25 χρόνια μετά την πρώτη Συνάντηση θρησκευτικών ηγετών του κόσμου και την Προσευχή «για την ειρήνη του κόσμου» που έγινε στην Ασίζη της Ιταλίας, ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ ' ετοιμάζεται για τη νέα, την οποία είχε ανακοινώσει σε μήνυμά του ο Βενέδικτος που είχε εκφωνήσει την πρωτοχρονιά του 2011. Στην σύνοδο αυτή οι θρησκευτικοί ηγέτες του κόσμου θα συζητήσουν πώς μπορούν να προωθήσουν την ‘παγκόσμια ειρήνη’.
Στις 27 Οκτωβρίου του 1986, στην Ασίζη της Ιταλίας, έλαβε χώρα, με πρωτοβουλία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄, η λεγόμενη «Α΄ Συνάντηση Θρησκειών για την Ειρήνη του Κόσμου».
Η Συνάντηση εκείνη, στην οποία έλαβαν μέρος εκπρόσωποι 12 θρησκειών, συνοδεύτηκε από κοινή προσευχή όλων των εκπροσώπων «για την ειρήνη του κόσμου» και έμελε να γίνει σημείο αναφοράς για τους οικουμενιστές, οι οποίοι από τότε μιλούν για το «πνεύμα της Ασίζης». Στην ίδια πόλη, πραγματοποιήθηκε, στις 24-1-2002, - και πάλι από πρωτοβουλία του Πάπα -, νέα Διαθρησκευτική Συνάντηση και προσευχή για την ειρήνη του κόσμου με αφορμή τα πρόσφατα - τότε - τρομοκρατικά κτυπήματα στις ΗΠΑ.
Ο διαπρεπής Ινδός πολιτικός Rajan Zed, σε δήλωσή του επικρότησε τις προσπάθειες του Πάπα Βενέδικτου XVI να φέρει τους παγκόσμιους θρησκευτικούς ηγέτες σε μια ενιαία πλατφόρμα «για την υπόθεση της ειρήνης», λέγοντας ότι είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ο Ζεντ, ο οποίος είναι πρόεδρος της Παγκόσμιας Κοινωνίας του Ινδουισμού, επεσήμανε ότι ο σοβαρός και ειλικρινής διάλογος μεταξύ θρησκειών αποτελεί άμεση ανάγκη. Είναι υπέροχο που ο Πάπας, ο ηγέτης του μεγαλύτερου θρησκευτικού οργανισμού του κόσμου, έχει πρωτοστατήσει στη διοργάνωση μιας τέτοιας πολυπόθητης συνόδου στο να φέρει τις μεγάλες θρησκείες του κόσμου και τα δόγματα μαζί να εργαστούν για ζητήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.
Το Βατικανό ανακοίνωσε το πρόγραμμα της Ασίζης 2011. Θα υπάρξουν συμπροσευχές αλλά όχι δημόσιες. Θα προσκληθούν άθεοι και άθρησκοι.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Ασίζη, τη γενέτειρα του Αγίου Φραγκίσκου, τον Οκτώβριο, 25 χρόνια μετά την πρώτη που έγινε στις 27 Οκτωβρίου του 1986.
Από το ΑΚΤΙΝΕΣ:
Το Βατικανό ανακοίνωσε το πρόγραμμα της Παγκόσμιας Ημέρας προσευχής των Θρησκειών για την ειρήνη, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο στην Ασίζη, 25 χρόνια μετά την πρώτη που έγινε στις 27 Οκτωβρίου του 1986. Η Εκκλησία της Ελλάδος θα στείλει άραγε αντιπρόσωπο στην Ασίζη;
Ακολουθεί βίντεο και ρεπορτάζ από το καθολικό κανάλι Gloria tv:
Είκοσι πέντε χρόνια πριν, οι θρησκευτικοί ηγέτες από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν μαζί με τον Ιωάννη Παύλο ΙΙ, για να συμπροσευχηθούν για την ειρήνη.
