υπέρ», 250 «κατά» και 23 αποχές, καθώς η Αριστερά, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι της Ευρωβουλής υποστηρίζουν ότι η επαναπροώθηση μεταναστών σε μια χώρα που δεν έχει υπογράψει τη συνθήκη της Γενεύης για τα Δικαιώματα των Προσφύγων δεν παρέχει εχέγγυα για την ασφάλεια των επαναπατρισθέντων ατόμων. Επίσης, πολλοί ευρωβουλευτές χαρακτήρισαν ατυχή τη χρονική συγκυρία υπογραφής της συμφωνίας, λίγες μόνον εβδομάδες μετά την ανθρωπιστική καταστροφή που προκάλεσαν οι πλημμύρες στο Πακιστάν.

«Δεν μπορούμε να προπαγανδίζουμε τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο και ταυτόχρονα να τα ξεπουλάμε στο εσωτερικό της Ευρώπης, στον βωμό της δικής μας ασφάλειας», δήλωσε η Ιταλίδα ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων, Σόνια Αλφάνο. Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Σεσίλια Μάλμστρομ, απάντησε ότι υπάρχει συγκεκριμένος όρος μέσα στη συμφωνία που υποχρεώνει τα κράτη-μέλη «να την εφαρμόζουν μόνο υπό την προϋπόθεση ότι δεν θίγονται οι υποχρεώσεις τους, οι οποίες απορρέουν από το διεθνές δίκαιο». Με άλλα λόγια, η επαναπροώθηση δεν θα γίνεται όταν υπάρχουν υπόνοιες πως ο λαθρομετανάστης θα πέσει θύμα διώξεων στην πατρίδα του. Οι Βρυξέλλες θα συνεχίσουν να πιέζουν το Ισλαμαμπάντ για την υπογραφή της συνθήκης της Γενεύης.