Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

ΤΟΥΡΚΙΑ: Ελεύθεροι αφέθηκαν οι δολοφόνοι των τριών χριστιανών στην Μαλάτια!



Πέντε Τούρκοι που ήταν κρατούμενοι για τον βασανισμό και την φρικτή δολοφονία τριών χριστιανών στη Μαλάτια της νοτιοανατολικής Τουρκίας, πριν από επτά χρόνια, αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση, πριν ολοκληρωθεί η δίκη τους.

Βάσει ενός νέου νομοσχεδίου για την δικαιοσύνη που ψηφίστηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο στις 21 Φεβρουαρίου, το όριο κράτησης για τους υπόπτους σε δίκη οι οποίοι δεν έχουν ακόμα καταδικαστεί, μειώθηκε από 10 σε 5 χρόνια.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε ότι τέσσερις ύποπτοι θα φορούν ηλεκτρονικά βραχιόλια στα σπίτια τους μετά την αποφυλάκισή τους, ενώ ο πέμπτος δεν θα φοράει επειδή δεν λειτουργεί δίκτυο κινητής τηλεφωνίας κοντά στο σπίτι του!


Τα τρία θύματα ήταν μέλη της μικρής προτεσταντικής κοινότητας της πόλης.
Στις 18 Απριλίου 2007 στη νοτιοανατολική πόλη Μαλάτια της Τουρκίας, είχαν βρει φρικτό θάνατο αφού προηγουμένως βασανίστηκαν δύο Τούρκοι Χριστιανοί, ο Necati Aydin και ο Ugur Yuksel, και ένας Γερμανός, ο Tilmann Geske.

Η λύσσα με την οποία βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν από την ομάδα των Τούρκων οι τρεις χριστιανούς δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια…Ο Τίλμαν μαχαιρώθηκε 156 φορές, ο Νεκατί 99 φορές και του Ουγγούρ οι μαχαιριές ήταν αδύνατον να μετρηθούν... Τους ξεκοίλιασαν και τα έντερά τους τα τεμάχισαν μπροστά στα μάτια τους… Τους ευνούχισαν και μετά μπροστά τους κατέστρεψαν αυτά τα μέρη του σώματος τους. Τα δάκτυλά τους τα έκαναν κομματάκια! Οι μύτες, τα στόματα και οι έδρες τους κόπηκαν σε μικρά κομμάτια…

Ένας από τους δολοφόνους, ο Emre Gunaydin, κατέθεσε: «Η πρόθεσή μου ήταν απλώς να τους τρομάξω για να μην κάνουν χριστιανική προπαγάνδα, αλλά όταν αυτός ο άπιστος είπε ‘θα δοξάζουμε όλοι τον Ιησού’, έχασα τον έλεγχο. Μετά δεν θυμάμαι τι έκανα»...

Η ομάδα των δολοφόνων είχε μεγάλο μίσος για τους αλλόθρησκους που νόμιζαν ότι υπονόμευαν το Ισλάμ και αποτελούνταν από νεαρούς, κάτω των 20 χρόνων. Ένας  από αυτούς ήταν ο γιος του Δημάρχου της Επαρχίας της Μαλάτια. Σημειώνεται ότι η Μαλάτια είναι η πατρίδα του Mεχμέτ Aλί Ακτσά, του ανθρώπου που επιχείρησε το 1981 να δολοφονήσει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον ΙΙ.

Το ρεπορτάζ από την δολοφονία εδώ.

Η χήρα του Geske είπε ότι η απελευθέρωση των υπόπτων για ανθρωποκτονία προκαλεί μια αίσθηση αδικίας. «Φυσικά και αυτό είναι αδικία, το να αφήνουν ελεύθερους δολοφόνους. Το σύστημα δεν πρέπει να λειτουργεί έτσι», είπε.