Αυτή η αμφιλεγόμενη εκδήλωση του Βατικανό, έδωσε την εντύπωση ότι όλες οι θρησκείες είναι ίσες. Ο τότε Καρδινάλιος Joseph Ratzinger, για παράδειγμα, δεν έλαβε μέρος, και μερικοί είπαν ότι είχε σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τη συνάντηση.
Γι 'αυτό πολλοί εξεπλάγησαν όταν ο Πάπας ανακοίνωσε μια νέα συνάντηση στην Ασίζη, προσκαλώντας τους εκπροσώπους των θρησκειών απ΄ όλο τον κόσμο. Αλλά τώρα όπως ανακοινώθηκε θα υπάρξουν μερικές βασικές διαφορές: Θα υπάρχει χώρος για ατομική προσευχή, ένα κοινό γεύμα και μια τελική συνάντηση για την ανανέωση της δέσμευσης για την ειρήνη. Το Βατικανό θέλησε να τονίσει ότι οι συμμετέχοντες θα προσευχηθούν ο καθένας σύμφωνα με την παράδοση του.
Δηλαδή αναφέρει οι ανακοίνωση «για τον Πάπα άνθρωποι της πίστης δεν μπορεί να προσευχηθούν μαζί»; Οχι ακριβώς. Για παράδειγμα, όταν ο Βενέδικτος XVI πήγε στην Τουρκία το 2006, προσευχήθηκε μαζί με έναν ιμάμη στο Μπλε Τζαμί στην Κωνσταντινούπολη. Όμως, το Βατικανό θέλει «να αποφευχθεί η συνάντηση στην Ασίζη να γίνει ένα χωνευτήρι διαφορετικών θρησκευτικών ταυτοτήτων». Οι συμπροσευχές του τρέχοντος έτους θα έχουν ένα πιο ιδιωτικό χαρακτήρα από ό,τι το 1986, όταν ήταν ορατές σε όλους και ίσως πιο «θεαματικές».
Μια άλλη μεγάλη διαφορά φέτος είναι ότι ο Πάπας θα καλέσει να συμμετάσχουν ακόμα και εκείνοι που πρεσβεύουν ότι δεν υπάρχει θρησκεία. Το Βατικανό έχει δηλώσει ότι είναι σημαντικό ότι οι θρησκείες δεν είναι μόνο να συνομιλούν μεταξύ τους αλλά και με όλους τους άνδρες και τις γυναίκες καλής θέλησης, συμπεριλαμβανομένων και των μη πιστών.
Το θέμα της ημέρας θα είναι : "Προσκυνητές της αλήθειας, προσκυνητές της ειρήνης" Η αντιπροσωπεία θα αναχωρήσει από το σταθμό του Βατικανού, με το ονομαζόμενο «τρένο της ειρήνης», μαζί με τον Πάπα, και θα καταλήξει μετά κάποιες ώρες στην Ασίζη. Μετά από μερικές ομιλίες, θα υπάρξει γεύμα και στη συνέχεια σιωπή και ατομική προσευχή. Τέλος, θα υπάρξει συλλαλητήριο στο οποίο οι συμμετέχοντες θα ανανεώσουν τη βούλησή τους για την ειρήνη.
1 σχόλιο:
Πόσο αστεία ακούγονται όλα αυτά.
Αν τάχα μου ήθελαν ειρήνη ήταν απλά θέμα δευτ/πτων για να γίνει. Οχι από αυτούς βέβαια, αλλά γίνεται.
Αλλά εμείς οι ορθόδοξοι ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΜΙΑ ΘΕΣΗ ανάμεσα σ' αυτούς.
Το άσχημο είναι οτι και οι ιερείς πέφτουν σε σφάλματα, ανθρώπων έργα, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται το ποίμνιο και να μην θέλουν να ακούσουν τίποτα περί θρησκείας.
Το μόνο που πρέπει να θυμόμαστε είναι το "προσδοκώ ανάστασι νεκρών και ζωή του μέλλοντος αιώνος, αμήν".
Δημοσίευση σχολίου