Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Ο Πατριάρχης της Ρωσίας ζητάει μέτρα για την μείωση των εκτρώσεων


Η χώρα αντιμετωπίζει δραματική δημογραφική παρακμή.
Ο Ορθόδοξος Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος πρότεινε στον Ρώσο Πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ μια σειρά από πολιτικές για την οικογένεια που θα περιορίζει την πρόσβαση στην άμβλωση, αναφέρει το Agence France Presse.
Οι προτάσεις, με τις οποίες για πρώτη φορά η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία προτείνει συγκεκριμένες πολιτικές προς τη ρωσική κυβέρνηση, εστάλησαν τη Δευτέρα, πριν από μια συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με το θέμα της οικογένειας.
Μεταξύ άλλων, το Πατριαρχείο ζητά τα έξοδα της έκτρωσης να μην καλύπτονται πλέον από το σύστημα υγείας (εκτός από την περίπτωση κινδύνου για τη ζωή της γυναίκας), ενώ προτείνει επίσης την υποχρέωση να ενημερώνονται οι γυναίκες για όλες τις αρνητικές συνέπειες της διακοπής της εγκυμοσύνης και ελπίζει, εξάλλου, για την καθιέρωση μιας ενημερωμένης συναίνεσης και μια περίοδο προβληματισμού. Το έγγραφο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, επομένως, προτείνει τη δημιουργία μιας «μονάδας αντιμετώπισης κρίσεων» σε όλες τις μαιευτικές κλινικές που θα στελεχώνονται από συμβούλους και θρησκευτικά πρόσωπα.
Ο Aleksandr Verkhovski, του κέντρου ανθρωπίνων δικαιωμάτων Sova, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το Πατριαρχείο προσέφερε "πολύ μετριοπαθείς προτάσεις, από θρησκευτική άποψη», αλλά διαβεβαίωσε ότι "η Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως και οι Καθολικοί, είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην άμβλωση, αλλά σε αυτή τη πρόταση προς τις Αρχές, προτείνει έναν συμβιβασμό ».
Πληθυσμιακή Καθίζηση
Ήδη τον περασμένο Ιούνιο, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είχε δρομολογήσει μια έκκληση υπέρ των αυστηρότερων κανόνων για τη μείωση των εκτρώσεων στη χώρα, ως απάντηση στις ανησυχίες σχετικά με τη μείωση του μεγέθους του πληθυσμού. Την 1η Ιουνίου, ο αρχιερέας Vsevolod Chaplin – ένα σημαντικό πρόσωπο κοντά στον Πατριάρχη Κύριλλο – ανέφερε σύμφωνα με το Reuters, ότι «κατά τη σοβιετική εποχή είχαμε συνηθίσει στην έκτρωση και το βλέπαμε ως αναπόφευκτο μέρος της νομικής πραγματικότητας μας που δεν μπορούσε να κάνει πίσω. Σήμερα όμως βλέπουμε ότι είναι δυνατόν να κάνει πίσω αρκετά. "
Σύμφωνα με τον αρχιερέα, ακόμη και νέοι χωρίς δεσμούς με την Εκκλησία, ή με άλλα θρησκευτικά ιδρύματα, επιθυμούν να δουν μια μείωση του αριθμού των αμβλώσεων.
Η έκτρωση στη Ρωσία χρονολογείται εδώ και πολύ καιρό. Το 1920, τρία μόλις χρόνια μετά την επανάσταση του 1917, η Ρωσία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε αυτή την πρακτική. Αφού απαγορεύτηκε και πάλι το 1936 από τον Στάλιν (με εξαίρεση κάποιες περιπτώσεις), η έκτρωση εισήχθη εκ νέου το 1955, περίπου δύο χρόνια μετά το θάνατό του. Λιγότερο από 10 χρόνια μετά την ημερομηνία αυτή, το 1964, το υψηλότερο επίπεδο των εκτρώσεων καταγράφηκε στην ιστορία της Ρωσίας ή της τότε Σοβιετικής Ένωσης: 5,6 εκατομμύρια.
Ο αριθμός των αμβλώσεων στη Ρωσία άρχισε να μειώνεται σταδιακά κατά την διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, που παρουσιάστηκαν στις 16 Σεπτέμβρη του 2003 από το BBC, το 1990 υπήρχαν 3,92 εκατομμύρια αμβλώσεις, 2,57 εκατομμύρια το 1995, 1,96 εκατομμύρια το 2000, και 1,78 εκατ. ευρώ το 2002. Ωστόσο, παρά τη μείωση αυτή, ο αριθμός των εκτρώσεων υπερέβη τις γεννήσεις το 2004: 1,6 εκατομμύρια αμβλώσεις σε αντίθεση με 1,5 εκατομμύρια γεννήσεις (The Times, 24 Σεπτέμβρη 2005).
Μαζί με άλλους παράγοντες, όπως η καταστροφή του συστήματος υγείας, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και η υπερβολική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών (κυρίως βότκα), ο μεγάλος αριθμός των αμβλώσεων είναι η αιτία της δραματικής δημογραφικής παρακμής, η οποία ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας της δεκαετίας του 1990, δηλαδή σχεδόν αμέσως μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Σε λιγότερο από 20 χρόνια, ο ρωσικός πληθυσμός μειώθηκε από 149 εκατομμύρια περίπου το 1991 σε λιγότερο από 142 εκατομμύρια το 2010.
Τα αποτελέσματα αυτής της δημογραφικής κατάρρευσης είναι ήδη ορατά στο εκπαιδευτικό σύστημα Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Δημόσιας Εκπαίδευσης, όπως τα ανέφερε η εφημερίδα The Times, από το 1999, ο αριθμός των μαθητών κάθε χρόνο μειώνεται κατά σχεδόν ένα εκατομμύριο. Στο σχολικό έτος 2004-2005, υπήρχαν 5.604 σχολεία με μόνο 10 μαθητές.
Χωρίς μια δραστική αλλαγή πορείας, η τάση θα συνεχίσει να μειώνεται και θα μπορούσε να οδηγήσει, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σε 116 εκατομμύρια κατοίκους της Ρωσίας το 2050 (World Population Prospects: the 2008 Revision Population Database).
Δέηση κατά των εκτρώσεων
Στις 11 Ιανουαρίου τελέστηκε τρίωρη δέηση κατά των εκτρώσεων στην Αγία Πετρούπολη έξω από τον Καθεδρικό ναό της Παναγίας του Καζάν στην Αγία Πετρούπολη.
Οι πιστοί προσευχήθηκαν μπροστά στην εικόνα των αγίων νηπίων της Βηθλεέμ, που είχαν φονευθεί με διαταγή του βασιλιά Ηρώδη.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την Ημέρα Μνήμης τους στις 11 Ιανουαρίου.
Στους περαστικούς προτεινόταν να ανάψουν ένα κερί για τη σωτηρία της ψυχής των μη γεννημένων βρεφών, αλλά και για τη συγχώρηση της αμαρτίας των γονέων.
Να σημειωθεί, ότι παρόμοιες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε δεκάδες πόλεις της Ρωσίας. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Κέντρου κοινωνικών προγραμμάτων, στη Ρωσία καθημερινά φονεύονται με εκτρώσεις 4 χιλιάδες βρέφη.
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω πως τα νήπια γιορτάζουν δύο ή τρεις μέρες μετά τα Χριστούγεννα. 11 Ιανουαρίου είναι μάλλον με το δικό μας, το νέο ημερολόγιο. Με το παλιό που πάει η Ρωσσία είναι κάπου εκεί.
Ωραίο άρθρο.
ΜΠΡΑΒΟ.