«Επειδή οι ύποπτοι αντιμετωπίζουν ποινή ισόβιας κάθειρξης, η πιθανότητα να εγκαταλείψουν τη χώρα είναι πολύ υψηλή», ανάφερε σε γραπτή δήλωσή του ο Umut Sahin εκ μέρους της Ένωσης Προτεσταντικών Εκκλησιών στην Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών περίπου 20.000 μέλη του στρατού, μέλη του κουρδικού κόμματος, δημοσιογράφοι και ένας αριθμός ακτιβιστών καταδικάστηκαν σε αυτά τα ειδικά δικαστήρια «κατά της τρομοκρατίας» με την κατηγορία του σχεδιασμού απόπειρας πραξικοπήματος εναντίον της κυβέρνησης.

Μόλις τα ειδικά δικαστήρια διαλυθούν, η υπόθεση της Μαλάτια θα μεταφερθεί σε κανονικό ποινικό δικαστήριο, με την πιθανότητα να χρειαστεί αλλαγή των σημερινών δικαστών και του εισαγγελέα, κάτι που πρακτικά σημαίνει, ότι οι νέοι δικαστές που θα αναλάβουν θα πρέπει να ξεκινήσουν μια υπόθεση με πάνω από 100.000 σελίδες έγγραφα και 92 ακροάσεις στο δικαστήριο μέχρι σήμερα.

Στην φωτογραφία η οικογένεια Geske πριν την δολοφονία του Tilman
«Έτσι, η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μερικά χρόνια ακόμη», είπε η Geske, η οποία παραμένει στην Τουρκία.

«Αυτός είναι ο νόμος τώρα», είπε «και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι’ αυτό». Και συνέχισε: «Είμαστε μια χαρά και τα παιδιά μου είναι καλά. Μερικοί στην εκκλησία μας εδώ είναι πραγματικά αναστατωμένοι, αλλά ο Θεός μπορεί να κάνει θαύματα, για αυτό προσευχόμαστε οι δικαστές και ο εισαγγελέας να μην αλλάξουν. Και εμείς θα συνεχίσουμε να αγαπάμε τους εχθρούς μας».

Η κόρη του Χραντ Ντινκ
Το κατηγορητήριο συνδέει τις δολοφονίες στην Malatya με προηγούμενες δολοφονίες δύο άλλων χριστιανών στην Τουρκία : του Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ τον Ιανουάριο του 2007 μπροστά από το γραφείο της εφημερίδας στην Κωνσταντινούπολη και του Ιταλού καθολικού ιερέα Αντρέα Σαντόρο, ενώ ήταν γονατιστός στο βωμό της εκκλησίας του στην Τραπεζούντα τον Φεβρουάριο του 2006. Αναφέρθηκαν επίσης σύνδεσμοι με τις μονάδες JİTEM και TUSHAD, που φέρεται να αποτελούν μονάδες που λειτουργούν παράνομα μέσα στις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις για τη δημιουργία παραπληροφόρησης και εξάλειψης των εχθρών του κράτους.

Η έρευνα που είχε διεξαχθεί για τις τρεις δολοφονίες οδήγησε τις αρχές να τις συνδέσουν και με ένα υπερεθνικιστικό δίκτυο, το λεγόμενο Εργκενεκόν, το οποίο, σύμφωνα με την τουρκική δικαιοσύνη, συνωμοτούσε για να ανατρέψει την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση της Τουρκίας (βλ. εδώ).

Χθες βράδυ ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Τουρκίας, που εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης μετά την καταδίκη του για την υπόθεση Εργκενεκόν, ο στρατηγός ε.α. Ιλκέρ Μπασμπούγ, επίσης απελευθερώθηκε, αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματά του. Πολλά ακόμη πρόσωπα που καταδικάστηκαν στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής αναμένεται να απελευθερωθούν το αμέσως προσεχές διάστημα, εκτιμούν παρατηρητές.

Για την δίκη δες κι εδώ

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγές: εδώ, εδώ και εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: